Gondolatok a függetlenségről… a valószínűség-számításban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Események formális leírása, műveletek
Advertisements

A bizonytalanság és a kockázat
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Készítette: Boros Erzsi
Valószínűségszámítás
Weblap szerkesztés HTML oldal felépítése Nyitó tag Záró tag Nyitó tag Záró tag oldalfej tözs.
MATEMATIKA ÉRETTSÉGI Közép szint.
STATISZTIKA, VALÓSZÍNŰSÉG-SZÁMÍTÁS
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
2006. február 17. Valószínűségszámítás és statisztika II. Telefonos feladat Egy kalapban van két korong, az egyiknek mindkét oldala piros, a másiknak.
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Eseményalgebra Eseményalgebra.
2006. február 24. Telefonos feladat Nagypapa 63 évvel idősebb unokájánál, aki idén még nem töltötte be a 16. életévét. Szü- letési évszámuk ugyanazokból.
Műveletek logaritmussal
Eseményalgebra, kombinatorika
Valószínűségszámítás
Matematika II. 2. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév Műszaki térinformatika ágazat őszi félév.
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
Permutáció, variáció, kombináció
Műszaki ábrázolás alapjai
Valószínűségszámítás
Eseményalgebra, kombinatorika
Figyelmeztetés! E program használata fokozottan
Világ – Nyelv, az idegennyelv-tudás fejlesztésének kormányprogramja. FPN Budapest, 2004.
Programozás C# - ban Feladatsorok.
szakmérnök hallgatók számára
Exponenciális egyenletek
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
4. Feladat (1) Foci VB 2006 Különböző országok taktikái.
Kombinatorika összefoglalás
Kombinatorika Véges halmazok.
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
2006. március 3. Három négyzet oldalai különböző prím- számok. A két kisebb négyzet kerületének ösz- szege egyenlő a legnagyobb négyzet kerületé- vel;
Melyik döntési elvnek felelnek meg az alábbi bizonytalanság melletti döntések?
A KOMBINATORIKA TÁRGYA
Gazdaságstatisztika 11. előadás.
Gazdaságstatisztika 10. előadás.
Matematika felvételi feladatok 8. évfolyamosok számára
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Az ábrázolás módszerével való megoldás szükségessé teszi egy ábra készítését * A számokat és mennyiségeket a feladatból grafikusan ábrázoljuk * A feladatmegoldás.
Binomiális eloszlás.
Hipergeometriai eloszlás. Sir Ronald A. Fisher és Ms Bristol esete a teával és a tejjel Első felvonás.

Melyik döntési elvnek felelnek meg az alábbi bizonytalanság melletti döntések?
Tíz játék, tizenegy tüskén Székely Márton
XVII. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny
Valószínűségszámítás
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
2005. Információelmélet Nagy Szilvia 1. Az információelmélet alapfogalmai.
és a Venn-Euler diagrammok
Valószínűségszámítás III.
Valószínűségszámítás
1. ELBESZÉLÉS Összeállította: Nikli Károly
Mikroökonómia gyakorlat
Valószínűségszámítás II.
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
Valószínűségszámítás és statisztika előadások
MI 2003/8 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
V 1.0 OE-NIK, Programozás I. Gyakorlás egydimenziós tömbökkel Többdimenziós tömbök Gyakorló feladatok.
E-HÓD HÓDítsd meg a biteket!.
ZRINYI ILONA matematikaverseny
Valószínűség-számítás I.
Valószínűségi kísérletek
Valószínűségszámítás és statisztika előadások
Tanórán kívül lehet kicsit több
Előadás másolata:

Gondolatok a függetlenségről… a valószínűség-számításban Komáromi Annamária

Tartalom A kezdetek Feladatgyűjteményem 4 pillére Mintapéldák 1990-es évek 2001 2005-től Feladatgyűjteményem 4 pillére Mintapéldák

A kezdetek – 1990-es évek Továbbképzés anyaga Fakultáció az akkori osztályomban Bevezetés az angol matematika szaknyelvbe Angol és amerikai tankönyvek

A kezdetek - 2001 Amerikai ösztöndíj – feleségként, de önálló programmal Eisenhover Fellowship Valószínűség-számítás oktatása Basora elnök kérdése Navaho Land – Chinle High School Mekkora a valószínűsége? Principles and Standards for School Mathematics Matematika Tanárok Nemzeti Tanácsa

