Olvasás a határon Egyetemi és főiskolai hallgatók olvasási szokásai egy határ menti régióban Kóródi Márta Debreceni Egyetem Nevelés- és Művelődéstudományi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ahol találkozik a valóság és a fantázia!. A múlt és a jövő  Antológiaként indul 1972-ben 1985-ben havi magazinná alakul 175 alkalommal jelenik meg 1995.
Advertisements

Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
A sportiskolába járó tanulók szüleinek válaszai a kérdőíves felmérésre (1245 válaszadó)
1920. Június 4..

„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
1 A fiatalok művelődési szokásai. 2 A vizsgált korosztály korévenként, 2000-ben és 2004-ben (fő)
Mit olvas az utca embere – Mit olvasunk mi?. Bevezetés  Az én személyes kíváncsiságom  Szövegértési kompetencia fejlesztése az 5-8. évfolyamokon (TÁMOP.
VERES PÉTER GIMNÁZIUM Tanulmányi eredmények 2006.
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
A felnőttképzési tevékenység, és annak az alakulása egy Kulturális és Szabadidő Központban Konzulens tanár:Készítette: Simándi SzilviaPalla Melinda TanársegédIII.andragógia.
A éves tanulók olvasási szokásai, Győrben a Szabadhegyi Közoktatási Központban.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
A fejlesztés hatása a szervezetre
Párválasztásról alkotott vélemények főiskolás hallgatók körében Konzulens tanár: Szabó Sándorné Dr. Főiskolai Docens Készítette: Cselényi Nikolett Andragógia,
A tételek eljuttatása az iskolákba
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
KOMPETENCIAMÉRÉSEK ÉS EREDMÉNYEIK
Kvíz kérdések az Toldi iskola múltjából és jelenéből
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Védőgázas hegesztések
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
A Nyugat.
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
A határmentiség kutatása a számok tükrében Tiner Tibor Selye János Egyetem, Révkomárom MRTT évi Vándorgyűlés, Szabadka, nov
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Művelődés és szórakozás
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Kultúra „harmadfokon” A harmadfokú képzésben részt vevő hallgatók viszonya a kultúrához Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem VI.
Üzleti Szakközépiskola 12. A osztály "Azokért élünk, akiket szeretünk, azokért, akik igaznak tartanak. A jövőnek élünk: a szépért s jóért, amit.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Fekete László Született: Csillagjegye: Vízöntő
Chrappán Magdolna DE BTK Neveléstudományok Intézete.
Budapest, Hungary, 21st World Congress on Reading 1 Elektronikus könyvtár(ak) az olvasás szolgálatában Moldován István OSZK
szakmérnök hallgatók számára
A bio- és funkcionális élelmiszerek fogyasztói megítélése
A háború és a modern fegyveres erő
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
A magyar kortárs gyermekirodalom elterjedése az iskolában
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2007 Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények.
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
© 2005 The Gallup Organization T HE G ALLUP O RGANIZATION Országos Kreditmonitoring vizsgálat az oktatók körében - ábrasor
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
VERES PÉTER GIMNÁZIUM Tanulmányi eredmények 2005.
2006. Peer-to-Peer (P2P) hálózatok Távközlési és Médiainformatikai Tanszék.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Az olvasó hallgató Olvasásszociológiai felmérés a Debreceni Egyetemen Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem ONK 2010.
Sajátos képzési igényű hallgatók számára nyújtott szociális szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetemen Horváth Hajnalka SZTE ETSZK IV. évf. Szociális munka.
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
A szakirodalom gyűjtése Bibliográfiai adatok pontos rögzítése
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
A SZÉLSŐJOBBOLDALI EGYETEMISTÁK MINT VIRTUÁLIS CSOPORT Sőrés Anett Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29., DAB Székház.
Pest Megyei Könyvtár és 2014 –es kölcsönzési adatok összehasonlítása.
Makovecz-program Jakabné dr. Szalai Krisztina Pécs, augusztus 31
Előadás másolata:

Olvasás a határon Egyetemi és főiskolai hallgatók olvasási szokásai egy határ menti régióban Kóródi Márta Debreceni Egyetem Nevelés- és Művelődéstudományi Doktori Program 21. Olvasás Világkongresszus, Budapest, augusztus 7-10.

