Pearl Harbor.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
II. Világ Háború Fegyverei és csatái
Advertisements

Az I. világháború
A változó NATO  2009-ben volt 60 éves  Hogyan tudott fennmaradni ennyi ideig?
Pearl Harbor a korabeli magyar sajtóban
A következő képeket kém-műholdak segítségével készítették. A képeket az ENSZ tette közzé, mivel azok egyértelmű és kétségbevonhatatlan bizonyítékai az.
Szovjet-Finn határviták Balogh Márton. Finnország a tárgyalt korszakban Az ország 1918-ban nyerte el függetlenségét. (Tartui béke, 1920, október.
Az I. Világháború Békekötések.
A II. világháború repülőgépei
Az Egyesült Államok etnikai és demográfiai jövője
1941. december 7. _______ Pearl Harbor, HAWAÏ
KÉSZÍTETTE: RÉMIÁS FLÓRA Biológia- földrajz tanári msc
A BRIC-országok jövője
AZ ÚJONNAN IPAROSODÓ FEJLŐDŐ ORSZÁGOK
Call of duty 2.
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
A II. VILÁGHÁBORÚ Története Készítette: Orbán Balázs 9/A.
Hálaadás „Thanksgiving”
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
AZ OVERLORD-HADITERV.
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
8.1 Az OMM felbomlása és következményei
Fukusimai atomerőmű-baleset
Amerikai harci repülőgépek II. W.W. (V.H.) Tibor Arato gyüjteményéből Oktober Made by: kétkezi János GAZ-da,
Az amerikai (USA) kommunikáció
Március 13.- ai budapesti kirándulás
Miért tör ki egy háború? Az 1991-es Irak elleni amerikai támadás háttere Részletek a Milánói Műszaki Egyetem “Modellek és természeti erőforrás-gazdálkodás”
Magyarország a II. világháborúban.
Összehasonlító gazdaságtan
Készítette Ferenci Brúnó és Kondor Máté
Egy példa: hogyan született (volna) a vadászrepülő flotta cseréjére vonatkozó döntés? A ZMNE szolnoki kampuszában, 2002-ben, a „FUTURE AVIATION TECHNOLOGIES”
Izrael születése -britek elleni terrorista akciók(Dávid Károly Hotel felrobbantása) novemberében az ENSZ döntése értelmében Palesztinát két részre.
Dareiosz fia Xerxész újra támad: (kb katona, 650 hajó)
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
A nukleáris fegyverek elleni harc világnapja Március 1.
WTC A Világkereskedelmi Központ (World Trade Center, WTC) egy eredetileg hét épületből álló épületkomplexum volt New York város Manhattan kerületében.
Nincs átfogó magyar monográfia Idegen nyelvű irodalom Időrendi adatbázis Tematikus adatbázis Folyóiratok, szaklapok Gazdasági adatok értékelése Kétoldalú.
Fred Brewer angol kalóz kalandozásai Francis Drake-kel
Vörösiszap katasztrófa!!!
A Monarchia haditengerészetének csatái
A „nagy háború” okai 36. lecke Készítette: Vezér Zalán.
Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.
TÉMAKÖR: A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ: szeptember szeptember 2.
NAPÓLEON HADJÁRATAI.
Az első világháború (csoda)fegyverei: Repülőgépek
Az első világháború (csoda)fegyverei: Német hadiléghajók
A tengelyhatalmak térnyerése. Az angliai csata Az USA a Monroe-elvet képviseli Hitler szeretne megállapodni a britekkel a germán rokonságra hivatkozva,
A szövetségesek győzelme Ki volt Wernher von Braun? Mi volt a Hannibal-hadművelet?
Fekete Afrika A 2. Világháború jelentős hatással volt Afrikára. A háború után a legtöbb afrikai országban napirendre került a függetlenség kihívása. A.
FORDULAT A HÁBORÚ MENETÉBEN
A világháború kezdete július 28. – november 11.
A Federal Reserve effektus
A bizalom szerepe Koreai Köztársaság.
Franklin D. Roosevelt ..
Bonaparte Napóleon hadjáratai.
Jaltai konferencia Molnár Kinga (12.B).
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
Amikor a természet kitör…
EURÓPA AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ UTÁN
KIS TIGRISEK.
A SEMLEGESSÉGTŐL A DONI KATASZTRÓFÁIG
A szövetségesek felülkerekedése
AZ ANTIFASISZTA KOALÍCIÓ GYŐZELME
A világválság jelenségei, gazdasági és társadalmi következményei
50 amerikai állam – 50 meseszép őszi fotó
Katasztrófák, a világ körül A KATASZTRÓFA TERMÉSZETI VAGY EMBERI OKOKBÓL BEKÖVETKEZŐ OLYAN ESEMÉNY, AMI ÉLŐLÉNYEK NAGY LÉTSZÁMÚ CSOPORTJÁNAK ÉLETKÖRÜLMÉNYEIT.
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
Hidegháború.
A felvilágosodás elterjedése
A következő képeket kém-műholdak segítségével készítették
Előadás másolata:

