Az élő sejtek belső rendezettségi állapotukat folyamatosan fentartják. Ezt bonyolult mechanizmusok biztosítják, amelyek révén a sejt energiát von el a.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kémiai reakciók és energia az élő szervezetekben
Advertisements

A kémiai reakció 7. osztály.
Az “sejt gépei” az enzimek
Energia a középpontban
Fehérjék biológiai jelentősége és az enzimek
A szubsztancia részecskés felépítése és
ENZIMOLÓGIA 2010.
Az enzimek A kémiai reakciók mindig a szabadenergia csökkenés irányába mennek végbe. Miért nem alakul át minden anyag a számára legalacsonyabb energiájú,
1. Termodinamikai alapfogalmak Mire kell? A mindennapi gyakorlatban előforduló jelenségek (például fázisátalakulások, olvadás, dermedés, párolgás) értelmezéséhez,
Biokémia Szarka András
Biokémia: az élő anyagok kémiája
Szénvegyületek forrása
Nukleinsavak – az öröklődés molekulái
A membrántranszport molekuláris mechanizmusai
A társadalmi változások elmélete
Kémiai kötések.
A HIDROGÉN.
HŐÁTVITELI (KALORIKUS) MŰVELETEK Bevezető
BIOKÉMIAI ALAPOK.
BIOKÉMIA I..
A szabadgyök-reakciók alapvető kémiai jellemzői
Az intermedier anyagcsere alapjai.
ENZIMEK Def: katalizátorok, a reakciók (biokémiai) sebességét növelik
Az anyagcsere.
Nukleotidok.
A növények ásványianyag-felvétele
2. SZENT-GYÖRGYI – KREBS CIKLUS
Mi a reakciók végső hajtóereje?
A víz.
A KÖZPONTI TOLERANCIA A CSONTVELŐBEN ÉS A TÍMUSZBAN ALAKUL KI
ELEMI FOLYAMATSZAKASZOK VIZSGÁLATA Válóczy István.
Kémiai reakciók.
Az evolúció fényében Szathmáry Eörs Collegium Budapest ELTE.
Evolúcióbiológia és asztrobiológia
Mi az élet, miért fontos a víz az élővilágban
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Élőlények kölcsönhatása, élő környezeti tényezők
Azok akik nem állatok és nem növények, különcök
Tagozat, 10. évfolyam, kémia, 16/1
Egyed alatti szerveződési szintek
Entrópia Egy szobában kinyitunk egy üveg parfümöt. Mi a valószínűbb?
A z ö n g y ó g y í t á s a r k á n u m a
A kvantum rendszer.
Készítette: Bádenszki Paszkál 11. c Január 2-án született Kösin-ben (ma Koszalin) augusztus 24-én halt meg Bonnban. Német származású fizikus.
Környezetvédelem.
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
Kémiai reakciók iránya
MSc 2012 ENZIMES ÖSSZEFOGLALÓ Egy egység az az enzim mennyiség, amely 1  mol szubsztrátot alakít át vagy 1  mol terméket képez 1 perc alatt adott reakció.
E, H, S, G  állapotfüggvények
A belső energia tulajdonságai Extenzív mennyiség moláris: Állapotfüggvény -csak a rendszer szerkezeti adottságaitól függ -csak a változása ismert előjelkonvenció.
A b i o g é n e l e m e k. Egyed alatti szerveződési szintek szervrendszerek → táplálkozás szervrendszere szervek → gyomor szövetek → simaizomszövet sejtek.
Aromás szénhidrogének
TÁPLÁLÉKLÁNCOK ÉS ENERGIAÁRAMLÁS ЛАНЦЮГИ ЖИВЛЕННЯ І ПОТІК ЕНЕРГІЇ Megismerkedhetünk azzal, hogy mik a táplálékláncok, milyen élőlények alkotnak táplálékláncot,
34. lecke A fehérjék felépítése a sejtben. Lényege: Lényege:  20 féle aminosavból polipeptidlánc (fehérjelánc) képződik  A polipeptidlánc aminosav sorrendjét.
2.2. Az anyagcsere folyamatai
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Molekula A molekula semleges kémiai részecske, amely két vagy több atom összekapcsolódásával alakul ki.
Baktériumok.
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Felépítő folyamatok kiegészítés
A prokarióták.
22. lecke A szénhidrátok.
BELÉPÉS A RÉSZECSKÉK BIRODALMÁBA
Nem kórokozó baktériumok
Szervetlen vegyületek
ENZIMOLÓGIA.
Ágotha Soma Általános és szerves kémia
Reakciókinetika.
Nukleotidok.
OLDATOK.
Előadás másolata:

Az élő sejtek belső rendezettségi állapotukat folyamatosan fentartják. Ezt bonyolult mechanizmusok biztosítják, amelyek révén a sejt energiát von el a környezettől, majd ezt az energiát kémiai kötések révén raktározza el. A genetikai információ és a kémiai kötésekben tárolt energia manipulációja révén tartják fenn a sejtek belső rendezettségi állapotukat, miközben a sejteket felépítő anyagok állandóan kicserélődnek. A testünket sejtjeit ugyanazok a molekulák építik fel mint évekkel korábban, bár ezeket a molekulákat felépítő atomok állandóan cserélődnek.

Fotoszintetizáló növények és baktériumok a Nap energiáját felhasználva állítják elő a szerves molekuláikat. Az állatok szerves molekulái a növényektől szarmaznak közvetve vagy közvetlenül. A katabolikus reakciók energiát és elemi szerves molekulákat termelnek oxidatív folyamatok révén. A katabolikus reakciók oxidatív folyamatok révén energiát termelnek. Anabolikus reakciók eredményezik a sejtek makromolekuláit és energia ráfordítást igényelnek. Számos különféle ENZIM szabályozza a metabolikus láncreakciókat.

Sejtek kémiai reakcióit ENZIMek katalizálják. A kémiai reakciók a szabad energiavesztést eredményeznek, amely entrópia növekedéssel jár. papír + O 2 → füst + hamu + CO 2 + H 2 O + E A C atom számára a CO 2 és a H atom számára a H 2 O a legstabilabb energetikai állapot, az élő organizmusok mégsem lobbannak lángra és égnek el …... Az élőlények molekulái (papír) relatíve stabil állapotban vannak. Ez csak energia ráfordítással alakítható alacsonyabb energia-szintű állapottá. Aktivációs energia Gyufa lángjának hőenergiája

Sejtek kémiai reakcióit ENZIMek katalizálják. Jelentős mértékben lecsökkentik az aktivációs energiát …… Miközben nem növelik a sejtek entrópiáját !!

A molekulák random diffúzió révén közlekednek a sejtben. Entrópia-növelő hatás

Elméletileg csak azok a kémiai reakciók mehetnek végbe, amelyek entrópia – növekedést okoznak. Minden rendszer spontán sajátossága, hogy a nagyobb entrópiájú állapot irányába fejlődik. Az élőlények …….