A Regionális Egyetem Kutatás 1. Adatfelvétel: három tanévben, három képzési szinten. 2002/2003. tanév:ISCED /2003. tanév:ISCED 4 AIFSZ, technikusi képzés 2003/2004. tanév:ISCED 5 /a/ 2003/2004. tanév:ISCED 5 /a/ felsőoktatásba belépők 2004/2005. tanév:ISCED 5 /b/ 2004/2005. tanév:ISCED 5 /b/ végzés előtti évfolyam

A Regionális Egyetem Kutatás 2. Vizsgált intézmények és mintanagyság: ISCED 5 /a/:1547 fő ISCED 5 /a/:1547 fő Debreceni Egyetem /Debrecen, Hajdúböszörmény, Nyíregyháza/ 1233 fő Partiumi Keresztény Egyetem /Nagyvárad/ 175 fő II. Rákóczi Ferenc Főiskola /Beregszász/ 139 fő ISCED 5 /b/:885 fő ISCED 5 /b/:885 fő Debreceni Egyetem /Debrecen, Hajdúböszörmény, Nyíregyháza/ 846 fő II. Rákóczi Ferenc Főiskola /Beregszász/ 39 fő

A Regionális Egyetem Kutatás 3. A mérőeszközről: A vizsgálat fő profilja nem a hallgatók művelődési szokásainak feltérképezése volt. A vizsgálat fő profilja nem a hallgatók művelődési szokásainak feltérképezése volt. ISCED 5 /a/: olvasásszociológiai kérdésblokk szerepelt a kérdőívben, de nem a hagyományos kérdéstípusokkal nehéz a tapasztalatokat korábbi vizsgálatok eredményeivel összevetni ISCED 5 /a/: olvasásszociológiai kérdésblokk szerepelt a kérdőívben, de nem a hagyományos kérdéstípusokkal nehéz a tapasztalatokat korábbi vizsgálatok eredményeivel összevetni ISCED 5 /b/: korábbi olvasásszociológiai kutatásokból átvett kérdéstípusok /Gereben/ ISCED 5 /b/: korábbi olvasásszociológiai kutatásokból átvett kérdéstípusok /Gereben/

A Regionális Egyetem Kutatás 4. Az előadásban megvizsgált – olvasásszociológiai - dimenziók: a női és férfihallgatók közti különbségek a női és férfihallgatók közti különbségek a térbeliség szerepe az olvasási szokások különbségeinek értelmezésében a térbeliség szerepe az olvasási szokások különbségeinek értelmezésében a hallgatói olvasmányok jellegzetességei a hallgatói olvasmányok jellegzetességei

I. A férfi és női hallgatók olvasási szokásai Elméletek: az általunk vizsgált hallgatók körében a lányok saját, fiúk hozott kulturális tőkéje magasabb (Fényes – Pusztai 2004) az általunk vizsgált hallgatók körében a lányok saját, fiúk hozott kulturális tőkéje magasabb (Fényes – Pusztai 2004) lányok több könyvvel rendelkeznek, gyakrabban járnak könyvtárba, egy tanulmányi évben több könyvet olvasnak el (Kegyesné 2001) lányok több könyvvel rendelkeznek, gyakrabban járnak könyvtárba, egy tanulmányi évben több könyvet olvasnak el (Kegyesné 2001) nők gyakrabban olvasnak, nem olvasók között több a férfi (H. Sas 1982) nők gyakrabban olvasnak, nem olvasók között több a férfi (H. Sas 1982) könyvolvasás, szépirodalom olvasása jellemzőbben női tevékenység (Schlemmer 2002) könyvolvasás, szépirodalom olvasása jellemzőbben női tevékenység (Schlemmer 2002)

