Rácz Margit MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgató Szeptemberi helyzetkép az eurózóna válságáról.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Advertisements

Válság az eurozónában, kihívások és válaszok Csermely Ágnes Október 1.
Megindulás - megújulás VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
KILÁBALÁS - NÖVEKEDÉS október VARGA MIHÁLY.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
PIC number – szükséges bármilyen Erasmus + pályázathoz PKE:
Nemzetgazdaságunk aktuális kérdései – európai összefüggésben 2012 Harkány 2012 március 2 Bod Péter Ákos Egyetemi tanár
A költségvetési kamatkiadások alakulása és szerepe a deficit alakulásában Dr. Borbély László András általános vezérigazgató-helyettes.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Toma Pál Budapest, március 28.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
Makrogazdasági kilátások ALUTA konferencia november 12.
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
©2007 European Parliament, Visits and Seminars Unit Európai Parlament 2007 Visits and Seminars Unit DG INFORMATION EUROPEAN PARLIAMENT.
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
Az Európai Unió története
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Rácz Margit: A betarthatóságról és a hitelességről a konvergencia-program kapcsán „Gazdasági és Politikai Kilátások a Választások Évében” című konferencia.
Az EU USA-hoz viszonyított gazdasági versenyképességéről Rácz Margit kutatási igazgató MTA Világgazdasági Kutatóintézet Budapest Országház u. 30.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Rácz Margit MTA KRTK Világgazdasági Intézet kutatási igazgató Válság és válságkezelés az eurózónában.
Közgazdasági és Befektetéselemzési Főosztály Gazdasági kilátások.
A növekedés esélyei jelentés az Eurozónából Havas István XX. Vezérigazgató Találkozó Sárvár, 2010 szeptember 29.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
A költségvetési politika a fenntartható növekedés szolgálatában
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Pénzügyi szervezetek felügyelete a válság időszakában XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Budapest, szeptember 3. Farkas Ádám PSZÁF Felügyeleti.
EU II..
GKI Zrt., Bizalom és beruházás Budapest, május 19. Akar László csoport-vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
Nemzeti számlák, Szektorszámlák Klein Marcell.
Felsőoktatási munkatársak képzési célú mobilitása - STT 2014/2015.
Magyar államadósság és a kötvénypiac
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2010 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól December 9.
Költségvetési kockázatok Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, nov. 29.
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
GENERALI Alapkezelő Zrt. Nyugdíjpénztári megtakarítás a többi befektetés mellett Schuszter Péter vezérigazgató Generali Alapkezelő 2008/../.. Pénztárkonferencia.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
Kiútkeresés az adósságválságban Hol tartunk most? Csermely Ágnes Bankok Magyarországon – 2012 Dr. Gáspár Pál Közgazdaságtudományi Emlékalapítvány konferenciája.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Az Európai Unió országaiban élő külföldi állampolgárok
Az EURÓPAI UNIÓ (EU ismeretek)
Államadósság és állampapírpiac
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Az Európai Unió.
Európa regionális földrajza
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
Válság és kilábalás László Csaba adópartner
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Gazdasági kilátások Török Zoltán Vezető elemző 2014 február Raiffeisen Bank.
Az európai és a magyar gazdaság kilátásai az Európai Bizottság előrejelzése alapján "GAZDASÁGI ÉVNYITÓ" konferencia Kaposvár, február 28. Dr. Jankovics.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Az euró Előadó: Halm Tamás.
Az európai integráció története
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Dr. Kovács Árpád Államháztartási pozíciók I. negyedévében
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Előadás másolata:

Rácz Margit MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgató Szeptemberi helyzetkép az eurózóna válságáról

A 2008-as válság megjelenése az EU-ban  A Lehman Brothers csődbemenetele után remények, hogy az EU-ban semmiféle hatása ennek nem lesz  Az EU 22 legnagyobb bankja EU-n túlnyúló tevékenysége – mérgezett papírok megjelenése  Bank és cégmentések – szigorúan nemzeti keretek között, államháztartásból finanszírozva

