Információtárolás és visszakeresés a repertóriumokban és a cikkadatbázisokban Gellér Ferencné dr. 2008. 06.20.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Advertisements

2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Készítette: Gizella Katalin és Kovács Márta Szeged, május 13.
Könyvtárunk előfizetett adatbázisai. •Pressdok-Hundok (Sajtófigyelő) (évi 2 lemez) •Jogtár Plusz (havi frissítés) •Céghírek (havi frissítés) •Gazdasági.
Szlovákiai Magyar Adatbank
Az olvasástól az információig Az OSZK szolgáltatásai a könyvtári rendszer számára Tóth Ferenc Tibor OSZK Köszöntöm a megjelenteket!
Társadalomelméleti szaktájékoztatás Az EPA és a MATARKA Minkó-Csontos Anna SZTE Egyetemi Könyvtár
Mitől sikeres egy intézményi szakkönyvtár? Dr. Palotai Mária - ESKI Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár június 18. „Vállalati könyvtárak tegnap.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
A tájékoztató eszközök egyik nagy típusát alkotják a szakirodalmat vagy annak egy részét számbavevő eszközök: a bibliográfiák és a bibliográfiai adatbázisok.bibliográfiák.
ZENEI ADATBÁZISOK. The Music Index Online A Music Index a zenei időszaki kiadványok legátfogóbb bibliográfiai és részben teljes szöveges adatbázisa több.
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR II.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások Neveléstudomány Dr. Ficzkó Ildikó SZTE Egyetemi Könyvtár
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai
Országos Széchényi Könyvtár
Könyvtárhasználat.
Az Internet kultúra népszerűsítését szolgáló, világméretű programsorozatot, az Internet Fiestát évente rendezi meg az Internet Society ben az Internet.
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Műszaki tudományok az interneten
MATARKA szakmai nap Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum március 24. KÖSZÖNTJÜK A RÉSZTVEVŐKET!
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
A könyvtárak és a könyvek osztályozása
Természetvédelmi mérnök MSc 2010/2011. I. félév Készítette: Joó Tímea.
Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár története és állománya dr. Palotai Mária január 26. 1Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési.
SZOLGÁLTATÁSOK A különféle könyvtár típusok
Sajtóregisztrációk. Egyetemes sajtóbibliográfiák és lelőhelyjegyzékek KÖN-411 Tájékoztatás, információforrások szakszeminárium 1. Oktató: Németh Katalin.
Elektronikus folyóiratok archiválása és nyilvántartása: EPA 2.0 Győr, Networkshop előadó: Csáki Zoltán, főmunkatárs: Renkecz Anita.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
Vitaindító az Állambiztonsági Bibliográfia ( ) kérdésköréhez Jobst Ágnes Történeti Levéltár Könyvtár.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
Ebsco adatbázisok Koltay Klára 2006/ félév.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
A világ dokumentumtermésének az összegyűjtéséhez (20.század 2. fele)
A KÖZGAZDASÁGI SZAKIRODALOM FELDERÍTÉSÉRE ÉS ELÉRÉSÉRE ALKALMAS ADATBÁZISOK.
Nyugat-Magyarországi Egyetem Központi Könyvtára és a közös katalogizálás ISIS-Voyager-Corvina Kiss Danuta könyvtári szakinformátor
Bibliográfiai tevékenység a neveléstudomány és az oktatásügy területén
AZ IDŐSZAKI KIADVÁNYOK TÍPUSAI
Kutatókönyvtár az íróasztalon Nyílt folyóirat-adatbázisok Kutatók Éjszakája
1 Tájékoztató a tantárgyakról és a jegyzetekről Digitális oktatási gyűjtemény az ALEPH könyvtári rendszerben.
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
Könyvtárak.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
A könyvtár internetes katalógusa ALEPH - WebOpac.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Irodalomkutatás.
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 7.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB)
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Elektronikus folyóiratok archiválása és nyilvántartása: EPA 2.0
Előadás másolata:

Információtárolás és visszakeresés a repertóriumokban és a cikkadatbázisokban Gellér Ferencné dr. 2008. 06.20.

