Monitorozás Általános bevezető Eszközök Kiragadott példák Demó { +néhány gondolat } Hangolás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
Advertisements

64 bites architektúra, csapdák és átjárók Tóth Sándor Terméktámogatási tanácsadó.
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat
Adatbázisok SQL. TARTALOM Szijártó M.2 Témakörök  Az SQL tulajdonságai  A műveletek fajtái  Objektum-műveletek  Lekérdezések Tulajdonságok és műveletek.
Architektúra (Oracle Library – Concepts)
PL/SQL folytatás Kurzorok Alprogramok Tárolt eljárások ADATBÁZIS ALAPÚ RENDSZEREK.
Felhasználói felületek és üzleti logika Bollobás Dávid ASP.NET
Oracle tuning server.101/b10752/toc.htm.
Partitioning megvalósítása egy konkrét alkalmazásban Nagyméretű adattáblák szelídítése partícionálással.
Önálló labor beszámoló – 8. félév Nyárády Péter QJA31E
előadás Barabás Péter SQL Server előadás Barabás Péter.
Adatbetöltésre való (ETL eszköz) + AdattisztításAdatprofilozás Adatbányász modellek Futtatása Szövegbányászat (szótövezés, …) … Része az SQL Server.
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés DCL – Adatvezérlő nyelv.
Delphi programozás alapjai
Vállalati adatok megnyitása a külvilág felé
SQL Server – 2000, 2005, 2008* Best practices, nem kinyilatkoztatás Főleg üzemeltetői szemszögből Tematika: A legfontosabb lépések Egy szerver telepítése.
5. GYAKORLAT SQL CREATE TABLE, aktualizálás. S QL Structured Query Language A relációs adatbáziskezelés szabványos nyelve Nem algoritmikus, de beépíthető.
– SQL 2: Adatok kezelése – Tarcsi Ádám, január 30. Adatbázis gyakorlat.
– Adattáblák & adatok kezelése – Tarcsi Ádám január Adatbázis gyakorlat.
INSERT INTO Egy vagy több rekordot ad hozzá a táblához. Egyetlen rekordot hozzáfűző kifejezés: INSERT INTO cél_tábla (mező1,mező2,…) VALUES (érték1, érték2,
(MY)SQL MEGJEGYZÉSEK. MYISAM VS. INNODB  A MySQL-ben többféle tárolási motor is használatos: MyISAM, InnoDB  A régebbi verziókban a MyISAM alapértelmezett,
Készítette: Sárközi Anikó
Delphi programozás alapjai Nagyváradi Anett PTE PMMK MIT.
SQL92 lehetőségek KL A tábla B tábla C view adatok VIEW működése utasítás: SELECT.. FROM A,B … SELECT.. FROM C Az adatok a hivatkozáskor állítódnak elő.
Adattáblák létrehozása, módosítása, tranzakciók, megszorítások Rózsa Győző.
SQL Server 2005 Reporting Services Kószó Károly rendszermérnök Microsoft Magyarország.
SQL Server 2005 relációs adattárház technológiák
Exchange kiszolgálók védelme Data Protection Manager 2007-tel – 1. rész Leltár - Újdonságok az Exchange 2007 SP1-ben Exchange kiszolgálók védelme Data.
Jobb eszközkihasználtság, erőforrások dinamikus használata Könnyebben felügyelhető és áttekinthető informatikai környezet Új generációs webes technológiák.
Compressed backup Policy Based Management (DMF) AuditEncryption Data encryption Key Management PowerShell (Agent Jobokba is berakható) Page Recovery,Miroring.
RDF és SPARQL. Felhasznált anyagok Marcelo Arenas, Claudio Gutierrez, Jorge Peréz: RDF and SPARQL: Database Foundations (bemutató) Claudio Gutierrez,
XML támogatás adatbázis-kezelő rendszerekben
SQL Server 2014 CTP2 újdonságok
Demo/teszt környezetek Szerver konszolidáció Adatközpontok alapja.
Alertet indíthat egy: SQL Server esemény (LOG) SQL Server performancia érték WMI events Alert végezhet: Operátor értesítést JOB indítás (válasz az eseményre)
SQL.
Az SQL nyelv alapjai.
Adatkezelés Ez az előadó neve beosztása vállalata.
Adatkezelés ABC: A Create Table-től a megjelenítésig Árvai Zoltán Consultant, Trainer Számalk Oktatóközpont.
Adattáblák létrehozása, módosítása, tranzakciók, megszorítások Rózsa Győző.
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele a minimum elégséges érdemjegynek!
Adatbázis-kezelés SQL-lel
Felhasználók és jogosultságok
SQL DDL DATA DEFINITION LANGUAGE. Táblák létrehozása CREATE TABLE táblanév ( oszlopnév1 típus(méret) /DEFAULT érték/ /NOT NULL/, oszlopnév2 típus(méret)
Készítette: Tóth Ervin
SQL-Structured Query Language. Parancs(utasítás) csoportok CREATE - táblák létrehozása ALTER – táblák módosítása DROP – táblák törlése DDL –Data Definition.
1 Verseny 2000 gyakorlat ODBC Adatforrás létrehozása.
MERGE utasítás Komponálható DML GROUPING SETS Adattömörítés Csillag Join és Bitmap Filter Sparse oszlopok Filtered index Full Text Kereső Megbízható.
XML fejlesztések TSQL fejlesztések Tábla paraméter SQLCLR fejlesztések 8k limit feloldása Több paraméteres UDA-ek Ordered UDF-ek Entity Framework ADO.NET.
ORACLE ORDBMS adminisztrációs feladatok 3. rész dr. Kovács László 2004.
Magas rendelkezésre állású Hyper-V rendszer építése
– SQL 3: SELECT - 1. – Tarcsi Ádám, január 31. Adatbázis gyakorlat.
– SELECT - 2. – Tarcsi Ádám március Adatbázis gyakorlat.
Tarcsi Ádám, Adatbázis gyakorlat – Adattáblák – Tarcsi Ádám, január.
Ma az un. Relációs adatmodelleket használjuk.
Automatizálási folyamatok az SQL 2012-ben
Szerver és kliens gép közötti kommunikáció Adattárolási modellek  OLTP: OnLine Transaction Processing az MSSQL Szervert egy időben egyszerre sok felhasználó.
5. gyakorlat Fleiner Rita.
Többtáblás lekérdezések, hierarchikus lekérdezések, allekérdezések
Webprogramozó tanfolyam
Adatbázis-kezelés 3-4. Adatok lekérdezése utasítás általános formája SELECT [ALL/DISTINCT] {*/, …, } FROM [ ], …, [ ] [WHERE GROUP BY, …, HAVING ORDER.
1 Verseny 2000 gyakorlat SQL 2000 Server Portál adatbázis létrehozása.
– SELECT - 1. – Tarcsi Ádám január Adatbázis gyakorlat.
SQL Server 7 installálása. A szükséges hardver és szoftver Processzor Memória Háttértár OS Hálózat Kliensek.
Egy lekérdezés végrehajtása SELECT o1 FROM T1 WHERE o2 = … Hogyan jutnak el a megfelelő sorokból a mező értékei a klienshez?
Programozás III JPA.
Logisztikai projekt - gyakorlat Adatbázis-elmélet
Előadás másolata:

