ZSombó.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Felvidéken jártunk Indulás • május 7.én 23 fővel indultunk szlovákiai célpontunk felé. A korai indulás nem törte jó kedvünket,
Advertisements

„Kóstoljon bele” a Vidék Ízébe!
A Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Nagy Melinda 8. c
„A MI DALUNK” Picur Rádió - Ovi Roadshow
A Vonzás törvényének alkalmazása, a mindennapjainkban címmel kerül megrendezésre február 9-én órától ezoterikus ismeretterjesztő előadásunk.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
MAGYAR LÁBTENISZ SZÖVETSÉGI VERSENYEK  Magyar Lábtenisz Szövetség.
Iskolatörténeti hét  A murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Iskola a központi iskolaépület 50 éves évfordulójára, január 21-től január 26-ig iskolatörténeti.
A harmadik közösen szervezett nemzetközi tábor Hangok és akciók – zenélés tapasztalat útján Furuboda
e-NIVÓ zárókonferencia Jászfényszaru szeptember 23.
Utcai és lakótelepi szociális munka
Széchenyi István Gimnázium Nyitott nap negyedikeseknek november 27.
Fenyő utcai és Béketelepi játszóterek építése
Értény.
Múcsonyban található irodaépület Ft-ért eladó!
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
Budapesti Természetbarát Sportszövetség
PALOTAI LOVARDA.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Csíki Szervezete 2005.november Előadó: Szén János tanár Csíki Szervezet elnöke.
December.
„A MI DALUNK” Picur Rádió - Ovi Roadshow
Esélyegyenlőségen alapuló tehetség- felismerés, tehetséggondozás egy innovatív Észak-Pest megyei gimnáziumban (TÁMOP 3.4.4/B-08/2/KMR) Az Európai Unió.
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
1 Bemutatkozik a Nemzeti Tankönyvkiadó 2 Köszöntés Köszöntés Az NTK több, mint kiadó: „…oktatási szolgáltatások széles választékát kínálja ügyfeleinek,
Kastélykert Körzeti Óvoda
Készítette: Nagy Zsanett
Réde Készítette: Bárány Dorián gazdálkodás és menedzsment I. évfolyam I. csoport.
Óbarok Forrás: Saját képek.
Bácsszentgyörgy Adatok: Rang: község Terület: 1473 hektár Lakosság: 190 fő Telefonkörzet:76 Irányítószám: 6511 Régió: Dél-Alföld Megye: Bács- Kiskun.
Márok A falu bemutatása.
Balatonfüredi Anna-Bál
Cinkefőző fesztivál Szatmárcseke Késztítette: Szilágyi Márió
Budapest turisztikai marketingje
Medvehagyma-fesztivál Orfű /17.. A programok színes palettájával, illetve gasztronómiai kuriózumokkal várja az érdeklődőket Orfű az áprilisban.
Társadalomtudományi munkaközösség. Feladataink A társadalomtudományokhoz és a művészetekhez kapcsolódó tantárgyak oktatása. Változatos tanórán kívüli.
Vajon miért gondolják az országban a legtöbb helyen, hogy nemzeti ünnepeinket csak emelkedett unalommal lehet megülni? Székesfehérvár 2011-ben és 2012-ben.
„Nemzeti Vágta Bikali Vágta a Nemzeti Vágta Előfutama.”
Barcelona Hamar Márk.
A golf pálya 61 hektáron elterülő, gyönyörű természeti környezetben található, Debrecentől 25 km-re, 25 perc távolságra gépkocsival. 1 Boya Eagles Golf.
Nagyfüged.
A Vésztői Református Egyházközség 19
Széchenyi Körúti Sportiskolai Általános Iskola és AMI
Még kicsi ovis voltam amikor az óvónénikkel részt vettünk a szüreti felvonuláson. A nővérem már akkor a néptánc csoport tagja volt és természetesen.
F ő meü Fekvése Rövid története Nevezetességei Közérdekű Adatok Turizmus,Szálláshelyek Kezdőlap Készítette:Balatoni Ádám.
Zselickislak.
/06/17. Kakasfesztivál Kozármisleny.
Hát én lennék, és Botond!! 
Tiszafüredi Halas Napok
Adventi forgatag Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola december 19.
Tokaj hegyalja vonzerői
Hagyományok, népművészet Magyarországon
Budapest Turisztikai Marketingje Készítette : Romolhatatlan Norbert.
Mikulás, Karácsony, Szilveszter GOLD MÉDIA ART KFT Budapest Pf Tel.: 06-1/ Fax.:06-1/ Mobil: 06-20/
A néphagyományok, jeles napok, ünnepi szokások szerepe az óvodai nevelésben
Érsekhalma.
A Magyar Tehetséggondozó Társaság 25 éves Jubileumi Konferenciájára
Zemplénagárd.
Medgyesegyháza. Fekvése Békés-megye dél-keleti részén fekszik. Békéscsabától kb. 30 km-re. Itt található Medgyesegyháza!
Susanna Wesley Kör - „Szíves - kezek” Jótékonysági Programja A Susanna Wesley Kör 2010-ben, lelkes szülőkből indult önképző kör, mely névadójáról egy különleges.
Gersekaráti IKSZT – esély és lehetőség a közösség szolgálatára IKSZT Szakmai nap, Bak,
Sárrétudvari.
MESZ Utánpótlás Bizottságának évi beszámolója Készítette: Nagy Gábor Bizottság vezetője.
Vigadó Kulturális és Civil Központ Nonprofit Kft. Monor.
Jó együtt lenni! Idősek Otthona Bakonyszentlászló.
Művészeti szülői értekezlet
Família Nagycsaládosok Egyesülete
Üdvözlünk Benneteket az Orion Lovassport Egyesület 2018
Ruzsa, Csongrád megye délnyugati részén, Szegedtől 40 km-re fekvő kistelepülés.
Tokaji II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola
Előadás másolata:

ZSombó

Története 1949-ben az anyatelepülés, Kiskundorozsma határából szervezték önálló községgé a mára virágzó zöldség-gyümölcs termesztéséről híres, a napfényben gazdag Homokháton fekvő Zsombót. A település nevét a mai Rózsa Sándor csárda mögötti terület elnevezéséből eredeztetik. A tulajdonos neve után a vizenyős, zsombéksással benőtt területet „Forro Somboja” néven emlegették. Az első, településünk területéről hírt adó 1742-ől származó írott forrás a „forrosomboi” csárdát említi. Pincéjének réti mészkő boltozata a hagyomány szerint a török időkből való. Rózsa Sándor a híres betyár is gyakran múlatta itt az időt. 1956-ig állt az a termetes mocsári tölgy amelyikhez „a Sándor” a lovát kötötte. Zsombó a szomszédos Szatymaz községről elnevezett híres őszibarack termőtáj része. Az első őszbarack csemetéket községünkben Sági János tanító úr adta tanítványainak a megfelelő gondozási utasításokkal. A szőlő-gyümölcs kultúra központjai az úgynevezett mintagazdaságok voltak. Minőséginek számított az itt szűrt fehér és siller bor. Az itt szüretelt gyümölcsök szegedi és tiszántúli piacokon találtak vevőre. A zöldségtermelés nagyban a II. Világháború alatt indult be a Szegedi Konzervgyár felvásárlási akciói nyomán.

Település: Zsombó Település rangja: község Lakosok száma: 3 500 Telefon körzetszám: 62 Irányítószám: 6792

Elhelyezkedés Zsombó Csongrád megye Duna-Tisza közi homokhátságon terül el, Szeged központjától 16 km-re, a kiskunmajsai út mellett. Szomszédos települések: Szeged, Bordány, Forráskút, Balástya és Szatymaz községek. Zsombó megközelíthető közúton - az M5-ös autópálya felől a Szeged-Északi kijárat, valamint a Balástya – Forráskúti kijárat felől. - Szeged irányából Kiskundorozsma városrészen keresztül a Szeged-Kiskunmajsai úton, - Kiskunmajsa irányából a Szeged-Kiskunmajsai úton, - Kiskunhalas – Szegedi útról 2 km-es átkötő út vezet a település központjába, - Az 5-ös út felől Szatymazon át. Településünkre rendszeresen közlekednek a volán társaságok helyközi és távolsági járatai. (www.tiszavolan.hu) A vonattal érkezők a Budapest – Szeged vasútvonalon a szatymazi állomásról és Szegedről is autóbusz csatlakozással érhet. (www.elvira.hu) A szomszédos Szeged városban regionális repülőtér, Szatymazon sportrepülőtér üzemel. Településünk a kerékpárral megközelíthető Eurovelo útvonalon. Egyéb közlekedési eszközökhöz a következő földrajzi koordináták hasznosak: keleti hosszúság: 19° 58’ északi szélesség: 46° 19’

