Audióállományok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tömörítés.
Advertisements

Minden amit tudni akartál de soha sem merted megkérdezni
Az MPEG tömörítés.
Az adatvesztéssel járó AUDIÓ TÖMÖRÍTÉS
Jelátalakítás és kódolás
Számítógép grafika.
Multimédia szoftverek
Kommunikációs Rendszerek A kommunikáció Forrás kódolás Feladat: -az információ tömörítése.
Jelátalakítás és kódolás
Video.
Tömörítés lényege, típusai Tömörítés, kicsomagolás ZIP,RAR
Informatikai alapismeretek Hardver
Shannon Tétel A sávszélesség egy négy pólus jellemző, amit hertzben mérnek. A sávszélesség alapvető jelentőséggel bír több területen, legfontosabbak ezek.
D-Link Boxee Box (Media center). D-Link a praktikus eszközök gyártója Adatfelhő megoldások Hálózati eszközök (routerek, switchek, hálózati adapterek,
Mintavételezési frekvencia
Multimédiás technikák 1. kérdés Melyik diszkrét médium? a)hang b)videó c)animáció d)kép.
Multimédiás technikák 1. kérdés A homogén foltok kódolása milyen tömörítést valósít meg? a)veszteséges b)káros c)veszteségmentes d)redundáns.
7. Óra Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás
Tömörítés fogalma: Az adathordozón lévő állományok méretének csökkentése. A tömörítés során két műveletet hajthatunk végre: - Becsomagolás - Kicsomagolás.
Készítette: Pető László
Készítette: Pető László
Veréb Tamás Kiselőadás témája: Hangkártyák
MULTIMÉDIA ELEMEI.
Az információ és kódolása Kovácsné Lakatos Szilvia
Audacity.
Multimédia alkalmazások alkotórészei Szöveg Hang Grafika Video.
A mikrofon -fij.
Tömörítő programok.
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas.
Hangformátumok Konverzió, Tömörítés.
Hordozható médialejátszók napjainkban
Windows Movie Maker 2.6 Multimédia Készítette: Urbin András.
Szilágyi András Digitális videózás Szilágyi András
1 Takács Béla HOGYMŰKÖDIK A SCANNER? (1.) A scanner lelke, mint a digitális fényképezőgépnél vagy a digitális kameránál a CCD. CCD - Charge Coupled.
Nem irodai programok fájltípusai
Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás
Operációs rendszerek 2..
Képek feldolgozása 7. osztály.
Tömörítés Fogalma Előnye-hátránya Fajtái Programok.
Rádió szolgáltatás az internet Dánielisz László, Antenna Hungária ZRT.
Windows Intéző.
Összefoglalás Az informatikai eszközök használata
Alapfogalmak, módszerek, szoftverek
Informatikai alapismeretek Hardver
Adattömörítés.
Rövid ismertető mikrofonnal történő
A DIGITÁLIS HANG.
Multimédiás lejátszóprogram
FARKAS VIVIEN. MINTAVÉTELEZÉSI FREKVENCIA  A digitalizálás során használt legfontosabb minőségi tényező a mintavételezési frekvencia, vagy mintavételezési.
Digitális audio tömörítése, hangfájlformátumok
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 CD, DVD írás.
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Multimédia az interneten Papp Szabolcs 2009.
Videó-szerkesztő programok és videó-formátumok
Adat és információ. Információ, tudás  A latin informatio = felvilágosítás, tájékoztatás, oktatás szóból  Minden, ami megkülönböztet  Új ismeretté.
  Az archiválás egy olyan eljárás, ahol könyvtárakat és fájlokat egyetlen állományba tesszük tárolás vagy továbbíts céljából.  Az archiválás azonban.
A DIGITÁLIS HANG Mi a hang? A hang valamilyen rugalmas közegben terjedő rezgéshullám ami az élőlényekben hangérzetet kelt. A hang terjedési sebessége.
Hang és Videó formátumok, tömörítések Lengyel Zsolt – Multimédia alapjai.
Hangfelvétel készítésének alapjai, a Windows Movie Maker videóvágó program használata 9. témakör:
9. Óra Tömörítés Tömörítés fogalma: A tömörítő eljárások segítségével adatainkat olyan alakra hozhatjuk, amelyeknek kisebb a mérete, mint az eredetinek.
Mintavételezési frekvencia A digitalizálás során használt legfontosabb minőségi tényező a mintavételezési frekvencia, vagy mintavételezési gyakoriság (angolul:
Elérésük Win7 alatt: Windows gomb> Minden program> Kellékek> Rendszereszközök> …
Készítette: Pető László
Tömörítő programok.
Multimédia.
Tömörítés.
Informatikai alapismeretek Hardver
HANG 2 Multimédia tananyag Huszár István.
HANG Multimédia tananyag Huszár István.
A digitális kép bevezetés.
Előadás másolata:

