Passzívházak épületgépészeti rendszerei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Széchényi Ferenc Gimnázium
Advertisements

Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
Épületek életciklusra vetített környezetterhelés számítása
XVII. DUNAGÁZ Szakmai Napok, Konferencia és Kiállítás
5. témakör Hőtermelés és hűtés.
HALÁSZ GYÖRGYNÉ PhD DE MFK Épületgépészeti Tanszék
ROBUR Gázbázisú abszorpciós Hőszivattyúk
A geotermális energia hő- és hévíz felhasználásának jövője
XI. MRTT vándorgyűlés Pálné Schreiner Judit Kaposvár, 2013.november A Szigetvári Gyógyfürdő ma és holnap.
Energia – történelem - társadalom
Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
Tesco a zöld Magyarországért Műszaki megoldások a fenntartható fejlődés szolgálatában Szentendre Dézsi Ferenc műszaki és fenntartási igazgató.
© Gács Iván (BME)1/10 Energia – történelem - társadalom Energia - teljesítmény.
Energetikai folyamatok és berendezések
Energetikai gazdaságtan
Tartalom Megújuló energiaforrások a távfűtésben és decentralizált rendszereknél Pályázati lehetőségek Egy biomassza alapú távhő projekt bemutatása.
Megújuló Energiák Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
Földgáz Mint energiahordozó.
Régiók együttműködése a bioenergetikai tudástranszfer és az energiahatékonyság területén „REBE” Ausztria-Magyarország Határon átnyúló Együttműködési Program.
HMV-termelés, a fűtési melegvíz és a használati melegvíz elosztása
Energia témakör tanítása Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A legelterjedtebb energiahordozók.
Hőszivattyús rendszerek
HŐENERGIA-MEGTAKARÍTÁS HATÁSA A KAPCSOLT ENERGIATERMELÉSŰ HŐFORRÁS PRIMERENERGIA-FOGYASZTÁSÁRA Dr. Balikó Sándor KLENEN Mátraháza március 7-8.
Megújuló energiák a XXI. században Büki Gergely KREATÍV MAGYARORSZÁG MÉRNÖKI TUDÁS – MÚLT, JELEN, JÖVŐ BPMK - MTA Magyar Tudomány Ünnepe MTA Díszterem,
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
1. Földgázrendszer.
5. témakör Hőtermelés. 1. Hőellátási módok A felhasznált végenergia kb. 2/3-a hő. Hőigény: – ipari-technológiai (kb. 50 %): nagy hőmérsékletű (hőhordozó:
Napkollektor Kránicz Péter.
ENERGIAGAZDÁLKODÁS 3. Energiaárak és -költségek dr. Balikó Sándor:
4.A fogyasztások elemzése
Villamosenergia-termelés (és elosztás) Dr
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
5. témakör Hőtermelés és hűtés.
ENERGIAPASSZUS, ENERGETIKAI OSZTÁLYBA SOROLÁS
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
Levegő-levegő hőszivattyú
Belső hőforrások, hőtermelés-hőellátás
Megújuló energiaforrások Felkészítő tanár: Venyige Judit
Épületgépészet 2000 II. kötet. Épületgépészet K. 2001
6. A rendszer elemzése, mérlegek
ENERGIAGAZDÁLKODÁS 6. Energia és költségmegtakarítás tárolással dr. Balikü Sándor:
ENERGIAGAZDÁLKODÁS 4. Energiahordozók fogadása, mérése és elosztása dr. Balikó Sándor:
Lorem ipsum. KEOP-OS ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Horváth Péter július 11. Fórum - Hosszúhetény.
Abszorpciós és elektromos folyadékhűtők COP és hatásfok összehasonlítás Tóth István.
szakmai környezetvédelem megújuló energiák 1.
Civin Vilmos MVM Zrt. „Klímacsúcs” Budapest, február 27. Klímaváltozás és egy állami tulajdonú villamos társaság.
Baumann Mihály PTE PMMFK Épületgépészeti Tanszék
A MEGÚJULÓ ENERGIA FORRÁSOK ÉPÜLETGÉPÉSZETI HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI
Régiók együttműködése a bioenergetikai tudástranszfer és az energiahatékonyság területén „REBE” Ausztria-Magyarország Határon átnyúló Együttműködési Program.
SZÁMÍTÁSI FELADAT Határozzuk meg, hogy egy biomassza alapú tüzelőanyag eltüzelésekor a kén-dioxid emisszió tekintetében túllépjük-e a határértéket. Az.
GEOTERMÁLIS VÁROSFŰTÉS A GEOTERMÁLIS ENERGIAFELHASZNÁLÁS LEHETŐSÉGEI KONFERENCIA DR. KONTRA JENŐ BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM ÉPÜLETENERGETIKAI és ÉPÜLETGÉPÉSZETI.
Energetikai gazdaságtan
Passzívházak szellőzése. A szellőző-berendezések tervezésének néhány alapelve -Ne tervezzünk feleslegesen nagy légmennyiségeket, mert az növeli az energiafelhasználást,
A jövő az energia hatékony lakásoké nyílászáró csere, külső hőszigetelés és megtakarítási lehetőségek :19.
INTERNATIONAL ENERGY AGENCY
Energetikai gazdaságtan
Az energiarendszerek jellemzői, hatékonysága és auditálása Dr. Büki Gergely MMK Energetikai Tagozat továbbképzése Mérnök Kamara Nonprofit Kft, augusztus.
Az alternatív energia felhasználása
Épületenergetikai szakértők vizsgáztatása, számítási példák
Constantin Jurca Épületenergetika gazdaságosan 1 ÉPÜLETENERGETIKA GAZDASÁGOSAN Constantin Jurca.
Város energetikai ellátásának elemzése
A biomassza energetikai értékelése Dr. Büki Gergely Energiapolitika 2000 Társulat június 11.
Szigeteléstechnika, passzívház Hőnyereség maximalizálása, hőveszteség minimalizálása Benécs József okl.gépészmérnök Passzívház Kft. A Kárpát-medence Kincsei.
1 Szoláris épületek szerkezetei és méretezése Előadók: Csoknyai Tamás Egeressy Márta Simon Tamás Talamon Attila.
© INTECHNICA Megújuló energiák Készült az: támogatásával Jelen prezentáció tartalmáért a teljes felelősség a szerzőket terheli. A tartalom nem feltétlenül.
KOMMUNÁLIS HULLADÉK HASZNOSÍTÁSA ÉS A BIOFÜTŐMŰ Zöldek Klaszter Nemzetközi Konferencia Tatabánya, szeptember 13. Takács Károly, polgármester, energetikai.
Az épületek energetikai tanúsítása Tervezési példák – családi ház Szalay Zsuzsa Dr. Csoknyai Tamás BME Épületenergetika Tanszék.
Hőszállítás Épületgépészet B.Sc.; Épületenergetika B.Sc. 5. félév szeptember 25. Távhőrendszerek hőforrásai A távhőellátás versenyképesége Budapest.
Előadás másolata:

