Raktári jelzet a könyvtárakban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Iskolai Könyvtári Világnap
Advertisements

Számítógépes katalógusok
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Keresés a számítógépes katalógusokban
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Az IngatlanMax nyitó oldalának bal oldalán, a gyorsabb tájékozódást és információ-szerzést segítő „box”-k találhatók: A kiválasztott ajánlatokat.
A Windows használata Bevezetés.
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
A Krúdy Gyula Városi Könyvtár katalógusának használatáról…
SZTE KLEBELSBERG KÖNYVTÁR Különgyűjtemények Zenei és Audio-vizuális Dokumentumok Gyűjteménye Nagy Anita SZTE Klebelsberg Könyvtár november 20.
Dömsödy Andrea ELTE PPK szeptember 18.
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Egy-egy ország leggazdagabb könyvtári gyűjteményei a nemzeti könyvtárak.nemzeti könyvtárak A világon kb. 160 nemzeti könyvtár van. Az adott ország publikációinak.
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
WELCOME! Bevezető könyvtárbemutató
ELTE Egyetemi Könyvtári Szolgálat Egyetemi Könyvtár Használati útmutató az új WEBOPAC katalógushoz.
Általános könyvtárismeret
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR II.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások Neveléstudomány Dr. Ficzkó Ildikó SZTE Egyetemi Könyvtár
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Minkó-Csontos Anna SZTE EK Könyvtárhasználati tájékoztató.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások Neveléstudomány Dr. Ficzkó Ildikó SZTE Egyetemi Könyvtár
Könyvtárhasználat.
Műszaki tudományok az interneten
Közös katalógusok melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.
EISZ Elektronikus Információszolgáltatás melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.
Miskolci Egyetemi Publikációs Adatbázis Egy új szolgáltatás születése és bevezetésének problémai Kiss Andrea, Miskolci Egytem,
A könyvtárak és a könyvek osztályozása
ODR-fejlesztés a TÁMOP-ban Dávid Boglárka Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
Tájékozódás a könyvtárban
Könyvtári informatika II.
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
Kedves Olvasóink! Sajnálatos módon előfordul, hogy az online katalógusunk átmenetileg nem elérhető. Helyette használható:
Folyóiratok feldolgozása Keveházi Katalin november 27.
A könyvtárak rendje Hozzáférhetőség szempontjából a könyvtárakban megkülönböztethetünk zárt raktárat és szabadpolcos tárolást. A zárt raktárhoz csak a.
A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium könyvtára
KÖNYVTÁRISMERET.
Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
Web of Sciene melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.
Könyvtárbemutató középiskolásoknak MTA Kémiai Kutatóközpont Könyvtára.
Könyvtárak.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
SZÖVEGSZERKESZTÉS IV. ~ BEKEZDÉSFORMÁZÁS ~
Könyv-és könyvtárhasználat 8. osztály. Könyvtári katalógusok Könyvtári katalógus Könyvtári katalógus 1. leíró betűrendes katalógus - szerző szerinti leíró.
Könyvtárhasználat, tájékozódást segítő eszközök
Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv
Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum
Könyvtár: Nagyobb mennyiségű könyvnek rendszerezett (közhasználatra szánt) gyűjteménye. Szerepe: beszerezni, őrizni, hozzáférhetővé tenni a tudást és az.
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Keresési módszerek könyvtári katalógusokban. A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak.
Online nyilvános katalógusok orvosi területen Vasas Lívia 2015.
Könyvtárhasználati ismeretek az informatika érettségihez
A könyvtárak állományának tagolódása
Tárolás, raktározás, állományelrendezés
A SEAS Library bemutatása
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
Használd jól a könyvtári katalógust!
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Pacsirta Szilvia Pándi Dóra
ELTE Egyetemi Könyvtári Szolgálat Egyetemi Könyvtár
A SEAS Library bemutatása
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Előadás másolata:

Raktári jelzet a könyvtárakban melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez

Fontos tudnivalók A raktári jelzet könyvtáranként más, mert a dokumentum adott könyvtárban, állományegységben való helyét jelzi. Sokféle típusú raktári jelzet létezik és sokféle helyen helyezhető el a katalógusban. Ezért: Katalógushasználat előtt mindig tájékozódjon arról, hogy a katalóguscéduláról, megjelenített rekordból mely számsorozatot kell kiírnia! Így sok időt és fáradságot takaríthat meg.

