Regresszióanalízis 10. gyakorlat.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük:
Advertisements

Kvantitatív Módszerek
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük
Kvantitatív módszerek
Matematikai Statisztika VIK Doktori Iskola
Földrajzi összefüggések elemzése
Lineáris és nemlineáris regressziók, logisztikus regresszió
Főkomponensanalízis Többváltozós elemzések esetében gyakran jelent problémát a vizsgált változók korreláltsága. A főkomponenselemzés segítségével a változók.
Összefüggés vizsgálatok
Becsléselméleti ismétlés
Összefüggés vizsgálatok x átlag y átlag Y’ = a + bx.
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Statisztika II. IX. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. IX.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Idősorok elemzése.
Statisztika II. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Regresszió és korreláció
Statisztika II. IV. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Statisztika II. V. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VIII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Többváltozós korreláció és regresszióanalízis.
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
III. előadás.
Lineáris korreláció és lineáris regresszió. A probléma felvetése y = 1,138x + 80,778r = 0,8962.
Varianciaanalízis 12. gyakorlat.
Dr. Gombos Tímea SE, III.sz. Belgyógyászati Klinika
SPSS többváltozós (lineáris) regresszió (4. fejezet)
SPSS többváltozós regresszió
Kovarianciaanalízis Tételezzük fel, hogy a kvalitatív tényező(k) hatásának azonosítása után megmaradó szóródás egy részének eredete ismert, és nem lehet,
Statisztika II. VIII. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VI.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Regresszióanalízis.
Kvantitatív módszerek
Kvantitatív módszerek
Adatmodellek A modellezés statisztikai alapjai. Statisztikai modell??? cél: feltárni, hogy bizonyos jelenségek között létezik-e az általunk feltételezett.
Nemparaméteres próbák Statisztika II., 5. alkalom.
A statisztikai próba 1. A munka-hipotézisek (Ha) nem igazolhatók közvetlen úton Ellenhipotézis, null hipotézis felállítása (H0): μ1= μ2, vagy μ1- μ2=0.
Egytényezős variancia-analízis
STATISZTIKA II. 7. Előadás
Kvantitatív Módszerek
Idősor elemzés Idősor : időben ekvidisztáns elemekből álló sorozat
Hipotézis vizsgálat (2)
Többváltozós adatelemzés
Többváltozós adatelemzés
Többváltozós adatelemzés
Következtető statisztika 9.
A sztochasztikus kapcsolatok (Folyt). Korreláció, regresszió
Alapsokaság (populáció)
Várhatóértékre vonatkozó próbák
Lineáris regresszió.
Többtényezős ANOVA.
t A kétoldalú statisztikai próba alapfogalmai
Két kvantitatív változó kapcsolatának vizsgálata
Hipotézisvizsgálat v az adatforrás működési “mechanizmusát” egy véletlen eloszlás jellemzi v az adatok ismeretében megfogalmazódnak bizonyos hipotézisek.
Petrovics Petra Doktorandusz
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) Intervallumbecslések 2014/
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Regresszió-számítás március 30. Dr. Varga Beatrix egyetemi.
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
Gazdaságstatisztika Gazdaságstatisztika Korreláció- és regressziószámítás II.
Korreláció, regresszió
Lineáris regressziós modellek
Többváltozós lineáris regresszió
Gazdaságstatisztika Konzultáció a korreláció- és regressziószámítás, idősorok elemzése témakörökből.
I. Előadás bgk. uni-obuda
III. előadás.
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Trendelemzés előadó: Ketskeméty László
Gazdaságinformatika MSc labor
2. Regresszióanalízis Korreláció analízis: milyen irányú, milyen erős összefüggés van két változó között. Regresszióanalízis: kvantitatív kapcsolat meghatározása.
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
3. Varianciaanalízis (ANOVA)
Előadás másolata:

Regresszióanalízis 10. gyakorlat

Korrelációanalízisben a kérdés: milyen szoros és milyen irányú kapcsolat áll fenn a változók között (szoros kapcsolat összefüggést jelez) A két változó egyenrangú Regresszióanalízisben a kérdések: van-e összefüggés a változók között az egyik változó megváltozásával milyen irányba és mennyit változik a másik változó A változók viszonyát nem tekintjük egyenrangúak: feltételezzük, hogy a valóságban oksági kapcsolat van közöttük Megjegyzendő, hogy a változók közötti tényleges oksági kapcsolatot a regresszióanalízis önmagában nem bizonyítja, az csupán az adataink közötti statisztikai kapcsolat feltárására alkalmas.

