A munkaerő-kölcsönzés európai és magyarországi gyakorlata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kollektív szerződés szabályozása. Bevezetés  Munkaügyi kapcsolatok rendszerének egyik legfontosabb eleme.  Munkafeltételek – helyi viszonyok.  Állam.
Advertisements

Életkor és diszkrimináció

A munka jövőjének európai modellje a „flexicurity”
Az új Mt. munkaidőre vonatkozó szabályai
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A munkaerő-kölcsönzés európai és magyarországi gyakorlata
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
Az atipikus foglalkoztatás Németországban Dr. Hartmut Seifert Mérlegen az atipikus foglalkoztatás Friedrich Ebert Alapítvány Budapest,
Szakszervezet és az Üzemi Tanács
Baranya Megyei Munkaügyi Központ
ZÖLD KÖNYV A MUNKAJOG JÖVŐJÉRŐL
A munkaszerződés december Dudás Katalin. A munkaszerződés szerepe jogviszony-alapító jogviszony-alapító tartalommegállapító tartalommegállapító.
Munkaerő-piaci és foglalkozási információk nyújtása munka iránt érdeklődőknek Időpont: Helyszín: Polgármesteri Hivatal „B” épület 5350, Tiszafüred, Kossuth.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
Részmunkaidő és egyéb „atipikus” formák
A szakszervezetek ereje - a béralku jelentősége Magyarországon
„Kemény” és „puha” alkalmazkodás a gazdasági válsághoz Munkaerőpiaci Tükör 2010 – Közelkép Köllő János.
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Magyar Szociológiai Társaság Változás. Válság. Váltás. Hu éves konferencia és közgyűlés november Debreceni Egyetem (4032 Debrecen, Egyetem.
Munkajogi alapismeretek
Mérlegen az atipikus foglalkoztatás
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
Mérlegen az atipikus foglalkoztatás május 14. A Fiatalok Ligája (a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának Ifjúsági Tagozata) álláspontja.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
A Flexicurity modell Dán, német, osztrák modellek bemutatása Dr. Kiss György Munkaügyi Tanácsok Országos Konferenciája november 11.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
A magyarországi és a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek helyzete és kilátásai a szervezettség tükrében Tagtoborzás az EVDSZ – nél, ágazati.
Üzemi Tanács Általános ismertető
Vállalkozási feltételek Németországban vállalkozási szerződések teljesítéséhez Koji László elnök Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége 1013.
Vizes szektorban kötött kollektív szerződések elemzése TÁMOP A-13/ Madár Gyula - Dr. Nemeskéri Gyula Ergofit Kft Győr, Június 25.
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
1 Külföldi munkaerő a svájci építőiparban: Engedélyezés és munkajog HSU Bauseminar 2014, Zürich Georg J. Wohl Ügyvéd, LL.M.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
Előadó: dr. Kártyás Gábor
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
Munkajogi ismeretek.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
2014. I. negyedév munkaügyi ellenőrzési tapasztalatai!
ATIPIKUS MUNKAVISZONYOK
A KOLLEKTÍV MUNKAJOG RENDSZERE
A munkaidő beosztása a 2003/88/EK irányelv tükrében
A magán munka-közvetítők és munkaerő kölcsönzők évi tevékenysége
Munkaidő 2. előadás.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Előadás másolata:

A munkaerő-kölcsönzés európai és magyarországi gyakorlata Neumann László

Vázlat A munkaerő-kölcsönzés meghatározása, elterjedtsége A munkaerő-kölcsönzéshez fűződő munkáltatói és munkavállalói érdekek A munkaerő-kölcsönzés nemzetközi trendjei A kollektív szerződéses szabályozás szerepe (EU országok) A munkaerő-kölcsönzés nemzetközi szabályozása Az EU intézmények szerepe A magyar munkajogi szabályozás és annak fejlődése  A magyarországi kollektív szerződéses szabályozás esélyei  Statisztikai adatok a magyarországi munkaerő-kölcsönzésről  Kutatási kérdések a magyarországi munkaerő-kölcsönzés gyakorlatáról Az EU direktíva lehetséges hatásai

A munkaerő-kölcsönzés meghatározása Kétoldalú munkaszerződés helyett „háromszög-viszonyrendszer” Nemzeti jog (variációk) USA: co-employer státus ILO 181. számú egyezménye a foglalkoztatási magánügynökségekről (private employment agencies) 2008/104/EK EU irányelv Temporary Agency Work = ideiglenes, ügynökségi

A kölcsönzés előnyei, hátrányai Előnyök Hátrányok Kölcsönbevevő cég felől ??? Kölcsönzött munkavállaló

A CIETT szerint… A kölcsönzők hozzájárulnak a munkaerőpiac jobb működéséhez: Csökkentik a munkanélküliséget Segítik a fiatalok munkaerőpiacra lépését „a stepping stone to the labour market” Aktív szerep a munkaerő-piaci váltások elősegítésében („transitions in the labour market”) Segítenek az illegális munka visszaszorításában work Pl. Olaszországban, a korlátozások megszűntetésével csökkent a fekete-szürke foglakoztatás (undeclared work) Ezért a CIETT sürgeti a korlátok lebontását…

