Vidékies járások fejlettségének vizsgálata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jogszociológia 4. előadás november 13. Uszkiewicz Erik
Advertisements

Egy innováció nyomában
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Magyar Tudományos Akadémia
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
MTA Regionális Kutatások Központja Vidéki alternatívák – segély és/vagy munka? Dr. Balcsók István tudományos munkatárs MTA RKK ATI Debreceni Osztály.
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
A tanácsadó képzés regionális munkaerő-piaci hatásai
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG XI. VÁNDORGYŰLÉSE Az új európai kohéziós politika November 22. Kaposvár PhD hallgató SZIE Enyedi György Regionális.
Tapasztó Dénes, szakmai vezető
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
Humánkineziológia szak
Tájékoztató Fórum Észak Kelet-Pest Megyei Leader Egyesület 2170 Aszód Pesti út
A tételek eljuttatása az iskolákba
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
A makrgazdasági munkakínálat:
Észak Dél ellen.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
MARTON MELINDA – PAKU ÁRON TÉRSÉGTIPOLÓGIA KOMPLEX TÁRSADALMI MUTATÓK ALAPJÁN.
A népesség nem és kor szerint
A népesség térbeli eloszlása
Az észak-alföldi közép- és kisvárosok feldolgozóipara az ezredfordulón
Az építőipar fejlődése és válsága Dél-Dunántúlon.
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
A vidéki társadalom néhány jellegzetessége Farkas Tibor PhD. SZIE GTK RGVI MRTT VI. Vándorgyűlés, Gödöllő december
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
Kísérlet a magyar városkörnyékek Európa-konform tipizálására az ESPON- metodika adaptációjával Farkas Jenő Zsolt – Csatári Bálint MTA RKK Alföldi Tudományos.
Dr. Egri Zoltán PhD – Szabó Csaba SZIE-GAEK TC
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Dr. Tóth Péter, egyetemi adjunktus
Térszervezés a közoktatásban a statisztikai adatok tükrében A hazai helyzet reform előtt és után Gyimesi Péter MTA KRTK RKI Dunántúli Tudományos Intézet.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Munkaerő-közvetítés recesszió idején Munkaerő-piaci ismeretek EURES hazai tréning 2009 Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
szakmérnök hallgatók számára
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat- Magyarországon konferencia Győr, április 27–28. Az információs társadalom.
A évi demográfiai adatok értékelése
A Berettyóújfalui Kistérség bemutatása
Az új besorolásokhoz felhasznált adatok, mutatócsoportok és mutatók a következők: Demográfiai mutatócsoport M1. Terület Ú-RKK M2. Lakónépesség, Ú-RKK M3.
Munkaerő-piaci helyzetkép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
Modell program a szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására Dunaújvárosban TÁMOP / Kedvezményezett:
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
FOGLALKOZTATÁSI FÓRUM Pécsi Kistérségi Foglalkoztatási Paktum
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Pécs, november 27. Előadó: Micskey Tibor termelési igazgató Pannon Volán Zrt. A nagyvállalatok nehézségei: megoldási lehetőségek a perifériák közlekedésszervezésében.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
A magyar vidék társadalmi helyzetképe Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája Győr október 14–15. Bodnár Gábor tanársegéd, SZIE GK doktorandusz,
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
A hazai középvárosok területi tőkéje
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Világ- és Regionális Gazdaságtan Intézet
AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓ és HAJDÚ-BIHAR MEGYE MUNKAERŐPIACI HELYZETE
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Előadás másolata:

Vidékies járások fejlettségének vizsgálata GAZDASÁGI, AGRÁR- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR BÉKÉSCSABA – SZARVAS - GYULA Vidékies járások fejlettségének vizsgálata az endogén fejlődés aspektusából A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG XI. VÁNDORGYŰLÉSE Az új európai kohéziós politika Kaposvár, 2013. november 21–22. Kaposvári Egyetem Bodnár Gábor

