Bihartorda.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Felsőregmec.
Advertisements

e-NIVÓ zárókonferencia Jászfényszaru szeptember 23.
Értény.
Múcsonyban található irodaépület Ft-ért eladó!
Szláv lakáskultúra.
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
Kőröstetétlen.
Készítette: Szász Marianna 1.évf. geográfus hallgató április 16.
A vidék területfejlesztési érdekérvényesítése
KEZDÉS!!!!!!.
Készítette: Vér Krisztina SZIE-GTK-GM-BA Levelező képzés
Réde Készítette: Bárány Dorián gazdálkodás és menedzsment I. évfolyam I. csoport.
Gazdálkodás és Management BA Levelező 1. évfolyam
BÜKKSZÉK.
Óbarok Forrás: Saját képek.
Szendrő nevezetességei
Bácsszentgyörgy Adatok: Rang: község Terület: 1473 hektár Lakosság: 190 fő Telefonkörzet:76 Irányítószám: 6511 Régió: Dél-Alföld Megye: Bács- Kiskun.
Milota.
Kétsoprony.
Körösszegapáti Körösszegapáti.
Márok A falu bemutatása.
Somogybükkösd.
Pórszombat A falu bemutatása. Előadás áttekintése Fekvése Megközelítése A falu nevezetességei I A falu nevezetességei II A falu nevezetességei III Nevének.
AZ ÁKOSI TEMPLOM Dari Andrea.
HAJDÚNÁNÁS HAJDÚNÁNÁS HAJDÚ- BIHAR MEGYE ÉSZAKI RÉSZÉN FEKSZIK. A LELKET SZÁMLÁLÓ VÁROS A HAJDÚVÁROSOKRA JELLEMZŐ TISZTA GYŰRŰS, SUGARAS SZERKEZETE.
Balástya mezőgazdasági helyzete, általános jellemzői.
A Berettyóújfalui Kistérség bemutatása
Lajosmizse város turizmusban rejlő lehetőségei
Számítógép-kezelői tanfolyam VFMK
A népesség számának változása Európában
A Nyugat-Dunántúl településhálózata
KUTASD A MÚLTAT, ÉLD A JELENT, ÉS TERVEZD A JÖVŐT!
Heves megye történelmi térképe az emlékhelyekkel
Nagyfüged.
Bőcs Község Készítette: Csege Kornélia.
F ő meü Fekvése Rövid története Nevezetességei Közérdekű Adatok Turizmus,Szálláshelyek Kezdőlap Készítette:Balatoni Ádám.
Aggteleki cseppkőbarlang
TISZAKÓRÓD Készítette: Bercséné Grezner Emese
Készítette: Keresztes Balázs Naszály.
Bihar az I. Világháború előtt, alatt és után
Szigetszentmiklós Készítette: Bárány Lilla.
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
Kávás.
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
Történelmi vonatkozások
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Bér bemutatása.
Készítette: Tóth Balázs I./3.cs.
Készítette: Dóbiás Kinga
Zemplénagárd.
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Tevel (Bonyhádi kistérség).
Gyulaj. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton.
Készítette: Nemes Andrea Kereskedelem és marketing (Ba) 1. évf. 2.csoport.
Füzérkomlós. Fekvése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90 kilométerre északkeletre fekszik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90.
Dömsöd Készítette: Moór Zsanett. Fekvése Dömsöd nagyközség Budapesttõl délre helyezkedik el a Ráckevei Duna - ág bal partján. n Fekvése következtében.
                                                Kisnána.
KAMOND.
Ausztrália.
Sárrétudvari.
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
Veresegyház.
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
Kistérségi település elemzés
Globális problémák Globális problémák.
Tetétlen.
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL
Készítette: Csontosné Nagy Erika
6. A NÉPESSÉG FÖLDRAJZI MEGOSZLÁSA.
Előadás másolata:

Bihartorda

Fekvése: Az Észak-alföldi Hajdú-Bihar-megyében található Püspökladányi kistérség községe Térkép forrása: http://www.terkepcentrum.hu/index.asp?go=mapeu&rid=0&lx=0&ly=0&nz=2.50&z=500.0&cx=21,353994&cy=47,216888

Történelme I.: Torda valamikor szebb napokat élt meg, egy 1789-es adat szerint akkor 1100-an lakták. A Váradi Regestrum 1221-ben említi először, mint a bihari vár várjobbágyainak faluját, akikből később jómódú köznemesek származtak. Közülük is kiemelkedett a Tordai család, amely 1452-ben pallosjogot kapott. A községnek már 1770 előtt volt pecsétje, ami rendezett közigazgatásra utal.

Történelme II.: Az 1700-as évek végén a község birtokosa a kamara. A XIX. században a falu termékeny határa a Fáy család tulajdonában volt. Ekkoriban sok iparos és kereskedő lakott a községben. A falu szerepköre azonban utak és a vasút hiányában a század harmadik harmadában megindult modernizálás során egyre csökkent. 1871-ben kisközséggé fokozták le.

Történelme III.: 1960-ban még több mint 1600-an lakták, azóta viszont folyton csökken a népesség, lakossága elöregedett. A falu ma Berettyóújfalu, illetve Nagyrábé vonzásában él. Bihartorda 1946-47-ben igen jelentős szerepet töltött be a népfőiskolai mozgalomban, amelynek zászlóvivője helyben a Nemzeti Parasztpárt Bihar megyei szervezete volt. A község a Mártonffy-kastélyt és 22 hold földet ajánlott fel a létesítendő intézmény számára, de a Sárréti Népfőiskola az egész Sárrét összefogásával jött létre 1946. december 1-jén. Igazgatója Szűcs Sándor volt.

Történelme IV.: A község legrégibb és legértékesebb épülete az 1790-ben épült református templom. Kép forrása: http://www.nagysarret.hu/ttorda.htm

Munkalehetőségek a községben: A bihari településekre jellemzően e községben is zömében a klasszikus paraszti foglalkozást üzik: növénytermesztésben és állattenyésztésben dolgoznak. Jól gazdálkodó mezőgazdasági szövetkezete van, ami az egyedüli munkalehetőséget biztosítja. A településen 20 fő vállalkozó van, akik magángazdálkodók, teherfuvarozók, iparosok és kereskedők. A település olcsó terület, jó munkalehetőséget kínál bármely vállalkozás számára.

Infrastrukturális ellátottsága: Vezetékes ivóvízhálózata és földgázhálózata van Útjainak 26%-a szilárd burkolatú Rendelkezik telefonhálózattal Szennyvízelvezető csatornahálózata viszont nincs.

A település térképe: Forrása: http://www.terkepcentrum.hu/index.asp?go=map&mid=9&tid=29887

Képgaléria: Forrása: http://www.nagysarret.hu/ttorda.htm

Források: http://www.vendegvaro.hu/5-299 http://www.terkepcentrum.hu/index.asp?go=map&mid=9&tid=29887 http://www.nagysarret.hu/ttorda.htm