Dok.leírás, formai feltárás Zsák Judit

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Keresés a számítógépes katalógusokban
Advertisements

Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
A kétszáz éves Széchényi Könyvtár új lehetőségei Internet Fiesta Budapest, március Horváth Ádám informatikai főigazgató- helyettes.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Logók és logfájlok Az online közönségmérés kihívásai.
Pár szó a digitalizálásról
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
Czeglédi László Integrált tartalomszolgáltatás megújult környezetben
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Vitaindító a Magyar Orvosi Bibliográfia kérdésköréhez INFORMATIO MEDICATA 2004 Budapest, október Karácsony Gyöngyi Debreceni Egyetem Egyetemi.
Műszaki tudományok az interneten
WSDL alapismeretek A WSDL (Web Services Description Language – Web szolgáltatások leíró nyelv) egy XML-alapú nyelv a Web szolgáltatások leírására és azok.
Miskolci Egyetemi Publikációs Adatbázis Egy új szolgáltatás születése és bevezetésének problémai Kiss Andrea, Miskolci Egytem,
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
Elektronikus folyóiratok archiválása és nyilvántartása: EPA 2.0 Győr, Networkshop előadó: Csáki Zoltán, főmunkatárs: Renkecz Anita.
Dr. Kokas Károly, SZTE EK Sajtódigitalizálás: hol tartunk? merre megyünk?
Minerva projekt és digitalizálási tapasztalatok Moldován István OSZK MEK Osztály NDA Konferencia december 14.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
OSZK - Tudományos Ülésszak, 2002 Nemzeti könyvtárak - archiválás, Internet - ? Országos Széchényi Könyvtár Tudományos ülésszak december 9. Renkecz.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
A MEK 2.0 bemutatása Magyar Elektronikus Könyvtár DELOS Project A digitális kulturális örökség megőrzése. Kezdeményezések és technológiák.
Új és tervezett szolgáltatások a Magyar Elektronikus Könyvtárban Moldován István Kódex Könyvtáros klub június 1.
A MEK és az EPA mind a digitális megőrzés archívumai Az OAIS modell január 17.
Magyar Digitális Képkönyvtár az OSZK-ban Dunaújváros, Networkshop március 17.
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
A digitális archiválás és az információs rendszerek átjárhatóságának jelentősége DAT 2002 Budapest, november 26. Moldován István OSZK
Az elektronikus könyvtárak hálózata Moldován István OSZK MEK Osztály Hódmezővásárhely, július 5-7. Digitalizálási konferencia.
Nyílt könyvtári gyűjtemények az Interneten Szabványos metaadatok: átjárhatóság Tapolcai Ágnes MEK Osztály.
Budapesti Műszaki Főiskola CAD/CAM szakirány A CAD/CAM modellezés alapjai 2001/2000 tanév, II. félév 1. Előadás A számítógépes modellezés fogalma, szerepe.
2009. november 23. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 11. előadás.
2009. október 19. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 7. előadás.
A MEK metaadat- szolgáltatása Networkshop Győr, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
Metaadatok és metaadatkezelő rendszerek Drótos László Drótos László OSZK MEK Osztály.
A NEMZETI ADATVAGYON INTEGRÁCIÓJA DIGITALIZÁLÁSI KONFERENCIA MÁJUS 21 – 22. DEBRECEN UJVÁRI MÁRIA.
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
A könyvtári szolgáltatások rendszere: helyi és közvetített szolgáltatások.
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Térképészet és térinformatika
Open Archives Initiative a könyvtári rendszerek együttműködésének korszerű megközelítése Tóth Kornél MTA SZTAKI MKE MKSZ, október 15.
Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.
MKE XXXI. Vándorgyűlés, Papa Tankönyvek a könyvtárosképzésben Tóvári Judit főiskolai tanár Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola, Eger Tóvári Judit.
Az Internet.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
5. Könyvtári Napok, Sopron, MOKKA eredmények – Régi könyvek feldolgozása Bakonyi Géza – Hegyi Ádám.
E-könyvtári újdonságok Drótos László Drótos László OSZK MEK Osztály.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Nyílt és kapcsolt adatok a MEK-ben Networkshop Sárospatak,
Moduláris könyvtári rendszer elektronikus dokumentumgyűjtemények kezeléséhez: az eleMEK projekt Drótos László Perlaki Attila Országos Széchényi Könyvtár,
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Moldován István Elektronikus dokumentumok leírásának elmélete és gyakorlata Networkshop Szeged,
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB)
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Szoftverváltás a Semmelweis Egyetem könyvtárában
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
Az informatikai biztonság irányításának követelményrendszere (IBIK)
MACS szakmai nap november 15.
Integrált könyvtár rendszer (IKR)
INFORMATIKAI ÉS KÖNYVTÁRI SZABVÁNYOK
A MÚZEUMI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSAI
Metaadatok és metaadatkezelő rendszerek
Elektronikus folyóiratok archiválása és nyilvántartása: EPA 2.0
Előadás másolata:

Dok.leírás, formai feltárás Zsák Judit A formai feltárás egységesítésének hazai és nemzetközi törekvései; ISBD Dok.leírás, formai feltárás Zsák Judit

Miért jó az egységesítés? könyvtári hálózat megléte közös információfeldolgozási szabványok, technológiák → megvalósulhat a közgyűjtemények közötti együttműködés A globális környezetben a nemzetközi szabványokon alapuló bibliográfiai számbavétel egyre fontosabbá válik.

