Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vízszennyezés csökkentése a Délép Ipari Park Kft.-nél
Advertisements

A szennyvíztisztítás biokinetikai problémái a gyakorlatban.
A környezetszennyezés forrásai
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Dr. Clement Adrienne Felszíni vizek minősége és terhelhetősége: a vízminőség-szabályozás új feltételrendszere a VKI tükrében BME VÍZI KÖZMŰ ÉS KÖRNYEZETMÉRNÖKI.
A Föld szférái Hidroszféra Krioszféra Litoszféra Bioszféra Atmoszféra.
Szintetikus mosószerek Eutrofizáció
HASZNÁLT HÉVIZEK FELSZÍNI BEFOGADÓBA TÖRTÉNŐ BEVEZETHETŐSÉGE,
Felszíni víz monitoring
Felszíni és felszín alatti víz monitoring
Vízminőségi jellemzők
Kémiai szennyvíztisztítás
Készítette: Angyalné kovács Anikó
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Veszteséges áramlás (Navier-Stokes egyenlet)
A vízszennyezés mérése, értékelése
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
Ülepítés A folyadéktól eltérő sűrűségű szilárd, vagy folyadékcseppek a gravitáció hatására leülepednek, vagy a felszínre úsznak. Az ülepedési sebesség:
Vízminőségi modellezés. OXIGÉN HÁZTARTÁS.
Vízminőség-szabályozás műszaki eszközei
Produkcióbiológia, Biogeokémiai ciklusok
SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
KÉMIAI KEZELÉS ALKALMAZÁSA A SZENNYVÍZTISZTÍTÁSBAN
OXIGÉN HÁZTARTÁS. EGYSZERŰ O 2 HÁZTARTÁS SZENNYVÍZ SZERVESANYAG (BOI 5 ) HETEROTRÓF BAKTÉRIUMOK (LEBONTÁS) OXIGÉNBEVITEL O2O2.
TÓ FOLYÓ VÍZMINŐSÉGSZABÁLYOZÁSI PÉLDA  C H3 Célállapot (befogadó határérték) Oldott oxigén koncentráció ChChChCh  C H2  C H2 - a 13 E 1 (1-X 1 ) - a.
Környezeti monitoring Feladat: Vízminőségi adatsor elemzése, terhelés (anyagáram) számítása Beadás: szorgalmi időszak vége (dec. 11.), KD: dec. 21.
Felszín alatti vizek minősítése
VÍZFOLYÁSOK OXIGÉN HÁZTARTÁSA. SZENNYVÍZ HATÁSA (EMISSZIÓ – IMMISSZIÓ) BOI 5 emisszió nő, BOI 5 koncentráció nő, oldott O 2 koncentráció csökken (és fordítva)
Felszín alatti vizek minősítése
-Érzékenység a paraméterek hibáira, -érzékenység a bemenő adatok hibáira Nézzünk egy egyszerű példát...
Felszíni víz monitoring
Felszín alatti vizek minősítése
Környezeti rendszerek modellezése
Levegőtisztaság-védelem
Nitrogén mineralizáció
Vízfelhasználás minőségi követelményei
Vízminőség védelem A víz az ember számára: táplálkozás, higiénia, egészségügy, közlekedés, termelés A vízben található idegen anyagok - oldott gázok -
Energia-visszaforgatás élelmiszeripari szennyvizekből
Vízszennyezés.
A tavak eutrofizációja
II. RÉSZ OLAJSZENNYEZÉSEK.
Zsuga Katalin – Szabó Attila: A Tisza hazai vízgyűjtőterületének ökológiai állapota, környezetvédelmi problémái Győri Katalin Dorottya geográfus III. évf.,
A víz jelentőségeVízgazdálkodásunk és hatásai A természetes vizek csoportosítása Ammóniumion-, nitrition-, nitrátion meghatározása A Duna, mint folyóvízi.
A vízszennyezés.
VÍZMINŐSÉGI PROBLÉMÁK
Felszíni vizek minősége és terhelhetősége: a vízminőség-szabályozás új feltételrendszere a VKI tükrében Dr. Clement Adrienne BME VÍZI KÖZMŰ ÉS KÖRNYEZETMÉRNÖKI.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
VÍZFOLYÁSOK OXIGÉN- HÁZTARTÁSA. EGYSZERŰ O 2 HÁZTARTÁS SZENNYVÍZ SZERVESANYAG (BOI 5 ) HETEROTRÓF BAKTÉRIUMOK (LEBONTÁS) LÉGKÖRI OXIGÉNBEVITEL O2O2 KÉTVÁLTOZÓS.
Környezetvédelem.
Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul
A levegőtisztaság-védelem fejlődése , Franciaország világháborúk II. világháború utáni újjáépítés  Londoni szmog (1952) passzív eljárások (end.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Egy termálfürdő használt vizének vizsgálata, felszíni vízfolyásba való bevezetésének modellezése, és a fellépő környezetterhelések minimalizálásának lehetőségei.
A biológiai és a kémiai szennyvíztisztítás szimbiózisa
A vízszennyezés minden, ami a vízminőséget kedvezőtlenül befolyásolja
Ökológiai szempontok a szennyvíztisztításban
VÍZMINŐSÉGSZABÁLYOZÁSI PÉLDA
NÖVÉNYI TÁPANYAGOT TARTALMAZÓ SZENNYVIZEK
Előadás másolata:

Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul

41. Lecke Vizeink öntisztulása

Öntisztulásnak (természetes tisztulásnak) nevezzük azt az emberi beavatkozás nélkül végbemenő folyamatot, amely az élővizekbe kerülő szennyezőanyag tartalom csökkenését vagy eltűnését eredményezi. Bonyolult folyamat, amely –fizikai (keveredés, ülepedés) –kémiai (oxidáció, koaguláció, stb.) és –biokémiai (fotoszintézis, mineralizáció) részfolyamatokból áll. A legnagyobb szerepe ebben a folyamatban a biokémiai folyamatoknak van, melyek keretében a vízi ökoszisztémában levő mikroszervezetek (baktériumok, fito- és zooplanktonok, gombák, protozoák), részben saját testük felépítéséhez használják fel a szervetlen tápanyagokat, és a biodegradálható szerves szennyezőket, részben mineralizálják ezeket. Öntisztulás

Az aerob folyamatoknál oxigénigényes mikroszervezetek vesznek részt a holt szervesanyagok lebontásban, a végtermékek, a szén- dioxid, és a víz mellett elsősorban szulfátok, és foszfátok A szervesanyagok körforgalma Forrás: Hefop

A vízfolyások öntisztulása viszonylag gyorsan és rövid áramlási szakaszon játszódik le, ha megfelelő a elég nagy a szennyezőanyag hígulásának mértéke, és elegendő az oldott oxigén a lebontó szervezetek részére. A szennyezés hatására a vízfolyás mentén megváltozik a vízi ökoszisztéma faji összetétele, csökken az oldott oxigén koncentrációja, és a BOI értéke. A szennyezések terjedése Forrás: Hefop

Szennyvízbevezetés hatásai a befogadó folyóvízben, azonnali elkeveredés feltételezésével 1 oldott oxigén; 2 szerves anyag (pl. KOI-ben); 3 összes oldott só; 4 szennyvízgombák; 5 baktériumok; 6 protozoák; 7 ammónia; 8 foszfát; 9 nitrát; 10 algák; 11 szennyvízfauna; 12 köztes fauna; 13 tiszta vízi fauna; A szennyvíz komponensek terjedése Forrás: Hefop

Az aerob öntisztulási viszonyok jellemzésére alkalmazzuk. Streeter-Phelps javasolta a bevezetését, amely a szervesanyagok mineralizálásához elhasznált oxigén mennyiségének és a vízben felvett oxigénnek az eredője Az oxigénvonal Forrás: Hefop

