A nyílt és zárt forráskódú szoftverek összehasonlítása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Táblázatkezelés Alapok.
Advertisements

Szövegszerkesztési alapismeretek
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Microsoft Office XP Word
Számítógépes operációs rendszerek
Az OpenOffice Writer Választott téma Választott téma:Az OpenOffice Writer Név Név:Sipka Gergő Felkészítő tanár Felkészítő tanár:Balla Norbert Csaba Iskola.
Irodai és rendszer fájltípusok
KÉP KÉSZÍTÉSE ÁTLÁTSZÓ HÁTTÉRREL 1 PERC ALATT.
Szövegszerkesztés alapjai
Szövegszerkesztés.
Szövegszerkesztési szabályok
Dokumentum.
Szöveg egységei, gépelés
A szövegszerkesztő jellemzői
Microsoft Office WORD 2007 Formázás
A Microsoft Corporation terméke
S ZÖVEG ÍRÁSA. Kurzor: megmutatja, hogy hová írunk. Szabályok: Felesleges szóközöket ne helyezzünk el a szövegben! Sorok végén nem szabad Entert ütni,
A szövegszerkesztés alapjai
,,Én így tanítanám az informatikát”
Táblázatok beillesztése, formázása dokumentumokban
Rétegek használata GIMP képszerkesztő programban
Ismerkedés a szövegszerkesztéssel
A szövegszerkesztés néhány lépése Microsoft Word szövegszerkesztővel
Bevezetés az informatikába 7. Előadás Számítógépes dokumentumkészítés I.
A szövegszerkesztés alapjai
Szövegszerkesztés Páll Éva Boglárka.
TÁBLÁZATOK SZERKESZTÉSE EXCEL 2007 TÁBLÁZATKEZELŐVEL.
DOKUMENTUMOK KÉSZÍTÉSE WORD 2007 SZÖVEGSZERKESZTŐVEL II. rész.
DOKUMENTUMOK KÉSZÍTÉSE WORD 2007 SZÖVEGSZERKESZTŐVEL I. rész.
Microsoft Word Oberhuber Balázs.
Egy szövegszerkesztő legegyszerűbb szolgáltatásai
Alkalmazói programok Integrált felhasználói rendszerek Számítómunkahelyen szükséges felhasználói programokat egy csomagban, modulokban tartalmazza; az.
Szövegszerkesztés Alapfogalmak.
A szövegszerkesztés elmélete
SZÖVEGSZERKESZTÉSI ALAPISMERETEK Formázások összefoglalás
Készítette:Képes Edina 10/d
Szövegszerkesztés.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Hosszú dokumentumok kezelése.
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
SZÖVEGSZERKESZTÉSI ALAPISMERETEK
Bekezdések formázása 1..
Készítette: Földi Gergely Felkészítő: Antal Zoltán Szentpéterúri Általános Iskola Szentpéterúr, Kossuth Lajos Utca 13. Kedvenc szerkesztő szoftverem.
Prezentációk készítése
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
MICROSOFT WORD 2010 KEZELŐFELÜLETE
Az Office 2007 új grafikus felülete
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 HasábokHasábok.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 3.
SZÖVEGSZERKESZTÉS II. SZÖVEGSZERKESZTÉS LÉPÉSEI
Bekezdések formázása 2..
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 2.
Bekezdések formázása 1..
Kedvenc szerkesztő szoftverem: WORD Készítette: BODOR PÉTER Felkészítő tanár: RAVASZ IMRÉNÉ Iskola: HERENDI NÉMET NEMZETISÉGI NYELVOKTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA.
Szövegszerkesztés.
Az Office 2007 új fájlformátumai. DOCX, XLSX, PPTX, ACCDB: Új nyílt szabványú XML alapú fájlformátum (DOC nem nyílt szabványú) XPS: A dokumentum.
Bevezetés. Alapok: szövegszerkesztő alkalmazás (Word) megnyitása: Start gomb  Minden program  Microsoft Office  Microsoft Office Word 2007 szövegszerkesztő.
Banai Miklós Open Source 2012 – Az innováció motorja Az EuroOffice léphet az OpenOffice helyébe? Banai Miklós, MultiRáció Kft. 1/1/ Támogatott.
SZÖVEGSZERKESZTÉS I. 5. osztály.
Szövegszerkesztési alapfogalmak
Windows és Linux Word 1 (1983) … Word for Windows (1989)
Microsoft Word.
18. óra A Word-ről tanultuk….
Formázási műveletek.
MS Office Word 2010 Szövegszerkesztés.
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Adatfeldolgozási ismeretek 15. ML osztály részére 2017.
MS Office Word 2010 Szövegszerkesztés.
Ismerkedés a Microsoft Excel programmal
Előadás másolata:

A nyílt és zárt forráskódú szoftverek összehasonlítása Készítette: Barczi Benáta Felkészítő tanár: PaedDr. Spek Krisztína Iskola neve: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta

Nyílt forráskódú szoftver: (OpenOffice) Ez egy irodai szoftvercsomag. Jelentős piaci részesedése van vállalati körben, ahol a Microsoft Office-t követi. Szabványosított OpenDocument fájlformátumot  használja, megnyitható vele más irodai szoftvercsomag formátum, köztük a Microsoft Office is. Támogatja a népszerű kimeneti formátumokat, mint a PDF vagy az Adobe Flash.

