AZ ENERGIA GAZDASÁGI SZEREPÉNEK MAKROSZINTŰ ÉRTÉKELÉSE KELET- KÖZÉP-EURÓPÁBAN, 1990 ÉS 2009 KÖZÖTT Sebestyénné Szép Tekla Egyetemi tanársegéd Miskolci.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Advertisements

A magyar szőlő- és bortermelő üzemek technikai hatékonysága
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2013/14 1. félév 7. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
3.tétel GDP,GNI.
Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
Energia – történelem - társadalom
Energetikai folyamatok és berendezések
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A gazdasági fejlettség mutatói
1 Bérezési tanulmány  Munkaerőköltségek és nemzetközi versenyképesség Dirk Wölfer december 11.
Non-profit szervezetek bevételi szerkezetének elemzése.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
1 Energiapolitikánk gazdasági meghatározottságai” Dr. Hegedűs Miklós ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Fenntartható társadalom, fenntartható.
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Világ és Regionális Gazdaságtan Intézet MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG VI. VÁNDORGYŰLÉS Adalékok a regionális.
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
Intézményi fejlettség a Duna-stratégia makrorégióban
Térszerkezeti sajátosságok Közép-Kelet-Európában
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
1 „ Energiapolitikai kérdőjelek, lehetséges válaszok” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. MKT Vándorgyűlés, Eger Június.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Kvantitatív módszerek
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Szegénység megjelenési formái az Észak-magyarországi régióban
MTA Regionális Kutatások Központja A MAGYAR RÉGIÓK MEZŐGAZDASÁGI HELYZETKÉPE A KÁRPÁT RÉGIÓBAN Kovács Teréz tudományos főmunkatárs MTA Regionális Kutatások.
A LAKOSSÁG UTAZÁSI SZOKÁSAI (LUSZ)
A magyar gazdaság várható helyzete
Kvantitatív Módszerek
GfK Custom ResearchSugatagi Gábor - A magyar fogyasztó politikai preferenciái2010. február 17. Sugatagi Gábor : A magyar fogyasztó preferenciái a politikai.
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében „Költségvetési politika – gazdasági növekedés” KT-MKT szeminárium, július 16. Kopint-Tárki.
Kis és nagy iskolák HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Petrovics Petra Doktorandusz
Bevezetés a Korreláció & Regressziószámításba
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Az EU- tagság és a gazdaság fellendülése közötti téves kapcsolat vizsgálata.
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Regresszió-számítás március 30. Dr. Varga Beatrix egyetemi.
MIT TEHETÜNK A GÁZFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István „Mindannyian tudjuk, hogy mit kell tennünk, csak azt nem tudjuk, hogy hogyan nyerjük meg a választásokat.
Energiatervezés Trendek és folyamatok. Energiafelhasználási trendek.
Dr. Tokár-Szadai Ágnes Adjunktus Miskolci Egyetem, Gazdálkodástani Intézet VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március 21. (ISBN.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
Megújuló energia alkalmazása
Kiváltott agyi jelek informatikai feldolgozása 2016
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Energetikai gazdaságtan
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Az európai nagyvároshálózaton belüli fejlettségi különbségek
„Versenyképesség, intézmények és változó gazdaság” Debrecen,
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Előadás másolata:

AZ ENERGIA GAZDASÁGI SZEREPÉNEK MAKROSZINTŰ ÉRTÉKELÉSE KELET- KÖZÉP-EURÓPÁBAN, 1990 ÉS 2009 KÖZÖTT Sebestyénné Szép Tekla Egyetemi tanársegéd Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Világ- és Regionális Gazdaságtan Intézet Győr október 23.

Tartalom A kutatás logikai felépítése Hipotézisek megfogalmazása Módszertanok bemutatása Következtetések Vizsgált időtartam: Vizsgált terület: Kelet-Közép-Európa (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia) Felhasznált adatbázisok: Világbank, Eurostat, KSH, Enerdata – Odyssee adatbázis

A kutatás logikai felépítése Energiahatékonyság Gazdasági növekedés Energiafelhasználás Gazdasági szerkezetváltás Energiagazdaságtan KörnyezetgazdaságtanÖkológiai gazdaságtan Biofizikai közgazdaságtan Forrás: saját szerkesztés

Az energiafelhasználás és a gazdasági növekedés oksági összefüggései Energiahatékonyság Gazdasági szerkezetváltás VAR-modell Granger-féle okság vizsgálata VECM, VAR-modell Granger-féle okság vizsgálata H1: Kelet-Közép-Európa vizsgált országaiban - így Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában és Lengyelországban - szignifikáns kapcsolat mutatható ki az energiafogyasztás és a gazdasági növekedés között. A többi fejlett országhoz hasonlóan a kapcsolat iránya az energiafogyasztástól mutat a gazdasági növekedés felé. H2: A gazdasági szerkezet változása az egyes országokban eltérő módon befolyásolhatja az energiafelhasználás és a gazdasági növekedés között oksági kapcsolat irányát. EnergiafelhasználásGazdasági növekedés Forrás: saját szerkesztés

A Granger-féle okság számításának módszertana Stacionaritás tesztelése ADF, DF-GLS, KPSS teszttel. I(1) Az idősor elsőrendű integrált. Kointegráció tesztelése Engle-Granger és a Johansen-féle módszerrel. A szintváltozók kointegráltak. VECM- modell A szintváltozók nem kointegráltak. VAR- modell I(0) Az idősor 0-ad rendű integrált. VAR- modell Forrás: saját szerkesztés

Granger-féle okság - eredmények Energiafelhasználás Gazdasági növekedés Magyarország, Szlovákia, Csehország Lengyelország, Szlovénia Gazdasági növekedés Energiafelhasználás Miért???

