Közbülső anyagcsere 2.. Közbülső anyagcsere  =A megemésztett és felszívódott tápláló- anyagok kémiai, biokémiai átalakulásának sorozata  N tartalmú.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik. pl. fehérjék.
Advertisements

Középbél, máj, hasnyálmirigy, vastagbél
Táplálkozási alapfogalmak
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
XI. Országos Hulladékgazdálkodási Konferencia,
Depóniagáz, mint üzemanyag
Biogáz–előállítás, vidéki jövedelem-termelés
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Táplálékok, tápanyagok
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
A sav bázis egyensúly szabályozása
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
Az ásványi anyagok forgalma
A takarmányok összetétele
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
BIOKÉMIAI ALAPOK.
POLISZACHARIDOK LEBONTÁSA
A takarmányok összetétele
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A takarmányok összetétele
A TERMELÉS TÁPLÁLÓANYAG- SZÜKSÉGLETE IV. A tejtermelés táplálóanyag- szükséglete.
A takarmányok összetétele
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
Takarmányok táplálóértékének mérése
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Az anyagcsere.
Pajzsmirigy.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Hasnyálmirigy Molnár Péter, Állattani Tanszék
A növények lebontó folyamatai: Az erjedés és a légzés
SZÉNHIDRÁTOK.
Réges régen, egy távoli galaxisban... A LÉGKÖR EREDETE.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Oktatás kiemelkedő fontossága
Az ember táplálkozása.
A növények légzése.
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Takarmányok fehérjetartalma
A szervezet biokémiai folyamatai
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
Margarinok telítetlenségének vizsgálata
A TAKARMÁNYOZÁS ELMÉLETI ALAPJAI
Anyagcsere.
ÉLET A MARSON (5.OLDAL).
Az anyag és energiaforgalom élettana
Tápanyagaink.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
22. lecke A szénhidrátok.
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Metánfaló baktériumok
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

Közbülső anyagcsere 2.

Közbülső anyagcsere  =A megemésztett és felszívódott tápláló- anyagok kémiai, biokémiai átalakulásának sorozata  N tartalmú táplálóanyagok: testfehérjévé alakulnak tartalék (cirkulációs) fehérjévé alakulnak elbomlanak:N tartalmú részre N mentes részre

Közbülső anyagcsere  N mentes táplálóanyagok: sejtállománnyá alakulnak (glikogén -1%-, vagy zsír termelődik elbomlanak: energia termelődik (munka, vagy hő) közben CO 2 +víz termelődik

Közbülső anyagcsere: N forgalom vizsgálata  Emészthetőség vizsgálat+vizelet gyűjtés  Bevitt N-(bélsár N+vizelet N)  Pozitív N mérleg:ürített≤felvett (növekedés, vemhesség)  Negatív N mérleg:ürített≥felvett (tejterm.)  N egyensúly: ürített=felvett (kifejlett)

Közbülső anyagcsere N mérleg felvétel leadás felvétel leadás Takarmány g Bélsár Vizelet Retenció Hústermelés: 14.8x6.25=92.5 g/nap nyersfehérje 92.5x4.35=402.3 g/nap hús (a zsírmentes hús sza. tartalma 23 % 100:23=4.35)

Közbülső anyagcsere: C mérleg (1)  A szerves anyagok forgalmáról ad tájékoztatást  Bevétel: takarmány  Kiadás: bélsár, vizelet vizelet gyomor- és bélgázok gyomor- és bélgázok bőr-, szőrzet hulladékai, bőr-, szőrzet hulladékai, bőrön-, tüdőn keresztül kilélegzett levegő, bőrön-, tüdőn keresztül kilélegzett levegő, termék termék

Közbülső anyagcsere: C mérleg (2)  Respirációs kísérlet  Mérni kell: Felvett takarmány mennyiségét, kémiai összetételét Felvett takarmány mennyiségét, kémiai összetételét Bélsár, vizelet mennyiségét, összetételét Bélsár, vizelet mennyiségét, összetételét Belélegzett levegő O 2 és CO 2 tartalmát Belélegzett levegő O 2 és CO 2 tartalmát Kilélegzett levegő O 2 és CO 2 tartalmát Kilélegzett levegő O 2 és CO 2 tartalmát Termelt metán mennyiségét Termelt metán mennyiségét

Közbülső anyagcsere: C mérleg (3)  I. Szintézis: kiszámítható a beépült fehérje, szénhidrát, zsír mennyisége:  1. beépült fehérje:  a C mérleget N mérleggel kapcsoljuk össze  N retenció (előző példa: 92,5 g fehérje épült be  A fehérje 52,5 % C-t tartalmaz  92,5 g fehérje tartalmaz: (92,5x52,5): 100=48,6 g C  C visszatartás pl.: 500g C  ,6= 451,4 g C egyéb felhasználásra

Közbülső anyagcsere: C mérleg (4) szintézis  2. ebből szénhidrátot vagy zsírt épít  szénhidrát: glikogén, vércukor  állandó: 1 %  3. = a maradt C zsír építésre fordítódik:  zsír C tartalma: 76,5 %  451,4 g C ből képződő zsír:  451,4:0,765=590 g zsír

Közbülső anyagcsere: C mérleg (5) lebontás  Lebontási folyamatok: kiszámítható az elégetett fehérje, szénhidrát, zsír mennyisége  RQ ismerete= CO 2 térfogat O 2 térfogat 1g szőlőcukor elégetésekor 0.747l CO2 = 1RQ 0.747l O2 1g glikogén elégetésekor l CO2 = 1RQ l O2 1g zsír elégetésekor l CO2 = 0.711RQ l O l O2 1g fehérje elégetésekor l CO2 = RQ l O l O2

Közbülső anyagcsere: C mérleg (6) szintézis  Lebontott fehérje:  Kiszámítható a vizelet N tartalmából  Vizelet N x 6,25=elégetett fehérje  Elégetett fehérje x a fehérje elégetéséhez elhasznált 0 2  fehérje elégetéséhez felh t levonjuk  =a többi 0 2 a szénhidrátok és zsírok elégetéséhez használódott el

Közbülső anyagcsere: C mérleg (6) lebontás  Lebontott szénhidrát, zsír: RQ kiszámítása a respirációs készülékben mért O 2 felhasználás és a CO 2 mennyiség alapján →RQ összevetése táblázati adattal: megállapítható a lebontott szénhidrát és zsír mennyisége