Trianon dilemmái Határfolyók határvizek geopolitikája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Siófok és környéki hungarikumok
Advertisements

A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
Víz világnapja 2014.
A folyóvizek.
Társadalom bevonás a vízgyűjtő- gazdálkodási tervezésbe Ereifej Laurice és Vári Anna Öko Zrt. vezette konzorcium VKI fórumok, április ÖKO.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Vízminőségi kármentesítési és kármegelőzési intézkedések Nagybocskón (Velikiy Bychkiv), a volt Erdőkombinát területén Ukrán – Magyar együttműködésben ( )
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
Tóthné Temesi Kinga Szombathely,
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
Folyók, Hol-tenger és érdekességek
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Készítette: László Gergő.
A csatorna ügye ma – Víziók és valóság Dr. Kákonyi Árpád www: knp.hu
Az I. Világháború Békekötések.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
EUROPA A DUNA hosszában A Duna, mint a második legnagyobb folyó földrészünkön(az els ő a Volga) kilométer hosszan nyújtózik. A Fekete-erd ő ben.
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
FÖLDRAJZI NEVEK 2. előadás Faragó Imre Névhasználattal kapcsolatos fogalmak, településnevek.
Magyarország Természeti Kincsei
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
A folyók földrajza.
Légnyomás, szél, időjárási frontok, ciklonok, anticiklonok
A népesség térbeli eloszlása
A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Egyeskő.
FÖLDRÉSZEK.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
Aerosztatikai nyomás, LÉGNYOMÁS
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században
A folyóvízi erózió matematikai leírása
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
Ausztria Valacsay András.
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
Zsuga Katalin – Szabó Attila: A Tisza hazai vízgyűjtőterületének ökológiai állapota, környezetvédelmi problémái Győri Katalin Dorottya geográfus III. évf.,
Az időszakos Péteri-tó keletkezése és üledékképződése Molnár Béla – Ursula Schneider- Lüpkes.
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
A háborús idők emlékműveinek, katonasíroknak megőrzése Magyarországon.
Magyarország természeti kincsei
1920. június 4-én írták alá a trianoni békét, amely értelmében Magyarország területe (Horvát-Szlavónország nélkül) km 2 -ről km 2 -re csökkent.
Magyarország.
Győr – Moson – Sopron Győr – Moson – Sopron megye területi változási.
A határon túli magyarok
Térkép 2..
A világ legjobb és legkönnyebb pénzkereseti lehetősége ! SOHA vissza nem térő alkalom ! Volt már lehetősége egy olyan üzletben részt venni, ami nem rég.
Sétahajózás a Dráván A Dráva, Magyarország egyik legvadregényesebb és legtisztább vizű folyója. Néha olyan érzése támad az utazónak, hogy egy dzsungelfolyón.
Sík- és dombvidéki vízrendezés
Víz és Társadalom a Kárpát-medencében – történeti vázlat
Zemplénagárd.
Nemzetközi feladatok Kovács Péter
2016. május 20. ERDÉLY TERMÉSZETI KINCSEI GEOLÓGIAI FORMAKINCSEK NYOMÁBAN.
1 H-1134 Budapest, Váci út Postacím: 1325 Bp., Pf.: 355. Telefon: Fax: Tiszta vizet a Dunából.
A TRIANONI BÉKE JÚNIUS 04.. Mindenki számára világossá vált, hogy hazánkat meg fogják büntetni az I. világháború után A szomszédos országok azt.
Hollandia, a vizek ura Készítették: Kovács Péter, Ferke Dominik, Gál Zsombor, Tőrös András (6.A)
A vízi erőművek Készítette: Szilágyi Ákos Csatlós Bendegúz
Tagok fő 89 fő 100 fő 101 fő 103 fő.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
Ország neve név Tanár Osztály.
A TRIANONI BÉKE.
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Hazánk külpolitikája Kultúra a Horthy-korszakban
Magyarország vízrajza
32. FOLYÓK.
A vízkincs hasznosítása, ár-, és belvízvédelem
Előadás másolata:

Trianon dilemmái Határfolyók határvizek geopolitikája Dr. habil Sallai János ny. határőr ezredes KJF főiskolai tanár

Állam terület, államhatár Az államterület az a térség, amelyben az állam minden más állam kizárásával főhatalmat (impérium) gyakorol. Az államnak szárazföldi, vízi és légi területe van. Az államterületnek háromdimenziós kiterjedése van: az államhoz tartozik a területe feletti légi tér bizonyos magasságig (83 km), ezen kívül a föld mélye is. Az államhatár ezt a szabálytalan gömbcikk-szerű teret fogja körül.