1960-as évek vége: az Egyetemes Bibliográfiai Számbavétel eszménye kiterjed az egész világra Megvalósítása érdekében megszülettek a nemzetközi szabványok és szabályzatok: ISBD-k [International Standard Bibliographic Description], MARC (Machine-Readable Cataloging)-formátumok, ISO-szabványok Az Unicode szabvány (legelterjedteb szabványokban leírt karakterek és vezérlő kódok) és az ISO/IEC 10646 lehetővé teszi a világ legnagyobb írásrendszereinek a megjeleníthetőségét → adatcsere-formátum

OPAC IFLA (International Federation of Library Associations) munkacsoport alakult az OPAC [Online Public Acess Catalogue] követelményeinek kidolgozására. Célja a katalógusok megjelenítő formátumainak szabályozása (weben alapuló katalógusoké is).

Az elektronizáció hatása Az a környezet, amelyben a katalogizálási elvek és szabályok működnek, az utóbbi években drámaian megváltozott. A változás kulcstényezői: a könyvtárgépesítés, az internet terjedése, a gépi rendszerek bevezetése és állandó fejlődése, valamint a nagy, nemzetközi adatbázisok kialakulása, amelyek közös (osztott) katalogizálási programok keretében létrejött rekordokból állnak.

Az elektronizáció által előidézett legfontosabb változások a katalogizálás történetében: Az automatizált katalógusok széles körű használata és az online katalógusok (OPAC) fejlődése. A helyi és a nemzeti könyvtári hálózatok létrejötte, majd az Internet használata, s ennek nyomán az elektronikus központi katalógusok kialakulása, a közös katalogizálás A keresési és dokumentumtovábbítási protokollok, elsősorban a Z39.50 ügyfélkiszolgáló technológia megteremtése, amelynek hatására a keresőkérdést a felhasználó a világ bármely pontján található adatbázisokon lefuttathatja. A személyi számítógépek teljesítményének a növekedése, s ezáltal a bibliográfiai rekordok letölthetősége a saját munkaállomásra. Az egységes MARC [Machine Readable Cataloguing = géppel olvasható katalogizálás] formátum kidolgozása és alkalmazása (melyet egységes formában: SGML nyelven rögzítenek).

Elektronikus dokumentumok feldolgozása korszerű katalogizálási szabályzatok ISBD/ER, azaz a International Standard Bibliographic Description for Electronic Resources foglalkoznak az elektronikus dokumentumok feldolgozásával. A fizikai hordozón önállóan megjelent elektronikus dokumentumokkal nincs probléma, hisz ezek kézben fogható jellegüknél fogva a hagyományos értelemben vett könyvtári egység fogalmába beilleszthetőek.

Dublin Core A távoli elérésű dokumentumok problémája! Az interneten fellelhető digitális dokumentumok rohamos gyarapodása és a leírásukra tett kísérletek → Dublin Core Metadata Initiative (Dublin Core Metaadat Kezdeményezés) a hálózaton található dokumentumok leírásának egységesítésére jött létre [metaadat = egy másik adatot leíró, meghatározó adat, amely összefoglalja az adat használatára vonatkozó összes fontos tényt]

Dublin Core Elnevezése az első konferenciához kötődik, amelyet az Ohio állambeli Dublinban tartottak 1995-ben könyvtárosok, levéltárosok, tudósok és informatikus szakemberek részvételével. A konferencián két alapelv fogalmazódott meg: 1. legyen a leírás egyszerű, hogy a munka ne igényeljen katalogizáló szakembereket, 2. de fejezze ki a dokumentumok tartalmát minél pontosabban. Az első konferencián határozták meg azt a 13 metaadatot is, amelyeket – mint legfontosabbakat – core-nak (mag) neveztek el. Az adatelemeket 1996-ban, a harmadik konferencia után véglegesítették: számuk ekkor kibővült 15-re.

MSZ→ KSZ Évtizedeken keresztül az MSZ 3424 jelű és számú, Bibliográfiai leírás című szabványsorozat tagjai tartalmazták a bibliográfiai leírások megjelenítésére vonatkozó előírásokat Magyarországon. Ezek helyett a szabványok helyett 1999-től szabályzatok jelennek meg: Könyvtári és szakirodalmi tájékoztatási szabályzat címmel, KSZ betűjellel

Különbségek: Pl. nem különböztet meg teljes és egyszerűsített leírást nincs többlépcsős leírás időszaki kiadványok esetében