ATOMRÁCSOS ANYAGOK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Bráz Viktória
Advertisements

Kristályrácstípusok MBI®.
Rácstípusok.
Az anyag és tulajdonságai
Atomrácsos kristályok
Zene: Amanda Lear ENIGMA Vilmos herceg és Kate Middleton 1900 vendéget hívott meg április 29-én tartott esküvőjükre a londoni Westminster.
A kémiai tulajdonságok, az elektronegativitás és a főbb kötéstípusok
SZÉN NANOSZERKEZETEK (FULLERÉNEK, SZÉN NANOCSÖVEK, GRAFÉN)
Szilárd halmazállapot
Drágakövek Tantárgy: Ásvány- és kőzettan
KIRÁLYI KORONÁK, KORONAÉKSZEREK.
SZÉN-MONOXID.
A Molekularács A környezetünkben lévő anyagok nagy része molekulákból épül fel. 1 részük szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú. Megfelelő hőmérsékleten.
Intelligens anyagok.
Széncsoport elemei.
Az anyagok közötti kötések
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Ásvány és kőzettan Gyémántok
A hőmérséklet mérése.
Fény és hangjelenségek
Szervetlen kémia Földfémek, bór
4. Félvezetőlézerek Lézerközeg: p-szennyezett és n-szennyezett félvezető anyag közötti határréteg Az elektromos vezetés szilárdtest-fizikai alapjai szükségesek.
Kémiai baleset egy fővárosi gimnáziumban, öten megsérültek
Fénytörés. A fénytörés törvénye Lom svetla. Zákon lomu svetla.
Veszprémi Viktor Wigner Fizikai Kutatóközpont OTKA NK81447
A fémrács.
Mi az opál? Az opál akár a nemesopálról, akár a tejopálról, faopálról vagy májopálról van szó, egyformán megszilárdult kovasavgél, több-kevesebb víztartalommal.
8. Szilárd anyagok Kristályos anyagok: határozott olvadáspont, hasad, elemi cella, rácstípus, szimmetria, polimorfizmus (pl. NaCl, SiO2) Amorf anyagok:
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
Halmazállapot-változások
A sósav és a kloridok 8. osztály.
Kémiai kötések Kémiai kötések.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
A szén és vegyületei.
Molekuláris elektronika Hajdu Ferenc Elektronikai Technológia Tanszék 2003.
ÖSSZEGOGLALÁS KEVERÉKEK OLDATOK ELEGYEK.
Megalehetőségek a nanovilágban
Ásványok bemutatása Ásvány- és kőzettan alapjai
Készítette:Szeidl András
Ásvány és kőzettan -Futó Gergley-
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
E, H, S, G  állapotfüggvények
FULLERÉNEK ÉS SZÉN NANOCSÖVEK előadás fizikus és vegyész hallgatóknak (2006 tavaszi félév) Kürti Jenő ELTE Biológiai Fizika Tanszék
Az angol világbirodalom
Összefoglalás.
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
Foszfor phosphorum = “fényhordozó”. Az elemet először Henning Brandt alkimista állította elő 1669-ben, úgy hogy először napokig vizeletet desztillált,
Helyük a periódusos rendszerben Felhasználásuk Közös tulajdonságaik Kivételek Szabadon mozgó elektronfelhő Fémes kötés.
Kölcsönhatás a molekulák között. 1.Milyen fajta molekulákat ismerünk? 2.Milyen fajta elemekből képződnek molekulák? 3.Mivel jelöljük a molekulákat? 4.Mit.
Atomkristályok. Az atomkristály Atomtörzsek rendezett halmaza: benne nem meghatározott számú atomot kovalens kötések rögzítenek.
Fémek. Az elemeket 3 csoportba osztjuk: fémek Félfémek vagy átmeneti fémek nemfémek.
Szilárd anyagok: 1.Felépítő részecskéik: a.Atomok: pl.: gyémánt: C, szilícium: Si, kvarc: SiO 2 b.Ionok: pl.:, mészkő: CaCO 3,mész: CaO, kősó: NaCl c.Fém-atomtörzsek:
A KÉN
33 K ö p e n y 2900 km folyós NiFe 5100 km 6378 km szilárd NiFe MAG fémes jelleg.
Kristályrács molekulákból
Atomrácsos kristályok
Molekulák A molekulák olyan kémiai részecskék, amelyekben meghatározott számú atomot kovalens kötés tart össze. pl.: oxigén: O2; víz: H2O; ammónia: NH3;
HalmazállapotOK.
Összeállította: J. Balázs Katalin
Készítette: Bagócsi Zsuzsanna, Léki Boglárka Március 26.
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Kell ez nekem....? A szén és vegyületei.
Kémiai kötések.
Készítette: Kothencz Edit
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
3. óra Belépés a részecskék birodalmába
Belépés a részecskék birodalmába
5. A FÖLDKÉREG ÁSVÁNYOS ÖSSZETÉTELE.
Kémiai alapismeretek Ismétlés évfolyam.
Előadás másolata:

ATOMRÁCSOS ANYAGOK

Jellemző tulajdonságok A kristályt alkotó részecskék: Atomok (atomtörzsek) Összetartó erők: kovalens kötés (elsőrendű, erős kötés) Olvadáspont: Magas CGY 3500˚C SiO2 1703˚C Si 1414 ˚C

Jellemző tulajdonságok Szilárdság: Oldhatóság: Áramvezetés: Kemény, szilárd anyagok Vízben nem oldódnak Az áramot nem vezetik 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 talk gipsz kalcit fluorit apatit földpát kvarc topáz korund gyémánt Mohs-skála Példák: CGY SiO2 Si SiC

Kvarc ametiszt hegyikristály rózsakvarc

Gyémánt Cullinan Brit koronázási ékszer (Cullinan) nyers gyémánt orlov kohinoor florenci-gyémánt sah-gyémánt

4C Carat Clarity Colour Cut Súly (Carat) A karát a gyémánt súlyára utaló kifejezés. Egy karát 0,20 grammot jelent, azaz egy 5 karátos kő összesen 1 grammos. Tisztaság (Clarity) A gyémántban található szennyeződések, a tízszeres nagyítás alatt láthatóvá váló zárványok rontják a fénytörést, befolyásolják a szín tisztaságát és csökkentik a kő értékét. Szín (Colour) A színes gyémántok igazi különlegességek, melyek ára akár az egekig is szökhet, de a színtelen kövek színe között is nagyok a különbségek. Hogy a színtelen kő egészen pontosan milyen árnyalatú is, ideális optikai körülmények között összehasonlító gyémánt színsor segítségével határozzák meg Csiszolás (Cut) A csiszolás során természetesen igyekeznek minél többet megtartani a nyersgyémánt tömegéből, de még így is 50% körüli az átlagos veszteség. Az ideális csiszolás típusa függ a kő eredeti alakjától, a benne található szennyeződések számától és elhelyezkedésétől. A csiszolás során a gyémánt optikai tulajdonságait a lehető legjobban igyekeznek kiaknázni, a maximumot kihozva a színfelbontó képességből, fényvisszaverésből és fénytörésből.

Koh-i-noor A tyúktojás nagyságú, 186 karátos gyémántot az indiai Golconda bányájában találták 1100 körül. A gyémánt a nevét Nadir perzsa sahtól kapta. Aki - amikor megpillantotta - így kiáltott fel: "Koh-i-Noor", ami "hegynyi fényt" jelent. A Koh-i-Noor 1851-ben érkezett Londonba a 9 éves utolsó lahori maharadzsa "ajándékaként", voltaképpen hadizsákmányként. Albert herceg, Viktória királynő férje lecsiszoltatta, ami által a kő 105 karátosra csökkent.

Orloff Valamikor a Vishnu hindu isten gyémánt szeme volt Sriangam legbelső szentélyében, míg az 1700-as években egy francia katonaszökevény ellopta. Elvitte a követ Madrasba, ahol gyorsan eladta egy angol hajóskapitánynak. Az idők elteltével a kő eljutott Amszterdamba, ahol Grigori Orloff orosz gróf, Nagy Katalin cárnő korábbi szeretője vásárolta meg 90.000 fontért. Orloff gróf Nagy Katalinnak ajándékozta a követ, aki beültette a cári jogarba.

Allotróp módosulatok Szén Gyémánt Grafit Fullerén(ek) atomrács fémes átmenet Fullerén(ek) molekula

Grafit

Fullerén C60 Kroto 1985 (1996 Nobel-díj) Buckminster Fuller geodesic dome (1967 kiállítás) (1922 Zeiss, Jena) szupravezetés nanotechnológia