„Az igazság Lelke elvezet titeket a teljes igazságra.” (Jn 16,13).

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Élet Igéje május.
Advertisements

Az élet igéje október.
Az Élet Igéje április.
Az Élet Igéje június.
„A törvény tökéletes teljesítése tehát a szeretet.” (Róm 13,10)
Az Élet Igéje december „Ugyanígy a ti világosságotok is világítson az embereknek, hogy jótetteiteket látva dicsőítsék mennyei Atyátokat.” (Mt 5,16)
A SIKERES ÉLET TITKA.
Az Élet Igéje február.
2009. február „Ha valaki követni akar, de nem gyűlöli apját, anyját, feleségét, gyermekeit, fivéreit és nővéreit, sőt még saját magát is, nem lehet a.
Az Élet Igéje szeptember „Ezért ti elsősorban az Isten országát és annak igazságát keressétek, s ezeket mind megkapjátok hozzá.” (Mt 6,33)
Életige 2008 június Szöveg: Chiara Lubich.
Húsvét előestéjén, a kovásztalan kenyér ünnepén, az „emeleti teremben” Jézus elkölti tanítványaival az utolsó vacsorát.
AzÉletigéje március „Az én eledelem az, hogy annak akaratát tegyem, aki engem küldött, és hogy elvégezzem művét.” (Jn 4, 34)
„Aki megtartja és tanítja [ezeket a parancsokat], az nagy lesz a mennyek országában.” (Mt 5,19)
„Testvérek, a meghívásotok szabadságra szól.” (Gal 5,13)
Az Élet Igéje július Szomjaztál-e már valaha a végtelenre?
Az Élet Igéje augusztus Chiara Lubich 1949-es írása.
„És hol van olyan nagy nép, amelyiknek oly tökéletes parancsai és szabályai volnának, mint ez az egész törvény…?” (MTörv 4,8).
„Törekedjél inkább igaz lelkületre, életszentségre, hitre, szeretetre, türelemre és szelídségre!” (1 Tim 6, 11).
Életige 2007 Május.
Életige október.
Az Élet Igéje augusztus „Mivel szerette övéit, akik a világban maradtak, mindvégig szerette.” (Jn 13,1)
„Sok a tag, de a test csak egy.” (1 Kor 12,20)
Az Élet Igéje október „Állhatatossággal fogjátok megmenteni lelketeket.” (Lk 21,19)
„Aki megtartja parancsait, Istenben él és Isten őbenne.” (1Jn 3, 24).
Nagyböjt első hete.
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Az Élet Igéje július.
Az élet igéje november „Aki szeret engem, megtartja tanításomat. Atyám is szeretni fogja őt, hozzá megyünk és benne fogunk lakni.” (Jn 14,23).
Az Élet Igéje január „A hívők sokaságának egy volt a szíve-lelke. Egyikük sem mondott birtokából semmit sem a saját tulajdonának, hanem mindenük.
Az élet igéje Az élet igéje június június.
Az Élet Igéje március.
Az Élet Igéje június „Ne hasonuljatok a világhoz, hanem gondolkodástokban megújulva alakuljatok át, hogy felismerjétek, mi az Isten akarata, mi.
Az Élet Igéje május Aki szeret engem, azt Atyám is szeretni fogja. S én is szeretni fogom, és kinyilatkoztatom magam neki. ( Jn 14,21)
Az élet igéje Az élet igéje december december.
