Négy évszak Nagy Ferenc 7.b Felkészítő tanár:Salamon Róza

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A FÖLD, ÉLETÜNK SZÍNTERE
Advertisements

Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
Természetismeret 6. A Föld
Miért változnak az évszakok?
A négy évszak Horváth Betti Felkészítő tanár: Nevem: Hetrovicz Máté
A négy évszak Kriston Henriett Felkészítő tanár: Mécsei Dániel
A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása
Csillagászati földrajzzal kapcsolatos feladatok
7. Az idő mérésére használt csillagászati jelenségek
A Föld, mint égitest.
Nagy földi légkörzés.
AZ ÉGHAJLATOT KIALAKÍTÓ TÉNYEZŐK
A Föld keringése a Nap körül. Az évszakok váltakozása.
A Föld élővilága 1.) Trópusi esőerdők
- alakja és mozgásainak következménye -
Évszakok váltakozása.
Miért váltakoznak az évszakok?
Aszályok gyakorisága, erőssége, okozott kár - európai vonatkozások
Bolygónk, a Föld.
III. Anyag és energia áthelyeződési folyamatok az óceán-légkör rendszerben A nagy földi légkörzés.
AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDŐ ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI
A Föld pályája a Nap körül
A mérsékelt övezet (folytatás).
A mérsékelt övezet 1..
Hideg övezet és a függőleges övezetesség
Az általános légkörzés
A tundrától a trópusokig
Tavasz.
Időszakosan változó és helyi szelek
Tájékozódás a földi térben
Trópusok időjárását meghatározó folyamatok
A NÉGY ÉVSZAK Kiss Anett 6.a Felkészítő tanár: Salamon Róza Dr. Török Béla Általános Iskola 1142 Budapest,Rákospatak utca. 101.
A négy évszak Készitette: Csiki Árpád Tanár: Iftenie Márta Ágnes Iskola:“Constantin Brâncuşi” Technologia Liceum Marosvásárhely, Victor Babes utca 11.
Éghajlat, klíma „Az életközösségekre, szupraindividuális rendszerekre ható kényszerfeltételek egy csoportja” WMO def.: az éghajlati rendszer által véges.
A Föld légköre és éghajlata
MONSZUNOK.
Tájékozódás az égen Az éggömb: Forgása:
Miért változnak az évszakok?
Miért váltakoznak az évszakok?
Miért változnak az évszakok?
Környezetismeret 2. osztály
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
Éghajlattan összefoglalása
( pl. a 4 évszak időjárása minden évben hasonlóan alakul)
Nagy földi légkörzés.
( pl. a 4 évszak időjárása minden évben hasonlóan alakul)
ÉLET A TUNDRÁN.
A leghidegebb mérsékelt öv
Trópusi sivatagok.
Mérsékelt övi biomok 2. Lombhullató erdő 1..
Szubtrópusok: kemény- és babérlombú erdők
Füves puszták.
A földrajzi övezetesség
Név: Feszt Bernadett Téma: A négy évszak
A FÖLD, A KÉK BOLYGÓ A FÖLD FORGÁSA ÉS KÖVETKEZMÉNYEI
A novemberi időjárás és a hirtelen hőmérsékletváltozás A készítés folyamatának bemutatása.
Készítette: Réczi Laura
Forró övezet – egyenlítői öv
A négy évszak Nevem: Balog Dóra Helga Felkészítő tanárom: Kertész Éva Zsuzsanna Iskolám: Hallássérültek Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája,
Négy évszak Nevem: Perényi Brigitta Felkészítő tanár neve: Kertész Éva Zsuzsanna Iskola neve: Hallássérültek Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája,Egységes.
Mi az éghajlat? A Föld fontos éghajlatai. Klíma… Az éghajlat vagy klíma (ógörög κλίμα, klima) valamely hely vagy földrajzi táj hosszú távra jellemző.
Hőmérséklet Likker Erika Zsuzsanna. A hőmérséklet mérésére hőmérőt használunk. Minden kontinensnek megvan a saját hő tulajdonsága és környezettipusa:
Időjárás - éghajlat.
Ki tudjuk-e mutatni a globális felmelegedést Karcagon?
25. ÉGHAJLAT.
Hideg övezet – sarkkörök, sarkok
3. A FÖLD ALAKJA ÉS MOZGÁSAI.
24. AZ IDŐJÁRÁS.
A földrajzi övezetesség
A Föld, mint égitest.
Előadás másolata:

Négy évszak Nagy Ferenc 7.b Felkészítő tanár:Salamon Róza Dr. Török Béla Általános Iskola 1142 Bp. Rákospatak utca 101.

Az évszakok változása Tél Tavasz Nyár Ősz

Évszaknak a csillagászati és meteorológiai megfigyelések alapján a földi időjárás olyan hosszabb, évente ismétlődő időszakait nevezzük, melyek rendszeresen hasonló jellemzőkkel rendelkeznek, és elkülöníthetőek a más tipikus jellemzőkkel leírható időjárási időszakoktól.

Tél A tél a mérsékelt égöv egyik évszaka. Trópusi illetve száraz égövi tájakon nem létezik. Télen a legrövidebbek a nappalok és leghidegebb az időjárás. A Föld északi féltekéjén december, január és február, míg a Föld déli féltekéjén június, július és augusztus a tél hónapjai.