A GDP, a munkanélküliség és a folyó államháztartási hiány az eurózónában OrszágGDPMunkanélküliségiÁllamháztartási ráta hiány ráta hiány_________________________________________________________________________ Németország -4,7 3,4 1,7 7,5 6,9 6,5 -3,1 -3,9 -3,0 Franciaország -2,6 1,4 1,3 9,5 10,2 10,3 -7,5 -7,9 -6,2 Olaszország -5,1 0,9 0,8 7,7 9,0 9,1 -5,3 -4,9 -3,3 Spanyolország -3,6 -0,5 0,0 18,0 19,9 21,4 -11,2 -9,0 -7,1 Hollandia -4,0 1,0 1,1 3,4 4,6 4,1 -5,3 -6,3 -5,3 Belgium -3,0 1,1 1,4 7,9 9,0 9,7 -6,0 -5,2 -4,3 Ausztria -3,4 0,8 1,4 4,8 5,0 4,8 -3,4 -4,6 -3,9 Finnország -8,1 0,2 2,0 8,2 9,6 9,9 -2,2 -3,9 -3,0 Görögország -2,0 -4,2 -2,4 9,5 12,6 13,2 -13,6 -8,1 -7,7 Portugália -2,6 0,8 -0,3 9,6 10,9 11,2 -9,4 -7,1 -4,9 Írország -7,1 -1,0 2,5 11,9 13,7 14,0 -14,3 -11,4 -8,6 Eurózóna -4,0 1,4 1,0 9,4 10,2 10,4 -6,3 -6,2 -4,8 USA -2,6 2,8 3, ,2 -8,6 -6,3

2010 és a görög válság  Görögország 2010 első hónapjaiban egyre mélyebb adósságválságba süllyedt  Az eurózóna szabályai szerint fiskális problémáit minden tagországnak magának kell megoldania  Görögország számára az ECOFIN megtiltotta IMF-hitel felvételét  A lejáró adósság finanszírozására ezekben az első hónapokban 56 Mrd euróra lett volna szükség. Az állampapír értékesítés olyan felár mellett történt, ami tovább mélyítette a görög adósságválságot  A nemzetközi sajtóban már az euró esetleges megszűnéséről cikkeztek. Ennek hatására végül Németország is hozzájárult, létrehoztak Görögország számára egy 110 Mrd eurós alapot. Ebből 30 Mrd-ot az IMF, és 80 Mrd-ot a tagországok finanszíroznak. (Szlovákia megtagadta ezt.)

Az euró megmentésére irányuló tevékenység  A görög válság nyomán a nemzetközi sajtóban egyre többen kezdtek el cikkezni arról, hogy a mediterrán GMU-tagországok hasonló adósságválság elé néznek, mint a görögök. Sőt könnyen erre a sorsra juthat Írország is. Ennek nyomán vázolták fel az első tíz év után az euró megszűnését.  2010 nyarán határozat született egy 750 Mrd euró értékű mentőcsomag létrehozatalára, amiből 250 Mrd-ot az IMF, 60 Mrd-ot a Bizottság, és 440 Mrd-ot a tagországok biztosítanak. Ez azonban garanciavállalás, mert létrehoztak Luxemburgban egy szervezetet, amelyik a piacról vesz fel hitelt. A tagországi garancia pedig kelti a reményt, hogy a legjobb feltételek mellett lehet így a piaci finanszírozást biztosítani.

2010 szeptembere  A hónap közepén lezajlott EU-csúcs javaslata alapján már az EP is elfogadta új, a pénzügyi válságot kezelő intézmények létrehozatalát.  Négy új kibővített jogkörrel rendelkező hatóság jön létre - három intézményből álló európai felügyeleti hatóságok rendszere: a bankok, a biztosítók és az értékpapír-piacok felügyelete (az uniós jog megsértésekor tagállam hatóságát és a tagállamok érintett pénzügyi intézményeit utasíthatják - Létrejön a makrogazdasági kockázatok előrejelzésére a Rendszerkockázati Tanács, amelynek az élére az első öt évben az EKB elnöke kerül. - Létrejön a makrogazdasági kockázatok előrejelzésére a Rendszerkockázati Tanács, amelynek az élére az első öt évben az EKB elnöke kerül.

A szabályozás „tesze-tosza” megszületése  A Bizottság még 2008 októberében felkért Jacques de Larosiere vezetésével egy szakértői bizottságot a pénzügyi válság hatásának kezelésére, és újabb válságok elkerülésére szolgáló új intézményi keretek létrehozásának kidolgozására  A bizottság egyértelműen állást foglalt új pénzügyi felügyeleti rendszer létrehozása mellett. Az Európai Bizottság 2009 októberében terjesztette be javaslatát, amelyet hosszas politikai egyeztetések után elfogadott a Tanács, és az együttdöntési eljárás keretében az EP is.

A válság hordaléka  2010 őszén már elfogadható valószínűséggel megkockáztatható, hogy a pénzügyi válság lecsengőben van, a GDP lassú növekedése elkezdődött  De az államháztartási hiány mérséklése komoly és kényelmetlen strukturális reformok elé állítja a tagországokat  A magas munkanélküliségi ráta tartós velejárója lesz az elkövetkezendő néhány évnek  Mindez komoly bizonytalanságot eredményez a gazdasági teljesítmények alakulására 2011-től  Ma még nyitott kérdés, hogy a túlzott deficitet felhalmozó tagországot miként lehet, sőt egyáltalán kell-e és lehet-e büntetni.