Transzformátorok védelmei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gyakorló feladatsor – 2013/2014.
Advertisements

Túlfeszültség-védelem Készítette: Berengyán Tamás és Bódi László.
Rendszerek energiaellátása 4. előadás
Készítette: Boros Márton 2/14E
Csík Zoltán Elektrikus T
Váltóállítás egyedi inverterrel
Transzformátor.
Védelmi Alapkapcsolások
Kábelek Készítette: Mecser Dávid. A kábel: A kábel olyan, villamos energia átvitelére alkalmas szigetelőanyaggal körülvett, víz és mechanikai behatások.
Rendszerek energiaellátása 7.előadás
A KÜLSŐ NYOMÁSKIEGYENLÍTÉSÜ
Transzformátorok védelmei
Tanuló kísérletek - Elektromágneses mezővel
VER Villamos Berendezések
Hálózatok osztályozása csillagpontkezelés alapján
Elektromos alapismeretek
Az elektromágneses indukció. A váltakozó áram.
Készítette: Paragi Dénes
Légmegszakító kiválasztása
Rendszerek energiaellátása 5.előadás
Elektrotechnika 8. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Esemény- és állapotvezérelt védelmi működés
Kismegszakító kiválasztása
Csík Zoltán Elektrikus T
Túláramvédelem.
Áramvédő kapcsolók alkalmazása
Elektromágneses indukció, váltakozó áram
Transzformátorok.
KISFESZÜLTSÉGŰ HÁLÓZATTERVEZŐ SZOFTVER
A VILLAMOSSÁG BIZTONSÁGTECHNIKÁJA
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
Induktív típusú zárlati áramkorlátozók elmélete és alkalmazása
Nagyfeszültség előállítása. Vizsgálófeszültségek fajtái: Váltakozó feszültség, egyenfeszültség, aperiodikus feszültséghullám, nagyfrekvenciás, csillapodó.
Gunkl Gábor – 2009 – BME Westinghouse AP1000. Áttekintés  Felépítés Konténment Primer köri jellemzők Turbogenerátor Névleges adatok  Biztonság Passzív.
 Védelmek és automatikák  3. előadás.
 Védelmek és automatikák  7. előadás.
 Védelmek és automatikák  5. előadás.
 Védelmek és automatikák  7. előadás.
VÉDELMEK ÉS AUTOMATIKÁK
Az elektromágnes és alkalmazása
Fogyasztók az áramkörben
Érintésvédelem Készítette: Szántó Bálint.
A SZÍVÓOLDALI PRESSZOSZTÁT - Ismertesse a feladatát a hűtőrendszerben!
előadó: Varga Tamás MO csoportvezető
Készítette: Ilasik Zsolt 2/14.E
A villamosenergia-rendszer alapfogalmai
2.6 Szakaszolók 2.7 megszakítók- és szakaszolómeghajtások
Villamos hálózatok védelmei Lapsánszky Balázs 2/14.E.
Kapcsolók, kontaktorok és motorvédő-kapcsolók
Üzemzavarok fajtái (Zárlatok és a Túlterhelés)
Készítette: Szabó László
Üzemzavari és üzemviteli automatikák
A védelmek összefüggő rendszerének kialakítása
Készítette: Kovács Sándor
Szünetmentes Hírközlési Áramellátó Rendszer
Rendszerek energiaellátása 1. előadás
VIVEM111 Váltakozó áramú rendszerek III
Csővezetékek.
Az elektromágneses indukció
Biztosítóberendezési ismeretek Szigetelések elhelyezése Rétlaki Győző TEB Technológiai Központ.
Villamos energia rendszer
Háztartási méretű kiserőmű (HMKE) hálózatra csatlakoztatása.
Napelemes rendszerek üzemeltetési tapasztalatai PV Napenergia Kft
Elektromágneses indukció
Készítette Ács Viktor Villamosmérnök hallgató
Épületek energiaellátása
Rendszerek energiaellátása 8. előadás
2. Világítási hálózatok méretezése
Rendszerek energiaellátása 7.előadás
Atomerőművek a villamosenergia-termelésben
Előadás másolata:

Transzformátorok védelmei Csík Zoltán Elektrikus T.06305375989 E-mail:csicsi68@gmal.com

Transzformátorok hibái és rendellenes üzemállapotai A transzformátor meghibásodhat: az átvezető, a tekercsszigetelés, a vastest sérülése következtében. Átvezető sérülése: feszültségnövekedés okozhatja. A sérülés következtében fáziszárlat vagy testzárlat alakulhat ki. Vastest sérülése:a vaslemezek közti szigetelés megszűnése okozhatja, illetve zárlati ív következtében sérülhet meg. Tekercsszigetelés sérülése: túláram, feszültségnövekedés, átütés,… stb. váltja ki. Sérülése következtében a primer és/vagy szekunder tekercsben fáziszárlat, testzárlat, kettős testzárlat, menetzárlat alakuhat ki.