Rendezvények http://www.zsombo.hu/index.php ZSOMBÓI FARSANG ÉS SZOMSZÉDOLÓ ZSOMBÓI KI-MIT-TUD? ZSOMBÓI HÉTPRÓBA GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI NAP ARATÓ ÜNNEP KATALINI TÁNCHÁZ ADVENTI KÉSZÜLŐDÉS http://www.zsombo.hu/index.php

Zsombói Farsang Többéves hagyomány az általában február második szombatján megrendezett esemény, mely délután maszkás felvonulással kezdődik. A jelmezesek a falu utcáin végigviszik a telet jelképező bábut, majd a művelődési ház elé érkezve elégetik azt. Közben a helybéliek által sütött fánkokat lehet kóstolgatni, forralt bort vagy teát kortyolgatva melegedni. A jelmezt öltőket egy zsűri értékeli és díjazza. Erre az időpontra szervezzük a szomszédolót is, azaz valamelyik Csongrád megyei település érkezik hozzánk kulturális műsorral, melyet egy későbbi időpontban Zsombó hasonló műsorral viszonoz, így hozva kicsit közelebb a települések lakóit. A napot Táncház zárja, ahol együtt tanulhatjuk valamelyik tájegység tánclépéseit a szomszédoló küldöttséggel.

ZSOMBÓI KI-MIT-TUD? Amatőr zsombói művészek bemutatkozási lehetősége hazai közönség és hozzáértő zsűri előtt. A különböző kategóriákban induló versenyzők hasznos tanácsokat kaphatnak a zsűri tagjaitól további fejlődésük érdekében, a legjobbak pedig bemutathatják műsorukat a Szomszédolón, valamelyik környező település közönsége előtt. 2003. óta rendezzük meg ezt a vetélkedőt, általában március és az elmúlt évek tapasztalatai alapján szépszámú közönségre és változatos, színvonalas műsorra számíthatunk.

ZSOMBÓI HÉTPRÓBA 2003. óta rendezzük meg, évente hét alkalommal szombat délelőttönként, a zsombói Kós Károly Általános és Alapfokú Művészeti Iskolával közösen ezt a szabadidősport rendezvényt. Célunk az volt, hogy megmozgassuk községünk és a környező települések lakóit, egy kis erőpróbára bírjunk ifjakat és felnőtteket. Másik célunk a környék természeti értékeinek, szépségeinek bemutatása és közösségteremtés volt. A szintidőket és a sportágakat úgy választottuk meg, hogy mindenki eredménnyel részt vehessen rajtuk. A próbán 300 Ft-os nevezési díj ellenében jelvényt, üdítőt és csokoládét kapnak a versenyzők. Lehet nevezési díj befizetése nélkül is teljesíteni a próbát, ez esetben csak a teljesítést igazoljuk a versenyzőnek a teljesítési lapján. Várunk minden helyi és környékbeli sportbarátot nemtől és kortól függetlenül!

GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI NAP Évek óta megrendezzük ezt a programot május utolsó, vagy utolsó előtti szombatján községünk fiataljainak szórakoztatására. Délután kb. egy órás gyermeknapi műsort nézhetnek meg a gyerekek a nagyteremben. A művelődési ház udvarán különböző kézműves foglalkozások, ügyességi játékok, sport- és egyéb tréfás vetélkedők zajlanak. Az utcán ingyen utazhatnak a jelentkezők pónilovas fogaton, valamint a kicsiket és a nagyokat is megvendégeljük egy-egy tányér paprikás krumplival. Este DISCO-val zárjuk a rendezvényt a nagyteremben.

ARATÓ ÜNNEP Egy régi hagyományos zsombói rendezvényt indítottunk újra 2002-ben, az Aratóünnepet. Júniusban a Péter-Pál naphoz legközelebb eső szombaton délután kezdődnek a programok, általában egy, erre az alkalomra rendezett kiállítás megnyitójával. Ezután az aratás helyszínére fogatokkal, énekszóval vonul ki az arató csapat és a nézősereg. Itt a hagyományos kézi aratás bemutatásával (kaszálás, marokszedés, keresztrakás, kaszakalapálás, stb.) emlékezünk elődeink nehéz munkájára. A learatott termést a művelődési ház mellett muzeális gépek (Hofher G35-ös traktor) segítségével csépeljük ki. A folytatás egy ünnepi műsor, ahol a helyi és vendég amatőr művészeti csoportok mutatják be legsikeresebb produkcióikat. Egy-két neves előadóművész, vagy együttes műsora jelenti az est fénypontját. Befejezésül Utcabálon szórakozhat a közönség. Ez községünk legnagyobb és legtöbb embert megmozgató rendezvénye.