Forráskódja szabadon elérhető, számos operációs rendszerre, pl Forráskódja szabadon elérhető, számos operációs rendszerre, pl.: Microsoft Windows, Linux, Mac OS X és Solaris rendszerekre. A csomag neve (OpenOffice) védjegy alatt áll, ezért a hivatalos neve: Apache OpenOffice.

Zárt forráskódú szoftver (Microsoft Word) Dokumentumszerkesztő program, sok mindent átvett a Bravótól, az eredeti GUI Word Processortól. A Word volt a népszerű szövegszerkesztő az IBM PC-kre, amely grafikus módot alkalmazott, pl.:félkörív vagy dőlt betűtípus. Az elődei (WordStar, WordPerfect) csak szövegmegjeleníttést alkalmaztak, néha színekkel.

A Word későbbi változatai többet tudtak a szövegszerkesztésnél, a Rajz eszközzel műveleteket lehetett végrehajtani, grafikus módot alkalmazott, pl.:félkörív vagy dőlt betűtípus. A Worddel egyszerű diagramokat és üzleti grafikonokat is lehetett szerkeszteni.

A Microsoft Word jelenleg a vezető szövegszerkesztő A Microsoft Word jelenleg a vezető szövegszerkesztő. A dokumentum fájlformátuma (.doc) szinte szabvánnyá vált. A 2007-es és későbbi verziójában a (.doc) fájlformátum mellé egy XML típusú fájlformátum csatlakozott, így az új fájlneve (.docx) lett.

Összehasonlításuk:

Az OpenOffice használata A dokumentum első fontos lépése a szövegbevitel, ez történhet bemásolással, beillesztéssel, vagy egyszerű begépeléssel. A gépelés alapszabályai: Csak új bekezdésnél használjuk az Enter gombot. A bekezdés igazíttására használjunk térközt. Írásjelek előtt ne használjunk szóközt, csakis utána. A gondolatjel elé és mögé is kell szóköz. A nyitó zárójel elé igen, utána viszont nem kell szóköz, a záró zárójelnél elé nem kell, utána viszont igen, kivéve, ha írásjel követi. pl.: (Mert ezt kaptuk feladatul).

Ismerkedjünk meg a munkafelülettel:

A program elindítása után mit is látunk A program elindítása után mit is látunk? Nézzük meg milyen részei vannak a munkalapnak:

Microsof Word használata Az OpenOffice programnál említett műveletlehetőségek itt is lehetségesek más funkciókkal kibővítve. Míg az OpenOffice nevű programnál a menüsor egy helyen van, addig ennél a programnál lehet választani a füleknél, milyen műveleteket szeretnénk végezni.

Tudjuk formázni a betűket, például címnél, vagy magában a szövegben is engedett. Ehhez a művelethez a Wordart nevű funkciót használjuk. Különböző jeleket is alkalmazhatunk írásunkban, ezekre is adott egy bizonyos rész a menüsorban.

Ismerkedjünk meg a munkafelülettel!

Ismétlés Mit is tanultunk?

Válaszoljatok a kérdésekre! 1.Melyik szoftvercsomagot követi az OpenOffice program? Microsoft Officet követi. 2.Milyen fájlformátumokat támogat az OpenOffice program? A PDF-et és az Adobe Flash-et. 3.Mi lett az OpenOffice program hivatalos neve a védjegy alávétel után? Apache OpenOffice. 4.Milyen PC-kre volt népszerű a Word szövegszerkesztő, és milyen módot alkalmazott? (mondjatok rá példákat) IBM PC-kre és félköríves, dőlt betűtípusokat alkalmazott. 5.Milyen művelet lehetséges a Rajz eszközzel a Word-nél? Műveleteket lehetett végrehajtani, grafikus módot alkalmazott.

6.Mi lett az új fájlneve a Word-ös dokumentumoknak, (milyen kiterjesztésű)? Az új neve: .docx lett. 7.Soroljátok fel az OpenOffice programnál említett gépelési alapszabályokat! Csak új bekezdésnél használjuk az Enter gombot. A bekezdés igazíttására használjunk térközt. Írásjelek előtt ne használjunk szóközt, csakis utána. A gondolatjel elé és mögé is kell szóköz. A nyitó zárójel elé igen, utána viszont nem kell szóköz, a záró zárójelnél elé nem kell, utána viszont igen, kivéve, ha írásjel követi. pl.: (Mert ezt kaptuk feladatul).

8.Mi annak a funkciónak a neve amivel tudjuk formálni a címet, vagy valamilyen fontos részt a szövegben? Melyik programnál vettük ezt? A funkció neve: Wordart. A Microsoft Word-nél. 9.Adottak e az OpenOffice programnál vett szerkesztési lehetőségek a Word programnál? Igen, mindkét programnál adottak a lehetőségek.

10. Soroljátok fel az OpenOffice és a Word ablak részeit 10.Soroljátok fel az OpenOffice és a Word ablak részeit! (elég csak 5-öt mindkettőből) Microsoft Word ablak részei : címsor,menüsor, ezköztár, vonalzók, gördítősáv, állapotsor, kijelzősáv, felső-alsó margó, jobb-bal margó, kötés, szövegtükör. OpenOffice ablak részei : munkaablak, menüsor, vonalzók, ezköztárak, előfej, előablak, kötés, jobb-bal margó, alsó-felső margó, fejléc, lábléc, szövegtükör.

Köszönöm a figyelmet és az együttműködést!