Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nitrogén vizes környezetben
Advertisements

A LEVEGŐ.
Települési vízgazdálkodás I. 7.előadás
Kristályrácstípusok MBI®.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
KÉMIAI SZÁMÍTÁSOK A VEGYI KÉPLET ALAPJÁN
Az anyag és tulajdonságai
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
A víztisztítás és a vízminőség vizsgálata
Gyógyszeripari vízkezelő rendszerek
Kén vizes környezetben Dr. Fórizs István. Kén izotópok 32 S=95,1% 33 S=0,74% 34 S=4,2% 36 S=0,016% Általában:  34 S szulfidok <  34 S szulfátok.
Víztisztítás ultraszűrésel
Felszíni vizek minősége
Vízminőségi jellemzők
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
A VÍZ.
Környezettechnika 5. témacsoport
Hőtermelő és hőelnyelő folyamatok
Atomok kapcsolódása Kémiai kötések.
Laboratóriumi kísérletek
A vízszennyezés mérése, értékelése
A HIDROGÉN.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
VÍZKEZELÉS előadás+gyakorlat
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Az elemek lehetséges oxidációs számai
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
Az ivóvíz élvezeti értékét és a mosáshoz használt víz hatékonyságát részben az ivóvíz keménysége, vagyis CaO (kalcium-oxid) aránya határozza neg. A vízkeménységi.
Tartalom Anyagi rendszerek csoportosítása
Környezetvédelmi képzés vegyipari alapozással
Vízminőségi modellezés. OXIGÉN HÁZTARTÁS.
Felszíni vizek minősége
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
Halmazállapot-változások
A nitrogén és oxidjai 8. osztály.
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Környezeti analitikai vizsgálatok Fogarasi József 2009.
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Vízminőség védelem A víz az ember számára: táplálkozás, higiénia, egészségügy, közlekedés, termelés A vízben található idegen anyagok - oldott gázok -
Munkafüzet feladatainak megoldása 29.old.- 31.old.
Vízszennyezés.
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
A víz aqua.
Felszíni vizek minősége
A K V A R I S Z T I K A Főbb témakörök - a víz - a hal
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
Ásványok bemutatása Ásvány- és kőzettan alapjai
A Föld vízkészlete.
VÍZMINŐSÉGI PROBLÉMÁK
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
- Természetes úton: CO 2 LÉGKÖRI EREDETŰ SAVASODÁS - Hőerőművek, belső égésű motorok, széntüzelés SO 2 H 2 S CO 2 NO x.
Vincze Lászlóné dr. főiskolai docens
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Halmazállapot-változások
Kémiai jellemzők pH, összetétel, szervetlen és szerves alkotók.
Hulladékvizek veszélyei – lehetséges katasztrófa helyzetek
Részösszefoglalás Gyakorlás.
Kovalenskötés II. Vegyületet molekulák.
Fizikai kémia I. a 13. VL osztály részére 2013/2014
Előadás másolata:

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Vízminőség-védelem; a víz fizikai és kémiai jellemzői. 15.lecke

1. Organoleptikus (érzékszervi tulajdonságok) szín, szag, íz stb. 2. Fizikai paraméterek; viszkozitás, (a víz folyósságát és nyúlósságát jellemző anyagállandó), hőmérséklet, vezetőképesség, zavarosság, átlátszóság stb.

3. Kémiai vízminősítés - kémiai jellemzők (összsótartalom, az oldott sók koncentrációja, keménység, pH, oldott oxigén, BOI, KOI stb.); - szerves mikroszennyezők; - szervetlen mikroszennyezők;

KOI – kémiai oxigén igény: A vízben lévő anyagok redukáló képessége Oxidálószer: KMnO4; K2Cr2O7 BOI – biológiai oxigén igény: Az az oxigén mennyiség, amely térfogategységben lévő oldott, kollodiális és szuszpendált, bomlóképes szerves anyagok lebontásához szükséges.

A víz fizikai tulajdonságai: a víz sűrűsége 3,98 oC hőmérsékletnél a legnagyobb (1000 kg/m3) a víz fajhője 180 oC hőmérsékleten 4189 J/kg. A víz fajhője (K0), nagyságrenddel nagyobb, mint bármely egyéb anyagé, ezért alkalmas hő közvetítő és hűtőközeg céljára. viszkozitása a hőmérséklet növekedésével csökken,

halmazállapot változáskor hő felvétel illetve leadás szükséges, helyzeti energiája (duzzasztáskor) jó hatásfokkal alakítható át elektromos energiává (turbina, generátor) forráspontja 101,325 kPa nyomáson 100 oC, fagyáskor térfogata 9,2 %-al nő.

