A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar felsőoktatás.
Advertisements

„Fejlődés ellen nincs orvosság” (Neumann János) 1987.az alapítás éve 1989.a névadás éve 1993.az első (30 fős) kollégium 2000.NIVÁK 2002.Kollégium a Pozsonyi.
Kelet-nyugati Átjáró A világzene és az interkulturális kommunikáció kapcsolata a pécsi Balkán Világzenei Fesztivál vizsgálata alapján Készítette: Halász.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Frissdiplomások Szemerszki Marianna Tanulási utak és képzési tervek a felsőoktatásban.
Többnapos „sportfesztivál” a magyarországi illetve határon túli felsőoktatási intézmények hallgatói számára a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft.
Diplomát adó alapszakjaink:
15 éves az OSZTRÁK KÖNYVTÁR = ÖSTERREICH-BIBLIOTHEK a Berzsenyi Dániel Főiskolán.
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
A bolognai folyamat 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter december 14.
Gábor Dénes Tehetségpont
Felsőoktatás nyilvánossága konferencia november 4. PR tevékenység a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen Dallos Györgyi.
MRNB Kommunikáció az egyetemen Pécs, április 14.
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
ESÉLYT AZ ESÉLYTELENEKNEK
A Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karán folyó kutatások Szabó Ingrid Szabó Ingrid dékánhelyettes dékánhelyettes.
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
Andragógia MA Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományok Intézete.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
Az informatika oktatása a Debreceni Egyetem Informatikai Karán
Magyarországi diákok az erdélyi felsőoktatásban Készítette:Szilágy Enikő.
Bölcsészettudományi Kar
BORDÁS ANDREA: A KOMÁROMI VÁROSI EGYETEM CHERD–H KONFERENCIA Debrecen, május 14. A teljesített küldetés.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Az informatika oktatása a Debreceni Egyetem Informatikai Karán
KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
1 Előadó: Tóth Anikó (Szabad bölcsészet szak, II. évfolyam) Kommunikáció az egyetemen Kommunikáció az egyetemen A Kommunikáció az egyetemen c. kurzus Kommunikáció.
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
Rejtő Sándor Könnyűipari Mérnöki Főiskolai Kar
Közoktatás – pedagógusképzés - neveléstudomány
A Magyar Regionális Tudományi Társaság tevékenysége Horváth Gyula.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
DEBRECENI EGYETEM Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok
Szatmárnémeti magyar nyelvű felsőoktatásának kialakulása és perspektívái Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program keretében.
Csillagok, határok, magyarok Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Politológiai Tanszék Témavezető: Dr. Löffler Tibor tudományos munkatárs.
2004. január 27. Felmérések felhasználása, kapcsolatrendszere Szabó Imre BME Diákközpont igazgató.
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
Bemutatkozik a Georgikon
Műszaki és Közgazdaságtudományi Kar mkk. ejf
A révkomáromi Selye János Egyetem működése. Az egyetemről általánosságban, annak rövid bemutatása 1918-ban Csehszlovákia megalakulása A felvidéki felsőoktatási.
Kommunikáció az egyetemen
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
P E D A G Ó G I A I K A R. Alapképzési (BA) s z a k o k Nappali tagozat SzakKöltségtérítésKépzési idő (félév) Andragógia Ft6 Gyógypedagógia 110.
II. TÉRKÉPÉSZET A ROMÁNIAI (MAGYAR) FELSŐOKTATÁSBAN
Hodinka Antal Intézet Tudományos műhelyek a kárpátaljai magyar tudományosság szolgálatában.
A külhoni tehetséggondozás szervezete az EDUTUS Főiskolán a Bethlen Gábor Alap támogatásával.
Törökszentmiklós
TISZK Tanácsadó Testülete. A tanácsadó testület véleményezi:A tanácsadó testület véleményezi: –az irányító szervezet működésének szabályait tartalmazó.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Szent István Egyetem. Az egyetem létrejötte Az évi LII. Törvény alapján, január 1-i hatállyal, a jogelőd intézményeiket is figyelembe véve,
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
A PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM – A KULTURMISSZIÓ FELVÁLLALÁSÁNAK KONTEXTUSAI ÉS KIHÍVÁSAI Horváth Gizella.
KORLÁTOK ÉS LEHETŐSÉGEK: EGYETEMI KÉPZÉSI HELYEK TÉRSÉGFEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A SZÉKELYFÖLDÖN Magyar Régiótudományi Társaság Vándorgyűlése Debrecen, 2010.
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
Tanodavezető, Motiváció Tanoda-Tiszasziget
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
Felvételi információk KREáld a jöv ő d! 1. KRE képzései: - Alapképzés - Osztatlan képzés - Felsőoktatási szakképzés - Mesterképzés - Szakirányú továbbképzés.
A Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Veszprém Dr. Ferkelt Balázs főosztályvezető, MNB, Oktatási Igazgatóság március 17.
A nemzetiségi oktatás régi-új sarkalatos pontjai.
Közösségszervezés BA.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kar
Makovecz-program Jakabné dr. Szalai Krisztina Pécs, augusztus 31
Lejtmenetből lendület
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Előadás másolata:

A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program keretében Készítette: Hollósi Hajnalka PhD hallgató

Szatmárnémeti térsége Szatmárnémeti lakossága  Összlakosság  Magyarok  Magyarok száma aránya 40,92%

A Babeş- Bolyai Tudományegyetem Szatmárnémetibe kihelyezett tagozata A Babeş- Bolyai Tudományegyetem Szatmárnémetibe kihelyezett tagozata

A főiskola bejárata

A főiskola belső bejárati része

A főiskola folyosója

A háromnyelvű képzés „demonstrálása”

A főiskola alapítása  A „forradalmat” (1989) követő években merült fel a gondolata.  A helyi magyar értelmiség a „változások hordozói” kezdeményezték.  Ún. „felzárkózási stratégiákat” alkalmaztak.  A tanítóképző kar egy évig a Kölcsey Ferenc Főgimnázium pincéjében működött.  Egy volt kaszárnya épületében kezdte meg működését 1999/2000-es tanévtől.  Két külön karon indult be a képzés: - Tanítóképző Kar - Helyi közigazgatási Főiskolai Kar.  Három nyelven (magyar, román, német) tanulhatnak a hallgatók.  A főiskola keretein belül kétféle képzés valósul meg: alapképzés és továbbképzés.

A főiskola felépítése  A Babeş –Bolyai Tudományegyetem Politológia Kara kihelyezett tagozataként 1998-ban létesült a Helyi Közigazgatási Főiskola.  A főiskolán, három nyelven tanulhatnak a hallgatók- románul, magyarul és németül, a képzés időtartama 3 év.  A nappali képzés mellett ún. távoktatás is működik a karon. A 2005/06-os tanévben a kihelyezett tagozatot akkreditálták.  A bolognai folyamat keretében indult évfolyam hallgatói már egyetemi diplomát kapnak.  A Babeş - Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kara kihelyezett tagozataként 1999/2000-es tanévben kezdte meg működését a Tanítóképző Kar.  A főiskola 3 éves képzéssel indult, a hallgatók az első két évben, tanító – intenzív angol nyelv szakosítást, a 2002/2003-as tanévben végzettek, tanító – óvónő- intenzív angol szakosítást, míg a 2003/04-es tanévtől csak tanítói oklevelet kaptak.  A főiskolát 2005-ben akkreditálták, ettől kezdve megszűnt a főiskolai képzés, a bolognai rendszerű oktatás keretében bevezették a háromlépcsős egyetemi rendszert.  A 2005/06-os tanévtől a hallgatók, az elemi és óvodai oktatás tanára szakképesítést (egyetemi oklevelet) kapják.

A főiskola kapcsolatrendszere  Határon túli intézményekkel tart fent kapcsolatot, mint pl. a Nyíregyházi Főiskola.  Jó kapcsolatot ápol helyi intézményekkel, pl. helyi egyházakkal.  Több magyarországi civil szervezettel van kapcsolata.  A város kulturális életébe bekapcsolódik, különböző rendezvények szervezésében segíti a helyi civil szervezeteket. Pl.: Évente megrendezésre kerülő Magyar napok rendezvényén ún. gyermekutcát rendeznek be /kézműves foglalkozásokkal/.  Nagy szerepet vállalnak Erdély tudományos életében.

A Főiskola jelentősége  Egy felsőfokú intézmény, ahol magyar nyelven folyik a képzés, nemcsak a magyar kultúra ápolását, a magyar nyelv terjesztését, megőrzését segíti elő, de nagyban hozzájárul a nemzeti identitás megőrzéséhez is.  Szimbolizálja a város magyarságát, a magyarság helyét, szerepét a város életében, egyfajta önigazolás ez a magyar kisebbség számára.  A város közel 40%-os magyarsága az ilyen „intézményeken” keresztül tudja kifejezni és érvényre juttatni kisebbségi kompetenciáját.  A főiskola működése túlmutat az eredeti funkcióján, nemcsak a helyi magyar fiataloknak nyújt tanulási lehetőséget, hanem a helyi magyarság egyik legfontosabb érdekérvényesítési terepe is.  A főiskolának számos civil szervezettel van kapcsolata, közös programokat szerveznek, támogatják egymást, szervesen részt vesznek a város életében, a városban zajló eseményeken.

Összegzés  Romániában egyetemi oktatás – csekély kivétellel – román nyelven folyik.  A BBTE kihelyezett főiskoláján megvalósul a magyar nyelvű képzés.  A főiskola ún. rejtett funkciókat is ellát.  A magyarság önkifejezésének terepe.  A főiskola szimbolikus jelentéssel bír.  A helyi magyarság egyik legfontosabb érdekérvényesítési terepe.  A főiskolának számos civil szervezettel van kapcsolata.