Webszerkesztés Stíluslapok (CSS).

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Weblapkészítési tudnivalók 2: Útmutató az elnevezésekhez Pék Ágnes © 2009.
Advertisements

BPS Web 2.0 Felhasználói kézikönyv. A szerkesztő főoldala A bejelentkezett felhasználóA szerkesztő főmenürendszere Stílusformázások Nyelv- és nézetváltás.
Weblap szerkesztés HTML oldal felépítése Nyitó tag Záró tag Nyitó tag Záró tag oldalfej tözs.
Stíluslapok (CSS) a webfejleszétben
FRAME-k (keretek). FRAME-k A frame-ek (keretek) segítségével a képernyőt felosztva egyszerre jeleníthetünk meg több webes dokumentumot a képernyőn. Fejlec.html.
2010/2011.Huszár István1. dia Weboldalak tervezése II. (X)HTML.
CSS médiatípusok - példák
Amit a HTML-ről érdemes tudni
Honlap készítés Érdekességek.
Stílus, mesteroldal, témák
HTML nyelv.
STÍLUSOK Tulajdonságok és értékek. Színek megadási módjai H1 {color: #CCF150} H1 {color: rgb(204,241,80)} H1 {color: rgb(80%,95%,30%)} H1 {color: red}
Leírónyelvek: HTML és XHTML
© BZ, 2006Stíluslapok használata1 Váltsunk stílust! Stíluslapok a webszerkesztésben.
Hernyák Zoltán XML és HTML.
WEBOLDALFEJLESZTÉS
OLDALSZERKEZET ELEMEK 1. A TAG A header taggel fejléc adható meg. Ez a rész tartalmaz bevezető információt a weboldalról vagy annak egy részéről (pl..)
Tartalomjegyzék és tárgymutató
WebStarter ECDL W e b k e z d ő ECDL Webkezdő mintafeladat.
Készítette: Nagy-Szakál Zoltán 2007.
A HTML alapjai Havlik Barnabás Készítette:
HTML dokumentum felépítése
Lénárt Anett egyetemi adjunktus - PTE PMMK Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszék Vizuális és web programozás II. Tananyag: 2. konzultáció CSSJavaScript.
Salamon Róza felkészítő tanár
HTML oldal felépítése Készítette: Pataki Arnold
Bevezetés a Stíluslapok használatába - gyakorlati feladatsor
Webszerkesztés Űrlapok a HTML-ben. Űrlap létrehozása Űrlapunk tartalma a … elemek között fog helyetfoglalni Egy lapon több űrlap is elhelyezhető Több.
CSS.
Buris Katalin V. földrajz - informatika
Weblapok elrendezésének, dizájnjának kialakítása Borsi Katalin webfejlesztő, oktató NetAcademia Oktatóközpont.
Az Excel mint „interaktív” kérdőív
XHTML – a tanultak összefoglalása
XHTML 1. óra. Miért térjünk át HTML-ről XHTML- re? HTML-szabványban tartalom és forma összemosódott HTML 4.0 szabványban stíluslapok használatát javasolták.
Korpásné Szűcs Melinda web-referens DEENK Korpásné Szűcs Melinda web-referens DEENK.
Űrlapok és keretek.
A <DIV> tag és formázás CSS-sel
Űrlapok.
CSS A CSS bemutatása.
Weboldalak tervezése (X)HTML.
Közzététel a Weben. Film közzététele.
Hyper Text Markup Language
Hyper Text Markup Language
Honlap készítés 2. óra.
Honlap készítés 4. óra.
Web-grafika II (SVG) 8. gyakorlat Kereszty Gábor.
Web-grafika II (SVG) 7. gyakorlat Kereszty Gábor.
Csempe Programozás érettségi mintafeladat
Lénárt Anett egyetemi adjunktus - PTE PMMK Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszék 10. Előadás Css Tananyag:Web-programozás.
HTML 2. Űrlapok
Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra
Az NVU webszerkesztő program
XHTML és CSS Webszerkesztés stílusosan
Html nyelv (HyperText Markup Language)
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Hosszú dokumentumok kezelése.
Spanyolország gyöngyszeme: GRANADA Egy hobby portál kivitelezése.
SZÖVEGSZERKESZTÉS III. ~ KARAKTERFORMÁZÁS ~
Webprogramozó tanfolyam
Crt Monitor. Általános  a televízióhoz hasonló  elektronsugár futja végig  a sorok és képek váltásának időpillanatait a vízszintes és függőleges sorszinkron.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 3.
Java web programozás 2..
SZÖVEGSZERKESZTÉS IV. ~ BEKEZDÉSFORMÁZÁS ~
A <DIV> tag és formázás CSS-sel
Informatikai rendszerek
Alkalmazott Informatikai Tanszék
Webprogramozó tanfolyam
CSS Cascading Style Sheet HTML.
Cascading Style Sheet.
MS Office Word 2010 Szövegszerkesztés.
A digitális kép bevezetés.
MS Office Word 2010 Szövegszerkesztés.
Előadás másolata:

