GYÓGYSZERELÉS.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Advertisements


Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Kamarai prezentáció sablon
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Készítette: Boros Erzsi
Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
ladagab.uw.hu.
Készítette: Gungl Ádám, Schmuck Viktor
G M P Dr. Hetényi László.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT. A kapcsolatok természetrajza Az emberi kapcsolatok transzcendentális vonatkozásai Sivaráma Szvámi vaisnava teológus.
Munkaszervezési ismeretek
Humánkineziológia szak
Mellár János 5. óra Március 12. v
13. Tétel.
NONINVAZÍV ESZKÖZÖK 2. szabály3. szabály Elvezetés vagy tárolás eset- leges adago- láshoz Vér, testfolyadékok, más, infúzió célját szolgáló folyadékok.
MFG-Pro váll-ir. rendszer bemutatása
XLVII. Rozsnyay Mátyás Emlékverseny
A védekezés.
Műveletek logaritmussal
A gyógyszerelés.
Koordináta transzformációk
Euklidészi gyűrűk Definíció.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
ladagab.uw.hu.
Alapfogalmak.
A perifériás idegek és izmok gyógyszertana
Ember László XUBUNTU Linux (ami majdnem UBUNTU) Ötödik nekifutás 192 MB RAM és 3 GB HDD erőforrásokkal.
Műszaki ábrázolás alapjai
Védőgázas hegesztések
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
Darupályák tervezésének alapjai
Gyógyszerek minőségbiztosítása GMP alapelvek
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Vényköteles gyógyszerek expediálásakor végzendő betegoktatás
Lineáris egyenletrendszerek (Az evolúciótól a megoldáshalmaz szerkezetéig) dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém /' /
szakmérnök hallgatók számára
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI 1. Erwin Schrödinger: Quantisierung als Eigenwertproblem (1926) 2.
Üdvözlöm a DrDiag rendszer bemutatóján A DrDiag rendszer szakmai információkat ad az orvosok egészségügyi szakemberek, gyógyszerészek, ápolók számára.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
A leszokás támogatás farmakoterápiája
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
4. Feladat (1) Foci VB 2006 Különböző országok taktikái.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
BRONCHITIS – HÖRGHURUT
FOLYADÉKVESZTÉS ÉS REHIDRÁCIÓ
VARIÁCIÓK ISMÉTLÉS NÉLKÜLI ESET DEFINÍCIÓ
A pneumatika alapjai A pneumatikában alkalmazott építőelemek és működésük vezérlő elemek (szelepek)
HÍDÉPÍTÉS Acélszerkezetek
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
2006. Peer-to-Peer (P2P) hálózatok Távközlési és Médiainformatikai Tanszék.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
MUNKA- ÉS TŰZVÉDELEMI JELEK ÉS JELZÉSEK
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
gyógyszerszedés legfontosabb szabályai,
Bakteriális megbetegedések
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
Felmérés: (általános gyógyszer felhasználás, illetve vény nélküli készítmények)
Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet módosítása január Előadó: dr. Radics.
Üdvözlöm a DrDiag rendszer bemutatóján Forradalmian új orvos- informatikai rendszer, melynek részei: Gyógyszerkereső Gyógyszerfigyelő- és értesítő rendszer.
Káros szenvedélyek.
Boross boglárka Nagy lászló
Előadás másolata:

GYÓGYSZERELÉS

Gyógyszertan (farmakológia): a betegségek gyógyítására, megelőzésére, ill kórismézésre (diagnosztizálásra) szolgáló vegyületekkel, vagyis a gyógyszerekkel foglalkozik az ember ősidők óta törekszik a betegségek gyógyítására

A GYÓGYSZER FOGALMA, HATÁSA, HATÁSERŐSSÉGE

Gyógyszer fogalma gyógyszer minden olyan anyag, amelyet az élő szervezetbe juttatnak betegség megelőzésére gyógyítására vagy amellyel befolyásolni kívánják a szervezet felépítését, működését

Gyógyszerként használt szerek eredetük szerint lehetnek: növényi, állati ásványi anyagok, mesterségesen előállított (szintetikus) vegyületek E vegyületekből bizonyos gyógyászati célra történő előkészítés és feldolgozás után alapgyógyszer készül, amelyből különböző műveletekkel állítják elő magát a gyógyszerkészítményt.

