A négy évszak Készitette: Csiki Árpád Tanár: Iftenie Márta Ágnes Iskola:“Constantin Brâncuşi” Technologia Liceum Marosvásárhely, Victor Babes utca 11.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A FÖLD, ÉLETÜNK SZÍNTERE
Advertisements

Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
Természetismeret 6. A Föld
Miért változnak az évszakok?
A négy évszak Horváth Betti Felkészítő tanár: Nevem: Hetrovicz Máté
A négy évszak Kriston Henriett Felkészítő tanár: Mécsei Dániel
A légnyomás és a szél.
A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása
Csillagászati földrajzzal kapcsolatos feladatok
7. Az idő mérésére használt csillagászati jelenségek
A Föld, mint égitest.
Nagy földi légkörzés.
A Föld keringése a Nap körül. Az évszakok váltakozása.
A Föld helye és mozgása a Naprendszerben
A Föld élővilága 1.) Trópusi esőerdők
- alakja és mozgásainak következménye -
Évszakok váltakozása.
Miért váltakoznak az évszakok?
Az általános földi légkörzés
Bolygónk, a Föld.
AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDŐ ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI
A Föld pályája a Nap körül
A mérsékelt övezet 1..
Az általános légkörzés
A tundrától a trópusokig
Tavasz.
Időszakosan változó és helyi szelek
A hideg övezet.
Trópusok időjárását meghatározó folyamatok
A világ szubtrópusi monszun területei
Megújuló Energiaforrások
Négy évszak Nagy Ferenc 7.b Felkészítő tanár:Salamon Róza
A NÉGY ÉVSZAK Kiss Anett 6.a Felkészítő tanár: Salamon Róza Dr. Török Béla Általános Iskola 1142 Budapest,Rákospatak utca. 101.
Gyönyörű tényleg! Mint a festmény. Egy hely Kínában. Kattintásra.
A Föld légköre és éghajlata
MONSZUNOK.
Tájékozódás az égen Az éggömb: Forgása:
Miért váltakoznak az évszakok?
Miért változnak az évszakok?
Környezetismeret 2. osztály
A monszun szélrendszer
Éghajlattan összefoglalása
( pl. a 4 évszak időjárása minden évben hasonlóan alakul)
Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés
Nagy földi légkörzés.
Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés
( pl. a 4 évszak időjárása minden évben hasonlóan alakul)
MÁJUSI IDÓJÁRÁS 2013-BAN ÉN ÍGY KÉSZÍTETTEM EL. KEZDETBEN  Kiválasztottam a témát, ami az időjárásjelentés lett  A hónapot is kiválasztottam ami a május.
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
ÉLET A TUNDRÁN.
Mérsékelt övi biomok 2. Lombhullató erdő 1..
Füves puszták.
A földrajzi övezetesség
Név: Feszt Bernadett Téma: A négy évszak
A FÖLD, A KÉK BOLYGÓ A FÖLD FORGÁSA ÉS KÖVETKEZMÉNYEI
A tanév rendje 2014/2015-ös tanév
Okt.23-Nov.6. Pontos hőmérsékletet mértünk a nap minden fontosabb időszakában, melyből egy táblázatot, majd diagrammokat készitettünk a minimum, maximum.
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
A tanév rendje 2015/2016-os tanév.
A négy évszak Nevem: Balog Dóra Helga Felkészítő tanárom: Kertész Éva Zsuzsanna Iskolám: Hallássérültek Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája,
Négy évszak Nevem: Perényi Brigitta Felkészítő tanár neve: Kertész Éva Zsuzsanna Iskola neve: Hallássérültek Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája,Egységes.
Mi az éghajlat? A Föld fontos éghajlatai. Klíma… Az éghajlat vagy klíma (ógörög κλίμα, klima) valamely hely vagy földrajzi táj hosszú távra jellemző.
Hőmérséklet Likker Erika Zsuzsanna. A hőmérséklet mérésére hőmérőt használunk. Minden kontinensnek megvan a saját hő tulajdonsága és környezettipusa:
2009–2010. évi iskolai naptár Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja, vagy bármely hónap diáját saját bemutatójába másolhatja. Ha meg szeretné.
25. ÉGHAJLAT.
Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés
3. A FÖLD ALAKJA ÉS MOZGÁSAI.
24. AZ IDŐJÁRÁS.
A földrajzi övezetesség
A Föld, mint égitest.
Előadás másolata:

A négy évszak Készitette: Csiki Árpád Tanár: Iftenie Márta Ágnes Iskola:“Constantin Brâncuşi” Technologia Liceum Marosvásárhely, Victor Babes utca 11 szám Románia

Tél A csillagászati tél a téli napfordulótól a tavaszi napéjegyenlőségig tart, tehát az északi féltekén december21–március 20., a déli féltekén pedig június 21–szeptember 23. közé esik. Téli sportok: síelés szánkózás snowboardozás műlesiklás alpesi sí tobogán műkorcsolya síakrobatika északi összetett verseny jégkorong sífutás sílövészet rövid pályás görkorcsolya curling sígyaloglás bobozás jégvitorlázás

Tavasz A csillagászati tavasz a tavaszi napéjegyenlőségtől a nyári napfordulóig tart, tehát az északi féltekén közelítőleg március 21. – június 21., a déli féltekén pedig közelítőleg szeptember 23. – december 21. közé esik. Ez az az időszak, mikor emelkedik az átlaghőmérséklet, hosszabbodni kezdenek a nappalok, és szeszélyessé válik az időjárás. Ebben az évszakban esik a legtöbb eső, ennélfogva a nagy áradások is erre az időszakra esnek. A vándormadarak általában ilyenkor térnek vissza fészkelőhelyeikre.

Nyár A nyár a mérsékelt égöv egyik évszaka, a leghosszabb nappalok és a legmelegebb időjárás jellemzi, időben a tavasz és az ősz között helyezkedik el. Trópusi, illetve száraz égövi tájakon nem létezik. Az egyes évszakok kezdete kultúráktól függően változó, csillagászati és az adott területi meteorológián alapul. Általában amikor a déli féltekén nyár van, az északin tél, és fordítva. A trópusi és szubtrópusi területeken az esős évszak nyáron következik be, ekkor trópusi ciklonok alakulnak ki és vándorolnak a trópusi és szubtrópusi óceánok felett. A kontinensek belsejében viharok hozhatnak jégesőt is délutánonként és esténként. Az iskolákban nyári szünet van a forró időjárás és a hosszabb napok előnyeinek kihasználására.

Ősz Az ősz a mérsékelt égöv egyik évszaka. Trópusi, illetve száraz és hideg égövi tájakon nem létezik. Hagyományosan a legtöbb országban ősszel nyitnak az iskolák, indul a tanítás. A Föld északi féltekéjén szeptember, október és november, míg a Föld déli féltekéjén március, április és május az ősz hónapjai. A csillagászati ősz szeptember 23-ától december 22-éig tart. Szeptember 23: A napsugarak ismét az Egyenlítőn delelnek 90 fokos szögben. A nappalok és az éjszakák hossza az egész Földön egyforma. Ez az őszi napéjegyenlőség időpontja. Utána a nappalok tovább rövidülnek az északi félgömbön. Vége az Északi-sarkon tartó állandó nappalnak, jön a féléves éjszaka és a Déli-sarkon következik a féléves nappal. Ebben az időszakban a nappalok rövidülnek és az időjárás fokozatosan fordul egyre hidegebbre, szelesebbre és csapadékosabbra. A lombhullató növények levelei elsárgulnak, elvörösödnek, átmenetileg gyönyörű színpompába borítva a természetet, mielőtt elszáradnának és lehullanának a fákról. Néhány későn érő növény még meghozza gyümölcseit.

Források Wikipedia