Webszerkesztés Stíluslapok (CSS)

Stíluslapok CSS = cascading style sheets (lépcsős stíluslapok) Több lapból álló webhelyünkön a megjelenést nehézkes lehet laponként állítgatni Célszerű a több lapra is vonatkozó részeket elválasztani a megjelenő információtól Külső stíluslapok esetén elegendő a stíluslapot jelentő fájlt módosítani, és a megfelelő oldal(ak)on azonnal jelentkezni fog a hatás Részletes információ a CSS szabványról: http://www.w3.org/TR/CSS21/css2.pdf

Belső stíluslapok A belső stíluslapok esetében az oldal kódja maga tartalmazza a stílusinformációkat A megjelenítésre vonatkozó utasításokat ilyenkor a <head> … </head> részben a <style> … </style> elemek között kell elhelyeznünk A style elem egyetlen kötelező paramétere a type, ami a tartalomra utal, és értéke a „text/css”.

Külső stíluslapok A külső stíluslapok esetében a tartalom és a formátumutasítások elválnak egymástól A html kód ekkor csak azt az egy utasítást fogja tartalmazni, hogy a formátumra vonatkozó leírást egy önálló fájlban fogjuk találni Ezt az utasítást a <link> üres elem tartalmazza Paraméterei és azok értékei rel: egy stíluslap kapcsolódik a html fájlhoz href: a stíluslap nevét adja meg type: a stíluslap taralomtípusát adja meg Maga a stíluslap csak ennyit tartalmaz Különbség a kétféle stíluslap között, hogy módosítási igény esetén a belső stíluslapnál mindig magát a html-t kell változtatni, külső stíluslapnál csupán az önálló css fájlt, ami akár több html-re, vagy az egész webhelyünkre is hatással lehet

A stíluslap felépítése Ha például a h1 stílusú szövegek színét szeretnénk zöldre állítani h1 {color: green} Ha több elemet szeretnénk egyszerre formázni h1, h2 {color: green} Lehetséges egy stílus több tulajdonságát is egyidejűleg módosítani h3 {color: green; background: red;} A jobb áttekinthetőség érdekében ezt azonban így szoktuk írni:

Tulajdonságok a stíluslapon

Színek, méretek, hivatkozások A színek megadása általánosságban a color: <érték> formában történik Méretek megadása Megadhatjuk abszolút és relatív (monitoról függő) méretezéssel is in = inch, coll, hüvelyk, 2,54 cm pc = pica, 12 pont pt = point, pont px = pixel, képpont Hivatkozások színezése Más színnel jelennek meg a még nem látogatott és a már látogatott lapok, valamint megváltozhat a hivatkozás színe, ha az egérrel megállunk felette

Színek, méretek, hivatkozások

Saját bekezdésstílusok Az első sor rendelkezik arról, hogy a bekezdések (<p>) 28 pont méretű, zöld karakterekből álljanak A következő két sor egy-egy saját bekezdésstílust ad meg Ezek a saját bekezdésstílusok a p stílus gyerekei, tulajdonságaik, ha másképpen nem rendelkezünk, a szülő tulajdonságaitól függenek Példánkban a karakterméret (28pt) a szülőtől öröklődik

Álelemek A stíluslapokon az úgynevezett álelemek segítségével a tartalom olyan részeire is meghatározhatunk formázást, amelyekre a html kódban nem tudunk hivatkozni Pl.: a bekezdés első betűjére tudunk hivatkozni p:first-letter {font-size: 50pt} A linkek látogatottsági állapottól függő színe is az álelemek segítségével valósul meg