Monitorozás Általános bevezető Eszközök Kiragadott példák Demó { +néhány gondolat } Hangolás

Minél kevesebb hatás a felügyelt rendszerre Rontja a teljesítményt Hamisíthatja a mért adatokat Tetszőleges részletességű monitorozás Pl. lockok: instance – adatbázis – tábla – lap szinten Pont a szükséges adatokat monitorozzuk „ami elmúlt, soha nem jön vissza már” (Máté Péter) A sok logot soha senki nem akarja kielemezni

Mi lehet a probléma? Nem elég csak akkor monitorozni, amikor probléma van – kell a viszonyítási alap Időnként alaposan, folyamatosan átfogóan Processzor, memória, diszk, hálózat, tranzakciók, lockok Probléma esetén a megfelelő részt tovább bontani Teljesítményszámláló Érték Processor:%Processor time\_Total PhysicalDisk:Avg Disk Write Queue Length\_Total 5 SQLServer:Buffer Manager\Page life expectancy 51 SQLServer:Transactions\ Transactions 119

Performance Studio SQL Profiler SQL Trace Data Collection (Performance Data Warehouse) Data Collection (Performance Data Warehouse) Performance Counterek Performance Counterek Extended Events (xEvents) DMV-k SQL Server Management Studio ??

(Performance Data Warehouse) Proaktív/preventív monitorozás eszköze Baseline készítésére kiváló Különböző adatforrások egységes kezelése Pillanatnyilag kezelt adatforrások (collector type): Teljesítményszámlálók SQL Trace T-SQL lekérdezések Lekérdezés statisztikák (előre definiált halmaz) Bővíthető Központi monitorozás 3-5% többletterhelés msdb és Management Data Warehouse adatbázisok

Data provider: egy definiált adatforrás, ami egy collector type szerinti adatokat szolgáltat Collector type: logikai egységesítő réteg, ami a különböző típusú adatforrásokból történő tényleges adatkinyerést meghatározza Collection item: egy collector type egy példánya Collection set: collection item-ek csoportja, a kezelhető adatgyűjtési egység Collection mode - cached: az adat nem kerül be azonnal az adatbázisba (később)