Az előadás szerkezete A vidéki tér folyamatai Az endogén regionális fejlődés elmélet, annak megközelítései Vidékies járások meghatározása + Főkomponens-elemzés Vizsgálat eredményei

A magyar vidék meghatározó folyamatainak rövid áttekintése Ahogy a falu-város dichotómia, illetve különbségeinek tekintetében Enyedi (2012) leírta, a rendszerváltás óta lezajlott társadalmi és gazdasági fejlődés sem kedvezett a kiegyenlítődésnek. Buday-Sántha (2010) megemlíti, hogy a rendszerváltás óta eltelt két évtizedben jelentősen polarizálódott a vidék egésze, valamint jelentősen megnőtt a gazdasági és szociális téren jelentkező negatív folyamatok mértéke, azok túlsúlyba kerültek. A vidékhez kapcsolódón meg kell említeni a mezőgazdaság szerepét, amely a rendszerváltás után a gyors átmenet következtében bizonytalanság és felfordulás jellemzi annak mindennapjait (Benet 2006).

A vidék meghatározó folyamatainak rövid áttekintése Annak ellenére, hogy a magyar és a kelet-közép-európai rurális terek számos nehézséggel küzdenek, mégis a vidék egy szélesebb kontextusában számos változásról beszélhetünk. Mindenképp meg kell jegyezni, hogy az OECD (2006) tanulmánya, már új vidék paradigmáról beszél. Ennek kapcsán a dokumentum kifejti, hogy a figyelem középpontjában már a hely áll, nem az ágazat. További jelentős változás, ahogy Ward és szerzőtársai (2005) leírják, a legutóbbi évtizedekben a vidékfejlesztési politika az exogén modelltől elmozdult az endogén megközelítés felé .

Az endogén regionális fejlődés elmélete A gazdasági fejődés a gazdasági növekedéshez képest tágabb fogalom mert a gazdasági alapmutatókon túl más, gazdaságon kívüli jellemzőket is érdemes figyelembe venni (Lengyel 2012). Az endogén fejlődés (Capello 2011, 14. o.) alapvetően egy térség koncentrált szerveződésének függvénye, amelynek szerves része egy társadalmi-gazdasági és kulturális rendszer, amely komponensei meghatározzák a helyi gazdaság sikerességét: vállalkozói képesség, helyi termelési tényezők (munka és tőke), a helyi szereplők kapcsolatkezelési képességei, amelyek egyre inkább hozzájárulnak a tudásteremtés növeléséhez. Továbbá döntéshozó képesség, amely lehetővé teszi a helyi gazdasági és társadalmi szereplők számára a fejlődési folyamatok irányítását és támogatását, amikor változás és innováció megy végbe, valamint, hogy gazdagítsák azokat külső információkkal és a tudással, amelyek azért szükségesek, hogy hozzájáruljanak a fejlődés általános folyamatához, valamint a világgazdaság társadalmi, technológiai és kulturális átalakulásához.

Endogén fejlődés tőketényezői Tőketípus Stimson et al (2011) Braithwaite (2009) AEIDL (1999) Camagni (2008) ETC (2007) termelő/gazdasági tőke x humán tőke társadalmi tőke kreatív tőke ökológiai tőke épített tőke kulturális tőke politikai tőke üzleti vállalatok külső kapcsolatok imázs

Endogén fejlődés tőketényezői Tőketípus Stimson et al (2011) Braithwaite (2009) AEIDL (1999) Camagni (2008) ETC (2007) termelő/gazdasági tőke x humán tőke társadalmi tőke kreatív tőke ökológiai tőke épített tőke kulturális tőke politikai tőke üzleti vállalatok külső kapcsolatok imázs

Vidékies járások lehatárolása Munkám tárgyát a vidékies járások képezik Ezek lehatárolása: a 175 járás közül a vidékies jellegűek Ennek módja: urbanitás/ruralitás index alapján (az adott kistérség népességének hány %-a él 120 fő/km2-nél nagyobb népsűrűségű településen, 2011)