A szerkezetátalakulás sebessége a Moore-féle szerkezetátalakulási érték alapján (fok) Forr á s: saj á t sz á m í t á s

Az oksági irányok Kelet-Közép-Európában Ahol: ENC – energiafelhasználás; GDP – gazdasági növekedése; α: a gazdasági szerkezet változásának sebessége Forrás: saját szerkesztés

Következtetések I. Kelet-Közép-Európa vizsgált országaiban (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia) Lengyelország és Szlovénia kivételével szignifikáns a kapcsolat az energiafogyasztás és a gazdasági növekedés között. Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban az energiafogyasztás Granger-értelemben oka a GDP-nek, vagyis az energiafelhasználás fokozódása képes gazdasági növekedést indukálni. Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban az energiafogyasztás korlátozására irányuló gazdaságpolitikai stratégiák átgondolása szükséges, tekintettel arra, hogy minden ilyen jellegű intézkedés a gazdasági növekedés visszafogását eredményezheti. Lengyelországban és Szlovéniában 1990 és 2009 között az energiafogyasztás és a gazdasági növekedés közötti oksági kapcsolatot jelentős mértékben befolyásolta a gazdasági szerkezetváltás. A szakirodalomban az energiafogyasztás és a gazdasági növekedés közötti Granger-féle okság vizsgálatára irányuló elemzések vegyes eredményeinek fő oka a vizsgált időtartamokban végbement eltérő gazdasági szerkezetváltás.

A gazdasági és ipari szerkezetváltás hatására bekövetkező energiaintenzitás-változás vizsgálata Energiahatékonyság Gazdasági növekedés Energiafelhasználás Gazdasági szerkezetváltás Index dekompozíciós vizsgálat H3: Kelet-Közép-Európában az egyes országok energiaintenzitásának alakulását jelentős mértékben befolyásolta a gazdasági szerkezet átalakulása, illetve a gazdasági szektorok energiaintenzitásának változása 1990 és 2009 között. H4: A gazdasági szerkezetváltás szempontjából az energiaintenzitás javulását okozó intenzitási és strukturális hatás erőssége eltérő lehet nemzetgazdasági és szektorális szinten. Forrás: saját szerkesztés

Az index dekompozíciós eljárás A teljes gazdaságra kalkulált energiaintenzitás változását alapvetően két tényező befolyásolja: 1. az egyes szektorok energiaintenzitásának változása  intenzitási hatás 2. a gazdasági szektorok közötti átrendeződés  strukturális hatás A módszer a gazdaságot különböző szektorokra bontja és az adott szektor energiaintenzitását annak kibocsátása alapján súlyozza. D tot = D int * D str * D res = I t /I 0 Ahol: D tot : A gazdaság energiaintenzitásának változása D int : Intenzitási hatás D str : Strukturális hatás D res : Reziduum I 0 : Energiaintenzitás a bázisidőszakban. I t : Energiaintenzitás a tárgyidőszakban.

Az index dekompozíciós módszerek Megjegyzések ahol: t=0 a b á zisidőszak; t=T a t á rgyidőszak; i az adott gazdas á gi szektor Forr á s: Granel F pp. 35. alapj á n saj á t szerkeszt é s

A teljes gazdaságra kalkulált energiaintenzitás vizsgálata D int, D str, D res, Forrás: saját számítás

D int, D str, D res, Forrás: saját számítás Az ipari szektorra kalkulált energiaintenzitás vizsgálata

A Fisher I index – teljes gazdaság A Fisher I index – ipari szektor Forrás: saját szerkesztés

Következtetések II. Kelet-Közép-Európa vizsgált országaiban (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia) 1990 és 2009 között a teljes gazdaságra kalkulált energiaintenzitás javulásához nagyobb részben az intenzitási hatás járult hozzá, kisebb részben a strukturális hatás. A strukturális hatás jelentősége az energiahatékonyság szempontjából kisebb, mint az intenzitási hatásé. Az ipari szektorban kalkulált végső energiaintenzitás javulásához Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Lengyelországban mind az intenzitási, mind a strukturális hatás nagymértékben hozzájárult, bár az intenzitási hatás a meghatározóbb. Szlovéniában az ipari szektorban kalkulált végső energiaintenzitás javulását tekintve a strukturális hatás jelentéktelen, az elért energiahatékonyság-javulás elsősorban az intenzitási hatásnak köszönhető. A nemzetgazdaság energiaintenzitásának javulásához vezető folyamatok nemzetgazdasági és szektorális szinten különbözőek is lehetnek.