A gyógyító beavatkozások során használatosak még: szérumok, ill. vérsavók mikroorganizmusok okozta fertőzések megelőzésére és leküzdésére kötszerek sebek ellátására (pólya, géz, ragtapasz) csecsemő és felnőtt tápszerek mesterséges táplálásra gyógyászati segédeszközök a gyógyszerek beviteléhez, a kezeléshez (fecskendők, tűk, nyelvlapoc, gyógyszerporlasztó stb)

A gyógyszer engedélyezése és a forgalomba hozatala törzskönyvezés elvégzése után történik. A gyógyszerek a gyógyszergyártó által védett, fantázianevet kapnak.

Gyógyszerek hatása a gyógyszerekben levő hatóanyag-részecskék egy-egy helyi fogadó molekuláihoz, kötődési helyéhez (receptor) illeszkednek, mint zárhoz a megfelelő kulcs ha a gyógyszer hatóanyaga a kötődési helyhez csatlakozik, és reakcióba lép a szervvel, annak működését átmenetileg megváltoztatja ezt a változást nevezzük hatásnak

A GYÓGYSZER KÖTŐDÉSE A SZERVEZETBEN, A GYÓGYSZEREK HATÁSIDEJE, A GYÓGYSZER ADAGJA

A gyógyszer kötődése A szervezetbe bejutott gyógyszermolekula akkor fejti ki hatását, ha talál egy receptort (kötődési helyet) a szervezetben.

Kötődési helyek: Elsődleges ~: ahol a szer a fő hatását kifejti, azaz a legnagyobb mértékben megváltoztatja a szerv működését; ez a hely a gyógyszer támadáspontja Másodlagos ~: a gyógyszer anyaga a szervezet más helyén is kötődhet; ezek felelősek a gyógyszer szedésekor fellépő mellékhatásokért

Gyógyszerek hatásideje: Gyógyszerhatás időtartamát a gyógyszer és a receptor közötti idő tartama határozza meg. Hatásidő lehet: rövid hosszú elhúzódó (retard) hosszan tartó (depó)

Gyógyszer adagja A gyógyító hatás eléréséhez megfelelő mennyiségű gyógyszermolekulára van szükség. Gyógyszeradag=dózis Lehet: Gyógyító adag: gyógyító hatást kifejtő legkisebb gyógyszermennyiség Tűrt adag: a gyógyító adagnál nagyobb, de még károsodást nem okozó gyógyszermennyiség Halálos adag: a túlzottan nagy gyógyszeradag mérgezést ill. halált okozhat

Folyékony gyógyszerek egy részéhez adagoló kanalat adnak. A kezelőorvos a gyógyszerrendeléskor megszabja azt a mennyiséget, amely az eredményes kezeléshez szükséges: pl.: naponta 2x1 tbl vagy 3x1 ek oldat A gyógyszerben levő hatóanyag mennyiségét többnyire grammban (g) adják meg. 1 mg= 0,001 g NE = nemzetközi egység >> a hatóanyagból nagyon kis mennyiség van a szerben Oldatoknál: 1 kk= 5 g 1 gyk = 10 g 1 ek = 15 g Folyékony gyógyszerek egy részéhez adagoló kanalat adnak.

A GYÓGYSZER SORSA A SZERVEZETBEN, A MELLÉKHATÁSOK

Gyógyszer sorsa a szervezetben A bejuttatott gyógyszer a véráramba jut. Az emésztőrendszeren keresztül bekerült gyógyszeranyag a májon halad át és a májsejtek méregtelenítő hatása folytán átalakul: több gyógyszer itt válik hatásos anyaggá mások viszont veszítenek hatásosságukból Nem mindegy, hogy a májsejtek működése ép-e. Felszívódás = az a folyamat, amelynek során a gyógyszer a beadás helyéről a vérbe jut.

