Klaszterek és hálózatok elemzésnek módszertani lehetőségei Fókuszban a dél-alföldi élelmiszeripar és az agrárium MRTT 2013. november 22., Kaposvár Savanya.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
MTA Regionális Kutatások Központja Együttműködési irányok és kapcsolathálózati struktúrák a hazai kis és közepes méretű vállalkozások körében GENERÁCIÓK.
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
Bajmócy Zoltán – Gébert Judit egyetemi docens PhD hallgató
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
Vállalkozásunk külső, belső kapcsolatrendszere és értéklánca
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Településmarketing Értékaudit.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Az észak-alföldi közép- és kisvárosok feldolgozóipara az ezredfordulón
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
Regionális rugalmasság és útfüggő gazdasági változás a Dél-Alföld nagyvárosi település együtteseiben Elekes Zoltán PhD hallgató Szegedi Tudományegyetem.
Régióközi tudáshálózatok minőségének hatása a kutatási teljesítményre Sebestyén Tamás és Varga Attila.
A regionális innovációs rendszer, mint komplex rendszer Elekes Zoltán – Bajmócy Zoltán Phd-hallgató egyetemi docens Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A megyei jogú városok, mint innovációs potenciál hordozók
Horváth Sarolta Noémi Ph.D. hallgató Szegedi Tudományegyetem
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Az EEM helye a menedzsmentben
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
Biotechnológiai KKV-k a nemzetköziesedő tudásháromszögben A VÁLLALKOZÁSOK NEMZETKÖZIESEDÉSÉNEK TANULSÁGAI Antalóczy Katalin Szeged, december 11.
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
A SERDÜLŐK SIKERESSÉG FELFOGÁSA A siker mint társadalmi érvényesülési cél az információs társadalom korában Dr. Szabó Éva.
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
Újraiparosítási folyamatok a Dél-Dunántúlon Feldolgozó ipari helyzetkép a Dél-Dunántúli régióban Kovács Szilárd PhD-hallgató PTE KTK Regionális Politika.
A Rábaköz agrárgazdaságának fejlesztési lehetőségei Hutflesz Mihály ügyvezető Régiófókusz Nonprofit Kft Csorna, december 17.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Kis- és középvállalkozások válaszúton: versenyképesség, innováció, nemzetköziesedés EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS Sass Magdolna Pécs,
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
A vállalatok piacorientációjának hatása a külső és belső környezet, valamint az eredményesség szubjektív megítélésére Készítette: Bareith Tibor III. évfolyam,
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
E 5. Együttműködések a humán szolgáltatásokban
A BGF Salgótarjáni Intézetének aktivitásai a helyi vállalkozások fejlesztése érdekében Összeállította:Paróczai Péter adjunktus SALGÓTARJÁNI INTÉZET.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
Az autóipar lokalizációi a gazdasági térben Savanya Péter PhD hallgató Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési.
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
A magyar kistérségek innovációs képessége és versenyképessége
INNOVÁCIÓS KÉPESSÉG, VERSENYKÉPESSÉG ÉS JÓLÉT BAROSS – DA07-DA-ELEM Szeged, október 19. Prof. Dr. Lengyel Imre MTA doktora, intézetvezető.
A kérdőív összeállításának módszertana, kiértékelése
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Szegedi Tudományegyetem
Regionális és vállalati identitás az ellátási láncokban
Az új Alaptörvény és a jogélet reformja
FELDOLGOZÓIPAR HELYZETE ÉS SAJÁTOSSÁGAI A DÉL-DUNÁNTÚLON
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Előadás másolata:

Klaszterek és hálózatok elemzésnek módszertani lehetőségei Fókuszban a dél-alföldi élelmiszeripar és az agrárium MRTT 2013. november 22., Kaposvár Savanya Péter PhD hallgató Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani és gazdaságfejlesztési Intézet savanya.peter@eco.u-szeged.hu

Élelmiszeripar az ágazati kapcsolatok rendszerében – az agribusiness koncepciója Forrás: Buday-Sántha előadása (MRTT, Győr; 2012)