A repertórium kialakulása a XIX.sz. tudományos és technikai fejlődés - új bibliográfiai műfajok kialakulásához vezetett a nemzeti bibliográfiák kezdetben mellőzték a sajtó feltárását egyedüli példány és rendkívüli teljesítmény Szinnyei József nemzeti repertóriuma

Önálló retrospektív nemzeti sajtórepertórium 1731-1880 Szinnyei József: Hazai és külföldi folyóiratok magyar tudományos repertóriuma Történelem és segédtudományok: 1.köt. Folyóiratok, évkönyvek, naptárak, iskolai értesítők: 1778-1873. (1874) 2.köt.Hírlapok 1731-1880. (1885) Term.tud.és matematika. 1.köt. Hazai szaklapok, folyóiratok, évkönyvek. 1778-1874. (1876)

Repertórizálás a retrospektív könyvészetekben 1712-1860. Petrik Géza: Magyarország bibliográfiája 1860-1876. Petrik Géza: Magyar könyvészet 1901-1910. Petrik Géza: Magyar könyvészet sorozatok és egyes periodikumok elemző feltárása

A tájékoztatással szembeni igények az általános és a szakterületi tájékoztatás igénye Bradford és a cikkek szóródása - a bibliográfiai ellenőrzés nehézségei: sokrétű, differenciált, komplex információs igények alakították ki a repertórizálás módját: (címbibligr., annotált, referált, stb.) a repertorizálandó folyóiratok körét: (tudományos, vagy általános tartalmú folyóiratok, napilapok) a repertorizálás jellegét: (általános vagy szakterületi repertóriumok)

Az általános repertórium helye a bibliográfiai rendszerben a társadalom általános igényeit kiszolgáló repertórium az adott ország íróinak, tudósainak, az adott ország nyelvén megjelenő publikációit, eredményeiket ismertető írásokat egy meghatározott időszak válogatott cikkanyagának közlésével a kurrens nemzeti bibliográfia keretei között találta meg a helyét

Cikkfeltárás a magyar nemzeti bibliográfia kurrens rendszerében: Nyomtatott formák A Magyar Folyóiratok Repertóriuma: Cikkbibliográfia,1946-tó1977-ig; negyedéves folyóiratcikkek, tanulmányok, történelmi és életrajzi vonatkozású cikkek

Cikkfeltárás a magyar nemzeti bibliográfia kurrens rendszerében: 1977-től: Időszaki Kiadványok Repertóriuma (IKR) címen 1981-ben tartalmi váltás : „csak” társadalomtudományi és a természettudományi cikkeket repertorizál; 4-5 napilap a társad., politika, tud. és művészeti szempontból jelentős, terjedelmesebb cikkeket közöl 2002-től a nyomtatott forma megszünt, e-folyóiratként az OSZK adatbázisában

Kurrens hungarika repertóriumok 1. Külföldi magyar nyelvű folyóiratok repertóriuma: 1972-1976. utóbb: Külföldi magyar nyelvű kiadványok: 1977-1989. könyvek és folyóiratcikkek, könyvismertetések válogatott bibliográfiája

Kurrens hungarika repertóriumok 2. Hungarika Külföldi Folyóiratszemle (cikkek) 1971-1976. utóbb: Hungarika Irodalmi Szemle 1977-1989. Külföldön idegen nyelven megjelent magyar vonatkozású könyvek és folyóiratcikkek , könyvismertetések válogatott bibliográfiája MNB Külföldön megjelenő hungarikumok. Cikkek. 1990- (1999.) nyomtatott

A cikkbibliográfia új megjelenési formái CD-ROM-on a Sajtórepertórium megj.idő:1998-2005. tárgyidő:1993-2002. Magyarországon megjelent és feldolgozott periodikumok cikkei az IKER alapján a természettudományok és a társadalomtudományok köréből

Cikkbibliográfiai adatbázisok. Időszaki Kiadványok Repertóriuma (IKER) 1993-tól épülő adatbázis Tart.:1988-2002. - 2001-től (1993 tárgyévvel) az Interneten: 154.520 rekord hírlap- és fi. cikkek; tanulmányok; (nem dolgozza fel a szépirodalmi műveket és az ismertetéseket) egyes cikkek, amelyek a MEK folyóirat archívumában megtalálhatók, elérhetők a bibliográfiai leírásból. www.oszk.hu

