A juhok értékmérő tulajdonságai
A tenyészcél meghatározása: Gazdasági tenyészcél: az állati termék gazdaságos előállítása. Biológiai tenyészcél: a fajta „saját érdekét”, vagyis a környezethez alkalmazkodása.
Értékmérő tulajdonságok I. 1. Genetikai szempont szerinti csoportosítás: Kvalitatív (minőségi) tulajdonságok: egy vagy néhány gén által meghatározott tulajdonság (pl.: típus, alkat, testfelület színe, szarvaltság, sutaság, stb.). Kvantitatív (mennyiségi) tulajdonságok: sok gén által befolyásolt értékmérő tulajdonságok (pl.: hústermelő képesség, testtömeg, tejelékenység termékenység, szaporaság, stb.).
Értékmérők csoportosítása II. 2. Termékek alapján történő osztályozás: Hústermelési, Gyapjútermelési, Tejtermelési értékmérő tulajdonságok.
Kvantitatív értékmérő tulajdonságok I. Egészség, szervezeti szilárdság (konstitúció), élettartam, Élőtömeg, Korai érettség (ivari és konstitucionális), Kondíciót tartó képesség, Testalkat, Termékenység és szaporaság, Igényesség, igénytelenség Takarmányfelevő képesség, legelőkészség,
Kvantitatív értékmérő tulajdonságok II. Alkalmazkodóképesség, Betegségekkel, élősködőkkel szembeni ellenálló képesség, Hústermelő képesség, Tejtermelő képesség, Testnagyság, testtömeg (választási testtömeg, életkori és kifejlettkori testtömeg), Gyapjútermelési értékmérő tulajdonságok.
Termékenységi mutató (egy évre vagy tenyésztési szezonra): Anya/jerke: fajtára jellemző aszezonális vagy szezonális ivarzás- és fogamzásképesség. Kosok: a párzási kedv (libido sexualis), fedezés, termékenyítés (potentia coeundi et generandi) képessége. Termékenységi mutató (egy évre vagy tenyésztési szezonra): Ellési százalék = ellett anyák száma X 100 összes anyajuh
Más országokban használ mutató: Szaporaság Anyajuhok: az ellésenkénti életképes magzat(ok) világra hozásának képessége, ill., milyen időközönként (ellési intervallum) ellik újra. Szaporasági mutató: 100 ellett anyára = született bárány X 100 eső bárányszaporulat ellések száma Más országokban használ mutató: Átlagos alomnagyság = született bárányok száma ellések száma
A gazdálkodás szempontjából meghatározó értékmérő tulajdonságok: Alomnagyság választáskor. Választási alomtömeg. Elléskor az élő és holt bárányok számának az ellett anyajuhok számához viszonyítása. 5 napos korig és választásig életben maradt bárányok száma és aránya. Az ellés időpontja.
Szaporasági mutatók (Európai Állattenyésztők szövetsége (EASZ): Ivarzási arány = termékenyített anyajuhok száma pároztatásra szánt anyajuhok Fogamzási arány = megellett anyajuhok száma Szaporulati százalék = született bárány X 100 összes anya
Szaporulati arány = megszületett bárányok száma ellett anyajuh Éves bárányszaporulat = ellési forgó X szaporulati arány Ellési forgó = 365 nap átlagos újraellési idő (nap) Éves hasznosult bárányszaporulat: = leválasztott bárányok száma egy év alatt összes ellés egy év alatt
Hústermelési értékmérő Összetett értékmérő, amely összetevői: Hizodalmasság, Húsformák, Vágóérték. Hizodalmasság: Testtömeggyarapodás mértkéke határozza meg: 1. Báránykori testtömeggyarapodás (választásig): - Bruttó testtömeg-gyarapodás: = hízlalás végi báránykori testtömeg (kg) életnapok száma
- Nettó testtömeg-gyarapodás: = hízlalás végi báránykori testtömeg (kg)-születési tömeg (kg) életnapok száma Hízlalás alatti testtömeg-gyarapodás (választott bárány tömegét kivonják a hízlalás végi tömegéből és osztják a hízlalási napok számával). Életnapra jutó átlagos testtömeg-gyarapodás: = hízlalás végi súly (kg) X 100
Vágási tulajdonságok Szubjektív vágóérték becslés: értékesítéskor, vágóbárány élő állapotában. Vágott test (nyakalt törzs, carcass) értékelése, minősítése. Dorper nyakalt törzsek
Értékelés szempontjai: Kitermelési, vagy vágási % Vágási % = vágott test tömeg (kg) X 100 vágás előtti testtömeg (kg) A csontoshús- és színhústartalom. Értékes húsrészek aránya (comb, gerinc, lapocka, felkar ). A vágott test minősítése izmoltság, faggyúzottság alapján.
A vágott test darabolásakor kapott pecsenyerészek (Ausztrál módszer)
A gyapjútermelés értékmérői Nyírótömeg, Fürthosszúság, Szálfinomság, Rendement (tisztagyapjú-tartalom) Színe és fénye. Gyapjútermelő képesség függ: Gyapjú értékmérők közül: szálfinomság, szálhosszúság, (fürtmagasság), bunda tömöttsége. Juh értékmérők közül: testnagyság, ráncoltság, benőttség.
Nyírótömeg (zsírban nyírt gyapjú) Két nyírás között termelt zsírosgyapjú tömege, az egy év alatt termelődött összes gyapjúmennyiség. Ha a gyapjú nem egy évig nőtt, éves hozamra korrigálnak. Gyapjútermelési mutató: Relatív gyapjútermelés (%) = nyírótömeg (kg) X 100 testtömeg (kg)
Rendement (tisztagyapjú-tartalom): értéke százalékban fejezi ki, hogy a zsírban nyírt gyapjú 100 tömegrészében hány tömegrész 17 %-os nedvességtartalmú tiszta gyapjú van. R% = (D x 1,17) R%= rendement % C x 100 D=a minta kondicionált súlya (g) C=a minta súlya mosás előtt (g) Tiszta gyapjú-hozam (kg): = nyírótömeg (kg) X rendement %. Relatív tisztagyapjú-termelés (%): = tisztagyapjú-hozam (kg) X 100 testtömeg (kg)
Bunda belszerkezetek : Normális vagy habos, Pászmázott, Motringos, ill. cérnás, Gyüremes, Nemezes, Szín: A gyapjúszín csoportjai: Fehér, Holt fényű, Leicester, Pigmentált gyapjú, Sárga gyapjú, Sárgásvöröses.
Tejtermelés értékmérő tulajdonságok Mértékéről a rendszeres befejés /próbafejés/ ad tájékoztatást. Tejelékenységet szabja meg: Fejési időszak hossza, A kifejt tej mennyisége, Tejhozam kiegyenlítettsége a fejési időszak alatt /perzisztencia/, Zsírtartalom (%) és fehérjetartalom (%), Testsúly, Tőgy alakja, Fejhetőség és a tejleadás, Termékenység, Életteljestmény.
Köszönöm a figyelmet!