Pearl Harbor

Általános adatok A Pearl Harbor-i csatában 1941. december 7-én a Nagumo Csúicsi tengernagy vezette japán flotta megtámadta az Amerikai Egyesült Államok haditengerészetének Pearl Harbor-i (Hawaii-szigetek) támaszpontját.

Előzmények Az USA nem nézte jó szemmel Japán hódító politikáját, ezért zárolta az országban lévő japán vagyont, és fokozatosan megszüntette a kereskedelmet Japánnal.

Jamamoto Iszoroku tengernagy tervezte meg a Pearl Harbor elleni támadást. A részleteket Genda Minoru dolgozta ki Fucsida Micuo parancsok segítségével.

Támadás Az 1. japán flotta 1941. november 26.-án indult el a Kuril-szigetektől. A támadást úgy időzítették, hogy az amerikaiaknak a lehető legnagyobb meglepetést okozzák.. Félórányi mészárlás és zűrzavar után a japán gépek eltűntek az égről.

Az első hullám Nagumo flottája december 7.-én 183 repülőgéppel szállt fel a hordozókról Fucsida Micuo vezetésével. A támadás teljesen elsöpörte a légvédelmet is. Az ekkor érkező B-17-eseket a japán vadászgépek lelőtték.

A második hullám A második hullám 170 gépből állt. Azokat a hajókat támadták, amelyek az első hullámban kevésbé sérültek meg.

A harmadik hullám Fucsida Micuo és a japán pilóták a harmadik hullámban az épségben maradt hajókat és repülőgépeket, illetve az üzemanyagtartályokat akarták támadni, de Nagumo tengernagy úgy gondolta, hogy már így is súlyos veszteségeket okoztak az amerikaiaknak, így a harmadik hullámot lefújta.

Japán Japán csak 29 repülőgépet és 4 tengeralatt-járót vesztett el.

Egyesült Államok Négy csatahajó (USS Arizona, USS California, USS Nevada, USS West Virginia) elsüllyedt. A USS Oklahoma felborult. Három másik csatahajó (USS Pennsylvania, USS Maryland, USS Tennessee), valamint 3 cirkáló és 3 romboló súlyosan megsérült.

188 repülőgép megsemmisült. 2403-an meghaltak, 1178-an megsebesültek 188 repülőgép megsemmisült. 2403-an meghaltak, 1178-an megsebesültek. A legsúlyosabb veszteségek az Arizona csatahajón következtek be. Az első támadás során bomba hullott a kéménybe, és az ezt követő robbanás közel ezer embert ölt meg.

Következmények Ez lehetővé tette, hogy Japán még 1941-ben megtámadja a Fülöp-szigeteket, Hongkongot, és Malajziát. A nemzet döbbenten hallgatta Franklin D. Roosevelt elnököt, aki december hetedikét „a gyalázat napjának” nevezte. Másnapra a háború európai konfliktusból világháborúvá szélesedett, mert az USA ezzel belépett a háborúba.

Tikvicki Natália VIII. c Elkészítette: Tikvicki Dora VIII. c Tikvicki Natália VIII. c