Rácz Margit MTA KRTK Világgazdasági Intézet kutatási igazgató Válság és válságkezelés az eurózónában.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Advertisements

KILÁBALÁS - NÖVEKEDÉS október VARGA MIHÁLY.
2004-es gazdasági kilátások és veszélyek az EU belépés küszöbén
Nemzetgazdaságunk aktuális kérdései – európai összefüggésben 2012 Harkány 2012 március 2 Bod Péter Ákos Egyetemi tanár
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Toma Pál Budapest, március 28.
1 PV helyzetkép Az NCsT felülvizsgálata a napelemes trendek tükrében Horváth Attila Imre helyettes államtitkár Zöldgazdaság Fejlesztéséért, Klímapolitikáért.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Európai Unió Valahol Európában…...
Makrogazdasági kilátások ALUTA konferencia november 12.
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Az Európai Unió és Magyarország
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
Az Európai Unió története
GAZDASÁGI VÁLSÁG MAGYARORSZÁGON
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Rácz Margit: A betarthatóságról és a hitelességről a konvergencia-program kapcsán „Gazdasági és Politikai Kilátások a Választások Évében” című konferencia.
Az EU USA-hoz viszonyított gazdasági versenyképességéről Rácz Margit kutatási igazgató MTA Világgazdasági Kutatóintézet Budapest Országház u. 30.
Rácz Margit MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgató Szeptemberi helyzetkép az eurózóna válságáról.
Latin-Amerika. Alapadatok 21 millió km² 560 millió lakos 20 ország.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Gazdaságpolitikai mozgástér Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdaságpolitika Tanszék, Corvinus School of Management
EU II..
Webes változat, animáció nélkül !!!
Döntések a magyar parlamentben 2. Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
GKI Zrt., Bizalom és beruházás Budapest, május 19. Akar László csoport-vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt.
Nemzeti számlák, Szektorszámlák Klein Marcell.
Felsőoktatási munkatársak képzési célú mobilitása - STT 2014/2015.
Magyar államadósság és a kötvénypiac
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Kormányszóvivői tájékoztató. Tájékoztató a gazdaságról Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 14.
Költségvetési kockázatok Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, nov. 29.
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
GENERALI Alapkezelő Zrt. Nyugdíjpénztári megtakarítás a többi befektetés mellett Schuszter Péter vezérigazgató Generali Alapkezelő 2008/../.. Pénztárkonferencia.
? Államadósság Jól állunk-e vagy sem? Nagy a jólét, vagy éppen ellenkezőleg, romlik az élet minősége? Dübörög-e a gazdaság, vagy éppen ellenkezőleg, válság.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
1 ANDOR László az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa „Az Európai Unió jövője” konferencia.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Az EURÓPAI UNIÓ (EU ismeretek)
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
Hitel és hitelesség Felcsuti Péter. Hitel és hitelesség 1.Van-e létjogosultsága a nem konvencionális gazdaságpolitikának (válság idején)? -Roosevelti.
Magyar gazdaságpolitika a nemzetközi kilátások tükrében Kopits György Magyar Közgazdasági Társaság 47. Vándorgyűlése Zalakaros, szeptember 25.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Az Európai Unió.
Európa regionális földrajza
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Auditjelentés Személyes és bizalmas Jelen dokumentum bizalmas pénzügyi és technikai információkat tartalmaz. Jelen dokumentum - akár részleges - reprodukciójának.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Az európai és a magyar gazdaság kilátásai az Európai Bizottság előrejelzése alapján "GAZDASÁGI ÉVNYITÓ" konferencia Kaposvár, február 28. Dr. Jankovics.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Az euró Előadó: Halm Tamás.
Újdonságok az NIIF VoIP szolgáltatásában
Az európai integráció története
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Dr. Kovács Árpád Államháztartási pozíciók I. negyedévében
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Előadás másolata:

Rácz Margit MTA KRTK Világgazdasági Intézet kutatási igazgató Válság és válságkezelés az eurózónában

Adósságfinanszírozás  2010 januárjától egészen mostanáig a leginkább kétesélyes probléma az eurózónában a görög adósságfinanszírozás megoldása, azaz az államcsőd elkerülése  A mediterrán GMU-tagországok adósságfinanszírozása is kétségeket vet fel  EFSF, 2012 nyarától ESM