Országonként eltérő tartalom (kutatási eredmények) USA: 2,6 %, főként szolgáltatóipar, magasan képzett, ffi-nő egyformán, 24 % pay gap Németo: 1,4 %, főként gyáripar, képzetlenek, 75 % ffi, 22-40 % pay gap De: rövid idejű mindkettőben, USA átlag 12,5 hét Skandináv tradíció: a kölcsönző állományában tartja a kölcsönzötteket munkahiányos időszakban is (Máshol nem…) Elméletek: Keresleti és kínálati oldali magyarázatok Munkaerőpiaci szabályozás függvénye: Dereguláció erősíti a kölcsönzés szerepét? (Ld. Németország vs. USA) A munkaügyi kapcsolatrendszer és a munkaerő-kölcsönzés közötti kapcsolat (Európa:ágazati szerződések, Fro.: többletbér…)

A kollektív szerződések szintje

A „flexicurity” születése: Hollandia munkaerő-piaci reformja (1995-8) ‘Wassenaar Agreement’ (1982) mérsékelt béremelés, munkahelyteremtés (önkéntes részmunkaidő) kollektív szerződéses keretek között, de minimális állami beavatkozás munkaügyek terén 1995: bipartit kezdeményezés, majd törvényi szabályozás az elbocsátások és a munkaerő-kölcsönzés szabályozásáról (Flexicurity törvény) 2004: új egyezmény: munkavállalói szolidarítás: jövedelem-átcsoportosítás az állandó alkalmazottaktól a kölcsönzöttek felé

„Flexicurity törvény” 1997 Rugalmasság: Határozott idejű 3 év vagy 3 hosszabbítás után (Korábban: 1) Kölcsönzés: nincs időbeli korlát, nem kell regisztrálni 1-4 hónap felmondási idő (Korábban 6) Leépítést nem kell előre jelenteni a Munkaügyi Központ felé Biztonság: Minimum 3 órára bér az ügyeletre (on-call), ügyelet kifizetése biztonságosabb Munkaerőkölcsönzés munkaviszonynak számít, 26. hétig, a szűntethető meg Atipikus viszonyok „beszámítanak” …

Munkaerő-kölcsönzési törvény 2004 1. Fázis: az első 78 hétre: A munkaszerződés megszűnik, amikor a kölcsönvevő igénye megszűnik 2. Fázis: a 78. hét után: Csak határozott idejű szerződéssel, ha a kölcsönvevő igénye megszűnik kötelező továbbfoglalkoztatás és bérfizetés 3. Fázis: 3,5 év után: Csak határozatlan idejű szerződéssel, ha a kölcsönvevő igénye megszűnik kötelező továbbfoglalkoztatás és bérfizetése De táppénz jár minden szakaszban

Flexicurity: rugalmasság és stabilitás közötti alku (trade-off, nexus) Biztonság Rugalmasság  Állás-biztonság (job security) Foglal-koztatási biztonság (employment security) Jövedelem-biztonság Kombinációs biztonság (család+munka) Létszám, külső Létszám, belső Munka-szervezeti Bér (ösztönzés és bércsökkentés)

Kísérlet a munkaerő-kölcsönzés nemzetközi szabályozására Az EU intézmények szerepe EU ágazati párbeszéd bizottság a munkaerő-kölcsönzésre EU szintű szociális partnerek (EuroCIETT, UNI-Europa, magyar részvétellel) Lassan készülő EU direktíva 1995: A Bizottság konzultációt kezdeményez… Egyenlő bér, juttatások mint kritikus pont 2008 június: miniszterek megállapodása: egyenlő bér az első naptól. CIETT: de juttatások nem! Háttér: angol kompromisszum: összekötve a munkaidő direktíva felülvizsgálatával (opt-out)

Az EU 2008/104/EK Irányelve EU Bizottság: nincs egyetértés a szociális partnerek közt Cél: korlátozások, tilalmak felülvizsgálata és a munkavállaló igényeihez való alkalmazkodás Egyenlő bánásmód alapelve Bér, munkaidő, pihenőidő, túlóra, szabadság (az első naptól!) Állandó alkalmazáshoz, szociális létesítményekhez és képzéshez való azonos hozzáférés Tájékoztatás a kölcsönbevevő üres állásairól Korlátozott időtartamra Képviselet, tájékoztatás Eltérés: állandó szerződés esetén, vagy kollektív szerződéssel vagy országos megállapodással Nemzeti átvétel: 2011. december 5.-ig.

És Magyarországon?

