Halmazok Gyakorlás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lineáris egyenletrendszerek
Advertisements

Egy szélsőérték feladat és következményei
Készítette: Nagy Mihály tanár Perecsen, 2006.
Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Függvények.
Természetes számok 0, 1, 2, 3, ..., 24, 25, ..., 1231, 1232, ..., n, ...  = {0, 1, 2, 3, ..., n,...} a természetes számok halmaza Műveletek: összeadás.
Egyismeretlenes lineáris egyenletek
Az információ olyan új ismeret, amely megszerzőjének szükséges és érthető. Az adat az információ megjelenésének formája.  Az adat lehet: Szöveg Szám Logikai.
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
A feladatokat az április 14-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
Miért váltakoznak az évszakok?
Matematikai logika A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
Csoport részcsoport invariáns faktorcsoport részcsoport
Gyűrűk Definíció. Az (R, +, ·) algebrai struktúra gyűrű, ha + és · R-en binér műveletek, valamint I. (R, +) Abel-csoport, II. (R, ·) félcsoport, és III.
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
Bernoulli Egyenlőtlenség
Algebra a matematika egy ága
Halmazok, relációk, függvények
A TERMÉSZETTUDOMÁNYOK ALAPJAI 1. Matematika
Eseményalgebra, kombinatorika
Lineáris algebra Mátrixok, determinánsok, lineáris egyenletrendszerek
Integrálszámítás Mire fogjuk használni az integrálszámítást a matematikában, hova szeretnénk eljutni? Hol használható és mire az integrálszámítás? (már.
5. VÉGTELEN HALMAZOK 5.1 Kiválasztási axióma
Reprezentációs függvény. Adva egy adattípus absztrakt és konkrét specifikációja: d a = ( A, F, E a ); d c = ( C, G, E c ); A = {A 0,..., A n };C = {C 0,...,
1. Univerzális nyelő Csúcsmátrixos ábrázolás esetén a legtöbb gráfalgoritmus futási ideje O(n2) azonban van kivétel. Egy irányított gráf egy csúcsa univerzális.
Másodfokú egyenletek Készítette: Orémusz Angelika.
Készülj az érettségire
Figyelmeztetés! E program használata fokozottan
Halmazelmélet és matematikai logika
Halmazok Összefoglalás.
Halmazműveletek.
Halmazok Tanítás.
Lénárt Szabolcs Páll Boglárka
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
Szükségünk lesz valamilyen spreadsheet / táblázat kezelő programra
2006. március 3. Három négyzet oldalai különböző prím- számok. A két kisebb négyzet kerületének ösz- szege egyenlő a legnagyobb négyzet kerületé- vel;
Miért váltakoznak az évszakok?
Felszín alatti vizek védelme Vízmozgás analitikus megoldásai.
Alapfogalmak.

Formális bizonyítások Bizonyítások a Fitch bizonyítási rendszerben: P QRQR S1Igazolás_1 S2Igazolás_2... SnIgazolás_n S Igazolás_n+1 Az igazolások mindig.
A függvény deriváltja Digitális tananyag.
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
Az informatika logikai alapjai
Az informatika logikai alapjai
Emelt szintű matematika érettségi
és a Venn-Euler diagrammok
Sokszögek fogalma és felosztásuk
Kijelentések könyve: mindegyik oldalon egy kijelentés. Egyes igaz kijelentések axiómák. Az axiómákból bizonyítható kijelentések mind igazak, és a cáfolható.
Műveletek, függvények és tulajdonságaik Mátrix struktúrák:
57. Az egyik:Ha Subidam vagyok, akkor ő Subidu. A másik:Ha ő Subidu, akkor én Subidam vagyok. Mit lehet ebből megtudni? 56. Az egyik: Ma hazudok, vagy.
A MATEMATIKA FELÉPÍTÉSÉNEK ELEMEI
Ne felejtsük el: Legyen A tetszőleges kijelentés. Arra a kérdésre, hogy „A akkor és csak akkor igaz-e, ha te lovag vagy?” a lovagok is, a lókötők is.
A folytonosság Digitális tananyag.
A Függvény teljes kivizsgálása
Valószínűségszámítás II.
előadások, konzultációk
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
2. gyakorlat INCK401 Előadó: Dr. Mihálydeák Tamás Sándor Gyakorlatvezető: Kovács Zita 2015/2016. I. félév AZ INFORMATIKA LOGIKAI ALAPJAI.
Táblázatkezelés Képletek és függvények. Képletek A képletek olyan egyenletek, amelyek a munkalapon szereplő értékekkel számításokat hajtanak végre. A.
ZRINYI ILONA matematikaverseny
Logika.
Bemutató óra
Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
Egyenletek.
Szögfüggvények és alkalmazásai Készítette: Hosszú Ildikó Nincs Készen.
Előadás másolata:

Halmazok Gyakorlás

Melyiket választod? Az egyik felirat igaz, a másik hamis. I. EBBEN A SZOBÁBAN HÖLGY VAN, A MÁSIKBAN TIGRIS II. EGYIK SZOBÁBAN HÖLGY VAN, A MÁSIKBAN PEDIG TIG- RIS. Melyiket választod?

MÁSIK SZOBÁBAN TIGRIS VAN. Vagy mindkettő felirat igaz, vagy mindkettő hamis. I. LEGALÁBB AZ EGYIK SZOBÁBAN HÖLGY VAN. II. A MÁSIK SZOBÁBAN TIGRIS VAN. Melyiket választod?

Ha a bal oldali szobában Hölgy van, akkor felirata igaz, ha tigris, akkor hamis. A jobb oldali szobával éppen fordított a helyzet. I. MINDKÉT SZOBÁBAN HÖLGY VAN. II. Melyiket választod?

MÁSIK SZOBÁBAN HÖLGY VAN. Ha a bal oldali szobában Hölgy van, akkor felirata igaz, ha tigris, akkor hamis. A jobb oldali szobával éppen fordított a helyzet. I. LEGALÁBB AZ EGYIK SZOBÁBAN HÖLGY VAN. II. A MÁSIK SZOBÁBAN HÖLGY VAN. Melyiket választod?

MÁSIK SZOBÁBAN HÖLGY VAN. Ha a bal oldali szobában Hölgy van, akkor felirata igaz, ha tigris, akkor hamis. A jobb oldali szobával éppen fordított a helyzet. I. MINDEGY, MELYIK SZOBÁT VÁLASZTOD. II. A MÁSIK SZOBÁBAN HÖLGY VAN. Melyiket választod?

Ha a bal oldali szobában Hölgy van, akkor felirata igaz, ha tigris, akkor hamis. A jobb oldali szobával éppen fordított a helyzet. I. NEM MINDEGY, MELYIK SZOBÁT VÁLASZTOD. II. JOBBAN JÁRSZ, HA A MÁSIK SZOBÁT VÁLASZTOD. Melyiket választod?

Halmazok ismétlés Mi a halmaz? Hogyan adhatunk meg egy halmazt? Hogyan jelöljük a halmazt? Hogyan jelöljük, hogy valami eleme-e a halmaznak? Mikor mondjuk, hogy két halmaz egyenlő? Mit jelent a részhalmaz fogalom? Mit jelent : A  B = C ? Mit jelent : A  B = C ? Halmazok ismétlés

Halmazok ismétlés Mit jelent ha két halmaz diszjunkt ? Mit jelent : A =  ? Mit jelent : A – B ? Igaz –e a halmazokon hogy (A–B)+B =A ? Mit jelent A és B halmazok Descartes–féle szorzata ? Mikor nevezünk két halmazt ekvivalensnek ? Halmazok ismétlés

Adottak az A = (-3; 0; 1; 2; 12) és B = (-2;-1; 2) halmazok Adottak az A = (-3; 0; 1; 2; 12) és B = (-2;-1; 2) halmazok. Határozzuk meg a következő halmazokat: A  B A  B A - B B - A A x B és B x A. Halmazok feladat