Az élet igéje február „Mi tudjuk, hogy a halálból átmentünk az életbe, mert szeretjük testvéreinket.” (1Jn 3,14)
Az élet igéje december „Ám azoknak, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekeivé legyenek.” (Jn 1,12).
Az élet igéje május.
Az Élet Igéje május „Legyetek egymásnak szolgálatára aszerint, hogy ki-ki milyen lelki ajándékot kapott” (1Pét 4,10)
Az élet igéje április „Testvérek, ne panaszkodjatok egymásra…” (Jak 5,9)
Az élet igéje augusztus.
Az Élet Igéje november „Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni az Isten országába.” (Mt 19,24)
2009. március Az Élet Igéje „Bármit kértek az Atyától a nevemben, megadja nektek.” (Jn 16,23)
Az Élet Igéje február.
Az Élet Igéje január A világ nagy részén január 18. és 25. között rendezik meg az imahetet a keresztények egységéért, egyes helyeken pedig pünkösdre.
Az élet igéje Az élet igéje március március.
Az Élet Igéje április „ Ne az legyen, amit én akarok, hanem amit te!” (Mk 14,36)
2014. szeptember Az Élet Igéje „Fogadjátok el egymást, amint Krisztus is elfogadott titeket Isten dicsőségére.” (Róm 15,7)
Az Élet Igéje május „… Krisztus nevében kérünk: engesztelődjetek ki az Istennel!” (2Kor 5,20)
Az Élet Igéje november „Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét minden nap, és úgy kövessen.” (L k 9,23)
Az Élet Igéje szeptember „Nem mondom: hétszer, hanem hetvenszer hétszer.” (Mt 18,22)
Az Élet Igéje április.
2013. június Az Élet Igéje „De ha jót cselekesztek és ugyanakkor türelmesen szenvedtek, ez értékes Isten előtt.” (1Pét 2,20)
Az Élet Igéje augusztus.
Az élet igéje július.
Az élet igéje Az élet igéje április április.
2013. október Az Élet Igéje „Ne tartozzatok senkinek semmivel, csak kölcsönös szeretettel, mert aki felebarátját szereti, teljesíti a törvényt.” (Róm.
Az élet igéje Az élet igéje január január.
Az Élet Igéje október.
2014. november Az Élet Igéje Nálad van az élet forrása” (Zsolt 36,10)
Az Élet Igéje május.
Az Élet Igéje február „Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.” (Róm 8,14).
„Szüntelenül imádkozzatok!” (1 Tessz 5,17) Az idén egy népes ökumenikus csoport választotta ki az igét az Egyesült Államokban, Szent Pálnak a tesszalonikai.
Az Élet Igéje január A világ sok részén január 18. és 25. között tartják az imahetet a keresztények egységéért, más helyeken Pünkösdre teszik ezt.
2014. június Az Élet Igéje „Íme, én veletek vagyok mindennap, a világ végéig.” (Mt 28,20)
Az Élet Igéje szeptember.
„Eljön az az idő – így szól az Úr –, amikor új szövetséget kötök Izráel és Júda házával.” … „…ilyen lesz az a szövetség, amelyet Izráel házával fogok kötni,
Az Élet Igéje március.
Előadás másolata:

„Az igazság Lelke elvezet titeket a teljes igazságra.” (Jn 16,13).

Az evangélium szavai elbűvölnek, mert igazak. Az szól általuk, aki magáról azt állította: „Én vagyok az igazság”.

Feltárja előttünk Isten végtelen titkát, és felfedi szeretet-tervét: az emberiséget meg akarja ajándékozni az Igazsággal.

Az Igazság azonban végtelen mély misztérium. Hogyan érthetjük meg, és hogyan élhetjük teljességében?

Jézus maga is tudja, hogy nem bírjuk el ennek a „súlyát”. Ezért az utolsó vacsorán, mielőtt visszatért volna az Atyához, megígérte tanítványainak, hogy elküldi Lelkét, aki megmagyarázza igéit, és segít életre is váltani.

„Az igazság Lelke elvezet titeket a teljes igazságra.”

A hívők közössége ismeri az igazságot, mert életét Jézustól kapta. Ugyanakkor úton van az „igazság teljessége” felé, a Szentlélek biztos vezetésével.

Az egyház történetét úgy is tekinthetjük, mint Jézus misztériumának és az általa mondott igéknek fokozatos és egyre mélyebb megértését.

A Lélek többféleképpen vezeti az egyházat ezen az úton: a hívők szemlélődése és tanulása révén, a szentek karizmáin keresztül és az egyházi tanítóhivatal segítségével.

A Lélek szól a hívők szívében is, ott lakozik, hallatja „hangját”. Újra és újra arra ösztönöz, hogy megbocsássunk, szolgáljunk, ajándékozzunk, szeressünk. Megtanítja, hogy mi a jó, és mi a rossz. Emlékeztet az élet igéire, melyeket az evangélium hónapról hónapra ültet belénk, és segít, hogy éljük őket.

„Az igazság Lelke elvezet titeket a teljes igazságra.”

Úgy, hogy a Szentlélek iránti készségünkben, aki vezet, figyelmeztet és ösztönöz, hallgatunk arra a „hangra”, amely bennünk szól. Hogyan éljük ezt az igét?

„A kereszténynek a Szentlélek késztetései szerint kell járnia – mondja Chiara Lubich –, hogy teremtő hatalmával a Lélek működhessen a szívében, mely az életszentségre, az átistenülésre és a feltámadásra vezeti.”

Hogy jobban megértsük, mintegy felerősítve halljuk „a hangot”, Chiara arra hív, hogy egységben éljünk. Így sajátítjuk el azt a képességet, amivel nemcsak a bennünk szóló hangot halljuk, hanem a „köztünk lévő Feltámadottét is, amikor egyek vagyunk benne”.

Amikor Jézus közöttünk van, a Lélek „tökéletesít minket, hogy meghalljuk bennünk szóló hangját, mert a köztünk jelen lévő Jézus által felerősödik a Lélek hangja.”

„Hogy a Szentlelket szeressük, imádjuk és szívünkben tartsuk, a legjobbnak tűnt mindig az Ő hangjára hallgatni, mely képes megvilágosítani minket életünk minden pillanatában.

Amikor hallgattunk »arra a hangra«, nagy meglepetéssel vettük észre, hogy sokkal jobban haladunk a tökéletesség felé, hibáink lassan-lassan eltűnnek, és átadják helyüket az erényeknek.”

„Az igazság Lelke elvezet titeket a teljes igazságra.”

Ez az ige, melyet a Szentháromság- vasárnapi liturgiából vettünk, arra szólít, hogy segítségül hívjuk a Szentlelket:

„Ó Szentlélek, semmi mást nem kérünk Tőled, csak Istent, Istenért. (…) Add (…), hogy életünk hátralevő idejében mindig, minden pillanatban csupán Neked éljünk, és egyedül Téged akarjunk szeretni és szolgálni! Isten! Isten, Te tiszta szellem, akinek emberségünk edénye üres kehely lehet, hogy betöltsd azt!”

„Isten, Téged kell sugározni a lelkünknek, szívünknek, arcunknak, szavainknak, tetteinknek, hallgatásunknak, életünknek és halálunknak. Neked kell tovább élned abban a nyomban, amelyet távozásunk után a földön hagyunk.”

„Nem maradhat, ne is maradjon más utánunk, mint jelenléted fényes barázdája, a Te világító jeled, aki jelen vagy bennünk, az élő világ magvaiban vagy az összeomló világ romjaiban, mindenek istendicséretében vagy hívságában. Mert minden teremtmény csak arra való, hogy – akár mint lábaid zsámolya, akár mint színed előtt szertefoszló árnyék – Neked készítsen helyet, ó Minden, ó Egyetlen, ó Szeretet!”

„Az igazság Lelke elvezet titeket a teljes igazságra.” (Jn 16,13) A szöveg Fabio Ciardi és Gabriella Fallacara gondozásában „Az élet igéje” szövegével, mely a Fokolár Mozgalom havi kiadványa Grafika Anna Lollo és Placido D’Omina közreműködésével (Szicília - Olaszország)Anna LolloPlacido D’Omina