Y függő változó és X független vagy magyarázó változó → egyszerű regressziós modell X1, X2,…,Xp független vagy magyarázó változók → többszörös regressziós modell A regresszióanalízis feladata tehát egy függvényszerű kapcsolat keresése egy függő és egy vagy több folytonos magyarázó változó között.

A lineáris regressziós modell egyszerű regressziós modell Yi a függő változó értéke az i-dik mintavételi objektumon Xi a magyarázó változó értéke az i-dik mintavételi objektumon εi az i-dik objektumhoz tartozó véletlen eseti hiba, ún. reziduális érték. Az ε hibatag a modell szerint 0 várható értékű és szig2 szórású normál eloszlást követ. α és β az alapsokaságbeli ismeretlen és fix értékűnek tekintett paraméterek, vagy regressziós koefficiensek. α jelentése: az alapsokaságra vonatkozó y tengely metszet; megmutatja, hogy mekkora lenne Y értéke abban a hipotetikus esetben, amikor X=0 β jelentése: az alapsokaságra vonatkozó meredekség; megmutatja, hogy hányszorosára és milyen irányba változik Y ha X egy egységgel nő

többszörös regressziós modell βj együtthatókat itt parciális regressziós koefficienseknek hívjuk. Egy adott j magyarázó változóhoz tartozó βj együttható megmutatja, hogy hányszorosára és milyen irányba változik Y ha az XJ magyarázó egy egységgel nő, miközben a többi magyarázó változó az átlagaiknak megfelelő konstans értéken van.

A modellkészítés folyamata Olykor bonyolult dolog, különösen többszörös regresszió esetén; szakmai megfontolásokat és tapasztalatot igényel. A főbb lépések: Alapsokaságból mintavétel → modellillesztés az adatokra A modell validálása: annak ellenőrzése, hogy az illesztett modell megfelel-e a lineáris regresszió feltételezéseinek Ha a modellünk megfelel az alkalmazhatósági feltételeknek, akkor teszteljük a modellt, hogy választ kapjunk vajon van-e összefüggés a függő változó és a magyarázó változó között Leírjuk a modellt függvényszerű formában

A paraméterek becslése Az ún. legkisebbb négyzetek módszerével történik.

A lineáris regressziós modell feltételezései – alkalmazhatósági feltételek Normalitás: minden egyes X értékre, a lehetséges Y értékek megfigyelése normál eloszlású Homogenitás: az egyes X értékekre a normál eloszlás azonos varianciájú

A magyarázó változó(k) értéke determinisztikus (fixed X), azaz a kutató állítja be, hogy milyen X értékek mellett vizsgálja Y-t Függetlenség: Egy adott Xi értékhez tartozó Yi érték nagysága nem függ egy másik Xi értékhez tartozó Y érték nagyságától (mintavételi objektumok függetlensége)

Hipotézisvizsgálatok F-próba a magyarázott variabilitás vizsgálatára – a modell általános tesztje A függő változó eltérésnégyzet-összeggel (Sum of Squares) kifejezett teljes variabilitása (SStotal) additív felbontása: (p, n-p-1) szabadsági fokok n – mintanagyság p – magyarázó változók száma Az SSregression és SSerror tagból képezhető F próbastatisztika, ami (p, n-p-1) szabadsági fokok szerinti F-eloszlást követ:

H0 az egyszerű regressziós modellben: nincs összefüggés Y és X között H0 az egyszerű regressziós modellben: nincs összefüggés Y és X között. Grafikusan azt jelenti, hogy a pontokra illesztett egyenes a vízszintes tengellyel párhuzamos: béta = 0. H1: beta != 0 ------------------------------------------------------------- H0 a többszörös regressziós modellben: a függőváltozó egyik magyarázó változótól sem függ, azaz betai = 0 minden i-re (i = 1, 2, …, p). H1: van olyan magyarázó változó a modellben, amely összefügg Y-al, vagyis betai != 0 legalább egy i-re.

t-próba a magyarázó változók vizsgálatára – a béta együtthatók egyenkénti tesztelése H0 az egyszerű regressziós modellben: nincs összefüggés Y és X között. a független változó regressziós együtthatója nulla, azaz beta = 0 H1: a meredekség nem nulla, vagyis: beta != 0. ------------------------------------------------------------------- H0 a többszörös regressziós modellben: az adott magyarázó változó regressziós együtthatója nulla: betai = 0 (i = 1,2,…,p) H1: az adott magyarázó változó regressziós együtthatója eltér nullától, azaz betai != 0 (i = 1,2,…,p). Student-féle t-eloszlás (n-p-1) szabadsági fokkal

Egyszerű modellben (egy magyarázó változó esetén) az F-próba és a magyarázó változó meredekségére vonatkozó t-próba azonos.