I. A férfi és női hallgatók olvasási szokásai Hipotézisek: A nők: nagyobb saját könyvtárral rendelkeznek nagyobb saját könyvtárral rendelkeznek gyakrabban járnak könyvtárba gyakrabban járnak könyvtárba általában gyakrabban olvasnak általában gyakrabban olvasnak gyakrabban olvasnak szépirodalmat gyakrabban olvasnak szépirodalmat közülük verbuválódik az irodalmi klasszikusok, a versek, a modern próza olvasótábora közülük verbuválódik az irodalmi klasszikusok, a versek, a modern próza olvasótábora

I. A férfi és női hallgatók olvasási szokásai Könyvek száma (darab) FérfiNő 0 – 20 28,115,5 21 – ,352,9 101 – ,922,9 301 – 500 1,45,6 500 felett 5,33 N (100%) Eredmények: A saját könyvtár nagysága, % Forrás: ISCED 5 /b/

I. A férfi és női hallgatók olvasási szokásai FérfiNő Naponta6,27,7 Hetente többször 14,121,4 Hetente egyszer 15,921,2 Havonta egyszer 24,531,0 Ritkábban32,816,6 Soha6,62,1 N (100%) Eredmények: A könyvtárba járás gyakorisága, % Forrás: ISCED 5 /b/

I. A férfi és női hallgatók olvasási szokásai FérfiNő Nem7,23,3 Nagyon ritkán 24,817,2 Időnként43,446,8 Gyakran24,532,7 N (100%) Eredmények: Az olvasás gyakorisága, % Forrás: ISCED 5 /b/

I. A férfi és női hallgatók olvasási szokásai FérfiNő Naponta4,27,1 Hetente többször 10,615,3 Hetente8,19,3 Havonta többször 11,313,6 Havonta14,122,6 Évente17,615,5 Nem olvas szépirodalmat 34,216,6 N (100%) Eredmények: A szépirodalom-olvasás gyakorisága, % Forrás: ISCED 5 /b/

I. A férfi és női hallgatók olvasási szokásai Az olvasmány műfaja FérfiNő Realista, klasszikus 8,87,5 Lektűr18,226,7 Ismeretterjesztő116,4 Romantikus1,36,2 Modern20,324,2 Szakkönyv5,32,1 Vallásos1,72,1 Áltudományos4,43,4 Egyéb9,26,2 Versek0,83,1 Sci-fi, mese 10,16,4 Nem könyvet olvas 8,45,3 N (100%) Eredmények: Az olvasmányok műfajának különbségei, % Forrás: ISCED 5 /a/

I. A férfi és női hallgatók olvasási szokásai Hipotézisek és eredmények: A nők: nagyobb saját könyvtárral rendelkeznek √ nagyobb saját könyvtárral rendelkeznek √ gyakrabban járnak könyvtárba √ gyakrabban járnak könyvtárba √ általában gyakrabban olvasnak √ általában gyakrabban olvasnak √ gyakrabban olvasnak szépirodalmat √ gyakrabban olvasnak szépirodalmat √ közülük verbuválódik az irodalmi klasszikusok, a versek, a modern próza olvasótábora – közülük verbuválódik az irodalmi klasszikusok, a versek, a modern próza olvasótábora –

II. Területi különbségek Elméletek: térségünkben a partiumi fiatalok gazdasági helyzete kedvezőbb, kulturális tőkéjük magasabb a kárpátaljaiakénál (Fényes 2004) térségünkben a partiumi fiatalok gazdasági helyzete kedvezőbb, kulturális tőkéjük magasabb a kárpátaljaiakénál (Fényes 2004) olvasói ízlés jelentős változása Magyarországon: nő a lektűr-irodalom népszerűsége olvasói ízlés jelentős változása Magyarországon: nő a lektűr-irodalom népszerűsége határon túli magyar területek: a klasszikus és nemzeti irodalom őrzi pozícióit (Gereben 2004)