Audióállományok

A hang digitalizálása Ahhoz, hogy a hangot bevigyük a számítógépbe (vételezzük) át kell alakítani analóg jelből digitális jelbe. Ez az eljárás másnéven a hang digitalizálása. A műveletet az analóg-digitális átalakitó végzi (AD converter). Hang Mikrofon Analóg jel Hangkártya Digitális jel Állomány a lemezen

Hangreprodukció Ahhoz, hogy számítógépből halljuk a hangot (hallgassuk), át kell alakítani digitális jelből analóg jelbe. Ez az eljárás másnéven a hangreprodukció. A műveletet a digitális-analóg átalakitó végzi (DA converter). Hang Hangszóró Analóg jel Hangkártya Digitális jel Állomány a lemezen

Hangminőség A hangminőség érteke a Bit rate. Ez nem más mint a bittek száma másodpercenként (kbit/s). Néhány példa a hang minőségére: 4 kbit/s – minimális bit szám, hogy érthető legyen a beszéd 8 kbit/s – „telefonminőség“ 32 kbit/s – MW (AM) minőség 96 kbit/s – FM minőség 128 kbit/s – legelterjedtebb minőség (pl. MP3) 256-320 kbit/s – Audio CD minőség

Hangformátumok Három csoportba vannak osztva: Tömörítés nélküli audióállományok Veszteségmentesen tömörített audióállományok Veszteségesen tömörített audióállományok

Tömörítés nélküli audióállományok Tömörítés nélküli audióállományok tartalmazzák az eredeti hangfelvételt. Ezek az állományok általában nagyok, azaz 5MB-tól akár 20MB-ig minden egyes percre. Legelterjedtebb formátumok: - .midi (Musical Instrument Digital Interface) - .wav (Waveform) - .aiff (Audio Interchange File Format)

Veszteségmentesen tömörített audióállományok Veszteségmentes tömörítéssel a tömörített állomány nagysága az eredeti állomány felére csökken, viszont a minőség is és az adatok is megmaradnak. Legelterjedtebb formátumok : - .wma (Windows Media Audio) - .flac (Free Lossless Audio Codec) - .shn (Shorten)

Veszteségesen tömörített audióállományok Veszteségesen tömörített állományokból kimaradnak azok a hangok, amelyeket az emberi fül alig-, vagy egyáltalán nem érzékel (hangok 20 Hz alatt és 20.000 Hz felett). Legelterjedtebb formátumok : - .mp3 (MPEG-Moving Pictures Expert Group) - .ogg (Ogg Vorbis) - .aac (Advanced Audio Coding)

Hangformátum közötti átalakitás (konvertálás) Számos ingyenes szoftver létezik, mint pl. Switch sound file converter, Free Sound Recorder, Audacity, stb. Az eljárás egyszerű: a program indítása után az Open paranccsal beolvassuk a kívánt audióállományt. A beállításokban kiválasztjuk a formátumot és a helyet ahová az új állományt mentjük. Végül a Convert parancsra kattintunk. (A parancsok elnevezése változhat a programtól függően)

Köszönöm a figyelmet!