Bevezető Az egyetemek legrégebbi kara A Bölcsészettudományi Kar egyenjogúsága Differenciálódás Az első évszázadok feladata.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása
Advertisements

Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
Szakmatanulás érettségi után a Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központban (BeTISZK) 1073 Budapest Dohány utca 65.
Széchenyi István Gimnázium Nyitott nap negyedikeseknek november 27.
A tanári mesterszakról és a TÁMOP 3.1.5/A pályázatról Stéger Csilla OKM Felsőoktatási Főosztály Pécs, november 18.
FELVÉTELI tájékoztató
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
1. Érettségi vizsga • Itt az iskolában kiosztott jelentkezési lapon • február 15-ig • Érettségi tárgyak: • magyar, matematika, történelem, idegen.
Bevezetés a magyar alkotmány- és jogtörténet tanulmányozásába III.
Felsőoktatás a közjó szolgálatában Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
Inga lengésideje nem függ a bankoktól
Kiadványaink Országos Felsőoktatási Információs Központ.
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása A 237/2006. (XI. 27.) Kormányrendelet alapján.
Beiskolázás. Beiskolázás Választható iskolák Középiskola Szakiskola gimnázium szakközépiskola „szakmunkásképző’ nyelvi előkészítő évfolyam.
KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
Változások a felvételi eljárásban Előadó: Németh Péter hivatalvezető.
FELVÉTELI Előadó: Németh Péter igazgató. NEM VÁLTOZIK… …a pontos rendszer (emelt szintűért 50 többletpont, ha min 45%-os az eredmény), a.
Az éretlenek (Les Sous-doués) rendezte: Claude Zidi.
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
Az egyetemtörténet forrásai az Országos Levéltárban Prof. Dr. Gecsényi Lajos május 28.
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
A révkomáromi Selye János Egyetem működése. Az egyetemről általánosságban, annak rövid bemutatása 1918-ban Csehszlovákia megalakulása A felvidéki felsőoktatási.
FELVÉTELI 2008 Berzsenyi Dániel Gimnázium ISKOLÁNKRÓL …  2008-ban ünnepeljük iskolánk alapításának 150. évfordulóját  ‘Minőségi nevelési-oktatási.
Tájékoztató az egyéni tanrend összeállításához a 11. (12.) évfolyamra
Felvételi tudnivalók Pályaválasztás a es tanévben.
MAGYARORSZÁG NEVELÉSÜGYE A 19. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
TANÁRKÉPZÉS A BOLOGNAI RENDSZERBEN Gaál István DE TEK oktatási és tanárképzési elnökhelyettes.
VERES PÉTER GIMNÁZIUM Tanulmányi eredmények 2005.
Matematika oktatás mérnök és informatikai képzésekben Ráckeve, március Pannon Egyetem (Veszprémi Egyetem, 1949) Bölcsészettudományi Kar Gazdaságtudományi.
Érettségi tájékoztató 2013/2014-es tanév. Az érettségi vizsga menete Írásbeli időszak: május –Az érettségi időpontokat külön táblázatban olvashatják.
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
Szakfordító és tolmácsképzések Csillebérc augusztus 29. Dr. Sárvári Judit OKM Felsőoktatási Főosztály
Szent István Egyetem. Az egyetem létrejötte Az évi LII. Törvény alapján, január 1-i hatállyal, a jogelőd intézményeiket is figyelembe véve,
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2015
2015. február KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA
Eötvös Lóránd élete Készítette:Bráder Amanda 9.b.
Némethné Kárpáti Nóra mb. tanulmányi osztályvezető
Tájékoztató 10. osztályosoknak
Oktatási és tanulmányi kérdések a Gazdaságtudományi Karon
Tájékoztató 10. osztályosoknak Az érettségi vizsga Kötelező tárgyak: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv + 1 választott tárgy.
1 Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Tanszékcsoport Nyílt nap január 23. Kémiatanári szak.
Gazdaságtudományi Kar Faculty of Economics Vállalati információs napok a duális felsőoktatási képzésekről Miskolc, március 25. Veresné dr. Somosi.
BUDENZ JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM Oktatási modellünk, továbbtanulási eredményeink 2014/2015. tanév.
2011/2012. tanév  Általános iskola alsó tagozat 1-4. évf.  1-1 osztály  Nyolcosztályos gimnázium évf.  2-2 osztály (A és B)  Nyelvi előkészítő.
Érettségire készülünk! 2008/2009. tanév Írásbeli vizsgák: május 4 –től Szóbeli vizsgák: június 22 – 24.
ÉRETTSÉGI VIZSGA A XÁNTUSBAN A XÁNTUSBAN Fehérvizi Judit közismereti igazgató helyettes.
A tanszabadság Dr. Szüdi János oktatási szakértő.
TÁJÉKOZTATÓ AZ ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI VIZSGÁKRÓL Aktuális információk január 28.
Aktuális információk az érettségi, felvételi rendszerben
ANDRÁSSY GYULA GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM
Érettségi tájékoztató 2016/2017
Szent István Egyetem Készítsen diamintát a bemutatóhoz! A mintának legyen háttere, formázza meg a címsort és a tartalom sorokat! A láblécben szerepeljen.
Az iskoláztatás kezdetei, tantervek megjelenései
Jelentkezés Érettségire jelentkezés határideje: február 15. Helye: Tiszakécskei Református Általános Iskola és Gimnázium.
Makovecz-program Jakabné dr. Szalai Krisztina Pécs, augusztus 31
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
Tájékoztató az emelt szintű érettségi felkészítésről 10. évfolyam
Idegen nyelvű informatika oktatás helyzete Debrecenben
Szakértés/szaktanácsadás módszertana
Tájékoztató a felsőoktatási felvételi eljárásról és az emelt szintű képzés választásról február 21.
Beiskolázás a „Gundel”-ben
FELVÉTELI ELJÁRÁS
MAGYARORSZÁG NEVELÉSÜGYE A 19. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
Emelt szintű érettségi előkészítő választás 2019/2020.
423/2012 (XII. 29.) Korm. rendelet alapján
Tájékoztató a 2020-as felsőoktatási felvételi eljárásról
Előadás másolata:

