K ÉSZÍTETTE : S ZOBI C SONGOR F ELKÉSZÍTŐ TANÁR : D OROGI L ILLA I SKOLA : P IPACSVIRÁG M AGYAR - A NGOL K ÉT T ANÍTÁSI N YELVŰ Á LTALÁNOS I SKOLA I SKOLA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Tengericsillagok.
Advertisements

Nagy fehér cápa.
A sas története….
Vizeinkben élő gerincesek
Ízeltlábúak törzse.
GÓLYÁK.
A Carpentaria öbölben, Észak-Ausztráliában, szeptember és november között egy páratlan szépségű természeti jelenség látható: a reggeli kötélfelhők.
Évente csak egyszer, májusban költ, de ha a fészekalj elpusztul, újból költ. Az építés általában 4-6 napot vesz igénybe. A fészekanyagot mindkét madár.
Városlakó állatok.
A mosómedve.
A sarkvidéki fagyos területek élővilága
Közép-Európa magashegységeinek élővilága
A parton és partközelben
Készítette: Rácz Imre Vince Erőss Lajos Református Ált. Isk.
Macskaféle ragadozók.
Madarak a térségben.
A Tisza környékén élő madarak
A Tisza büszkesége A tiszavirág Előadó: Purgel Adrienn 12. C.
Készítette: Vomberg Fanni Virág
Hoacin (Opisthocomus hoazin) Készítette:Lénárt Kristóf.
Kockás piton Kockás piton Készítette: Dani Renáta.
A ragadozás hatása a zsákmányállatok populációdinamikájára
DELFINEK.
A DENEVÉR.
A rókák és egyben a kutyafélék családjának legkisebb termetű faja.
Macskaféle ragadozók Saját Név.
Készítette: Nagy Zsanett
Madarak Rigó Marcell 7.B Felkészítő tanár: Salamon Róza Dr.Török Béla Általános Iskola 1142 Budapest, Rákospatak u.101.
Készítette: Rácz Imre Vince
Készítette: Sipos Zsófia 7.a
Madarak a lombok között
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Mgr. Gyurász Szilvia Erdei madarak.
Tigrisek Készítette : Juhász Noémi.
Madarak osztálya Készítette: MBI®.
Állatok a természetben
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Czémán Mátyás (Piarista Általános.
Tápláléklánc hálózatok
Természetvédelmi értéke: Ft
Pöttyös hátú Harkály Dendrocopos Leucotos
1000 SZIGET A kanadai határnál az Ontario tó, az amerikai oldalról New York állam a határvonala annak az 1865 szigetből álló különleges, 1000 Sziget néven.
A házityúk.
Füves puszták.
Havasi gyopár, zerge, szirti sas
Füsti fecske.
A keresztcsőrű (Loxia curvirostra) Készítette: Nagy Ábel.
Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók
Házi tyúk éve háziasították!.
Készítette : Hagymási Zsófia
Madarak a mezőn fácán egerészölyv.
Hány méteres volt a rúd mellyel az utat mutatta meg Toldi Miklós, ha karja 74 centiméter, és a rúd az ujja végétől a rúd végéig 17 arasz volt. Miklós.
Digitális tananyag fejlesztése
Állandóan fagyos éghajlat Jegesmedve, borjúfóka, pingvinek
Készítette: Hazafi Márton 7.a
A HIÚZ
Hazai halaink KÉSZÍTETTE: Laukó Emese 3.c.
Baromfiudvar lakói.
Rovarok a vízben, vízparton
Készítette: Tremmel Máté
Rétek állatvilága 1..
Csodálatos madárvilág
Nyílt és mélytengerek.
15. lecke A puhatestűek és a gyűrűsférgek
Készítette: Blága Bence és Jenei Gréta 5.osztály
Készítette: SZALKAI ATTILA 3.C.
A VIDRA.
Farkas.
SÁRGARIGÓ.
Az év növényei, állatai – 2019
Előadás másolata:

K ÉSZÍTETTE : S ZOBI C SONGOR F ELKÉSZÍTŐ TANÁR : D OROGI L ILLA I SKOLA : P IPACSVIRÁG M AGYAR - A NGOL K ÉT T ANÍTÁSI N YELVŰ Á LTALÁNOS I SKOLA I SKOLA CÍME : 2089 T ELKI, M USKÁTLI U. 2. Fehérfejű rétisas Fehérfejű rétisas

Fehérfejű rétisas A büszkeség madara

Testfelépítése Testhossza 70–110 centiméter Szárnyfesztávolsága 168–244 centiméter Súlya 3–7,5 kilogramm A tojó 25 százalékkal nagyobb mint a hím, átlagos súlya 5,8 kilogramm, amíg a hímé csak 4,4 kilogramm. Testhossza 70–110 centiméter Szárnyfesztávolsága 168–244 centiméter Súlya 3–7,5 kilogramm A tojó 25 százalékkal nagyobb mint a hím, átlagos súlya 5,8 kilogramm, amíg a hímé csak 4,4 kilogramm.

Megjelenés A kifejlett állat feje valamint farktollai fehérek, a teste többi részét sötétbarna tollak borítják. A fiatal példányok teljes testét sötétbarna tollak borítják, kivéva fehér farktollait. A kifejlett állat feje valamint farktollai fehérek, a teste többi részét sötétbarna tollak borítják. A fiatal példányok teljes testét sötétbarna tollak borítják, kivéva fehér farktollait.