Vidékies járások – a 120 fő/km2 alatti népsűrűségű településeken élők aránya 100% - abszolút vidékies (52) 75-100% erőteljesen vidékies (14) 50-75% - vidékies (38) 25-50% - városias, vidékies jelleggel (45) 25% alatt – városias (26)

Vidékies járások 10

Adatok – társadalmi képük 104 vidékies járás Területük 56.363 km2 – 61% Lakónépességük 3.056.252 – 31% csökkenő és elöregedő népesség még mindig a mezőgazdaság a domináns ágazat magas munkanélküliség alacsony az átlagos iskolai végzettség Forrás: Csatári alapján saját számítás

Felhasznált adatok KSH – Járások alapadatai és népszámlálási adatok 2011 Endogén fejlődési modellek felhasználása

Módszertan Főkomponens elemzés: Mintaalkalmasság: Lényegében dimenziócsökkentési eljárás Mintaalkalmasság elvégzése Mintaalkalmasság: KMO: 0,808 Sig.: 0,000 Kommunalitás: 61,6% - 93,9% Variancia: 78,2%

Rotált komponens mátrix 1 2 Nyilvántartott álláskeresők aránya a munkavállalási korú népességből, % ,922 -,297 Tartósan (legalább 12 hónapja folyamatosan) nyilvántartott álláskeresők aránya a munkavállalási korú népességből, % ,827 -,210 Egy adófizetőre jutó személyi jövedelemadó alapot képező jövedelem, ezer Ft -,785 -,017 Rendszeres szociális segélyben részesítettek átlagos száma ezer lakosra ,863 -,039 Regisztrált személygépkocsik száma ezer lakosra -,782 ,324 száz háztartásra jutó foglalkoztatott -,883 -,203 Ezer lakosra jutó halálozás ,234 ,758 65- évesek aránya, % -,124 ,934 Száz gyermekkorúra jutó időskorú -,354 ,897 Száz háztartásra jutó személy ,012 -,875 Száz családra jutó összes gyermek ,334 -,845

Termelő/gazdasági tőke Legfejlettebb járások (12) Fejlett járások (21) Átlagos fejlettségű járások (40) Gyengén fejlett járások (24) Fejletlen járások (7)

Termelő/gazdasági tőke Helyezés Járás 1. Mosonmagyaróvári járás 95. Encsi járás 2. Kapuvári járás 96. Sarkadi járás 3. Csornai járás 97. Nyíradonyi járás 4. Bicskei járás 98. Mezőkovácsházi járás 5. Paksi járás 99. Kunhegyesi járás 6. Körmendi járás 100. Edelényi járás 7. Sárvári járás 101. Vásárosnaményi járás 8. Pannonhalmi járás 102. Tokaji járás 9. Dabasi járás 103. Gönci járás 10. Téti járás 104. Cigándi járás

Humán tőke Járások legjobb értékkel (6) Járások jó értékkel (24) Járások átlagos értékkel (42) Járások alacsony értékkel (27) Járások legalacsonyabb értékkel (5)

Baktalórántháza járás Humán tőke Helyezés Járás 1. Kemecsei járás 95. Szentesi járás 2. Encsi járás 96. Szarvasi járás 3. Baktalórántháza járás 97. Zalaszentgróti járás 4. Kisvárdai járás 98. Kalocsai járás 5. Nyírbátori járás 99. Gyomaendrődi járás 6. Tiszavasvári járás 100. Lenti járás 7. Szikszói járás 101. Csongrádi járás 8. Polgárdi járás 102. Mezőkovácsházi járás 9. Nyíradonyi járás 103. Bélapátfalvi járás 10. Ibrányi járás 104. Pétervásárai járás

Összefoglalás Vidéki tér folyamatai Endogén fejlődés felértékelődése Tőkék – Gazdasági és Humán tőke térbeli különbségei

Köszönöm szépen a figyelmet! bodnar.gabor@gk.szie.hu