Gyógyszerhatás: A szervezetbe bejutott gyógyszer kifejti hatását: helyi hatás: kültakarón, felszínen vagy belső szerveken általános hatás: a vérbe jutott gyógyszermolekulák a célszerv receptorain kívül eljutnak más receptorokhoz is, sőt hatást fejtenek ki az egész szervezetre (védekezőrendszer mozgósítása, annak támogatása stb.)

A gyógyszerek mellékhatása =nemkívánatos hatás Pl.: hányinger, hányás, fejfájás, kipirulás, verejtékezés, hasmenés stb. a gyógyszerek leírása = betegtájékoztató tartalmazza

Gyógyszerallergia= A szervezetbe jutott gyógyszer olyan anyagok keletkezését indíthatja el, amelyek ismételt gyógyszerbejutás esetén érzékenységi reakciót váltanak ki Ilyenkor a szervezet a szokásostól eltérő reakcióképességgel lép fel, néha életveszélyes lehet, pl.: Penicillinnel szembeni allergia

súlyosabb (életveszélyes): Tünetei: enyhébb: bőrviszketés, csalánkiütés stb. súlyosabb (életveszélyes): Gégevizenyő, tüdővizenyő, sokk stb.)

Kétfajta gyógyszer a szervezetben kiegészítheti vagy ronthatja egymás hatását – erre figyelni kell. Egyes gyógyszerek károsíthatják a fejlődésben lévő magzatot>> fejlődési rendellenességet okozhatnak Bizonyos gyógyszerek az anyatejjel kiválasztódhatnak.

GYÓGYSZERMÉRGEZÉS

Fogalma: a gyógyszer okozta betegség Bekövetkezhet: szándékosan (öngyilkosság) véletlenül Oka: az előírt adagnál nagyobb mennyiségű gyógyszer bevitele a szervezetbe valamely ok folytán lelassul vagy egyáltalán nem következik be a kiürülés a szervezet túltelítődik a gyógyszer anyagával

Veszélyeztetettek: gyermekek, idősek Kiváltója: gondatlan tárolás/gyermekeknél feledékenység/időskorúban a gyermekek érdeklődését felkeltik a különböző színű, mintázatú tabletták, sokszor hasonlítanak bizonyos cukorkákhoz

GYÓGYSZEREK ÁTALAKULÁSA, FELHALMOZÓDÁSA, KIÜRÜLÉSE

Gyógyszerfelhalmozódás: a tartósan, hosszú időn át szedett gyógyszerek hatóanyagának felhalmozódása Telítő adag: a gyors gyógyszerhatás elérése céljából bizonyos gyógyszerek esetében kezdetben alkalmazott nagyobb adag Fenntartó adag: a továbbiakban, csökkentett adag

Gyógyszerek kiürülése a szervezetből: veséken keresztül vizelet formájában bélrendszeren át, részben felszívódással, részben széklettel mirigyek termékeivel verejték, nyál útján tüdők működése során a kilélegzett levegővel bőrön keresztül párolgással

Gyógyszerérzékenység csökkenés: folyamatos adagolás során a gyógyszer nem tud olyan hatást kifejteni, mint a kezelés elején ill. bizonyos idő után csak nagyobb adagban fejti ki a kellő gyógyító hatást

Gyógyszerfüggőség formái: Lelki (pszichés) = gyógyszeréhség: a beteg a gyógyszer hatását szeretné megismételni azért, hogy átélje ugyanazt az élményt Testi (szomatikus) = gyógyszerhozzászokás: a hosszan tartó gyógyszeres kezelés után az illető gyógyszer szedésének elmaradásakor testi elvonási tünetek is társulnak a lelki mellé

Rezisztencia: a baktériumok elleni indokolatlan gyógyszerszedéssel járó veszély, hogy a szervezetben kialakul a kórokozó ellenálló képessége

GYÓGYSZERFORMÁK

Előállításuk szerint Gyógyszergyári készítmények Gyógyszertári (magisztrális) készítmények

Felhasználásuk (alkalmazásuk) szerint: Külső használatra alkalmas gyógyszerkészítmény>> hengeres üvegben >> „KÜLSŐLEG!” felirattal Belső használatra szolgáló gyógyszerkészítmény >> hatszögletű üvegben >> „BELSŐLEG!” felirattal