Termékpálya és agribusiness Értéklánc, amely előállítja tapasztalt értéket a végső fogyasztónak Az agribusines értékláncában a termésből termék lesz – hozzáadott érték Mezőgazdaság-Élelmiszeripar-Élelmiszerkereskedelem kapcsolódásai mint funkcionálisan gazdasági szektorok (input-output) Termelési technológia Méretgazdaságosság Tőkekoncentráció és beruházás Üzletszerű gazdálkodás Minőségbiztosítás (kiemelt) Az egymásra épülő ágazatok versenyképességét alapvetően befolyásolják a kapcsolódó ágazatok versenyképessége Kapcsolódó ágazatok és gazdasági teljesítmények

Klaszterek és gazdasági versenyképesség Versenyképesség az agribusines-ben: A funkcionálisan kapcsolódó szektorok horizontális és vertikális hálózatai képesek legyenek a globális gazdaság szintjén, az agrárium termelésére építve versenyképes termékeket létrehozni. Költségelőnyök, termelékenység Stratégiai előnyök, tudás és innováció Klaszterek szerepe a gazdasági versenyképességben (Porter 1990) Kapcsolódó gazdasági tevékenységek tömörülése, externáliák kihasználása a „bent lévők számára Agribusines, mint klaszter koncepció Erőteljes földrajzi kötődés az agrártermelésben (erőforrások térségi jelenléte) A kapcsolódó szektorok jelenléte és versenyképessége alapfeltétel az agribusines termékpályáinak versenyképességében Sikeres, ám eltérő alapokon nyugvó ABklaszterek (Hollandia, USA)

Klaszterek és klaszteresedés kimutatása Klaszter (munkadefiníció): A regionális klaszter vállalkozások, beszállítók, szolgáltatók és kapcsolódó intézmények földrajzilag tömörülő csoportja adott tevékenységi területen (Ketels‐Sölvell 2006) Gazdasági bázis Húzóágazatok és specializáció a régió gazdaságában Kritikus tömeg Koncentrációk kimutatása: LQ (lokációs hányados) index – belső és külső koncentráció (abszolút és relatív) és EQ

Klaszterek és klaszteresedés kimutatása European Cluster Observatory LQ módszertanhoz hasonlóan az ágazati kapcsolatok rendszerében foglalkoztatottak számából következtet Klaszterek definiálása és ágazatok csoportosítása (Ketels-Sölvell 2004, 2006) saját módszertan alapján (TEÁR kódok) 3 csillag módszertan és minősítési rendszer Méret A méret az alkalmazásban állók abszolút számára mely, egy csillagot „ér” ha meghaladja 15.000 fő foglalkoztatottat Specializáció A régióban a klaszterben tömörülő foglalkoztatottak arányát fejezi ki, számszakilag a klaszter foglalkoztatásának a nemzeti összfoglalkoztatásban betöltött súlyának és a régió foglalkoztatásának a nemzetgazdasági foglalkoztatás szintjén vett súlyának hányadosaként adódik. Ennek értéke 2 esetén ér egy csillagot. Fókusz (koncentráció) A fókusz mutatóját a klaszter foglalkoztatottjainak a teljes regionális foglalkoztatásban vett súlya adja, és egy csillagot ér, ha eléri a 7%-t

Klaszterek és klaszteresedés kimutatása European Cluster Observatory – Dél-Alföld Élelmiszeripari regionális klaszter: élelmiszeripari ágazat 35e munkahely a régióban 3 csillagos minősítés méret-specializáció-fókuszáltság Az agribusiness koncepcióját alapul véve az élelmiszeripar és az agrárgazdasági termelés együttes gazdasági bázisa közel 50 ezer fő foglalkoztat 1 csillagos minősítést kapott továbbá a mezőgazdasági termékek klaszterkategória

Agribusiness – Klaszteresdés lehetőségei a Dél-Alföldön Az ágazati koncentrációjának és versenyképességének statisztikái: ágazatban a vállaltok közel 2/3-a 5 főnél kevesebb dolgozót foglalkoztató mikrovállalkozás, a vállalkozások 75%-a kevesebb mint 10 fővel üzemelő vállalat. A közepes méretű vállalkozások aránya alig haladja meg az 5%-ot, míg a nagyvállalkozások aránya 1,3%-ot ér el Az ágazati koncentráció minőségi oldala azt mutatja, hogy a termelési szerkezet elaprózott, igen kevés a közepes méretű nagyüzem a diverzifikált ugyanakkor méretgazdaságos termelési szerkezet kialakításában. Kivételt képeznek ezalól a hús és húsfeldolgozás valamint a tejfeldolgozó szakágazatok, melyekben a termelési struktúrájában nagyobb, mondhatni egészséges arányban vannak jelen a közepes és nagyüzemi vállalatok Mezőgazdaság és agrártermelésben a koncentráció számszaki sem mint minőségi jelentést takar