A GDP és a folyó államháztartási hiány az eurózónában OrszágGDPÁllamháztartási hiány az előző év %-ában a GDP %-ában _______________________________________________________________________ az előző év %-ában a GDP %-ában _______________________________________________________________________ P 2013P P 2013P P 2013P P 2013P Németország 3,6 3,1 0,5 1,0 -1,0-1,0 -0,8 Franciaország 1,5 1,7 0,3 0,9 -5,3-4,8 -3,5 Olaszország 1,8 0,5 -1,3 0,3 -4,0-1,9 -0,8 Spanyolország -0,1 0,7 -1,2 0,3 -8,5-6,0 -4,5 Hollandia 1,7 1,3 -0,7 0,8 -5,0-4,0 -3,5 Belgium 2,3 1,9 -0,2 0,8 -3,8-3,6 -3,2 Ausztria 2,3 3,1 0,0 0,8 -3,2-3,1 -2,8 Finnország 3,7 2,9 0,7 1,5 -1,5-1,3 -0,7 Görögország -3,5 -6,9 -4,8 -0,5 -10,6-8,2 -5,3 Portugália 1,4 -1,6 -3,1 -0,2 -3,7-6,5 -6,4 Írország -0,4 0,7 0,2 1,4 -9,9-8,9 -2,9 Eurózóna 1,9 1,5 -0,2 0,8 -4,4-3,5 -2,6 USA 3,0 1,7 2,7 3,0 -8,3-5,8 -5,5

2012 tavaszán a görög adósságválságról  2010 tavasza óta Görögország egyszer 110 Mrd €-s csomagot, 2011 decemberétől egy újabb 130 Mrd €-s csomagot kapott. A görög adósságot finanszírozó bankok 100 Mrd €-s értékben leírták, illetve harminc éves lejáratú hitellé alakították át a görög adósságot  Görögországban május elején parlamenti választások lesznek. Ha olyan pártok kerülnek a parlamentbe, amelyek megkérdőjelezik a pénzügyi támogatás ellenében vállalt megszorító intézkedéseket, borulhat az egész támogatási koncepció  A görög tragédia részeként a legszegényebb rétegek elszegényedése drasztikus méreteket öltött (a zsugorodó GDP)  A 300 Mrd €-t meghaladó támogatási összeg sem garantálja, hogy Görögország középtávon folyamatosan képes lesz az adósságfinanszírozásra (a görög államadósság a GDP 160 %-a, ha az államháztartási hiányt nem tudják radikálisan csökkenteni, akkor az IMF megállíthatja a támogatások kifizetését)  Görögországban sem az államcsőd veszélye nem szűnt meg, sem annak veszélye, hogy végül ki kell lépnie az eurózónából

Szabályozási dömping a stabil közpénzügyekért  2011 decembere: hatályba lép az un. hatos csomag. Ebben a fiskális stabilitás mellett a gazdasági egyensúlytalanság megszüntetésére is születik szabályozás. A túlzott deficit büntethetővé válik. A fordított szavazás megkönnyítheti ezt. A nemzeti gazdaságpolitika közösségi felügyeletének elemei.  A fiskális paktumban előirányozzák, hogy a strukturális deficit nem haladhatja meg a GDP 0,5 %-át. Ez lényegében a kiegyensúlyozott államháztartást jelenti. (Konjunktúra és dekonjunktúra idején egyaránt)  A hatos csomag a közös joganyag részévé vált. A fiskális paktum kormányközi megállapodás révén jött létre. Az Egyesült Királyság és Csehország nem írta alá. Az egyensúlykritérium megsértéséért csak az eurózóna tagországai lesznek büntethetők.

A válság hatására mélyült-e az integráció az eurózónában?  Az új szabályok azt az eurózóna keletkezése óta érvényben lévő elvet, miszerint a közpénzügyi stabilitásért a nemzeti parlament és a nemzeti kormány a felelős, nem változtatták meg. De az ellenőrzést fokozták, és a nemzeti kormányok esetleges „félrelépéseit” büntethetőbbé tették.  Sem közös pénzügyminisztérium nem jött létre, sem pedig az adósság közös finanszírozására eurókötvény  Az adósságválságnak nincs vége. Ezért szinte minden mélyülési, vagy regionalizálódási lehetőség nyitva van.  Egy azonban kristálytisztává vált. 17 eurózóna tagországgal nem fog mélyülni fiskális területen az eurózóna. Tehát, ha az euró megmentése érdekében fiskális mélyülésre lesz szükség, az regionalizálja belülről az eurózónát.

Néhány személyes megjegyzés  Az adósságválság kezelése gyors döntéseket igényelt. Az uniós döntéshozatal rendkívül lassú. A szükség törvényt bont. Megnőtt a döntéshozatalban az Európai Tanács szerepe. (A Tanácsnak két és fél évre kinevezett állandó elnöke van, Herman Van Rompuy.)  Németország szerepének megnövekedése a döntéshozatalban. A német szerepvállalás kérdőjelei  Növekedési problémák. Elhúzódó gazdasági pangás. Lehetséges következmények