A juhok értékmérő tulajdonságai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

Központi Statisztikai Hivatal
Az alapoktól a totál özvegységig
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
Dr. Könyves Tibor egyetemi docens
Body Mass Index vagyis Testtömeg index
Árképzés a vendéglátásban
A gazdasági fejlettség mutatói
- Egyéb fajták, hibridek
Juh fajtatan.
V. A készletezés logisztikája
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 1. Jellemezze a gazdasági állatok szaporítását!
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
A takarmányok összetétele
Környezeti kárelhárítás
A juhok takarmányozása
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
A népesség nem és kor szerint
Tejtermelő juhfajták közüli választás
Tenyésztési program.
Küllemi bírálat.
Tenyésztési módszerek
Kecske küllemi bírálat
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
Húshasznosítású tehenek küllemi bírálata (francia rendszer)
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A takarmányok összetétele
II. Tenyésztési eljárások
A TERMELÉS TÁPLÁLÓANYAG- SZÜKSÉGLETE IV. A tejtermelés táplálóanyag- szükséglete.
A takarmányok összetétele
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Színes világban élünk.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
ISMERTESSE A TEJTERMELŐ TEHENEK TAKARMÁNYOZÁSÁT ÉS TARTÁSÁT!
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
GAZDA – ÁLLATTARTÁS II. 13. JELLEMEZZE A FELSOROLT SZARVASMARHA FAJTÁK SZÁRMAZÁSÁT, KÜLLEMÉT, BELSŐ ÉRTÉKMÉRŐIT ÉS HASZNOSÍTÁSÁTÁS!
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
Dr. Gábor György tudományos főmunkatárs ÁTK, Herceghalom
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
A világ baromfihús-termelése, a baromfihús versenyképessége
A szervezet energiaforgalma
Gazdasági állatok értékmérő tulajdonságai
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Tenyésztési program elemei
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Magyar Pulykaszövetség – Szakmai rendezvény
Küllemi bírálat.
A gyakorlatokon átvett témakörök:
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
Az ultrahangos korai vemhességvizsgálat gazdasági előnyei
Tapasztalatok a Zuprevo és Bovilis Bovipast RSP készítmények alkalmazásáról a szarvasmarha tartásban MVDr. Lubomír Horák.
Szarvasmarhafajták és értékmérő tulajdonságok
A kecsketenyésztés jelentősége, a kecsketermékeinek világpiaci helyzete Hazánkban jelentőséggel bíró kecskefajták rendszerezése Kecskék értékmérő tulajdonságai.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK
A MJKSZ jelen- és jövőbeni szerepe a Magyar juhágazatban. Kádas Antal régióvezető Magyar Juh – és Kecsketenyésztő Szövetség.
Kitörési pontok a juhágazatban Róna-JUH Klaszter – új típusú összefogás a juhászatban Karcag, május 27. Németh Tímea 1 – Oláh János 2 1 Állattenyésztési.
Munkaszervezés a juhtenyésztésben. Juhászat Hasznosítás:  hús  tej  gyapjú.
Ökológiai állattenyésztés
Beltenyésztettség az őshonos fajtáinkban
A SERTÉSTELEPEK MUNKAHELY-SZERVEZÉSE
GYAPJÚ.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

A juhok értékmérő tulajdonságai

A tenyészcél meghatározása: Gazdasági tenyészcél: az állati termék gazdaságos előállítása. Biológiai tenyészcél: a fajta „saját érdekét”, vagyis a környezethez alkalmazkodása.

Értékmérő tulajdonságok I. 1. Genetikai szempont szerinti csoportosítás: Kvalitatív (minőségi) tulajdonságok: egy vagy néhány gén által meghatározott tulajdonság (pl.: típus, alkat, testfelület színe, szarvaltság, sutaság, stb.). Kvantitatív (mennyiségi) tulajdonságok: sok gén által befolyásolt értékmérő tulajdonságok (pl.: hústermelő képesség, testtömeg, tejelékenység termékenység, szaporaság, stb.).

Értékmérők csoportosítása II. 2. Termékek alapján történő osztályozás: Hústermelési, Gyapjútermelési, Tejtermelési értékmérő tulajdonságok.

Kvantitatív értékmérő tulajdonságok I. Egészség, szervezeti szilárdság (konstitúció), élettartam, Élőtömeg, Korai érettség (ivari és konstitucionális), Kondíciót tartó képesség, Testalkat, Termékenység és szaporaság, Igényesség, igénytelenség Takarmányfelevő képesség, legelőkészség,

Kvantitatív értékmérő tulajdonságok II. Alkalmazkodóképesség, Betegségekkel, élősködőkkel szembeni ellenálló képesség, Hústermelő képesség, Tejtermelő képesség, Testnagyság, testtömeg (választási testtömeg, életkori és kifejlettkori testtömeg), Gyapjútermelési értékmérő tulajdonságok.