II. Területi különbségek Hipotézisek: nagyváradi hallgatók olvasnak a legtöbbet a három almintában nagyváradi hallgatók olvasnak a legtöbbet a három almintában határon túli fiatalok között jobbak az „értékes” irodalom olvasásának mutatói határon túli fiatalok között jobbak az „értékes” irodalom olvasásának mutatói

II. Területi különbségek MagyarországPartiumKárpátalja Nem csak szakirodalmat olvas 50,665,849,6 Csak szakirodalmat olvas 15,617,627,4 Nem olvas 33,716,422,9 N (100%) Eredmények: Olvasási szokások a három intézményben, % Forrás: ISCED 5 /a/

II. Területi különbségek MagyarországPartiumKárpátalja Realista, klasszikus 5,111,825 Lektűr28,11014,7 Ismeretterjesztő7,111,85,8 Romantikus5,13,67,3 Modern23,125,48,8 Szakkönyv3,24,50 Vallásos0,86,35,8 Áltudományos3,36,31,4 Egyéb7,26,37,3 Versek1,292,9 Sci-fi, mese 8,2013,2 Nem könyvet olvas 6,94,57,3 N (100%) Eredmények: Az olvasmányok műfajának különbségei, % Forrás: ISCED 5 /a/

II. Területi különbségek Hipotézisek és eredmények: nagyváradi hallgatók olvasnak a legtöbbet a három almintában √ nagyváradi hallgatók olvasnak a legtöbbet a három almintában √ határon túli fiatalok között jobbak az „értékes” irodalom olvasásának mutatói √ határon túli fiatalok között jobbak az „értékes” irodalom olvasásának mutatói √

III. A hallgatók olvasmányai Elméletek: Hazai olvasáskultúra „westernizációja” Hazai olvasáskultúra „westernizációja” (Nagy Attila) Hipotézisek: a tendencia a felsőoktatásban tanuló diákok a tendencia a felsőoktatásban tanuló diákok esetében is érvényesül

A hallgatók legutóbbi olvasmányai 2003-ban (ISCED 5 /a/) 1. Stephen King (16) 6. Márai Sándor, Biblia, Jókai Mór (7) 2. Wass Albert (14) 7. J. K. Rowling, Gabriel Garcia Marquez, Szabó Magda, Danielle Steel, Dumas, Móricz Zsigmond, Hemingway, Lőrincz L. László (6) 3. Kertész Imre J. R. R. Tolkien (11) 8. Agatha Christie, Robin Cook, Vámos Miklós, Vujity Tvrtko, Stendhal, Gárdonyi Géza (5) 4. Robert Merle Emily Brontë (10) 9. Charlotte Brontë, Joseph Heller, Rácz Zsuzsa, Tolsztoj, Zola, Kundera, Mikszáth, Dosztojevszkij, Verne Gyula (4) 5. Rejtő Jenő (8) 10. Jane Austen, Bulgakov, Hrabal, Victor Hugo, Krúdy, Thomas Mann, E.A. Poe, Orwell, Dickens, Mario Puzo, Dallos Sándor, Vavyan Fable (3)

A hallgatók kedvenc szerzői 2005-ben (ISCED 5 /b/) Magyar szerzők Említések gyakorisága Külföldi szerzők Említések gyakorisága Jókai Mór 23 Agatha Christie 24 Lőrincz L. László 18 Stephen King 18 Márai Sándor 14 Danielle Steel 18 Rejtő Jenő 13 Isaac Asimov 11 Wass Albert 12 Robert Merle 10 Szabó Magda 9 Jane Austen 9 Móricz Zsigmond 8 J. R. R. Tolkien 8 Mikszáth Kálmán 7 Robin Cook 8 Vámos, Gárdonyi, Kosztolányi, Vavyan Fable 4 Dosztojevszkij, Paolo Coelho 7 Ormos M., Havas H., Ady, V. Tvrtko 3 George Orwell 6 Arany, Csáth, Müller P., Karinthy, József A. 2 Milan Kundera 5