KATALINI TÁNCHÁZ 1997 óta kerül megrendezésre novemberben Katalin naphoz legközelebb eső szombaton ez, a környező települések és helyi együttesek, énekesek részvételével zajló találkozó. Az eseményen Zsombó néptánc csoportjain kívül a 2001-ben az iskola művészeti oktatásába felvett népi ének tanszak énekesei, és néhány, néptánc együtteséről híres környékbeli település néptánc csoportja kb. egyórás műsort ad, majd egy neves előadó (2002-2003-ban Berecz András), vagy zenekar (2005-ben a Csík zenekar) műsorát láthatják az érdeklődők. Ezután veszi kezdetét a táncház, ahol a meghívott és hazai táncosok és a közönség együtt tanulhat új lépéseket és élvezheti a népzene és tánc szépségét. A talpalávalót egy környékbeli zenekar húzza.

ADVENTI KÉSZÜLŐDÉS A karácsonyi készülődéshez nyújt segítséget a művelődési ház ezzel a december első szombatján zajló programmal. A gyerekeknek különleges élmény a felnőttekkel közösen készített karácsonyfadísz, mézeskalács, sóliszt-gyurma figura, terménykép. Kipróbálhatják ügyességüket a gyertyaöntésben, csuhéfonásban, szalmadísz készítésben, üvegfestésben. Karácsonyi dalok tanulására is van lehetőség. Az anyukák pedig sütemény receptekkel gazdagodhatnak. A felnőttek forraltbort, a gyerekek teát kortyolhatnak és a frissen sült mézeskalács figurákat kóstolhatják meg. Már hagyományosnak mondható, igazi családias rendezvény.

FALUKARÁCSONY 2000 óta szokás községünkben a művelődési ház előtt egy közös karácsonyfa állítása, és feldíszítése. A közös díszítés után a művelődési ház csoportjai és a község különböző egyesületei adnak egy kis ünnepi műsort a nagyteremben. Betlehemes játék, karácsonyi dalok, kis jelenetek, versek alkotják a műsor gerincét. A műsor után jelképes ajándékkal, egy kis emlékkel távozhatnak a jelenlévők. Így talán azok is részesülnek az Ünnep hangulatából, akik egyedül töltik a Karácsonyt. Általában december harmadik szombatján rendezzük.

Lovardánk Szeged belvárosától 14 km-re található. Equitania Lovardánk Szeged belvárosától 14 km-re található.

Equitania Lovas Club Lovasudvar Lovasudvarunk Szegedtől 14 km-re Zsombó és Kiskundorozsma határában várja vendégeit, szép környezetben. Fő profilunk a lovak bértartása és a versenyzés. Mindkettőben igyekszünk a legjobbat nyújtani.  Rendelkezünk mindazon technikai, infrastruktúrális és személyi feltételekkel amelyek a színvonalas szolgáltatást garantálják. Régi lovas család révén több generáció tapasztalatának vagyunk birtokában a lóval való bánásmód és annak tartása területén. Telepvezetőnk agrármérnök, lovasaink szintén megbízható szakemberek: Váczi Erika évtizedek óta foglalkozik lovak kiképzésével, Réti Dávid az ország díjugrató élmezőnyéhez tartozik, a négyfős junior válogatott keret tagja, edzője Fodor Gábor.

Lovas udvar szolgáltatásai Bértartás boxos istállókban, karám- és legelőhasználattal Fedett lovarda Jártatógép Egy füves és egy homokos gyakorlópálya Komplett akadálypark Kiváló tereplehetőségek Lovasoktatás és lovasedzés minden szinten Belovaglás, lovaglás, versenyzés nagydíj szintig Lóbeszerzés, értékesítés

Képek a lovasudvar életéböl

Elérhetőségek Váczi Erika telepvezető Tel.: 30/497-42-88       62/461-934  erika@equitania.hu  Réti Dávid Equitania LC elnöke Tel.: 30/398-08-51  reti.david@equitania.hu   Equitania LC postacíme: 6791, Szeged Balabás u. 59. Fax.: 62/461-934

A község Temploma

http://www.zsombo.hu/index.php?para=3&hol=3.0.0

http://www.zsombo.hu/index.php?para=3&hol=3.0.0

Kovács Dániel, SZIE-GTK 3. Csoport 2006.11.25. Kovács Dániel, SZIE-GTK 3. Csoport