Termékenységi mutató (egy évre vagy tenyésztési szezonra): Anya/jerke: fajtára jellemző aszezonális vagy szezonális ivarzás- és fogamzásképesség. Kosok: a párzási kedv (libido sexualis), fedezés, termékenyítés (potentia coeundi et generandi) képessége. Termékenységi mutató (egy évre vagy tenyésztési szezonra): Ellési százalék = ellett anyák száma X 100 összes anyajuh

Más országokban használ mutató: Szaporaság Anyajuhok: az ellésenkénti életképes magzat(ok) világra hozásának képessége, ill., milyen időközönként (ellési intervallum) ellik újra. Szaporasági mutató: 100 ellett anyára = született bárány X 100 eső bárányszaporulat ellések száma Más országokban használ mutató: Átlagos alomnagyság = született bárányok száma ellések száma

A gazdálkodás szempontjából meghatározó értékmérő tulajdonságok: Alomnagyság választáskor. Választási alomtömeg. Elléskor az élő és holt bárányok számának az ellett anyajuhok számához viszonyítása. 5 napos korig és választásig életben maradt bárányok száma és aránya. Az ellés időpontja.

Szaporasági mutatók (Európai Állattenyésztők szövetsége (EASZ): Ivarzási arány = termékenyített anyajuhok száma pároztatásra szánt anyajuhok Fogamzási arány = megellett anyajuhok száma Szaporulati százalék = született bárány X 100 összes anya

Szaporulati arány = megszületett bárányok száma ellett anyajuh Éves bárányszaporulat = ellési forgó X szaporulati arány Ellési forgó = 365 nap átlagos újraellési idő (nap) Éves hasznosult bárányszaporulat: = leválasztott bárányok száma egy év alatt összes ellés egy év alatt

Hústermelési értékmérő Összetett értékmérő, amely összetevői: Hizodalmasság, Húsformák, Vágóérték. Hizodalmasság: Testtömeggyarapodás mértkéke határozza meg: 1. Báránykori testtömeggyarapodás (választásig): - Bruttó testtömeg-gyarapodás: = hízlalás végi báránykori testtömeg (kg) életnapok száma

- Nettó testtömeg-gyarapodás: = hízlalás végi báránykori testtömeg (kg)-születési tömeg (kg) életnapok száma Hízlalás alatti testtömeg-gyarapodás (választott bárány tömegét kivonják a hízlalás végi tömegéből és osztják a hízlalási napok számával). Életnapra jutó átlagos testtömeg-gyarapodás: = hízlalás végi súly (kg) X 100

Vágási tulajdonságok Szubjektív vágóérték becslés: értékesítéskor, vágóbárány élő állapotában. Vágott test (nyakalt törzs, carcass) értékelése, minősítése. Dorper nyakalt törzsek

Értékelés szempontjai: Kitermelési, vagy vágási % Vágási % = vágott test tömeg (kg) X 100 vágás előtti testtömeg (kg) A csontoshús- és színhústartalom. Értékes húsrészek aránya (comb, gerinc, lapocka, felkar ). A vágott test minősítése izmoltság, faggyúzottság alapján.

A vágott test darabolásakor kapott pecsenyerészek (Ausztrál módszer)

A gyapjútermelés értékmérői Nyírótömeg, Fürthosszúság, Szálfinomság, Rendement (tisztagyapjú-tartalom) Színe és fénye. Gyapjútermelő képesség függ: Gyapjú értékmérők közül: szálfinomság, szálhosszúság, (fürtmagasság), bunda tömöttsége. Juh értékmérők közül: testnagyság, ráncoltság, benőttség.

Nyírótömeg (zsírban nyírt gyapjú) Két nyírás között termelt zsírosgyapjú tömege, az egy év alatt termelődött összes gyapjúmennyiség. Ha a gyapjú nem egy évig nőtt, éves hozamra korrigálnak. Gyapjútermelési mutató: Relatív gyapjútermelés (%) = nyírótömeg (kg) X 100 testtömeg (kg)

Rendement (tisztagyapjú-tartalom): értéke százalékban fejezi ki, hogy a zsírban nyírt gyapjú 100 tömegrészében hány tömegrész 17 %-os nedvességtartalmú tiszta gyapjú van. R% = (D x 1,17) R%= rendement % C x 100 D=a minta kondicionált súlya (g) C=a minta súlya mosás előtt (g) Tiszta gyapjú-hozam (kg): = nyírótömeg (kg) X rendement %. Relatív tisztagyapjú-termelés (%): = tisztagyapjú-hozam (kg) X 100 testtömeg (kg)

Bunda belszerkezetek : Normális vagy habos, Pászmázott, Motringos, ill. cérnás, Gyüremes, Nemezes, Szín: A gyapjúszín csoportjai: Fehér, Holt fényű, Leicester, Pigmentált gyapjú, Sárga gyapjú, Sárgásvöröses.

Tejtermelés értékmérő tulajdonságok Mértékéről a rendszeres befejés /próbafejés/ ad tájékoztatást. Tejelékenységet szabja meg: Fejési időszak hossza, A kifejt tej mennyisége, Tejhozam kiegyenlítettsége a fejési időszak alatt /perzisztencia/, Zsírtartalom (%) és fehérjetartalom (%), Testsúly, Tőgy alakja, Fejhetőség és a tejleadás, Termékenység, Életteljestmény.

Köszönöm a figyelmet!