Bevezető Az egyetemek legrégebbi kara A Bölcsészettudományi Kar egyenjogúsága Differenciálódás Az első évszázadok feladata

A Bölcsészettudományi Kar létrejötte Pázmány Péter Nagyszombaton, szombaton aláírja a nagyszombati jezsuita egyetem alapítólevelét. (1635. május 12.) Az új egyetem szerény helyzetű. (Földrajz, belső szervezet, kezdetleges szakok, kezdetleges szakirányok, török.) 1777-ben átköltöztek Budára. Hiszen ez alkalmasabb, Pázmány is így akarta, és török sincsen már…

A Bölcsészettudományi Kar szervezete és működése a században Konzervatív egyetemi oktatás Három fő tárgy: logika, fizika, metafizika Középiskolai, gimnáziumi szintű oktatás A dékán, és kinevezésének körülményei Az oktatás menete Az első „problémák” az egyetem működésével

A felvilágosodás kora és utóélete Erzerzogin Maria Theresia Amalia Walpurga von Österreich és a kalapos király politikája Ratio Educationis (Nyári szünet!) Az egyetem alárendelt szerepe. Államosított tanrendszer. Bizonytalanságok, rendszertelenségek. (Pedig török sincsen már…)

A reformkor előtti és a reformkori évtizedek 1825-ig szigorú politikai ellenőrzés. A reformkor változást hoz. Az akadémiák és az egyetemek közötti különbség. Professzori fizetések, tanévkezdési módosítások, vizsgák. A reformkori oktatásügy tervei: Nyelvek rendszeres oktatása. Neveléstan és számviteltan oktatás. TanévBölcsészkarEgyetem 1775/ / / / / / /

A forradalom és az abszolutizmus időszaka

A forradalom utáni tisztító szelek. Szabadság, szerelem! Tanszabadság! „Központi fontosságú lett a magyar nyelvhez, a magyarsághoz való hűség kérdése.” Távoztak az egyetemről magyarul nem tudók. Idegen befolyástalanság. (Egy ideig…) Magasabb szintű tanulmányi követelmények. Az osztrák felsőoktatási rendszer bevezetése

A dualizmus kora A középiskolai és az egyetemi képzés összhangjának kialakítása.( Leo Thun) Trefort Ágoston 1872-től oktatásügyi miniszter. A Természettudományi és a Bölcsészettudományi Kar különválása Nincs kötött tanterv A képzési évek számát háromról négyre emelik A kötött tanterv bevezetése az első két évben Eötvös Loránd. Tanszékek bővítése Egy különálló tanárképzői intézmény megalapítása.

A két forradalom időszaka ( ) Az ellenforradalmi korszak tanulmányi rendje ( ) Rostán a tanári kar. Kötött tanterv. A hallgatói bázis kiszélesedik. Lacizálás. ( A teológiai kar elválik az egyetemtől. ) A nők teljes tanszabadsága Rengeteg reformterv, de ezek nagy része nem valósul meg… Megváltozik a beiratkozás rendje. A nők korlátlan számú jelentkezésének engedélyezése, s ennek körülményei. Később a zsidók jelentkezésének korlátozása. Szemináriumi órák felvételének kötelezővé tétele...

A népi demokrácia időszaka A második világháború hatása a felsőoktatásban A tanítás szünetel 1944 októberétől 1945 májusáig Nagyobb politikai érdeklődés. Legalább egy félévig kötelező társadalomismeretet hallgatni. Az esti tagozat létrehozása Reformtervek a tanárképzésben Felvételi vizsgák bevezetése Szovjet mintára kialakított nevelőképzési rendszer.

A szocialista felsőoktatás A képzés teljes időtartamára szólóan bevezetik a kötött tantervet Megváltozik az előadások jellege, a tanulmányi rend és a felvételi rendszer is. Valamennyi szak képzési céljának kidolgozása Csökken az általános kötelező órák száma A tantervi programok; a bölcsészeti kar kettéosztása… A tananyag és az oktatás módszereinek korszerűsítése. Szakok és szakpárosítások új rendszere. A diplomákkal kapcsolatos módosítások