A sejtmembrán és sajátoságai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az “sejt gépei” az enzimek
Advertisements

A fehérjék.
Eukarióta sejtek Maghártyával határolt sejtmag Sejtszervecskék
Wilhelmy- és Langmuir-típusú filmmérlegek
FOTOSZINTETIKUS PIGMENTEK
Mi az a mikroorganizmus?
A glioxilát ciklus.
Összefoglaló feladatok
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
A glioxilát ciklus.
Bevezetés.
Fehérjeszintézis Szakaszai Transzkripció (átírás)
A membrántranszport molekuláris mechanizmusai
FOTOSZINTETIKUS PIGMENTEK
A sejt kémiája MOLEKULA C, H, N, O – tartalmú vegyületek (96,5 %).
Új irányzatok a biológiában Fehérjék szerkezete, felosztása
A sejt A sejt felépítése, sejtek energia-termelő rendszerei, szintetikus folyamatok és anyag-átalakítások, információátadás-jelzőrendszerek.
A sejtműködés jellemzése az elektromos töltések, áramok változásán keresztül Dr. Zsembery Ákos Budapest, október 10.
Endoszimbionta sejtorganellumok II.
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Észterek.
Szappanok és mosószerek tisztító hatása
Trigliderid és foszfolipid szintézis és lebontás
A sejt az élő szervezetek alaki és működési egysége
A növények ásványianyag-felvétele
Asszociációs (micellás) kolloidok (vizes rendszerek)
Asszociációs (micellás) kolloidok (vizes rendszerek)
FELÜLETI HÁRTYÁK (oldhatatlan monomolekulás filmek) Amfipatikus molekulákból létesül -Vízben való oldhatóság csekély -Terítés víz-levegő határfelületen.
Egészségügyi Mérnököknek 2010
A tápcsatorna funkciói:
A lipidek.
A víz.
NUKLEINSAVAK MBI®.
Aminosavak és fehérjék
Nukleinsavak és a fehérjék bioszintézise
Nyitott biologiai rendszerek
Kémiai kötések Kémiai kötések.
A légzés fogalma és jelentősége
A sejtalkotók I..
A foszfát csoport az S, T és Y oldalláncok hidroxil- csoportjához kapcsolódik.
Táplálékok , tápanyagok
Nukleinsavak énGÉN….öGÉN.
Egyed alatti szerveződési szintek
A kvantum rendszer.
P ÓRUSOK A NÖVÉNYVILÁGBAN Készítette: Kocsis Tünde.
Anyagforgalom a membránokon =
FOTOSZINTETIKUS PIGMENTEK a tilakoid-membránok lipid-fázisának kb. felét pigmentek teszik ki a többi galaktolipid és foszfolipid kettősréteg (erősen telítetlen.
PLAZMA SEJT ANTIGÉN CITOKINEK B-SEJT A B – SEJT DIFFERENCIÁCIÓT A T-SEJTEK SEGÍTIK IZOTÍPUS VÁLTÁS ÉS AFFINITÁS ÉRÉS CSAK T-SEJT SEGÍTSÉGGEL MEGY VÉGBE.
Összefoglalás.
Lipidek.
A fehérjék biológiai jelentősége, felépítése, tulajdonságai Amiláz molekula három dimenziós ábrája.
A sejt mozgási rendszere. Citoszkeleton = Sejtváz Eukarióta sejtplazma fehérjeszálakból álló 3D hálózata (fibrilláris és tubuláris struktúrái) Feladat:
24. lecke Nuklein- vegyületek. A nukleotidok Összetett szerves vegyületek építőmolekulái: építőmolekulái:  5 C atomos cukor (pentóz)  Ribóz  Dezoxi-ribóz.
Nukleinsavak. Nukleinsavak fontossága Az élő szervezet nélkülözhetetlen, minden sejtben megtalálható szénvegyületei  öröklődés  fehérjék szintézise.
A sejtes szerveződés.
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
A POLISZACHARIDOK A poliszacharidok sok (több száz, több ezer) monoszacharidrészből felépülő óriásmolekulák. A monoszacharidegységek glikozidkötéssel kapcsolódnak.
A sejt az élő szervezetek alaki és működési egysége
A sejt szerkezete A sejt az élő szervezetek alaki és működési egysége
A sejthártya, a sejt és környezete, receptorok, jelátviteli folyamatok
A sejthártya, a sejt és környezete, receptorok, jelátviteli folyamatok
Sejt, sejtmembrán, endoplazmás reticulum
Dr. Röhlich Pál prof. emeritus
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Foszfolipidek 1. foszfogliceridek: Kolin 1.
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
Alkossunk molekulákat!
A bakteriorodopszin működése
OLDATOK.
Előadás másolata:

A sejtmembrán és sajátoságai

A sejtmembrán és sajátoságai A sejtmembrán élővilágunk valamennyi sejtjének életműködéshez nélkülözhetetlen struktúra.Képes a sejtek belsejét a külvilágtól elhatárolni egyenlőtlen ionizálást létrehozni a sejtek és környezetük között, speciális elektromos tulajdonságokkal ruházva fel a sejteket.

