Foglalkoztatottság Magyarországon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jogszociológia 4. előadás november 13. Uszkiewicz Erik
Advertisements

EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés május 30.
Mit lehet tudni a célcsoportról?
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Területalapú támogatások Udvarhelyszéken Sólyom Andrea.
MTA Regionális Kutatások Központja Vidéki alternatívák – segély és/vagy munka? Dr. Balcsók István tudományos munkatárs MTA RKK ATI Debreceni Osztály.
Romák a munka világában
Makroökonómia 5. előadás.
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Munkaerő-felmérés (MEF) Labour force survey (LFS)
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
általános főig. helyettes
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
A szakképzetlen, szociálisan hátrányos helyzetű, munkanélküli emberek (fiatalok) munkaerő-piaci és társadalmi (re)integrációjának elősegítése integrált.
A tételek eljuttatása az iskolákba
MARTON MELINDA – PAKU ÁRON TÉRSÉGTIPOLÓGIA KOMPLEX TÁRSADALMI MUTATÓK ALAPJÁN.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH Az ÁFSZ felépítése, a jelenlegi magyar munkaerő-piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó.
Munkaerő-közvetítés recesszió idején Munkaerő-piaci ismeretek EURES hazai tréning 2009 Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH.
A rendszeres szociális ellátás hatása a gazdasági aktivitásra és a segélyezett romák életmódjára Kiss Eszter OTDK 2011.
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
Munkanélküliség.
Oktatás és gyermekesély kerekasztal március 20. Köllő János (MTA KTI)
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
Lakónépesség*: Lakónépesség*: ezer fő Foglalkoztatottak: Foglalkoztatottak: ezer fő Munkanélküliek száma: Munkanélküliek száma: ezer fő Gazdaságilag.
1 Foglalkoztatási kihívások, avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.NOVEMBER EGER Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő-kínálat,
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Munkaerőpiaci számítások szeminárium
Történelem – középszintű témakörök
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
A romák foglalkoztatási helyzete az EU öt államában: egy nemzetközi összehasonlító kutatás tanulságai Messing Vera Center for Policy Study, CEU, Budapest;
A szociálpolitika aktuális kérdései
Az adórendszer hatása a munkaerőpiacon Scharle Ágota Pénzügyminisztérium Gazdaságpolitikai főosztály.
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Munkaerő-piaci helyzetkép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Esélyegyenlőség a foglalkoztatásban a TÁMOP projekt képzési tapasztalatai alapján Szabó Zsóka Nők a Holnapért Alapítvány Várpalota 2011,
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A régió  A régiót három megye, Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megye alkotja. Fejér 10, Veszprém 9, Komárom-Esztergom pedig 7 kistérségre tagolódik.
Kazincbarcika és vonzáskörzete munkaerő-piaci helyzetének bemutatása
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
Munkanélküliség fogalma, típusai
ROMA GYEREKEK AZ ISKOLÁBAN, ROMA FELNŐTTEK A MUNKAERŐPIACON
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
A munkaerő-felmérés módszertana
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
A munkanélküliség problémája Szabadkán - frissen végzettek álláskeresési problémái - Szekció: Társadalmi problémák a városokban Előadó: Kovács Krisztina.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
MUNKAERŐPIACI FOLYAMATOK Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ, Szombathely Szentgotthárd, február 15.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
A magán munka-közvetítők és munkaerő kölcsönzők évi tevékenysége
A munkaerőpiac áttekintése
„Út a munkához”program
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Munkagazdaságtani feladatok 1
Előadás másolata:

Foglalkoztatottság Magyarországon Többségi társadalom és cigányság foglalkoztatási helyzetének összehasonlítása

Történeti áttekintés 1 Már a dualizmus idején megkezdődött a hagyományos mesterségek háttérbe szorulása, eltűntek azok a rétegek, akik a hagyományos cigány foglalkozások piacát jelentették. A cigányok kimaradtak az 1945-ös földosztásból + a munkaalkalmak elvesztek (közép-és nagybirtokon).

Történeti áttekintés 2 1950-es években megindult erőltetett iparosítás kedvező helyzetet teremtett a szakképzetlen cigány munkaerő számára A rendszerváltás következtében tömegessé vált a munkanélküliség, mely legnagyobb arányban a cigányságot érintette. - A cigányság integrációja illúzió volt: a szocializmus torz modernizációja által kínált munkalehetőségek hosszú távon nem bizonyultak tartósnak. - A társadalmi felemelkedés azonban valós volt.