Hungarika Dokumentáció Hungarika Információ – OSZK.1983-től 2003-ig: 58.443 rekord 400 külföldön megjelent magyar és idegen nyelvű periodikum magyar vonatkozású közleményei: hírlap- és fi. cikkek, tanulmányok, ismertetések, hírek szórvány hungarikumok: egyes szakterületekről pl. közgazdaság, jog, szociológia, könyvtártudomány stb. beérkező hungrikumokat is feldolgozza, de nem őrzi A regisztrált adatok köre: bibliográfiai, tartalmi feltárás: annotáció, tárgyszavak, deszkriptorlánc; egyéb információk: dokumentum tartalmára, megjelenési helyére vonatkozó földrajzi kódok, a nyelv megnevezése, stb. http://www.oszk.hu

jelentőségük a nemzeti tudományok vonatkozásában A szaktzerületi repertórium A szakterületi repertóriumok, adatbázisok helye a bibliográfia rendszerben a tudományos és műszaki tájékoztatás szakirodalmi igényeit a szakbibliográfiák biztosították. az egy országon belül, vagy azonos nyelven megjelent szakterületi publikációkról folyamatos tájékoztatást a kurrens nemzeti szakbibliográfiák nyújtottak jelentőségük a nemzeti tudományok vonatkozásában néhány szakterületi cikkadatbázis

Alkalmazott tudományok adatbázisai Magyar Mezőgazdasági Bibliográfia adatbázisa (MAB) — Orsz. Mezőgazd. Kvt. és Dok. Központ http://www.omgk.hu/ A hazai mezőgazdasági, élelmiszeripari, erdészeti szakirodalom; könyvek, 200 folyóirat és szakmai jellegű konferenciák feldolgozása az Aleph integrált könyvtári rendszer részeként kereshető, Tárgyszavak segítik a kiválasztást

Alkalmazott tudományok adatbázisai Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) — MEDINFO http://medinfo.hu A hazai orvosi, egészségügyi szakirodalom, könyvek, folyóiratok és szakmai jellegű konferenciák feldolgozása betűrendes tárgyszójegyzék, e-források, linkgyűjtemény: folyóiratok, adatbázisok, szótárak Kurrens folyóiratok: a könyvtár gyűjteményébe tartozók; 122 féleség – kapcsolódás az eredeti fi-hoz

Műszaki tudományok adatbázisa Műszaki cikkek adatbázisa 2001-ig Magyar Műszaki és Gazdasági Repertórium (MMR), 2002-től — BME OMIKK http://www.omikk.bme.hu Magyar anyag, cikkek és konferencia kiadványok Böngészés fi. címek, cikkek címe, szerzők megjelenési dátuma között Folyóiratok évfolyam számai szerint, a cikkek teljes szövegük alapján kereshetők.

Jelentős társadalomtudományi szakterületi adatbázisok Pressdok – az Országgyűlési Könyvtár - a legfontosabb napi- és hetilapok, folyóiratok társadalmi, politikai, jogi és gazdasági cikkeit, könyv ismertetéseket regisztrálja Hundok – Orszgy.Kvt. : legfontosabb külföldi napi-és hetilapok, folyóiratok Magyarországra vonatkozó társadalmi, politikai, jogi és gazdasági cikkeit regisztrálja – Jog – Orszgy.Kvt.: Complex CD Jogtáron MANCI – OSZK: 1985-2006. a magyar és nemzetközi cikkek, tanulmányok; ismertetések, könyvtárügy, könyvtártörténet

Jelentős társadalomtudományi szakterületi adatbázisok Irodalmi kritikák és tanulmányok – FSZEK.1961-től a szépirodalmi alkotókról és egyes műveikről szóló írások (monográfiák, tanulmányok, kritikák, verselemzések) bibliográfiája, jelentős (főként klasszikus szerzők) színházi előadások és filmbemutatók kritikája; 408 magyar nyelvű folyóiratot és 1476 tanulmánykötetet dolgoz fel. 75.545 tétel SzocioWeb - FSZK. 1970-től A magyar és a magyar vonatkozású szociológiai irodalom bibliográfiája, könyv ismertetések 120 ezer tétel http://www.fszek.hu