Államhatár jelenleg schengeni külső-belső határ Az államhatár nemzetközi szerződésekben meghatározott azon képzeletbeli, függőleges síkok összefüggő sorozata, amelyek Magyarország területét a légtérben, a föld (víz) felszínén, valamint a föld (víz) mélyében a szomszédos államok területétől elválasztják.

Államhatár kijelölés elvei Természetes határok elve. Történelmi határok elve. Nemzetiségi határok elve. Nemzetközi és nemzeti érdekek érvényesítésének elve Hatalmi egyensúly elve

A természetes határok elve ott kell meghúzni a határt, ahol jól látható természeti képződmények, folyók vagy hegyek vannak. A szembenálló felek között azonban lényeges eltérés lehet annak tekintetében, hogy mi a legalkalmasabb természeti határ. Gerinc, folyó, tenger, tó, sivatag

Mi a jó határ? Természetes határ: pl. folyó, tó…. Természetes, történelmi és néprajzi határ elveinek egyszerre megfelel??????? Friedrich Ratzel: tengeri határ

Trianoni határ Trianonhoz vezető út Döntés Ki írja alá a békeszerződés???? És miért???? Határmegállapító Iroda Határkitűzés, jegyzőkönyv, térképek……

Trianon aláírásának oka: ???? Az aláírás visszautasításának beláthatatlan következményei lennének: „a körülöttünk lévő összes most alakult államok koncentrikusan támadást intéznének ellenünk. Ilyen támadások kivédésére pedig a honvédelmi miniszter úr véleménye szerint abszolúte nem vagyunk képesek”

Osztrák-magyar határ A Magyar és Osztrák Kormányok kötelezik magukat arra, hogy egyoldalúan semmi olyan intézkedést nem tesznek, amely a magyar- osztrák határvidék vízügyi viszonyait érintené. Sopron város vízellátására szolgáló művek védőterületének nagyobb része osztrák területen fekszik. Az Osztrák Kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy Rechnitz község területéről a forrásvíz zárt csöveken Szombathelyre legyen vezethető.

Jogi jegyzőkönyvek…. Az osztrák kormány megengedi a Hétforrás vizének osztrák területen – Rattersdorf községen – keresztül Kőszeg város területére való vezetését. Az Osztrák Kormány kötelezettséget vállal arra nézve, hogy a Kislajta vizét a Mária – liget melletti magyar területek öntözése céljából a Rétárokba (Wiesgraben) vezetik. Kezeskedik Ausztria, hogy a Rétárkot nem fogják a Kislajta árvizeinek levezetésére felhasználni

B 0-as határkő Fertő tavon

Határfolyók a Csehszlovák-magyar határon A hajózható Duna „sodor vonal” Ipoly???? hajózható, Ronyva patak ??????????????

A „másik hajózható folyó” az Ipoly Az Ipoly szakaszon, ahol a békeszerződés szerint az Ipoly folyó alkotja a határt a határmegállapító bizottság ezt, mint mozgó határt szavazta meg úgy, hogy a határ a folyó esetleges helyzetváltozásaiban is a vízfolyás főágának az alacsony vízállás mellett való középvonalát követi.

Ronyva patak régen és ma

Egyoldalú határkövek „Túr”

Ecsedi lápon A mocsaras határrészeken határkövek helyett táblával ellátott fapilótákat helyeztek le. A magyar és a román határbizottság együttesen, Romániában vásárolta meg a pilóták lehelyezéséhez szükséges faanyagot: 200 nagy és 20 kis tölgyfaoszlopot, tekintettel arra, hogy ott a faanyag majdnem 50%-kal olcsóbb volt. A mezőtelegdi impregnáló telepen kreozottal telítették az oszlopokat, hogy tartósabbak legyenek. A pilóták beverését egy román utászkülönítmény végezte el.

Határfolyóink Duna, Tisza, Ipoly, Pinka, Rába, Mura, Dráva, Maros….. VÍZ gyűjtő terület Folyás irány Árvízvédelem Folyóvíz szennyezés (Cián???) Bős-Nagymaros problémája Közös hasznosítás: halászat…..

Határfolyó határvíz védelmi szerepe A hatékony tüzérség megjelenésig volt csak mérhető Lásd Pozsonyi hídfő 1947 Nagy hatótávolságú tüzérség, légierő, rakéták megjelenésével nem akadály a folyó Határsértők számára akadály de tájékozódási lehetőség is.

Magyar Köztársaság határai ma

Határpatak Sopronnál

Köszönöm a figyelmet !