Passzívházak épületgépészeti rendszerei

Alapdefiníciók a DIN 4701-10 alapján Fűtési hőigény: az a hőenergia-mennyiség, amelyet a fűtött térbe be kell vezetni, hogy biztosítsuk a belső hőmérséklet parancsolt értékét. Hőenergia: az az energia-mennyiség, amelyet közvetlenül a fűtési hőigény és a HMV-hőigény fedezésre használunk fel. Segédenergia: az az energiamennyiség (áram), amelyet nem közvetlenül a fűtési hőigény és a HMV-hőigény fedezésre használunk fel (keringtető szivattyúk, elektronikus szabályozók, elektromos kísérő fűtés HMV-elosztásnál, stb. működtetésére felhasznált energia). Fűtési energiaigény: az az energia-mennyiség, amelyet a fűtési rendszerbe be kell vezetni, hogy a fűtési hőigényt fedezni tudjuk. Végenergia-igény: az az energiamennyiség, amely az éves fűtési energiaigény és HMV-energiaigény (igények és az épületgépészeti rendszerek felhasználásai) fedezéséhez szükséges, a vizsgált épület falsíkjánál (a telekhatáron), mint rendszerhatáron meghatározva. - Primerenergia-igény: az éves fűtési-energiaigény és a HMV-energiaigény (igények és az épületgépészeti rendszerek felhasználásai) fedezéséhez szükséges energiamennyiség, annak a járulékos energiamennyiségnek a figyelembevételével, amelyek az „épület”-en mint rendszerhatáron kívül a mindenkor felhasznált tüzelőanyag kitermelése, átalakítása és elosztása révén jelentkezik.