III. A hallgatók olvasmányai nyugati és hazai lektűr-irodalom képviselőinek hangsúlyos jelenléte nyugati és hazai lektűr-irodalom képviselőinek hangsúlyos jelenléte adatfelvétel időszakának kulturális légköre tükröződik a listákon (pl ban J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Urának filmváltozatát ekkoriban mutatták be; Kertész Imre Nobel-díja, Vujity Tvrtko riportkönyvei Moldova György művei helyett) adatfelvétel időszakának kulturális légköre tükröződik a listákon (pl ban J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Urának filmváltozatát ekkoriban mutatták be; Kertész Imre Nobel-díja, Vujity Tvrtko riportkönyvei Moldova György művei helyett)??? Milyen a jövő diplomásainak művelődési igénye? Milyen a jövő diplomásainak művelődési igénye? Megőrzik és ápolják-e majd a nyomtatott kultúra hagyományait? Megőrzik és ápolják-e majd a nyomtatott kultúra hagyományait? Eredmények:

Felhasznált irodalom: Fényes Hajnalka A kárpátaljai és partiumi felsőoktatási hallgatók anyagi és kulturális tőkéi. Educatio, nyár, Fényes Hajnalka A kárpátaljai és partiumi felsőoktatási hallgatók anyagi és kulturális tőkéi. Educatio, nyár, Fényes Hajnalka – Pusztai Gabriella Férfiak hátránya a felsőoktatásban egy regionális minta tükrében. Szociológiai Szemle, 1, Fényes Hajnalka – Pusztai Gabriella Férfiak hátránya a felsőoktatásban egy regionális minta tükrében. Szociológiai Szemle, 1, Gereben Ferenc Olvasáskultúra és identitás. Budapest, Lucudus Kiadó Gereben Ferenc Olvasáskultúra és identitás. Budapest, Lucudus Kiadó H. Sas Judit Az olvasást befolyásoló tényezőkről. In: Az olvasás anatómiája – szociológiai tanulmányok (szerk.: Hajdú Ráfis Péter – Kamarás István) Budapest, Gondolat Könyvkiadó, H. Sas Judit Az olvasást befolyásoló tényezőkről. In: Az olvasás anatómiája – szociológiai tanulmányok (szerk.: Hajdú Ráfis Péter – Kamarás István) Budapest, Gondolat Könyvkiadó, Kegyesné Szekeres Erika A fiúk és a lányok eltérő olvasási szokásairól. Iskolakultúra, 5, Kegyesné Szekeres Erika A fiúk és a lányok eltérő olvasási szokásairól. Iskolakultúra, 5, Kóródi Márta A hallgatók olvasási szokásai. In: Régió és oktatás – európai dimenzióban (szerk. Pusztai Gabriella) Doktoranduszok Kiss Árpád Közhasznú Egyesülete, Debrecen Kóródi Márta A hallgatók olvasási szokásai. In: Régió és oktatás – európai dimenzióban (szerk. Pusztai Gabriella) Doktoranduszok Kiss Árpád Közhasznú Egyesülete, Debrecen Kóródi Márta Lányok előnyben? Hallgatók olvasásszociológiai vizsgálata két felsőoktatási intézményben. Könyv, könyvtár, könyvtáros, 6, Kóródi Márta Lányok előnyben? Hallgatók olvasásszociológiai vizsgálata két felsőoktatási intézményben. Könyv, könyvtár, könyvtáros, 6, Nagy Attila Háttal a jövőnek? Középiskolások olvasás- és művelődésszociológiai vizsgálata. Budapest, Országos Széchényi Könyvtár – Gondolat Kiadó Nagy Attila Háttal a jövőnek? Középiskolások olvasás- és művelődésszociológiai vizsgálata. Budapest, Országos Széchényi Könyvtár – Gondolat Kiadó Schlemmer Éva Nemi szerepek és olvasási szokások. Valóság, 12, Schlemmer Éva Nemi szerepek és olvasási szokások. Valóság, 12,

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!