Jogfejlődés I. Kilencvenes évek: magán munkaközvetítők végezték 2001: Mt módosítás, új cím a munkaerő-kölcsönzésről Kötelező regisztráció és adatszolgáltatás (ÁFSZ statisztika) ‘Háromszög elv’: jogok és kötelezettségek A munkaviszony különleges formája, amely felfüggeszti az Mt. rendelkezéseit a munkaviszony megszüntetése, a határozott idejű szerződés ismétlése, munkahelyi képzés, stb. vonatkozásában Törvényes felmondási idő határozatlan idejű szerződés esetén 15 vagy 30 nap a munkaviszony hosszától függően, illetve a szerződés végéig határozott idejű munkaviszonynál Nincsenek korlátozások (pl. ágazat, időtartam, indoklási kötelezettség), de tilos sztrájk idején A kölcsönbevevő kötelessége informálni az üzemi tanácsot a kölcsönzöttek számáról legalább évente

Jogfejlődés II. 2006: az Mt jelentős módosítása Célja az illegális gyakorlatok megszűntetése, az egyenlő bér elvének pontos szabályozása Az ügynökség köteles bizonyítani a kölcsönbevevőnek a jogszerű foglalkoztatást. Ennek hiányában kölcsönbevevőnél létrejött határozatlan munkaviszonynak tekinthető. Felügyelet szerepének megerősítése.(2003 és 2006) Egyenlő bér 6 hónap után, azonos juttatások 1 év után határozatlan idejű szerződésnél, 2 év után határozottnál A határozott idejű szerződés felmondásakor csak a hátralévő idő kétharmadát kell kifizetni.. 2007: Alkalmi munkavállaló könyvvel tilos…

A kölcsönző és kölcsönbevevő cégek 2002 és 2007 között háromszoros növekedés mindkettőben 2009: csökkenés mindkettőben Koncentráció: Top-10: 28% (BBJ) Nemzetköziesedés, listavezető cégek: Trenkwalder, Adecco, and Manpower (BBJ)

A kölcsönzöttek és teljesítményük 2002-2006: folyamatos növekedés 2007: kis csökkenés (2.5%) a számukban, de jelentős a teljesítményben (28%), feltehetően az AMK tilalom miatt 2009: 30-35% visszaesés, a gazdasági válság, a (GDP) csökkenésének következménye

Képzettség szerinti megoszlás (%) Többség (60-70%) képzetlen, 11-25% szellemi (enyhén növekvő, 2008-ban különösen) Alacsony iskolázottság (13% érettségi, 5% felsőfok) 31% fiatal (25 alatt) and 13% idősebb (50 felett) 45 - 51 % a nők aránya

A munkaviszony típusa nem, állománycsoport szerint (2008)

A ledolgozott munkanapok átlagos hossza (2008)

A kölcsönzési esetek ágazati megoszlása (2007 és 2009, %) A teljesítményről nincs jó ágazati adat. A feldolgozóipar vezet, de a válság miatt csökkenés mind a cégek és esetek számában Külföldi összeszerelő üzemek a legnagyobb kliensek (pl. számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása alágazat) Kereskedelem és építőipar: esetek csökkennek 2009-re

Amit a statisztika nem tud… Mindent tud a kölcsönzési esetszámról, de keveset a teljesített órákról (pl. nincs ágazati megoszlás) A kölcsönzői piac jellemzői (árbevétel, koncentráció, tőkeösszetétel) ? Teljes munkaidős ekvivalens ? Több kölcsönzőnél együtt eltöltött idő? Honnan jönnek? Munkanélküliek? ( a kölcsönzés „munkaerő-piaci teljesítménye”) Mi lesz velük? Átveszi a kölcsönbevevő? Képzés? Egyenlő bérek, juttatások? (Kutatási kérdések)

Magyar sajátosságok? Hosszú távú kölcsönzés, kevés ‘projektmunka’ (elektroniai ipar, IBM esete) Drágább, de a kimutatott létszám csökkentése is az indokok között (főleg multiknál) Betanított munka túlsúlya, bár nő a szellemiek aránya Egyenlő bér rendelkezés gyenge, kijátszható A kollektív szerződéses szabályozás teljes hiánya Szakszervezetek: gyakorlatilag nincs tagságuk a kölcsönzöttek között („nem szervezhetőek”) Kivétel: egy-két alulról szerveződő szakszervezet, sikertelen ágazati próbálkozás

Szociális párbeszéd 2005: Ágazati párbeszéd bizottságok a korlátozásért (kohászat, vendéglátóipar, vegyipar) 2005: Sikeres lobbi szervezet (SZTMSZ) 2008: Konzultációk az új direktíváról az OÉT-ben „Saját jogán” nem elismert ágazat, nincs ÁPB se Az új direktíva átvétele esetleg létrehozza… Európai képviseletnek nincs visszahatása Szakszervezetek: a kölcsönbevevő munkavállalóit képviselik (munkáskonkurencia?) Saját tagság nélkül nem megy… Kihívás: EU direktív a átvétele. Lesz-e kollektív szerződés, országos megállapodás a derogációról?