A kezdetek – 2005-től Feladatgyűjtemények val-szám példáinak inspirációja Kétszintű érettségi tapasztalatai

Feladatgyűjteményem 4 pillére Feladatok megoldása a függetlenség fogalmának ismeretében Egyszerűbb megoldások Külföldi tankönyvből átvett – nálunk nem annyira elterjedt - feladattípus Néhány saját feladat

Mintapéldák

„1. eset valószínűsége 2. eset valószínűsége " 1. feladat: A héten az ötös lottón a következő számokat húzták ki: 10, 21, 22, 53 és 87. Kata elújságolta Sárának, hogy a héten egy két találatos szelvénye volt. Sára nem ismeri Kata szelvényét, és arra tippel, hogy Kata a 10-est és az 53-ast találta el. Mekkora annak a valószínűsége, hogy Sára tippje helyes? Válaszát indokolja! „1. eset valószínűsége 2. eset valószínűsége "

2. feladat: Az iskola 12. évfolyamára 126 tanuló jár, közöttük kétszer annyi látogatta az iskolanap rendezvényeit, mint aki nem látogatta. Az Iskolaélet című kiadványt a rendezvényeket látogatók harmada, a nem látogatóknak pedig a fele olvasta. Egy újságíró megkérdez két találomra kiválasztott diákot az évfolyamról, hogy olvasták-e az Iskolaéletet. Mekkora annak a valószínűsége, hogy a megkérdezett két diák közül az egyik látogatta az iskolanap rendezvényeit, a másik nem, viszont mindketten olvasták az Iskolaéletet?

3. feladat: Egy vendégségben 12 ember vesz részt 3. feladat: Egy vendégségben 12 ember vesz részt. A vacsoránál egy 8, illetve egy 4 fős asztalhoz ültetik le véletlenszerűen a vendégeket. Mekkora annak a valószínűsége, hogy Bence és Marci egy asztalhoz kerülnek?

4. feladat: Egy szerencsejátékban ¼ eséllyel nyerünk 4. feladat: Egy szerencsejátékban ¼ eséllyel nyerünk. Ha ötször játszunk egymás után, mi a valószínűsége, egyszer sem nyerünk?

5. feladat: Egy játék menete: A játékvezető feldob egy szabályos dobókockát. Ezután a játékos megállhat, ekkor annyi forintot kap, amennyi a dobott szám volt. Viszont pénz ellenében kérhet még egy dobást. Így annyi forintot kap , amennyi a két dobás eredményének a szorzata. Zsófi úgy dönt, hogy ha 3-nál kisebb az első dobás eredménye, akkor abbahagyja, különben pedig folytatja a játékot. Számítsuk ki, mekkora valószínűséggel fizet majd neki a játékvezető pontosan 12 forintot? javítási útmutató kizáró és független események nem egyenlő valószínűségű elemi események események egymásután történése feltételes valószínűség

6. feladat: Egy nagy dobozban négy különböző pár cipő van 6. feladat: Egy nagy dobozban négy különböző pár cipő van. Véletlenszerűen kiválasztunk két darab cipőt. Mennyi a valószínűsége annak, hogy ez a két darab cipő éppen egy pár lesz. A dobozban lévő 8 cipőből 2-t féleképpen választhatunk ki. Tehát az összes eset száma: 28. A 8 cipőből egy párat 4-féleképpen választhatunk ki. Tehát a kedvező esetek száma: 4. A pár kiválasztásának valószínűsége így

9. feladat: Gábor és Panka fagyizni mennek egy cukrászdába, ahol hatféle ízű fagylaltot lehet kapni. Azzal szórakoznak, hogy találomra választanak egymásnak ízeket. Gábor a hatféle ízből csak négyet szeret. Mekkora a valószínűsége, hogy Panka olyan háromgombócos fagylaltot választ neki, melyben legalul Gábor által kedvenc ízű gombóc van?

16. feladat: Egymás után kétszer dobva egy szabályos játékkockával a kapott eredményeket a dobások sorrendjében egymás mellé írjuk. Mekkora annak a valószínűsége, hogy a kapott kétjegyű szám páros?

23. feladat: Egy érmét kétszer feldobtunk, és mind a kétszer fejet kaptunk eredményül. Harmadszor is feldobva az érmét mennyi a valószínűsége, hogy ismét fejet kapunk? Ez a feladat bár végtelenül egyszerű, a valószínűség-számítási órák kezdetén szerintem nagyon hasznos. A helyes megoldást egyébként az A= 1, B= ½ , C= ¼ , D= ⅛ válaszokból kell kiválasztani.