A transzformátoroknál ezért sokféle védelmi módszert alkalmazunk: Gázvédelem Túlterhelés-védelem Különbözeti-védelem (differenciál védelem) Gázvédelem A gázvédelem olajszigetelésű transzformátor tekercsszigetelés sérülése következtében kialakuló zárlatokra működik. Alkalmazása már 630 kVA-tól ajánlatos, 1 MVA-tól viszont már kötelező. A Bucholz relét a transzformátor és egy tágulóedény, ún. konzervátor közé iktatják be.

Felépítése: Egy vasedényben két úszó helyezkedik el, melyek egy-egy tengely körül fordulnak el. Az úszókkal higanykapcsoló van mereven összefogva. A relé két csőcsatlakozással rendelkezik. Az egyikkel a transzformátor kazánházhoz, a másikkal a táguló edényhez csatlakoztatható. Mivel a tágulóedény=konzervátor magasabban van, mint a gázrelé, így normális üzemben a vasedényt olaj tölti ki. Működésének alapja az, hogy a transzformátoron belül bármilyen okból bekövetkező villamos ív hője az olajt a hiba környezetében megbontja, s gáz keletkezik. Ha a transzformátorban villamos ív hatására gáz keletkezik, a buborékok a táguló edény felé történő áramlása közben a gázrelé felső terében gyűlnek össze. A felgyülemlő gáz az edényben lenyomja az olaj szintjét. Az olajszint süllyedésével a felső úszó egyre inkább kikerül az olajból, követi a szintcsökkenést s végül lebillen. A vele együtt elbillenő higanykapcsoló zárja az érintkezőjét és jelzést ad. Hasonló a helyzet, ha az olajnívó olajszivárgás, vagy olajcsökkenés következtében annyira lesüllyed, hogy a felső úszó kikerül az olajból.

Különbözeti védelem ( differenciál-védelem) Különbözeti védelmet minden 10 MVA-os, vagy annál nagyobb névleges teljesítményű transzformátornál alkalmazni kell. Erőművekben az alkalmazás alsó határa 5 MVA. A védelem telepítése a transzformátor primer és szekunder oldali áramváltóira történik. A védelem feladata a transzformátor átvezető szigetelőin, valamint a védelmet tápláló áramváltók által határolt sínezésen keletkező fáziszárlatok gyors megszüntetése.

A transzformátor különbözeti védelme a két oldal áramát hasonlítja össze. A transzformátor bekapcsolási áramlökése azonban csak az egyik oldali áramváltókon folyik át. Ez különbözeti áramot és helytelen kioldást hozhat létre. A bekapcsolási áramlökésből származó helytelenkioldás ellen, úgy lehet védekezni, hogy a különbözeti relé megszólalási áramát a transzformátor névleges áramának 3-3,5-szeresére állítják be. Túlterhelés védelem A villamosenergia-rendszer minden elemét (generátor, vezeték, transzformátor) meghatározott teljesítmény átvitelére tervezik. Ennek túllépése esetén a berendezés sérülhet. A villamos védelmek egyik feladata, hogy a berendezéseket a túlterheléstől megvédjék. A névleges áram 2x-esével vagy annál nagyobb árammal hosszabb ideig igénybe vétele a tekercsek szigetelésének meghibásodásához vezethet. Ilyenkor menet vagy tekercszárlat keletkezik. Ezért ellenőrizni kell a transzformátor hőmérsékletét.

higanyos hőmérővel ellenállásos hőmérővel Ezek hibajelzést adnak ha nem megfelelő a hőmérséklet, túlmelegszik. Egy relé segítségével működnek. Jelzés után bekapcsol egy hűtő berendezés. Bár a transzformátor egy bizonyos ideig túlterhelhető, sőt néha elvárás is.

Köszönöm a figyelmet!!