Klaszterek és klaszteresedés kimutatása Klaszterek azonosítását általában a foglalkoztatottak számának koncentrációja alapján szokták megadni (Delgado-Porter-Stern 2012; European Cluster Observatory 2011; Sölvell-Ketels-Lindqvist 2009) de A térségekhez köthető sikeres iparágak és kapcsolatrendszereik alkotják a térségi klaszterek fogalmi lényegét (Buzás 2000) Kapcsolatrendszerek és működési hatékonyságuk meghatározó ld. agribusiness klaszterek irodalma köv. Koncentrációk minősége (ld. vállalati méret és ágazati versenyképesség)

Agribusiness – klaszterek, hálózatok, együttműködések Hálózatok és együttműködések - intézményesültség Agrárium hálózati együttműködései Szövetkezetek európai modellje és hagyománya (TSZ, TÉSZ) Értékesítési csatornák menedzselése – social innovation (társadalmi tőke meghatározó szerepe) Technológia és kapacitásfejlesztés (gépkörök hagyományai) Hálózatok a feldolgozóiparban Élelmiszeripar KKV szereplői (Olaszország – sonka klaszter) Horizontális integráció (Dánia – vágóhidak szövetkezete) Vertikális hálózatosodás USA AB-ben a feldolgozóipar integrátor szervezetként aktívan vesz rész az agrárium fejlesztésében Agribusiness, mint klaszter koncepció Erőteljes földrajzi kötődés az agrártermelésben (erőforrások térségi jelenléte) A kapcsolódó szektorok jelenléte és versenyképessége alapfeltétel az agribusines termékpályáinak versenyképességében

Hálózatok elemzésének módszertana A hálózati irodalomban a definíció szerteágazó a vizsgált agglomerátum szintjéhez igazítva A hálózat lényege: kapcsolati relációk és azok rendszerének vizsgálata 1) Hálózati tipológiák vizsgálata (pl. Csizmadia-Grosz 2011) 2) Kapcsolathálózatok elemzése Társadalmi kapcsolathálózatok (pl. Csonka 2008) Üzleti kapcsolathálózatok (pl. Hakanson 2009, Hakanson-Havila-Pedersen 1999) 3) Hálózatok analízise Skálafüggetlen hálózatok matematikája és algoritmusai (ld. Barabássy, Csermely) Kisvilág elméletek

Hálózatok elemzésnek eszközével felteendő új kérdések Ismert és kimutatott a koncentráció az élelmiszeripar és az agribusiness ágazati kapcsolatrendszerében (ld. ECO 3 csillag) Milyen minőséget képvisel ez a koncentráció – kapcsolati közelség és dinamikák (pl. innováció) Hol jelenik meg az együttműködés, ha megjelenik milyen kiterjedésben Léteznek-e a feltételezett termékpályák, kimutathatók-e ezek a kapcsolatok (hálózatok szintjén) Melyek a hálózatok fejlődési irányai (ld. Evolucionista hálózatelemzés) Input-output analízis – ágazati teljesítmény és hozzáadott érték

Összegzés és további kutatási irányok A az gribusiness ágazat vertikuma mindenütt jelentős gazdasági szereplő a világon A magyar agribusiness versenyképessége főként a koncentráció terén szenved hiányokat (tőke, technológia) Klaszteresedés – mennyiségi és minőségi jellemzők További vizsgálatok Klaszteresedés ágazati mutatóinak további finomítása, bővített statisztikai adatbázisra alapozva (minőségi tényezők) Primer kutatás szükséges a kvantitatív tényezők feltárásában Rombusz további determinánsainak vizsgálata Kapcsolathálózatok elemzése – ágazati kapcsolati relációk vizsgálata

E-mail: savanyapeter@eco.u-szeged.hu Köszönöm a figyelmet! E-mail: savanyapeter@eco.u-szeged.hu Jelen előadást „Az SZTE Kutatóegyetemi Kiválósági Központ tudásbázisának kiszélesítése és hosszú távú szakmai fenntarthatóságának megalapozása a kiváló tudományos utánpótlás biztosításával” című, TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0012 azonosítószámú projekt támogatja. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.