Jelentős társadalomtudományi szakterületi adatbázisok PAD – Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum neveléstudomány és oktatáspolitika területe, 1989-től WebOPAC-ba integrálva a magyar és külföldi periodikumok tanulmányai, könyv ismertetései, konferencia anyagai. http://www.opkm.hu

Jelentős társadalomtudományi szakterületi adatbázisok Műfordítás – OIK. Versek, elbeszélések, magyarul a világirodalomból; könyvismertetések Nemzetiségi – OIK. Cikkek, tanulmányok, könyvismertetések WebOPAC-ba integrálva mindkét adatbázis http://www.opac.oik.hu

Az adatbázisainak problémái: egymástól függetlenül, nagyobb részt ugyanazokat a folyóiratokat dolgozzák fel válogatott cikkanyag, párhuzamosságok, nagy átfutás a feldolgozásban, kimaradó folyóiratok, tartalmi hiányok, különböző tárgyszavazási gyakorlat kompatibilitási problémák

A tájékoztatással szembeni igények változása a tájékoztatásban nőtt az interdiszciplináris tudományos kérdések köre, az e-folyóiratok és a weben megjelenő publikációk szerepe az eredeti szöveg azonnali hozzáférésének igénye

A feltárási és szolgáltatás technikák változása az online katalógusokkal: a számbavétel (bibliográfia) és megtalálhatóság (katalógus) funkciók összeolvadtak a bibliográfiai rekordok adatbázisba szervezésével okafogyottá vált a kurrens és retrospektív időtényezők megkülönböztetése a regisztratív funkció helyett egyre több tartalmi elem került feltárásra, A rokordok közötti több dimenziós kapcsolatok a hipertext, hipermédia megjelenítésekkel valósággá vált

Új szolgáltatások: hálózaton elérhető cikkek, tanulmányok WebKat.hu: Interneten megjelenő cikkek elérését könnyítette meg http://www.neumann-haz MATARKA: magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek adatbázisa http://www.matarka.hu EPA: 2001-től az Interneten nyilvánosan megtalálható magyar e-időszaki kiadványok gyűjtését, archiválását, szolgáltatását indította el http://epa.oszk.hu/ Teljes szövegű eléréssel

OSZK döntés 2002: a kurrrens cikkadatbázist lezárta Oka: a meglévő szolgáltatás már nem felel meg az igényeknek a megújulás igénye egy korszerűbb és hatékonyabb szolgáltatást vízionált, amelyben egyetlen adatbázis-rendszerben kereshető rekordoktól el lehet jutni a teljes szöveghez.

HUMANUS: Humántudományi tanulmányok és cikkek Multidiszciplináris szakirodalmi adatbázis: 2007-től A magyar időszaki kiadványokban publikált cikkek online adatbázisa. Az adatbázis bemutatása: kb. 360 ezer rekord http://www.oszk.hu/humanus Gyűjtőkör Együttműködésen alapuló feldolgozás Alkalmazandó szoftver Keresések

MAROSVÉCS Kemény János kastélya

Kérdések nincs böngészési (index) funkció: a böngészési és a keresési funkciók összekapcsolásával megoldható lenne a megtalált kifejezés átemelése a keresőbe nincs kidolgozott súgó hiányzik a feldolgozott periodikumok összesített jegyzéke a folyóiratcím mező csak 12 folyóiratot kínál fel a találati halmazból a kijelölés-letöltés funkció még nem működik egyes periodikum rekordok nem jelzik az összes feldolgozott részdokumentumot

Kérdések a duplikátumok folyamatos kiszűrése folyamatosan történik ? elérhetővé tehetők-e a deszkriptorok a könnyebb keresés érdekében? a gyűjtőkőr kiterjeszthető-e a későbbiek során pl. a fontosabb magazinokkal?

Kérdések számíthatunk-e a korábban megjelent nyomtatott repertóriumok rendszerbe integrálására? Vagy csak azok kerülnek a rendszerbe, amelyeknek van adatbázisuk? A természettudományok feltárása milyen intézményekhez került az IKER megszüntével?

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!