Élőhelye A fehérfejű rétisas az olyan élőhelyeket kedveli, ahol bőségesen talál halat magának és fiókáinak A sas az öreg fenyő- és lombhullató fákkal övezett partrészeket részesíti előnyben. A hatalmas, öreg fák biztosítják számára a pihenő, figyelő és fészkelőhelyeket. A fehérfejű rétisas az olyan élőhelyeket kedveli, ahol bőségesen talál halat magának és fiókáinak A sas az öreg fenyő- és lombhullató fákkal övezett partrészeket részesíti előnyben. A hatalmas, öreg fák biztosítják számára a pihenő, figyelő és fészkelőhelyeket.

Viselkedése Az USA nemzeti madara erős repülésre is képes, azonban a legtöbbször csak a levegőben siklik. Aktív repülés közben, mikor is szárnyaival verdes, 56–70 km/h sebességet is képes elérni. Ha halat vagy egyéb testesebb zsákmányt visz karmai között, akkor sebessége 48 km/órára csökken. Vadászat közben, amikor hal után zuhan a vízbe, a sas sebessége elérheti a 120–160 km/h sebességet is, és sokszor merőlegesen zuhan. Az USA nemzeti madara erős repülésre is képes, azonban a legtöbbször csak a levegőben siklik. Aktív repülés közben, mikor is szárnyaival verdes, 56–70 km/h sebességet is képes elérni. Ha halat vagy egyéb testesebb zsákmányt visz karmai között, akkor sebessége 48 km/órára csökken. Vadászat közben, amikor hal után zuhan a vízbe, a sas sebessége elérheti a 120–160 km/h sebességet is, és sokszor merőlegesen zuhan.

Viselkedése Ezt a ragadozó madarat nagyon zavarja az emberi tevékenység. Olyan helyeken él, ahol az ember jelenléte csak kevésbé érzékelhető. Ha kicsi mértékű az emberi tevékenység, akkor a fehérfejű rétisas akár 1,2 kilométerre is letelepedhet az embertől. Ha közepes méretű az emberek beavatkozása a természetbe, a sas akár több mint 1,8 kilométerre is elkerülheti az embert. Ezt a ragadozó madarat nagyon zavarja az emberi tevékenység. Olyan helyeken él, ahol az ember jelenléte csak kevésbé érzékelhető. Ha kicsi mértékű az emberi tevékenység, akkor a fehérfejű rétisas akár 1,2 kilométerre is letelepedhet az embertől. Ha közepes méretű az emberek beavatkozása a természetbe, a sas akár több mint 1,8 kilométerre is elkerülheti az embert.

Részben dögevő, de élő állatokra is vadászik. Zsákmányol édesvízi és tengeri halakat, vízimadarakat, de a kisebb ragadozó madaraktól is elragadja azok zsákmányát. Főleg télen, a sasok dögevőkké válnak. Akár bálnatetemekből is táplálkozhatnak, habár legszívesebben elhunyt patásokkal és nagy halakkal táplálkoznak. Részben dögevő, de élő állatokra is vadászik. Zsákmányol édesvízi és tengeri halakat, vízimadarakat, de a kisebb ragadozó madaraktól is elragadja azok zsákmányát. Főleg télen, a sasok dögevőkké válnak. Akár bálnatetemekből is táplálkozhatnak, habár legszívesebben elhunyt patásokkal és nagy halakkal táplálkoznak. Táplálkozása

Szaporodása Az ivarérettséget 5 éves korban éri el. Amikor készen áll a párkeresésre, a sas visszatérhet szülőföldjére. Feltételezések szerint a fehérfejű rétisas egész életére választ párt magának. Ha a pár egyike elpusztul vagy eltűnik, az „özvegy” másik párt keres magának. Az ivarérettséget 5 éves korban éri el. Amikor készen áll a párkeresésre, a sas visszatérhet szülőföldjére. Feltételezések szerint a fehérfejű rétisas egész életére választ párt magának. Ha a pár egyike elpusztul vagy eltűnik, az „özvegy” másik párt keres magának.

Élete: A természetben általában 20 évig él, a legidősebb feljegyzett madár 28 évig élt. Fogságban valamivel tovább is élhet, egy New-York-ban fogságban tartott példány majdnem 55 évig élt A természetben általában 20 évig él, a legidősebb feljegyzett madár 28 évig élt. Fogságban valamivel tovább is élhet, egy New-York-ban fogságban tartott példány majdnem 55 évig élt

A kultúrában A fehérfejű rétisas az USA címerállata és nemzeti madara. Gyakran látható címereken, logókon, bélyegeken és egyéb USA-val kapcsolatos tárgyakon. Ez a sasfaj számos indián törzsnek a szent madara. A fehérfejű rétisas az USA címerállata és nemzeti madara. Gyakran látható címereken, logókon, bélyegeken és egyéb USA-val kapcsolatos tárgyakon. Ez a sasfaj számos indián törzsnek a szent madara.

Érdekességek A fehérfejű rétisas az alapja az egyik legnépszerűbb memenek, a Pride Eagle-nek ami majdnem mindig az USA-t parodizálja ki.

Képek

Források