A folyók oxigénháztartásában Phelps szerint aktívák –az oldott oxigénfelvétel a vízfelületen keresztül történt direkt diffúzió révén –oldott oxigénfelvétel a vízi növényzet fotoszintézis tevékenysége következtében passzívák –felszíni víz természetes szennyeződése (erózió) –a szennyvizek által okozott közvetlen szennyezés –a fenékiszap aerob, de főleg anaerob bomlásból származó közvetett szennyeződés Az oxigénháztartás jellemzése

A biológiai felerősödés (magnifikáció) az a jelenség, melynek során bizony zsírban oldódó vegyületek egy alacsonyabbrendű elő szervezetben felhalmozódnak és a táplálékláncban a magasabb trofikus szinten lévő előszervezetek számára táplálékot szolgáltatnak az előszervezetek révén. Az adott vegyület a magasabb rendű szervezetekben feldúsul, vagyis akkumulálódik, így a koncentráció egyre nagyobb lesz a tápláléklánc csúcsa felé. A biológiai felerősödés fontos szerepet játszik bizonyos szennyező anyagok felvételében, és így a víz szennyezettségének csökkenésében. Vannak azonban olyan toxikus nehézfémek, radioaktív anyagok, peszticidek, amelyek felhalmozódása az élő szervezetekben nem kívánatos, mert egy kritikus érték felett toxikussá válnak. Biológiai felerősödés (magnifikáció)

Ülepedés A vízfolyások öntisztulásában fontos szerepet játszó folyamat az ülepedés. A lebegő hordalékok kiülepedését jelenti, amelyek szerves, és szervetlen összetételűek is lehetnek. Ezek felületére a lebegés közben különböző toxikus szennyező anyagok is adszorbeálódhatnak, amelyek a leülepedés során a keletkező fenékiszapban akkumulálódnak és ott potenciális szennyező anyagként vannak jelen, mivel bármikor felkeveredhetnek. Hullámverések, fenékkotrás vagy árvízek során visszakerülhetnek a vízbe, ahol komoly másodlagos szennyezést okozhatnak.

Az ülepedés sebességét a Stokes törvény határozza meg a következők szerint A törvény a Reynolds szám (Re) < 1 esetben érvényes. Az ülepedési sebesség ahol g – a gravitációs gyorsulás cms -1 ρ1 – a szemcse sűrűsége gcm -3 ρ2 – a közeg sűrűsége gcm -3 r – a részecske sugara cm η – a közeg viszkozitása gcm-1s -1 Ülepedési sebesség

Általában egy nagyobb vízhozamú, illetve tömegű és viszonylag nagyobb sebességű vízfolyásban kis mennyiségű szennyező anyag rövid idő alatt hígul, a kis koncentráció alakul ki, így a biodegradáció során és vízi élőlények által felhasznált oxigén rövidebb idő alatt megújul. Ha ezek a vízfolyások szennyező anyagokkal túlterheltek, és a hígulás illetve biodegradáció mértéke lecsökken, amennyiben egy száraz időszakban a nagyobb vízkivétel (öntözés, hűtővíz) miatt a vízhozam, és a magas hőmérséklet miatt az oldott oxigéntartalom is lecsökken. Egy másik probléma, hogy a hígulással kapcsolatban bizonyos szintetikus anyagok kis koncentrációban is toxikus hatásúak, így a víztömegben szétoszolva károsak lehetnek a vízi élet és az emberi egészség szempontjából. Hígulás

Az öntisztulás összetevői Az oxigénháztartás jellemzése Magnifikáció, higulás, és ülepedés Kérdések a leckéhez

KÖSZÖNÖM FIGYELMÜKET!

Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul

42. Lecke A vízfolyások szennyvíz- terhelhetősége

A szennyvíz-terhelhetőség valamely vízfolyás meghatározott szelvényében a határkoncentráció és a mértékadó vízhozam szorzataként kapott határérték (gsec -1 ). Értéke a különböző vízminőségi komponensek megengedett illetve számítható határértékeitől, a folyó öntisztuló képességétől, a jellemző vízhozam viszonyoktól, valamint a vizsgált szelvény fölötti szakasz terhelési viszonyaitól függ. A szennyvíz-terhelhetőség szempontjából elsősorban az oxigénháztartás komponensei bírnak jelentőséggel. A vízfolyások szennyvíz-terhelhetősége