A víz kémiai tulajdonságai A víz összetétele H2O. Mivel a természetben a hidrogénnek három (1H, 2H, 3H ), az oxigénnek hat (14O, 15O, 16O, 17O, 18O, 19O) izotópja létezik, elvileg 36 víz molekula szerkezet létezhet, amelyből 9 képez stabil nuklidet. Ezek a természetben kisebb-nagyobb mennyiségben fordulnak elő. Legnagyobb mennyiségben a H2O (99,73 mol %) , ezt követi a nehézvíz (D2O).

A víz fontosabb kémiai jellemzői: a pH (a tiszta természetes vizek pH-ja 4,5-8,3 közötti) az összes sótartalom koncentrációban (100 - 1000 mg/l körüli), a keménység (összes, változó, állandó NKo = 10 mg/l CaO), oldott oxigén (mg/l), összes szerves szén (TOC, mg/l), kémiai oxigén igény KOI; kálium permanganátos KOIps, káliumdikromátos, KOId (mg/l), biokémiai oxigén igény ; BOI5 (mg/l), szerves mikroszennyezők, szervetlen mikroszennyezők.

KOI – kémiai oxigén igény: A vízben lévő anyagok redukáló képessége Oxidálószer: KMnO4; K2Cr2O7 BOI – biológiai oxigén igény: Az az oxigén mennyiség, amely térfogategységben lévő oldott, kollodiális és szuszpendált, bomlóképes szerves anyagok lebontásához szükséges.

A víz bakteriológiai jellemzői: a kolititer; a ml-ben kifejezett legkisebb vízmennyiség, amelyből egy koli baktérium kitenyészthető, a koliform száma 100 ml-ben lévő Coli baktériumok száma.

A víz radioaktivitása : Az ivóvizekben közvetett indikátor az alfa és a béta sugárzás. Ennek nagysága nem lehet több, mint 0,05 mSv/év, napi 2 l vízfogyasztás esetén. Ha a totál alfa aktivitás 0,1 Bq/l-nél, a béta aktivitás 1,0 Bq/l-nél kisebb, akkor nem szükséges egyéb, a radioaktivitásra vonatkozó részletes vizsgálat.

A víz organoleptikus tulajdonságai Az organoleptikus tulajdonságok a víz érzékszervekkel észlelhető tulajdonságai. A szín a felszíni és a felszín alatti vizek tisztaságának indikátora. A tiszta víz rendszerint színtelen, vagy vastagabb színben azúrkék. Sárgás-barna elszíneződés humusz, vagy Fe3+ vegyületek jelenlétére utal. A víz zavarosságát oldhatatlan és kolloidális szervetlen (vashidroxidok, magnéziumhidroxidok stb.) és szerves eredetű anyagok (baktériumok, szerves kolloidok) okozhatják. A víz ízét természetes úton, vagy szennyezéssel bekerülő anyagok befolyásolják. A kationok közül a vas, a mangán, a magnézium, a kalcium cink, réz, az anionok közül a klorid, a szulfát, hidrokarbonát ill. a gázok közül a széndioxid, a hidrogénszulfid befolyásolják jelentős mértékben.

A víz organoleptikus tulajdonságai A víz szagát a vízben jelenlévő illékony anyagok okozzák, melyek a szagérzés észlelését váltják ki. A szagforrás lehet elsődleges ( természetes folyamatok, szennyvizek) másodlagos ( a víz kezeléséből származó, pl. a víz klórozása) eredetű.

ELŐADÁS Felhasznált forrásai Szakirodalom: Vermes L. (szerk.) (1997.): Vízgazdálkodás. Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó. Budapest. Egyéb források: Fehér T.-Horváth J.-Ondruss L. (1986.): Területi vízrendezés. Műszaki Könyvkiadó. Budapest. A források citációs formája: Szerző (évszám): publikáció címe. megjelenés helye. Kiadó. Evf. Szam. Oldalszám Honlapok URL címe

Köszönöm a figyelmet!