A visszapattanó hatás Energiahatékonyság Gazdasági növekedés Energiafelhasználás Gazdasági szerkezetváltás H5: Kelet-Közép-Európában jelentős hatékonyságjavulás ment végbe a háztartási szektorban 1990 és 2009 között. Ugyanakkor az energiamegtakarítás mértéke kisebb, mint az a hatékonyságjavulás mértékéből várható lenne. H6: Bármilyen energiahatékonyság- javulás hatására elérhető potenciális energiamegtakarítás és a tényleges energiamegtakarítás közötti különbséget tekintve jelentős eltérések vannak a társadalom legalacsonyabb és legmagasabb jövedelemmel rendelkező háztartásai között. OLS-modell Diszkriminancia-elemzés Forrás: saját szerkesztés

Az OLS-modellek feltételrendszere VáltozóFeltételFeltétel sérülése Alkalmazott vizsgálat Függő és független változó StacionaritásNem stacionárius ADF, ADF-GLS, KPSS-teszt Függő és független változó LinearitásNem lineáris kapcsolatPontdiagram Független és független változó Függetlenség egymástól MultikollinearitásVIF-mutató ReziduumokNormális eloszlásNem normális eloszlásChi 2 -próba Reziduum és reziduum Nem korreláltakAutokorreláció Breusch-Godfrey – teszt Reziduumok szórása a független változó függvényében Nem korreláltak (homoszkedaszticitás) Heteroszkedaszticitás White-teszt és Breusch-Pagan-teszt Forr á s: Sajtos L. et al pp.217. alapj á n saj á t szerkeszt é s További tesztek: 1. Ramsey-féle RESET teszt 2. F-próba 3. Korrigált R 2 -próba

Felhasznált adatok A háztartások fűtési, klímával korrigált végső energiafelhasználása (Mtoe)* A fűtéshez használt egy m 2 -re eső, klímával korrigált hasznos energia (koe/m 2 )* A háztartások vízmelegítés céljából felhasznált energia mennyisége (Mtoe)* Az egy háztartásra eső vízmelegítés céljából felhasznált energia mennyisége (toe/háztartás)* A háztartások klímával korrigált végső energiafelhasználása (Mtoe)* Egy háztartásra eső, klímával korrigált energiafelhasználás (toe/háztartás)* A lakások átlagos alapterülete (m 2 )* Fűtési/hűtési napok száma (db)* Háztartások száma összesen (db)* A háztartások egy főre eső végső kiadásai (konstans 2000-es árakon, US$)** A kőolaj inflációval korrigált átlagos világpiaci ára (US$/hordó)*** Megjegyzések: *: Forrás - Odyssee adatbázis; **: Forrás – Világbank; ***: A háztartások által egy év alatt felhasznált földgáz mennyisége (m 3 ) 1 m 2 -re eső éves földgázköltség (Ft/m 2 ) A háztartások által az egy éves számlázási időszakban felhasznált áram (kWh) 1 m 2 -re eső éves áramköltség (Ft/m 2 ) Háztartás taglétszáma (fő) Dummy változók Forrás: KSH

A visszapattanó hatás nagysága Teljes minta Legalsó jövedelemcsoport (1. kvintilis) Legfelső jövedelemcsoport (5. kvintilis) Fűtés (földgázzal fűtő háztartások földgázfelhasználása) 2,6%7,9%0% Villamosenergia-felhasználás 32,6%29,8%34,9% A visszapattanó hatás mértéke Magyarországon 2008-ban FűtésVízfelmelegítés Teljes energiafelhasználás Csehország18,3%4,2%14,1% Magyarország4%2,2%11,1% Szlovákia0%- Szlovénia--75,1% Lengyelország37,7%-17,9% A visszapattanó hatás mértéke Kelet-Közép-Európában, között Forrás: saját számítás

Következtetések III. A visszapattanó hatás Kelet-Közép-Európában is megfigyelhető, létező jelenség, nagysága Csehország, Lengyelország, Szlovénia és Magyarország háztartási szektorát tekintve szignifikáns. Nagysága az egyes háztartási tevékenységek (fűtés és vízfelmelegítés) szintjén vizsgálva különböző. A rendelkezésre álló energiaforrások megőrzéséhez az energiahatékonysági intézkedések az elvártnál kisebb mértékben járulnak hozzá. Az energiafelhasználás csökkentéséhez, illetve ezen túl a környezetvédelemhez (globális felmelegedés megelőzés, illetve a károk enyhítése, az emisszió csökkentése), a véges erőforrások megőrzéséhez nem az energiahatékonyság javítása a legmegfelelőbb megoldás. Azzal párhuzamosan az energiatakarékosságra, az energia használatának korlátozására kell törekedni. Magyarországon 2008-ban az energiahatékonyság javulásából származó potenciális energiamegtakarítás tényleges megvalósulását nagymértékben befolyásolja a háztartások jövedelmi helyzete. A visszapattanó hatás nagysága eltérő a különböző jövedelmi csoportokban.

Köszönöm a figyelmet! „A kutató munka a TÁMOP-4.2.2/B-10/ jelű projekt részeként – az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében – az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.”