Felhasználási tényező: az energiafelhasználás és az igény (haszon) hányadosa egy energetikai rendszernél Fedezési részarány (pl. szoláris részarány): dimenziónélküli energiaarány (0-1), amelyet egy rendszer az éves fűtési hőigény, illetve HMV-hőigény fedezésére szolgáltat. Néhány primerenergetikai tényező (p) a DIN 4701-10 szerint: tüzelőolaj, földgáz, pb-gáz, feketeszén: 1,1 barnaszén: 1,2 áram-mix: 3,0 (2,7) Fűtési rendszerek veszteségei: átalakítási veszteség (kazánhatásfok) veszteségek a környezet felé (sugárzási, vagy felületi veszteségek) készenléti veszteség (üresjárási veszteség) elosztási veszteség (csőlehülés) elégetlen tüzelőanyagok miatti veszteség Hőszivattyúk fajlagos fűtőteljesítménye (COP): a kondenzátorról levett hőenergia és a hűtőközeg komprimálására fordított mechanikai munka aránya - Kazánok szabványos kihasználási foka: 5 részterhelésen (12,8 30,3 38,8 47,6 62,6 %) mért hatásfokból számolt súlyozott érték.

A passzívházak fűtési energiaigényének biztosítása Összes fűtési hőigény: kb. 40 kWh/m2 Ennek biztosítása: Kb. 15 kWh/m2 szoláris nyereség az üvegezett felületeken keresztül, kb. 10 kWh/m2 a belső hőnyereségből, - <15 kWh/m2 az ú.n. maradék hőigényt, amelyet aktív épületgépészeti rendszerrel kell biztosítani. A globálsugárzás összege októbertől áprilisig (6 hónap) Budapesten 8 év átlagaként: É: 100 kWh/m2 K: 190 kWh/m2 D: 360 kWh/m2 NY: 180 kWh/m2 (Az északi ablakok energia-egyenlege negatív lehet!)

Központi lakásszellőztető készülék Frisslevegő-igény: 30 m3/óra, fő Elszívott levegő: - konyha: 60 m3/óra - fürdőszoba: 40 m3/óra - tusoló: 20 m3/óra - WC: 20 m3/óra Maximális térfogatáram: 100 % Standard üzemmód: 77 % Alapszellőzés: 54 % Minimális szellőzés: 40 %

A készülék felépítése befúvó- és elszívó ventilátor szűrőkkel hővisszanyerő hőcserélő utófűtő kalorifer (esetleg hőszivattyú kondenzátoraként)

A szellőző levegő hővisszanyerő előtti előmelegítése talajhőcserélővel, talajkollektorral, légkollektorral.

Talajhőcserélő Higiéniai gondok nyári üzemben: páralecsapódás  baktériumok elszaporodása Megoldás: ezüst ionokat tartalmazó belső réteg kialakítása

Talajkollektor Közvetítő közeg: sólé oldat Hőátadás: víz-levegő hőcserélőben A rendszer kapcsolási vázlata

A maradék hőigény kielégítése (hőellátás, hőtermelők) távhőellátás 2. kondenzációs gázkazán 3. pellet-tüzelésű kazán 4. levegő-levegő hőszivattyú

Távhőellátás Választható lehetőségek a PHPP-ben: Távhőellátás feketeszén tüzelőanyaggal gázzal olajjal (a PHPP-ben mindegyik esetben a kapcsolt hő- és áramtermelés 0, 35, vagy 70 %-os aránya állítható be)

Kondenzációs gázkazán Az égéshő és fűtőérték definíciója. Földgáz esetén: Hs/Hi = 1,11 1,2 kg/m3 kondenzátum elméleti esetben.

Pellet-tüzelésű kazán A fapellet jellemzői: átmérő: 6 mm hossz 30 – 40 mm, sűrűség >1,2 kg!dm3 égéshő > 4,9 kWh/kg nedvesség: 8 – 10 % Lmin= 4,62 m3 levegő/kg fapellet -  = 1,4 – 2,0

Levegő-levegő hőszivattyú

Hőszivattyús kompaktkészülék

A hőszivattyú energetikai számítása lg p – h diagramban

Egy különleges megoldás Jellemzők: szezonális hőtároló nagyobb lakásszámok (100 db, 70 m2) esetén kollektorfelület: 1,4 – 2,4 m2/MWhéves vagy 1,4 – 2,4 m2/m2 alapterület tárolótérfogat: 1,4- 2,1 m3/m2 kollektor hasznos szoláris hőenergia: 230 – 350 kWh/m2 kollektorév szoláris részarány: 40 – 60 % Forrás: Universitaet Stuttgart, Institut für Thermodynamik und Waermetechnik

CO2-emissziók különböző tüzelőanyagoknál Fosszilis tüzelésű fűtőmű: 406 g/kWh Földgáz: 247 g/kWh Fapellet: 43 g/kWh Elektromos áram az adott erőművi struktúrától függően: 0 – 905 g/kWháramtermelés Németország (EnEV): 683 g/kWh Magyarország (2006 évi adatokkal, és 10 %-os hálózati veszteséggel számolva): 560 g/kWhvill., vég