Téli sportok síelés szánkózás snowboardozás műlesiklás alpesi sí északi összetett verseny jégkorong sífutás sílövészet rövid pályás görkorcsolya curling sígyaloglás bobozás jégvitorlázás síelés szánkózás snowboardozás műlesiklás alpesi sí tobogán műkorcsolya síakrobatika „hógolyózás”

Tél kialakulásának okai Alapvető kiváltó oka a napsugárzás által szállított hőenergia csökkenése és ennek következtében az átlaghőmérséklet tartós lecsökkenése. A Föld tengelyének ferdesége az Ekliptikához képest okozza azt, hogy télen kevesebb napfény éri az északi féltekét, annak ellenére, hogy a Föld ekkor van a legközelebb a Naphoz.

Tavasz A tavasz a mérsékelt éghajlat egyik évszaka. Trópusi, illetve száraz égövi tájakon nem létezik. Tavasszal felélénkül az élet, virágba borulnak a növények, kizöldellnek az erdők és a mezők. A Föld északi féltekéjén március, április és május, míg a Föld déli féltekéjén szeptember, október és november a tavasz hónapjai. Ez az az időszak, mikor emelkedik az átlaghőmérséklet, hosszabbodni kezdenek a nappalok, és szeszélyessé válik az időjárás. Ebben az évszakban esik a legtöbb eső, ennélfogva a nagy áradások is erre az időszakra esnek. A vándormadarak általában ilyenkor térnek vissza fészkelő helyeikre.

Természet tavasszal Vannak madarak, melyek nem töltik az egész évet egy adott területen, hanem a tél idején melegebb éghajlatra vándorolnak (például: fecske, gólya). Ezen madarak a tavasz beálltával visszatérnek. Ilyenkor szoktak a fák rügyezni.

Fülemüle Fürj Daru Bölömbika Fecske Búbos banka Fekete rigó Gólya Költöző madarak Fülemüle Fürj Daru Bölömbika Fecske Búbos banka Fekete rigó Gólya

Nyár A nyár a mérsékelt égöv egyik évszaka, a leghosszabb nappalok és a legmelegebb időjárás jellemzi, időben a tavasz és az ősz között helyezkedik el. Trópusi, illetve száraz égövi tájakon nem létezik.

Jellemzők a nyárra Az egyes évszakok kezdete kultúráktól függően változó, csillagászati és az adott területi meteorológián alapul. Általában amikor a déli féltekén nyár van, az északin tél, és fordítva. A trópusi és szubtrópusi területeken az esős évszak nyáron következik be, ekkor trópusi ciklonok alakulnak ki és vándorolnak a trópusi és szubtrópusi óceánok felett. A kontinensek belsejében viharok hozhatnak jégesőt is délutánonként és esténként. Az iskolákban nyári szünet van a forró időjárás és a hosszabb napok előnyeinek kihasználására.

Nyár kialakulásának okai A Föld gömb alakjából következően alakulnak ki az éghajlati övek. A pólusokon a beesési szög kicsi, a kis beesési szög alatt érkező hőmennyiség is kicsi, és jelentős részben visszaverődik. Az Egyenlítőn a beesési szög nagy, ezért itt erősebb a felmelegedés. Az éghajlati övek határait meghatározott szélességi köröknél vettük fel: ezek a térítők és sarkkörök. A legtöbb energiát a két térítő közötti trópusi öv, ezen belül az Egyenlítő kapja. A beesési szögek szempontjából kitüntetett időpontok vannak a keringési pályán. A Baktérítőn való (legdélebbi) zeniten delelés a téli napforduló (december 22.), a Ráktérítőn való (legészakabbi) zeniten delelés a nyári napforduló (június 22.) napja, március 21. és szeptember 23. a tavaszi és őszi napéjegyenlőségek időpontjai.

Ősz Az ősz a mérsékelt égöv egyik évszaka. Trópusi, illetve száraz és hideg égövi tájakon nem létezik. Hagyományosan a legtöbb országban ősszel nyitnak az iskolák, indul a tanítás. A Föld északi féltekéjén szeptember, október és november, míg a Föld déli féltekéjén március, április és május az ősz hónapjai.

Az ősz kezdete Az ősz kezdetének három időpontja van: a naptári ősz szeptember elsején kezdődik, az ősz hónapjainak (szeptember, október, november) figyelembe vétele miatt, a meteorológiai ősz a lombhullató növények leveleinek elsárgulásával és az idő lehűlésével kezdődik, a csillagászati ősz kezdete az őszi napéjegyenlőség napja: szeptember 23.

Ősz a művészetekben Irodalom Guillaume Apollinaire: Búcsú Petőfi Sándor: Itt van az ősz, itt van újra Csokonai Vitéz Mihály: Az ősz Ady Endre: Az ősz dicsérete, Párisban járt az Ősz Babits Mihály: Ősz és tavasz között, Ember a mezőn Szergej Jeszenyin: Bokraink közt már az ősz barangol... Paul Verlaine: Őszi chanson Gendzsi szerelmei: Akikonomu („aki az őszt szereti”) császárné Festészet Iszaak Iljics Levitan: Az arany ősz John Everett Millais: Őszi levelek Zene Vivaldi : Négy évszak – Ősz Haydn : Az Évszakok – Ősz

Források: http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89vszak http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%A9l http://hu.wikipedia.org/wiki/Kateg%C3%B3ria:%C3%89vszakok http://hu.wikipedia.org/wiki/Tavasz http://hu.wikipedia.org/wiki/Ny%C3%A1r http://www.google.hu/imghp?hl=hu&tab=wi http://hu.wikipedia.org/wiki/%C5%90sz