A raktári jelzet főbb típusai A szabadpolcos könyvtári állományok a szakirodalmat tematikusan rendezik el, annak érdekében, hogy az olvasók könnyen megtalálják az őket érdeklő információkat és a hasonló tárgyú dokumentumok egy helyre kerüljenek. Ennek alapja a legtöbb esetben az Egyetemes Tizedes Osztályozás (ETO). Így a raktári jelzetek első része az ETO-számból áll. Pl.: pedagógia → 370 Mivel az egy témán belüli rendet is biztosítani kell annak érdekében, hogy aki konkrét művet keres, az is könnyen elérje célját, az egy témáról szóló műveket a szerzők nevének betűrendjében helyezik el. Így gyakran alkalmaznak az ETO-szám után egy második részt, a Cutter-számot. Ez a szerző nevének első betűjéből és betűrenden belül elfoglalt helyének sorszámából áll. Pl.: Falus Iván → F15 Zárt raktárakban viszont nem tematikusan, hanem érkezési sorrendben helyezik el a dokumentumokat, így általában a leltári szám alapján találhatók meg a művek. Ezért fontos, hogy a számsort pontosan írjuk ki, mert a raktáros nincsen más támpontja a keresésben. A következőkben bemutatunk néhány példát konkrét katalógusokból.

Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum www.opkm.hu Ebben a katalógusban a leltári szám alapján állapítják meg a raktári helyet, így az ott megjelenő Példányadatok gombra kattintva felugró ablakból tájékozódhatunk az egyes példányok raktári jelzetéről (azonosító) és kölcsönözhetőségéről. A második példányról azt is látjuk, hogy jelenleg az olvasóteremben található (OT), ahol a tematikus elrendezés miatt a mű helyét jelölő raktári jelzet más. A 370*4.2-es polcon található.

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár www.fszek.hu Ebben a katalógus több fiókkönyvtár állományáról tájékozódhatunk egyszerre. Jól láthatjuk, hogy ugyanannak a műnek könyvtáranként nem feltétlenül ugyanaz a raktári jelzete. Jól láthatjuk a szabadpolcos és a zárt raktári állomány jelzete közti különbséget is.

Országos Széchényi Könyvtár www.oszk.hu Az OSZK katalógusában is a Jelzet rovatban találjuk a raktári jelzetet.

ELTE Egyetemi Könyvtár http://www.konyvtar.elte.hu/

MTA Egyesített Társadalomtudományi Könyvtár http://www.etk.mtapti.hu/

Egy szabadpolcos könyvtár, mely még használ cédulakatalógust pl Egy szabadpolcos könyvtár, mely még használ cédulakatalógust pl.: városi könyvtár, iskolai könyvtár A katalóguscédulákon sem egységes a raktári jelzet helye. Ebben a könyvtárban szabadpolcos az elrendezés. A raktári jelzetet pedig a cédula bal felső sarkába írják. Minden egyéb szám a mű fizikai helyének megtalálása szempontjából szükségtelen. Ezt onnan tudhatjuk, hogy első alkalommal megkérdeztük a könyvtárosoktól.

Az OPKM régebbi állománya is cédulakatalógusban kereshető Az OPKM-ben a raktári jelzetet a cédula legfelső sorában találjuk. Ebből a raktári jelzetből (és a bibliográfiai leírásból is) láthatjuk, hogy a mű második kötetét jelzi. Vagyis ha csak ezt a számot írjuk ki a raktári kérőcédulára, akkor az első kötetet nem kapjuk meg. Az OPKM-ben az x-szel jelölt példányok nem kölcsönözhetők, csak olvasóteremben használhatók. A kettőspont utáni számok viszont a plusz példányokat jelzik, melyek kölcsönözhetők. Vagyis ebből a kötetből van 3 db nem kölcsönözhető (x213.714/2, x213.715/2, x280.613/2 ) és 4 db kölcsönözhető (280.613/2:1-4).

Egy másik katalóguscédula az OPKM cédulakatalógusából Erről a katalóguscéduláról láthatjuk a raktári jelzetből, hogy nem kölcsönözhető (az x jelölésből). Ha figyelmesen megnézzük, akkor azt is észrevehetjük, hogy azért, mert dedikált példány. Ebben az esetben lapozzuk tovább a cédulákat, hátha találunk ugyanebből a műből más példányokat, amelyek kölcsönözhetők. A cédula alján lévő számok nem raktári jelzetek. Raktári kéréskor nem azokat kell kiírni. Azok ETO-jelzetek, vagyis a mű tartalmi jellemzését szolgálják. A cédulakatalógusokban való keresést könnyíti a piros aláhúzás, mely azt mutatja, hogy a mű mely adata szerint van az adott cédula besorolva.