Data providerek Collection Set Collector type Collection item MDW Data Collector Cache Riportok

Sok eddig rejtett belső esemény kinyerhető Pl. kapcsolatonkénti várakozások Korrelálható az operációs rendszer eseményeivel Kernel trace-szel összevethető Event Tracing for Windows (ETW) segítségével Nincs GUI Minimális többletterhelés a rendszer számára 2GHz-es CPU-n 2  s / eseményfeldolgozás Folyamatosan futtatható Egy esemény többszörösen feldolgozható

{ SQL 2008 teljesítménymonitorozás }

Sokkal hatékonyabb működés Az SQL Server 2008 Integration Services 1.18 TB adatot 29 perc 54 másodperc alatt töltött be (szövegfájlokból) Eddig senki nem mutatott fel jobb eredményt

Kihívások Hová tegyem a clustered indexet? Hová tegyem a clustered indexet? A plusz indexek rontják a DML utasítások hatékonyságát  Rosszul megírt alkalmazáslogika  Tűzzünk ki célt Kevesebb I/O művelet Egy gyakori lekérdezés gyorsítása Egy erőforrásigényes lekérdezés optimalizálása Monitorozzunk előtte-utána { baseline } { Statisztika? Index fragmentáció? }

Database Engine Tuning Advisor* Tranzakció izolációs szintek* Particionált táblák* Minimally logged insert Policy-based Framework Adat és backup tömörítés OPTIMIZE FOR* {UNKNOWN} Plan Guide* Plan Forcing* Filtered index FORCESEEK Resource Governor * SQL Server 2005 (SP2)

CPU és memória szabályozása A rendszerprocesszek védettek (DAC is) A ki nem használt minimum memória elveszett CPU soft, memória hard limit CPU-t ad többet, ha lehet, memóriát nehéz visszavenni Versengés esetén nem ígér arányos elosztást A max 70%-os pool kaphat több erőforrást, mint a 100%- os

defaultinternal KiskerPoolRiportPool RiportKisker Classifier UDF KiskerWG internal default RiportWG Max CPU: 20% Max mem: 20% KR Min CPU: 60% Max CPU: 100% Max mem: 100% Max CPU: 100% Max mem: 100% Min CPU: 20% Max CPU: 100% Max mem: 100%

RiportPool min:10%, max 30% KiskerPool min:30%, max 80% Default min: 0%, max 100% dbo.tbl1... Megosztott memória

Adatot sor vagy lap alapon, csak a lapon tárolt adatokat! Mentés számszerűen: BACKUP DATABASE AdventureWorks TO ‘AdvBAK’ WITH COMPRESSION (tömörítetlen adatbázis) Tömörítetlen mentés Tömörített mentés Backup I/O2410 Backup CPU93126

Csak a rekordok egy részére készül el az indexfa Kevesebb helyet igényel Gyorsabb futás Nemcsak filtered index, de filtered statisztika is van (join-t segítheti) CREATE INDEX IX_Address ON Person.CustomerData(City, Address) WHERE is_active = 1 CREATE INDEX IX_Address ON Person.CustomerData(City, Address) WHERE is_active = 1

Full table scan vs. Index seek Segítség, ha ismerünk összefüggést az adatok között (pl. ügyfélszámok és regisztrációs dátumok), és azok egyenetlen eloszlásúak Ha nincs megfelelő index, akkor elbukik { csak akkor használjunk hinteket, ha pontosan felmértük a helyzetet és a következményeit } SELECT * FROM Person.Address WITH (FORCESEEK) WHERE StateProvinceID = 8 SELECT * FROM Person.Address WITH (FORCESEEK) WHERE StateProvinceID = 8

Bizonyos esetekben nem nyúlhatunk az alkalmazáshoz és a lekérdezésekhez Külső fejlesztés, több telepített példány, stb. Megadhatunk teljes végrehajtási tervet (XML) vagy csak hinte(ke)t EXEC = = = N'SELECT TOP 233 * FROM = N'SELECT TOP 233 * FROM = = = = = = = N'OPTION (MAXDOP = N'OPTION (MAXDOP 1)' EXEC = = = N'SELECT TOP 233 * FROM = N'SELECT TOP 233 * FROM = = = = = = = N'OPTION (MAXDOP = N'OPTION (MAXDOP 1)'

{Teljesítményhangolás}

Az SQL Server 2008 sokat ad hangolhatóság terén is Próbálják ki az SQL Server 2008-at minél előbb Ez csak egy rövid áttekintés volt ? ?

{ Viszontlátásra}