Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Csontosné Nagy Erika

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Csontosné Nagy Erika"— Előadás másolata:

1 Készítette: Csontosné Nagy Erika
Szülőfalum (Forrás: saját fotó) Készítette: Csontosné Nagy Erika

2 (Forrás: http://www.laisla.hu/index.php?pid=100 )
Fekvése Hajdú - Bihar megyében, a bihari síkságon, a Berettyó és a Sebes-Körös folyók találkozásánál fekszik. A legközelebbi város Berettyóújfalu. A 19. századig erősen vizenyős, mocsaras terület volt, az akkori folyószabályozások óta jelentős a környék mezőgazdasága. (Forrás: )

3 Megközelítése Budapestről
Közúton: a 4-es főútról Püspökladánynál rátérünk a 42-es útra, majd Berettyóújfalunál a 47-es útra kanyarodunk déli irányba, Szeghalom felé. Vonaton: Keletiből vagy Nyugatiból gyorsvonattal Püspökladány vagy Gyomaendrőd felé, onnan kis piros vonattal Szeghalomig, onnan helyközi buszjárattal Csökmőre. Busszal: Népstadion állomásról Szeghalomig, onnan helyközi buszjárattal Csökmőre. (Forrás: )

4 Természeti adottságai
A községet a Berettyó és a Sebes-Körös veszi körül, így a közigazgatási területnek gazdag a madár- és állatvilága: túzok, fácán, vadkacsa és lúd, nyúl, őz. Természetes környezetében él itt Európa legnagyobb madara, a túzok. Itt található a bihari sík legnagyobb túzok dürgőhelye. Minden évben ide jönnek telelni Észak-Európából a réti sasok. (Forrás: )

5 Története Legrégibb írásos feljegyzés a községről Chytmen néven a Váradi Regesztromban 1219-ből való. Első ismert birtokosai a Smaragdusok, majd a Veér család voltak. A hajdani - több ezer holdra terjedő - nádasai a tatárjárás és a török dúlás idején alkalmas búvóhelyet nyújtottak az egész környék lakosságának. Ide tartoznak Czirkó, Cserepes, Barsa, Nyárfás, Halas, Veresmajor, Kóróssziget, Szöcsköd, Nagybánom és Kisbánom puszták, amelyek közül egyik-másik egy-egy elpusztult kistelepülés emlékét őrzi. A község határában húzódik az Ördögárok ban már református egyháza volt. 1850-ben 2084 fő lakosa volt, ezek közül 154 földesgazda, 133 zsellér, 63 cseléd és 19 mesterember. Közel hold területéből 4.5 ezer szántó. 1960-ban kat. h. területen 3565 fő lakos élt 956 lakásban. A lakosság és a lakások 11%-a külterületeken, elszórt tanyákon található. Csökmő 1974 óta viseli a nagyközség címet. (Forrás: )

6 Az itt élők Az első hivatalos magyarországi népszámlálás (1870) alkalmával a lakosság száma fő volt. Ettől kezdve folyamatosan csökken, majd a kilencvenes években stagnálás, a kilencvenes évek végén szerény mértékű növekedés tapasztalható (1990-ben fő, 1997-ben fő) Az ezredforduló óta folyamatosan csökken, mert a halálozások száma meghaladja a születések számát, másrészt , munkalehetőségek híján a község nem tudja megtartani a fiatalokat, akiknek többsége szakmaszerzés után elköltözik. Így 2000 óta 4%-al (94 fővel) csökkent a falu lakóinak száma. (Forrás: Csökmő Polgármesteri Hivatal 2006) (Forrás:Szülőfalum Csökmő.xls)

7 Nevezetességei A községhez tartozik Kóróssziget, amely napjainkban egyre inkább üdülőfaluvá válik. Gazdag madár- és vadvilága van. Itt él - természetes környezetben - Európa legnagyobb madara, a túzok Évente itt telelnek a nyáron Észak-Európában fészkelő réti sasok. Árpád-kori templomalapfal maradványok, sírok. Régészeti leletek: számos pénzérme és egy ritkaságnak számító arany karkötő. A falu legrégibb épülete a református templom, 1756-ban épült barokk épület A falu 1902-ben épült községháza Szalai Sándor építőmester munkája. (Forrás: )

8 Amire szívesen látjuk SÁRKÁNY NAP
Csökmő nagyközség önkormányzata 1991-ben döntött a Sárkány-napi hagyomány felélesztéséről és augusztus 19-én tartotta meg az első Sárkány-napot. Azóta minden év augusztus 20. környékén megrendezésre kerül az egész napos kulturális műsor és népművészeti kirakodó vásár. A rendezvény apropóját a közismert és már megszelídült, szórakoztató hagyománnyá nemesedett egykori "falucsúfoló" adta. A feljegyzések szerint a nevezetes eset 1789-ben történt, amikor is Csuba Ferenc békési szélhámos kihúzatta a rétből a falusiakkal a "Sárkány"-t. Azóta hívják a csökmőieket "sárkányhúzók"-nak. (Forrás: Csökmői Mozaik 2006 szeptember) (Forrás: )

9 Hasznos információk Csökmő Nagyközség Önkormányzata Cím: Csökmő, Kossuth u Telefonszám: 54/ Fax: 54/ Csökmő Posta Cím: 4145 Csökmő, Kossuth utca 124. Telefonszám: 54/ Nyitva tartás: H-P Szent György Gyógyszertár Cím: 4145 Csökmő, Kossuth u Telefonszám: 54/ Óvoda és Általános Iskola Cím: 4145 Csökmő, Alkotmány u. 2 Telefonszám: 54/ Fax: 54/ Gondozási központ Cím:4145 Csökmő, Kossuth u. 117 Telefonszám: 54/ Család segítő és Gyermekjóléti szolgálat Cím: 4145 Csökmő, Kossuth u. 110 Telefonszám: 54/ (Forrás: )

10 Viszontlátásra Csökmőn!
(Forrás: saját fotó)


Letölteni ppt "Készítette: Csontosné Nagy Erika"

Hasonló előadás


Google Hirdetések