A biológiai membránok fő kémiai alkotóelemei a lipidek a fehérjék és a szénhidrátok. A lipid molekulák által képzett kettős réteghez kapcsolódnak a sejtenként nagy változatosságot mutató fehérje molekulák. A kettős réteget a lipidek három fő tipusa építi fel, ezek foszfolipidek, glikolipidek és a koleszterin.

Lipid kettős réteg A membránok felépítésében a lipid molekulák sokasága vesz részt, amelyek egy döntő tulajdonságban mind megegyeznek a molekulák egyik vége vízben oldható, kémiailag hidrofil a másik vége szénhidrogén lánc vízben nem oldódó hidrofób jellegű.

A leggyakoribb membránlipidek a foszfatidok csoportjába tartoznak A leggyakoribb membránlipidek a foszfatidok csoportjába tartoznak. A zsírsavak képezik a molekula hidrofób, míg a foszfát és a hozzá kapcsolódó egyéb hidrofil csoportok a fejét. A glikolipidek hidrofilrésze linerális nagy elágazó oligoszacharid oldalláncot is hordoz. A koleszterin négy kondenzált széngyűrűből felépülő szteránvázas vegyület.

A membránt alkotó lipidek figyelemre méltó tulajdonsága, hogy víz-levegő, vagy víz-víz határfelületen kettős molekularéteggé szerveződnek. Ekkor mindkét rétegben úgy helyezkednek el a molekulák, hogy hossztengelyük többé kevésbé a határfelület síkjára merőleges.

A kettős réteg mindkét oldalán a víz felé rendeződnek a hidrofil fejek a zsírszerű hidrofób farkokk pedig a kettősréteg belseje felé fordulnak és onnan a vizet kiszorítva hidrofób kölcsönhatásba lépnek egymással.A foszfolipid kettős rétegek zárt gömb alakú vezikulát alkotnak.

A membránfehérjék A biológiai memránok másik elsősorban a különböző specifikus funkciók ellátására szolgáló fő komponensei a membránfehérjék. Hozzávetőlegesen ötven lipidmolekulára jutt egy membránfehérje. A Membránfehérjék az adott membránok funkciójának megfelelően igen nagy változatosságot mutatnak.

A transzmemrán fehérjék melyek egy vagy több lipid kettős rétegbe ágyazott szerkezeti egységet tartalmaznak. E fehérjék lipidekkel közvetlen kölcsönhatásban álló ún. itramembrán szegmensei az energetikai, ill. entrópia-feltételekből adódóan rendszerint külső felszínükön hidrofób csoportokat tartalmazó L-hélix-struktúrák.

Vannak olyan fehérjék, melyek csak egy itramembrán helikális szegmenssel rendelkeznek míg sokan, különösen a különböző transzport és ioncsatorna funkciót ellátó fehérjék több helikális szegmensből álló itramembrán régióval rendelkeznek melyek hurkokkal összekötve többszörösen ívelik át a lipid kettős réteget.

Meg kell említeni az ún. nevezett struktúrafehérjéket, melyek gyakran nem állnak közvetlen kontaktusban a membrán kettős rétegével hanem fehérje-fehérje kölcsönhatások révén egy integrális fehérjén keresztül, kapcsolódnak a plazmamembránhoz.

Perifériás membránfehérjék Kisebb mérettel rendelkeznek. A perifériás membránfehérjék rendszerint a membrán külső vagy belső lipidrétegéhez vannak rögzítve különböző módon. Vagy integrális membránfehérjékhez kapcsolódnak, vagy a lipidréteghez közvetlenül.

A membrán transzport fehérjék A Membránon keresztül transzportban részt vevő fehérjéket működési mechanizmusuk alapján három főbb kategóriába soroljuk. Az aktív pumpa fehérjék Atp hidroléziséből származó energia révén képesek molekulákat ionakat ellenkező irányba transzportálni.

A transzporter fehérjék egyidejűleg csak egy ion vagy molekula szelektív megkötésére alkalmas. A csatornafehérjék sztérikusan megfelelő térszerkezetük révén segítik elő víz vagy ionok membránon keresztüli transzportját.

Forrás http://www.berkeleyprep.org/lifescience/PartsofCell/CellMembrane.htm http://images.google.co.hu/imgres?imgurl=http://www.watermark-design.com/graphics/ http://www.hupe.hu/szerv/tanszekek/kio/im/oktat/SEJTBIO/sejtmembran/sejtmemb.html Szabó Gábor: Sejtbiológia