24. feladat: Egy dobozban 30 labda van, melyek közül 6 piros, 8 kék és 9 fekete. A dobozból kihúzunk egy golyót, feljegyezzük a színét, majd visszahelyezzük a dobozba. Ezt néhányszor megismételjük. Mekkora a valószínűsége, hogy a negyedik alkalommal fekete golyót húzunk ki? A: B: C: D:

25. feladat: Egy dobozban 5 piros és 7 kék labda van 25. feladat: Egy dobozban 5 piros és 7 kék labda van. Egy másik doboz 6 piros és 9 kék labdát tartalmaz. Mind a két dobozból kihúzunk véletlenszerűen egy-egy labdát. Mennyi a valószínűsége, hogy mind a kettő piros lesz? A: B: C: D:

26. feladat: Az alábbi rajz egy terepasztal egy részletének a vázlata 26. feladat: Az alábbi rajz egy terepasztal egy részletének a vázlata. A bal oldalról érkező vonatról annyit tudunk, hogy minden egyes elágazásnál valószínűséggel folytatja az útját egyenesen. Mekkora a valószínűsége, hogy a) belerohan a várakozó vonatba? b) a kocsiszínbe fog beérkezni?

27. feladat: Az ábrán látható korongon a mutatót megpörgetve véletlenszerűen áll meg valamelyik helyzetben. Határozzuk meg annak a valószínűségét, hogy a) a B-vel jelölt területen lesz a mutató b) az R vagy G részen áll meg c) két pörgetést vizsgálva mennyi a valószínűsége annak, hogy először az R részre kerül, másodszor a G részre d) szintén két pörgetést tekintve mennyi a valószínűsége, hogy egyszer az R, egyszer pedig a G részen áll meg a mutató?

29. feladat: Egy cinkelt kockánál megfigyelték, hogy az egyes dobások valószínűségei a következők: 1 2 3 4 5 6 0.15 0.17 0.18 0.13 0.16 0.21 egyszer dobva a kockát mekkora a valószínűsége, hogy 3-nál kevesebbet dobunk? kétszer dobjuk a kockát: mekkora valószínűséggel dobunk először 4-et, utána 6-ot? kétszer dobva a kockát mekkora valószínűséggel dobunk 4-et és 6-ot tetszőleges sorrendben?

30. feladat: Egy cinkelt kockánál a 6-os dobás valószínűsége háromszorosa a többinek. A többi dobás valószínűsége egyenlő. Mekkora valószínűséggel dobunk ezzel a kockával 6-ot? Mekkora valószínűséggel dobunk páros számot?

33. feladat: Egy dobozban 7 piros és 5 fehér golyó található 33. feladat: Egy dobozban 7 piros és 5 fehér golyó található. Véletlenszerűen kihúzunk egy golyót a dobozból, de utána nem helyezzük vissza. Másoljuk le az alábbi valószínűségfát és írjuk be a valószínűségeket helyesen kifejező törteket az A, B, C és D jelű helyekre! Mekkora valószínűséggel húzunk ki mind a kétszer piros golyót?

„Mind a két érmével írást dobunk.” 34. feladat: Két pénzérmét dobunk fel. Az egyik esemény legyen: „legalább az egyik fej”. Adjuk meg ennek az eseménynek a komplementer eseményét!. „Mind a két érmével írást dobunk.”

x= -6; -5; -4; -3 ; -2; -1; 0; 1; 2; 3; 4; 5; 6 38. feladat: Az alábbi kifejezésben x helyébe beírjuk a felsorolt számok egyikét. x= -6; -5; -4; -3 ; -2; -1; 0; 1; 2; 3; 4; 5; 6 Mennyi a valószínűsége, hogy a kapott kifejezés értéke éppen 1 lesz?

36. feladat: A Jerry Lee’s Rock and Roll Service zongoristája Jerry Lee Bence az együttes koncertjein olykor olyan hevesen üti a zongorát, hogy néhány billentyű a koncert végére eltörik. Tegyük fel, hogy a következő koncerten 3 billentyű törik el. Mennyi a valószínűsége, hogy ezek egy C, egy E és egy F billentyűk lesznek? (Ezen a zongorán 7 oktáv van, 1 oktávban 12 billentyű /hang/ található.)

Köszönöm a figyelmet! annamarcsi@freemail.hu www.jllband.hu