Halmazok feladat A = (-3; 0; 1; 2; 12) B = (-2;-1; 2) A  B = (2) A x B és B x A. Halmazok feladat

A C és a D halmazokról tudjuk, hogy C - D = C Mit mondhatunk a két halmaz viszonyáról? C  D Halmazok feladat

Egy matematika versenyen három feladatot tűztek ki Egy matematika versenyen három feladatot tűztek ki. 56 versenyző volt, aki a feladatok közül legalább egyet megoldott, 2 versenyző mind a három feladatot megoldotta. Azok között akik a másodikat megoldották 10-zel többen oldották meg a harmadikat, mint az elsőt. Az elsőt és másodikat is megoldó versenyzők 2-vel többen voltak, mint akik csupán a harmadikat oldották meg. Aki megoldotta az elsőt és a harmadikat is, az a másodikat is megoldotta. Azok akik csak az első feladatot oldották meg, és csak a másodikat, összesen 14-en voltak. Hány versenyző oldotta meg a harmadik feladatot?

A feladatban megfogalmazott közlések a következők voltak: 1.56 versenyző volt, aki a feladatok közül legalább egyet megoldott, 2. 2 versenyző mind a három feladatot megoldotta. 3. Azok között akik a másodikat megoldották 10- zel többen oldották meg a harmadikat, mint az elsőt. 4. Az elsőt és másodikat is megoldó versenyzők 2-vel többen voltak, mint akik csupán a harmadikat oldották meg. 5. Aki megoldotta az elsőt és a harmadikat is, az a másodikat is megoldotta. 6. Azok akik csak az első feladatot oldották meg, és csak a másodikat, összesen 14-en voltak.

Venn diagramm

Az 5. közlés alapján az E tartományban nincs dolgozat, és így 2 Az 5. közlés alapján az E tartományban nincs dolgozat, és így 2. alapján az F-ben 2 dolgozat van. A 6. és az 1. alapján az A-ban és D-ben 14 dolgozat van. A C+E+F+G+H tartományban 56-14=42 dolgozat van. A C tartományban lévők dolgozatok számát jelöljük y-nal, az E+F+G-+H-ban lévőket x-szel (a III. feladat megoldóinak száma).

Ekkor: x+y=42.

A 3. alapján C-ben 2-vel többen vannak, mint H-ban A 3. alapján C-ben 2-vel többen vannak, mint H-ban. Tehát F+H-ban ugyanannyi dolgozat van, mint C-ben (y). A 4. alapján a G tartományban lévő dolgozatok számát is kifejezhetjük y segítségével. Az F+G tartományban 10-zel több dolgozat van, mint a C+F-ben. Az F tartomány az összehasonlításban közös, ezért a C és G között is 10 az eltérés a G javára. Tehát a G-ben y+10 db. dolgozat van.

Ezek alapján: az E+F+G+H tartományba tartozó dolgozatok x számára a következőt kapjuk: x=0+2+(y+10)+y= 2y+12. Az előző egyenletet felhasználva: x=2(42-x)+12. x=32. A harmadik feladat megoldóinak száma: 32.

Egy nyári üdülés folyamán 7-szer esett az eső délelőtt vagy délután Egy nyári üdülés folyamán 7-szer esett az eső délelőtt vagy délután. Ha délután esett, akkor délelőtt nem esett. Összesen 5 esőtlen délután és 6 esőtlen délelőtt volt. Hány napig tartott az üdülés?

Az esőtlen félnapoknál is figyelmen kívül hagyjuk az esőtlen délelőtt és délután megkülönböztetést, amint az első félmondat nem részletezte délelőttökre és délutánokra. Összesen 5+6=11 esőtlen félnap és 7 esős félnap volt. Együtt 18 félnap, tehát az üdülés 9 napig tartott. (Az „esőtlen” és az „esős” osztályozás minden más lehetőséget kizár.