Matematika a tudományban és a művészetekben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gyere velem! Sétáljuk végig együtt az iskolámat!
Advertisements

RÁD GONDOLUNK... Emlék - Megemlékezés - Kiállítás El Kazovszkij festőművész kiállítása
Tarczy Lajos Alapiskola Hetény
Szemléletformálás és közös munka a Centropa filmjeinek segítségével Komódi Andrea Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Mezőberény.
„SZAKMÁK VONZÁSÁBAN” – A szakképzés jelene és jövője Szakmai konferencia május 10.
Téma:Becse és környéke
„Előttem az utódom, mögöttem az elődöm”
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Zsigmond Király Főiskola OTDK Társadalomtudományi Szekció versenye
Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Jobbágy Piroska
Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij
Aranymetszés képviselői
A szőlő a művészetben.
PITHAGORASZ Készítette: Skorka Anett.
A nagy mesemondó Készítette: Kamenszki Zita.
Belső-erzsébetvárosi Általános Iskola, Szakközépiskola és Szakiskola
Pjotr Iljics Csajkovszkij
EÖTVÖS LORÁND ÉLETE ÉS MUNKÁSSÁGA
Winston Churchill Készítette: Bosits Dorina 8.o.  Született: 1874 London  Meghalt: 1965 London  2-szer lett miniszterelnök  Felesége:  Felesége:
Közösségi portálok használata
Matematika és fizika a XX. századi zeneszerzők műveiben
Készítette : Vasas László. AZ első PC-t, Harvard Egyetemen készítették ben. Howard Aiken vezetésével elkészült a Mark I. Bár a háborús időkben.
George Gordon Byron 26/A. Élete Született: London, 1788 Apai ágon főnemesi családból származott Apja,,Jack Byron kapitány’’, elszórta vagyonát, Franciaországban.
Készítette: Sümegi Dániel
Nemes Nagy Ágnes.
Készítette: Staberecz Dóra
Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Szarka Zsuzsi
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
a kifejező és az ábrázoló jelleg
Georg Simon Ohm Életrajza..
Bolyai János.
Készítette: Dömötöri Melinda
CSAPODY VERA március 29. – Budapest, november 6. "Az én hivatásom, hogy másoljam le a természet szépségeit. Mindegyiket, amennyire csak lehetséges."
Charles Augustin de Coulomb
Készítette:Kökényesi Márk.   Életének kezdete  Filozófiája  A tudományok felosztása  Etika és utópia  Képek Tartalomjegyzék.
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Milétoszi filozófusok
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
 1898 jún. 17 – 1972 márc. 27, Hollandia  Apja mérnök volt  Építészetet és iparművészetet tanult  Érdekelte a matematika (bár nem részesült magas.
Készítette: Győrik Viktor
Árpád-házi Szent Erzsébet
Aba Novák Vilmos Festő, grafikus, a modern magyar festészet egyik legeredetibb és legelhivatottabb tehetsége. A budapest Képzőművészeti Főiskolán.
1833. december 16. – október 13.) festőművész
Kovács András ( ) Pap, hitoktató Készítették: Médiamanók.
A NDRÉ M ARIE A MPÉRE Balogh Beatrix 10.b. É LETE : 1775-ben született Lyontól alig 10 km-re fekvő kis faluban Apja: -jómódú kereskedő volt -jártas volt.
A Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola
1927-ben született az olaszországi Subiacoban, művészeti középiskolát végzett tól statisztált, 1947-ben harmadik lett a Miss Italia szépségversenyen.
ABA - NOVÁK (1894 – 1941) a barbár zseni Életmű - kiállítás MODEM Debrecen
SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
Christiaan Huygens élete
Magyar nyelvészek, nyelvművelők Készítette:Vizy Amália.
Galileo Galilei élete és munkássága
Készítette:Kereszti Laura
Iskolalelkészi szolgálat
Fiatalon!!! Időssebben!!!!! Id. Markó Károly a Felvidék egyik akkori szellemi központjában, Lőcsén született. Fiatalon is festőnek készült, de pályája.
Simonyi Károly Élete Bognár Beáta 11.D. Tartalom Életrajz Családja Díjai Könyvei Források.
MÉRÉS ÉS ÉRTÉKELÉS A VIZUÁLIS KULTÚRA TANÍTÁSÁBAN c. konferencia Kádárné Szepesi Ibolya Az általános iskolai értékelés formái, jelene és jövője Eszterházy.
Schönberger Armand Nézzük együtt….  Schönberger Armand magyar festőművész, grafikus  Született:1885 Galgóc  Meghalt:1974 Budapest, Magyarország.
Ady Endre Élete Szerelmi Élete Költészete. Születési helye Egy szatmári faluban, Érmindszenten, elszegényedett nemesi családban született.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Vörösmarty Mihály Készítette: Koch Sámuel, Kalmár Alex Leon, Zsák Ármin, Szula Milán.
Arany János Élete és munkássága.
Arany János.
AZ UNIVERZUM GEOMETRIÁJA
a kifejező és az ábrázoló jelleg
Charles-Augustin de Coulomb
Kassák Lajos Nézzük együtt….
Sík Ferenc – Csongor és Tünde
A SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM RÖVID TÖRTÉNELME
Ki mit tud? december óra 330 terem
Előadás másolata:

Matematika a tudományban és a művészetekben Varga István Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola Budapest, Hatvany L. u. 7. sz. Készítette: Pálinkás Brigitta és Muhammad Viktória 10. A osztályos tanulók

Maurits Cornelis Escher Élete röviden és főbb alkotásai

Maurits Cornelis Escher Hollandiában született, 1972. március 27-én. Fametszeteiről és kőnyomatairól ismerjük leginkább, melyeken általában lehetetlen építményeket ábrázolt. A végtelent vizsgálta vagy olyan kapcsolódó geometriai formákat ábrázolt, melyek fokozatosan teljesen más alakot öltenek.

Ifjúsága    George és Sara Escher harmadik, legkisebb fiaként született, de voltaképpen ötödik fiú volt a családban, mert a mérnök apa első, fiatalon meghalt feleségétől született két fia is velük élt. A Mauk becenévre hallgató Maurits Cornelis Arnhemben tanult, majd a harlemi Építészeti és Iparművészeti Iskolába került. Itt figyelt föl rá a fiatal tanár,Samuel Jessurun de Mesquita, akinek a kedvéért Escher grafikai stúdiumokba kezdett. Szinte kizárólag fametszettel foglalkozott, és ezt a technikát tökéletesen meg is tanulta mesterétől. A két művész közt a tanulmányok után is folytatódó, életre szóló barátság kezdődött.

Házassága és későbbi évei Nem részesült magas szintű matematika kép-zésben, de a geometriai és matematikai problémák vizuális megjelenítése mindig fontos volt számára. Már diákkorában foglalkoztatták a szimmetriák és tükröződések különféle csoportjai, különösen a szabályos területfelosztások geometriája. 

Escher Múzeum Hágában Egy-egy téma elméleti vonatkozásait is kutatta, így került kezébe Pólya György 1924-es német nyelvű cikke a szimmetriacsoportokról. Pólya mellett több jeles tudóssal is levelezett, illetve személyes kapcsolatba került (Harold Scott MacDonald Coxeterrel és Roger Penrose-zal), sőt tanácsokat kapott tőlük újabb matematikai és geometriai problémák vizuális megjelenítéséhez. Penrose jeles brit matematikus dolgozta ki a nem periodikus csempézés elméletét, s Escher ezt használta képeihez. Az ő specialitása még az is, hogy a csempék alakjai valamilyen élőlényre hasonlítanak.

1922-től kezdve többször  járt itáliai tanulmányutakon, ott, Ravelloban ismerte meg későbbi feleségét, a svájci származású Jetta Umikert is, akivel 1924-ben Rómában telepedtek le. Két fiuk született, George és Arthur. A formákban gazdag tájak, illetve az itáliai városkák építészeti gazdagsága és szerkezetük tagoltsága lenyűgözték őt.

Itáliai élményei élete végéig kísérték, és megjelentek azokon a műveken, amelyekből az úgynevezett „lehetetlen konstrukcióit” (három dimenzióban elképzelhetetlen, csak két dimenzióban megépíthető épületek) létrehozta.

Látomásos, képzeletbeli világ

Köszönjük a figyelmet!