Konceptualizálás 1 Elég nagy zavar uralkodik a hazai szakirodalomban, hogy kit tekintünk munkanélkülinek! Elméletileg: aki az adott munkaerőpiaci feltételek mellett hajlandó, de nem tud fizetett munkát végezni. Empirikusan: ILO meghatározása: 1. a felvételt megelőző héten nem volt munkája, 2. de aktívan keresett munkát, és 3. képes lett volna munkába állni Regisztrált munkanélküli: aki nyilvántartásba van véve a munkaközvetítőknél Biztosított munkanélküli: aki munkanélküli járadékhoz jut Galasi egy kiegészítő mutató bevezetését javasolja Teljes munkaidős munkanélküliségi ráta: munkanélküliek és foglalkoztatottak összes ledolgozott munkaidejének különbségére vonatkozó becslés – ez a munkavállalási hajlandóság mértékét mutatja.

Konceptualizálás 2 Cigányság fogalmának problematikája környezet, önbevallás, nyelv, életvitel Cigányság aránya: 1993-94-Kemény: 4,7% - össznépességen belül 1992-HTP: 3,1% - 16 feletti népességen belül 1996-Szonda Ipsos: 6,6% - 18 feletti népességen belül 1993-Szelényi-Treiman: 3,9% - 20-70 éves népességben 1993- KSH: 3,9% - össznépességen belül

1971-es kutatás Az aktív korú – 15-59 éves - cigány férfiak 85,2%-a (országos: 87,7%), nők 30% (országos: 64%) volt aktív kereső Regionális különbségek már ekkor is voltak! Integrálódtak, de az alsóbb társadalmi rétegekbe tartoztak – iskolázottság alacsony

Teljes férfi népesség Cigány férfi népesség A 15–59 éves cigány férfiak és a teljes 15–59 éves férfi népesség munkaerő-piaci státus szerinti megoszlása 1971-ben (%) Teljes férfi népesség Cigány férfi népesség Aktív keresők 87,7% 85,2% Tanulók 8,2% 0,5% Inaktív keresők és eltartottak 4,1% 14,3% Összesen 100%

Foglalkoztatottsági különbségek regionális szinten (1971): Budapesti iparvidéken: 90% Északi régióban 90,8% Dunántúlon: 88,9%, Alföldön 81,8% Az ország keleti részén 74,8% Cigány családfők megoszlása (1971): 11%-a szakmunkás 10%-a betanított munkás 44%-a segédmunkás, 15%-a mezőgazdasági fizikai dolgozó és 9% önálló, segítő családtag, alkalmi munkás vagy napszámos

1993-as kutatás A cigányok foglalkoztatottsága 24%-ra csökkent (országos: 65%) 15-74 éves cigányok foglalkoztatottsága 22% Az aktív korú – 15-54 éves – cigány férfiaknál a foglalkoztatottak aránya 28,5% (országos: 64%); a cigány nők 15 %-a volt foglalkoztatott (országos: 66%)

Ördögi kör: alacsony iskolai végzettség  munkanélküliség  szegénység  alacsony iskolai végzettség.  Nincs, vagy alig van mobilitás; integráció helyett tömeges „kiilleszkedés” jellemző.

Iskolai végzettség és foglalkoztatottság Alacsony iskolai végzettségRossz munkaerőpiaci pozíció zéró-korreláció törvénye: mindenki elvégez egy szintet, akkor ez a teljesítmény már semmilyen hatással nem lesz a későbbi társadalmi különbségekre emberi tőke elmélete: az ember azért tanul, mert ez később megtérül számára –jövőorientáltság kell ehhez.

Munkaerőpiacról kiszorultak: Munkaerőpiachoz kötődő: 1993-ban (a kutatás idején) foglalkoztatott és egy évvel korábban is VAGY 1993-ban munkanélküli, de előtte volt állása, melyet a rendszerváltást követő években veszített el, és szeretne munkát találni Munkaerőpiacról kiszorultak: munkanélküliek, szeretnének állást találni, de nem keresnek aktívan állást, vagy 1 évnél régebben keresnek, így minimális az esélyük arra, hogy találjanak