Megjelenési formájuk szerint: Szilárd formák: tabletta, drazsé, pilula, por, kapszula, kúp, golyó >> fiola, üvegcse, műanyag- vagy papírdoboz kiszerelésben Lágy formák: kenőcs, paszta, krém >> üveg vagy műanyag edény, tubus kiszerelésben Folyékony formák: oldat, keverék, szirup, kivonat, főzet >> üveg kiszerelésben vagy inejkció, infúzió – fiola kiszerelésben vagy permet – porlasztás (spray) formájában

GYÓGYSZEREK SZERVEZETBE JUTTATÁSÁNAK MÓDJAI

Emésztőrendszeren keresztül Szájon át, lenyelve (tbl, pilula, folyadék) Nyelv alatt (tbl, spray) Végbélen át (kúp, kenőcs, beöntő folyadék) Szondán keresztül (közvetlenül a gyomorba)

Emésztőrendszert megkerülve Injekció formájában: bőrbe, bőr alá, izomba, erekbe (véna, artéria), testüregekbe, közvetlenül a szívbe, gerincvelőűrbe, ízületbe) Orron át: orrkenőcs, orrcsepp Szembe: szemkenőcs, szemcsepp Légutakon át: spray, gyógyszerporlasztóval hüvelybe alkalmazva: kúp, golyó, oldat, kenőcs Bőrön át: kenőcs, krém, paszta, folyadék, spray, tapasz, ionok elektromos úton történő bejuttatása (iontoforézis)

GYÓGYSZEREK BESZERZÉSE, TÁROLÁSA, RAKTÁROZÁSA

Beszerzés intézményi otthoni

Intézményi beszerzés, tárolás, adagolás

Követelmény: a tárolás során a gyógyszer minősége ne változzon. A gyógyszer állás közben veszíthet hatásából; befolyásolja: tárolási hő- és fényhatás Követelmény: a tárolás során a gyógyszer minősége ne változzon. Tárolás: kulccsal jól zárható szekrényben, amely nincs radiátor közelében, napsütéses helyen betűrendben, lejáratos gyógyszerek előrébb Külön (nem az élelmiszeres) hűtőszekrényben (kenőcs, kúp, oldat)

Felhasználhatósági idő jelzett a csomagoláson gyártási szám utolsó 2 számjegye jelzi a gyártás évét jelölhetik külön ha nincs, akkor általában 5 év

Kábítószerek Erős falú, jól zárható ún, kábítószeres dobozban a szekrényben Ennek kulcsa egy külön ezzel a feladattal megbízott felelősnél legyen Csak egyszeri adag, névre szólóan vehető ki, azonnal be kell adni Kartonon rögzíteni

A vény nélkül kapható gyóygszereknél is kikérni az orvos vagy a gyógyszerész véleményét. Tilos: bármilyen gyógyszert jelzés nélkül vagy más feliratú (főként élelmiszeres, üdítőitalos stb.) üvegbe átönteni vagy abban tárolni!!

Otthoni gyógyszerbeszerzés, tárolás, adagolás HÁZIPATIKA

1) Sebellátás eszközei Mullpólya Rugalmas pólya Steril gézlapok HÁZIPATIKA 1) Sebellátás eszközei Mullpólya Rugalmas pólya Steril gézlapok Ragtapasz Sebtapasz Steril vatta

2) Nem erős hatású (recept nélkül kapható) gyógyszerek HÁZIPATIKA 2) Nem erős hatású (recept nélkül kapható) gyógyszerek Fájdalomcsillapító Lázcsillapító Görcsoldó Meghűlés elleni szer Rovarcsípés elleni szer Székrekedés elleni szer Hasmenés elleni szer C-vitamin (vitaminkészítmények) Torokfertőtlenítő, szopogató tbl Fertőtlenítőszer

HÁZIPATIKA 3) Orvos által rendelet eseti vagy tartós szedésre felírt gyógyszerek 4) Egyebek ( lázmérő, ágytál stb)