A cél az oxigénvonal alapján történő szennyvíz terhelhetőség meghatározása az alábbi összefüggés alapján: A vízfolyások szennyvíz-terhelhetősége Forrás: Hefop

ahol S 0 – a vízfolyás teljes biokémiai oxigénigénye a szennyező forrás alatt, gm- 3 S 0m – a szennyvíz-terhelhetőségi koncentráció, mgm -3 D max – az előírt minimális oldott oxigéntartalomhoz tartozó maximális oldott oxigénhiány, gm 3 D 0 – telítettségi állapothoz képest mutatkozó oldott oxigénhiány a vizsgált folyamat elején, gm 3 k 1 – szervesanyag lebomlási állandó, ld -1 k 2 – oxigénfelvételi állandó, ld -1 q – a fotoszintézis tényezője, gm -3 d p – a fenékiszap tényezője, gm 3 k 3 – a lebegőanyag-kiülepedés sebességi állandója, ld -1 k 4 =k 1 +k 3 A vízfolyások szennyvíz-terhelhetősége (S max )

A szennyvíz-terhelhetőség határkoncentrációja (S 0 max) ismeretében meghatározható – az oldott oxigénviszonyok alapján – a szennyvíz-terhelhetőség tényleges értéke gsec -1 - ben. A viszonyokat érzékelteti az ábra amely a terhelhetőség határhelyzetét szemlélteti. A vízfolyások szennyvíz-terhelhetősége Forrás: Hefop

Eszerint a 1-2 vízfolyásszakasz 1 jelű szelvényében az oxigénvonal alapján meghatározható terhelhetőséget – a vízhozam viszonyokat is figyelembe véve – az alábbi összefüggés adja: A vízfolyások szennyvíz-terhelhetősége Forrás: Hefop

ahol T go 12 – az 1-2 vízfolyásszakasz teljes biokémiai oxigénigénnyel kifejezett terhelhetősége, oldott oxigénre előírt határérték alapján számítva az 1 jelű szelvényben Qj 01, Qj 12 – a 0-1, illetve 1-2 vízfolyás szakasz jellemző vízhozama, S omax 01, S omax 12 – a 0-1, illetve 1-2 vízfolyásszakasz – az S max összefüggés segítségével számítható – szennyvíz- terhelhetőségi határkoncentráció, gm 3 k 01 – lebomlási állandó értéke a 0-1 vízfolyásszakaszon, ld -1 t 01 – a víz folyási ideje a 0-1 vízfolyásszakaszon Q j 01 esetén, napban A vízfolyások szennyvíz-terhelhetősége Forrás: Hefop

A szennyvíz-terhelhetőség meghatározását fentiekben az oldott oxigén viszonyokon keresztül vizsgáltuk. Más szóval az oldott oxigénre írtuk elő a befogadóban határértékeket és ennek függvényében az oxigénvonal segítségével határoztuk meg a biokémiai oxigénigény maximális értékét. Eljárhatunk azonban úgy is, hogy közvetlenül a biokémia oxigénigényre (BOI 5 ) írunk elő határértéket. A terhelhetőség határhelyzetében az 1-2 vízfolyásszakasz 1 jelű szelvényében a biokémiai oxigénigény alapján meghatározható terhelhetőséget – vízhozam viszonyokat is figyelembe véve – most az alábbi összefüggésből határozhatjuk meg: A vízfolyások szennyvíz-terhelhetősége Forrás: Hefop

T gb 12 – az 1-2 vízfolyásszakasz biokémiai oxigénigénnyel kifejezett terhelhetősége, BOI 5 határérték alapján számítva az 1 jelű szelvényben gs C hb 01, C hb 12 – BOI 5 határérték, gm 3 A vízfolyások szennyvíz-terhelhetősége

A vízfolyások szennyvíz terhelhetősége Az oxigénvonal szerepe Az oldott oxigén számbavétele Kérdések a leckéhez

KÖSZÖNÖM FIGYELMÜKET!