Településtípus szerinti munkanélküliségi ráták

Jövedelmi helyzet A cigány munkavállalók keresete csupán 80,81%-a a nem cigány munkavállalók keresetének. Ehhez adódnak hozzá a nem munka jellegű bevételek (még csak megbecsülni sem lehet) A cigányság magasabb arányban kap az alanyi jogon és a rászorultság alapján járó juttatásokból, azonban alacsonyabb a korábbi kereset alapján meghatározott juttatásokból való részesülésük.  nem kapnak magasabb arányban juttatásokat! Ellátások, juttatások: - növekszik a rászorultság alapján járó ellátások aránya, ez negatív hatással van a munkavállalásra. - míg a biztosítást imitáló (előzetes munkaviszonyhoz kötött) ellátások növelik a munkavállalási hajlandóságot

2003-as kutatás A 15-74 éves roma népesség 21% volt foglalkoztatott. A férfi cigány népességből a foglalkoztatottak aránya 28% (országos: 50% -2003. I. negyedévében); a nők esetében ez az arány 15% (országos: 44% -2003. I. negyedévében). TEHÁT: alig változott 1993-hoz képest!

Cigányok foglalkoztatása 1993 és 2003 között Nem nagyon módosultak a foglalkoztatási arányok 1993 és 2003 között – pl. korai nyugdíjazás, iskolázottság 2003-ban újratermelődik az alacsony foglalkoztatás Jellemző az alacsony szintű foglalkoztatás magas ki- és belépési rátákkal  instabil Ez az instabilitás keresleti okokra vezethető vissza

Cigányok foglalkozási instabilitása 2003 Összesen kb. 40% instabil foglalkozásokban dolgozik A munkával rendelkezők személye esetleges Magasak a kilépési ráták 25-30% körüliek (kb. ilyen a belépési ráta is, mivel stabilizálódott a foglalkoztatottak aránya a cigányok körében) Foglalkozásszerkezeti pozíciójuk hátránya, helyettesíthetők a munkavállalók Alkalmi munkák magas aránya „Jóléti típusú” foglalkoztatási formák térhódítása – 17-20% az körüli aránya ezeknek a formáknak

Foglalkoztatottság az alacsony iskolai végzettséggel rendelkező cigányok és nem cigányok körében 2003 Nem cigányok esetében kétszeres a foglalkoztatottak aránya és az állások alapvetően stabilak Foglalkoztatottak a nem cigányok körében 60% körüli, a cigányok esetében ez az arány 30% alatti „Instabilitás” valamivel 10% alatti a nem cigányok és 25-30% a cigányok körében Okok: regionális különbségek? jóléti foglalkoztatási formák? diszkrimináció?

Hagyományos cigány foglalkozások Kereskedelem: lókereskedelem, marhakereskedelem, tollfelvásárlás, használt ruhákkal, rongyokkal, régiségekkel való kereskedés, vaskereskedelem, kerámia és iparcikkekkel való kereskedés Állattartás: mindenféle állat Mulattatás: zenélés, éneklés, körhinta, céllövölde, cirkuszosok, medvetáncoltatók Kézműipar: fémműves, kovács, edényfoltozó, lakatos, rézműves, famegmunkálók (teknő, fakanál, kosár, orsó, stb.), bőrösök, kárpitosok, köszörűsök Művészek: népművészek Aranymosók, aranyászok Vályogvetők, tapasztók

Irodalom Kemény István-Janky Béla-Lengyel Gabriella (2004): A magyarországi cigányság 1971-2003. Gondolat. MTA Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézet, Budapest, 2004 Kertesi Gábor (2000): Cigány foglalkoztatás és munkanélküliség a rendszerváltás előtt és után. In: Cigánynak születni, 2000. Kertesi Gábor (2000): A cigány foglalkoztatás leépülése és szerkezeti átalakulása 1984 és 1994 között. Internet: http://epa.oszk.hu/00000/00017/00060/pdf/kertesi.pdf Kertesi Gábor (2005): Roma foglalkoztatás az ezredfordulón. Internet: http://www.mtapti.hu/mszt/20052/003.pdf Kertesi Gábor (2005): A társadalom peremén. Romák a munkerőpiacon és az iskolában. Osiris Kiadó, Budapest Kovai Melinda – Zombory Máté (2000): A magyarországi roma népesség foglalkoztatottsága. Internet: http://www.delphoi.hu/download-pdf/roma-fogl-monogr.pdf Ladányi János – Szelényi Iván (2000): Ki a cigány? Internet: http://adatbank.transindex.ro/html/cim_pdf443.pdf Rostás-Farkas György: Ősi cigány mesterségek és foglalkozások. Internet: www.romaweb.hu/doc/tortenelem/cimefo.htm