Újjáéledt bencés szőlő- és borkultúra Pannonhalmán

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

Siófok és környéki hungarikumok
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Egymásra utalva – A szőlő-, bortermelés és az idegenforgalom közös fejlesztésének aktuális lehetőségei Borászati Konferencia Monor október 4. Pannon.
Hilltop Neszmély Borászat
Vállalkozói pályázatok Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Zalai Borút Egyesület. Borutak Magyarországon •Villány-Siklós borút Egyesület (1994) •Balatoni Borutak szövetsége (2003) •Magyar Borutak szövetsége (2003)
Etyek-Budai Borvidék borturisztikai stratégiája
PÓTVIZSGAANYAG 10.A. Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez és júniusa óta már nyolc világörökségi helyszínnel képviselteti.
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
AJÁNDÉK BOROK Mészáros Péter Gyöngyös
Az ipari parkok fejlődése Magyarországon a Győri Ipari Park kialakulásának tükrében március 12. Győri Ipari Park Minőségi.
A szénhidrogén bányászat magyar gazdaságban betöltött szerepe
Bonafarm csoport Termőföldtől az asztalig. Ágazatok Bonafarm Zrt. Növény- termesztés Vetőmag Kereskedelem Állat- tenyésztés SzarvasmarhaBaromfiSertés.
A száraz kontinentális terület
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME Budapest © Campden BRI Mo. Nonprofit Kft. A hagyományos élelmiszer fogalmának fogyasztói és ipari szemléletű meghatározása.
A nemzetközi üzleti élet etikája
HM HADTÖRTÉNETI INTÉZET ÉS MÚZEUM TÉRKÉPTÁR digitalizálási program, kiadványok.
Hitelgarancia Zrt.. A Hitelgarancia Rt ben alakult meg non-profit szervezetként. A kormányzat, 25 bank, 40 takarékszövetkezet és 11 egyéb szervezet,
AZ ÉGHAJLATOT KIALAKÍTÓ TÉNYEZŐK IV.
A mérsékelt övezet (folytatás).
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Hideg övezet és a függőleges övezetesség
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc
Leíró éghajlattan.
Luxemburg, Málta,Hollandia
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
MRTT Vándorgyűlés Szeged, Nyugat-Bácska magyar lakta településeinek gazdasági és társadalmi fejlesztési lehetőségei Diósi Viola, Regionális.
Magyarország világörökségei
Készítette: Greges Dániel
Készítette: Kálmán Aliz.  Elhelyezkedése  Tudnivalók  Természeti képződményei  Kiránduló célpontok  Építészet  Híres szőlőfajtái  Üdülés.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Dunántúli-dombság TER.: km2.
„New Hungary” Rural Development Programme Győr, április 27–28. Gönczi Zsolt Ügyvezető igazgató A vidék fejlesztésének titka – a civil szerveződés.
E ZER P INCE S ZŐLÉSZETI ÉS B ORÁSZATI T ANÖSVÉNY E ZER P INCE S ZŐLÉSZETI ÉS B ORÁSZATI T ANÖSVÉNY Előadó: Kaltenecker Andrea okleveles tájépítészmérnök.
Kormányszóvivői tájékoztató Közmegbecsülés a köz szolgálatáért.
START – Tanácsadó és Továbbképző Iroda TEMESVÁR. Állami támogatási rendszer Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium Nemzeti Ifjúsági Iroda Kultusz.
A nyomdaipar évi teljesítménye a papírkereskedelem tükrében.
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Barangolás a borok birodalmában. A pince előtt panoráma teraszt alakítottunk ki, ahol nyáron rosé kóstolót, fröccs kóstolót tartottunk.
Holcim Hungária Zrt. © 2010 Ismeri Ön a Holcim Hungária Otthon Alapítványt?
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
„ A bor az embernek teremtett csodálatos adomány; feltéve, hogy egészségben, vagy betegségben, ésszel és mértékkel, jellemhez szabva fogyasztják. ” (Hippokrates)
Bianca Származása: Seyve- Villard (Eger 2) x Bouvier Csizmazia József és Bereznai László nemesítette, 1963-ban. Jellemzése: Bõtermõ, fürtje, bogyói.
Gyöngyös jellegzetességei
Mátra, Gyöngyös és környéki Hungarikumok
Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés
A Magyar Turizmus Zrt. marketing aktivitásai Horváth Gergely Magyar Turizmus Zrt február 28.
Árvay Családi Pincészet „Angi” Sárgamuskotály 2013 Illatában hordozza a fajta gyümölcsösségét (friss szőlő, körte) mely fűszerességgel, pirított magvakkal.
Villány, május 7. Mester Zoltán
Svájc.
Dr. Csuták János borlovag
A Villányi borvidék régen és ma I.
Az Európai Unió mezőgazdasága
Kis- és középvállalkozások válaszúton: versenyképesség, innováció, nemzetköziesedés EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS Sass Magdolna Pécs,
Csehország.
HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS. A nyíregyházi élelmiszer piac számokban Nyíregyháza lakosainak száma: Fő​ Napi élelmiszerre költött összeg: 1000 Ft/fő​
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Agrárgazdaságtan előadás április 7.
A szőlőtermesztés, borvidékek, boripar jellemzői és területiségük hazánkban Tolnai Gábor Földrajz BSc III. évf.
„Istenek eledele” A csokoládé.
Folyóiratok gyarapítási stratégiája az egyházi könyvtárakban Sárospatak,
Világörökségek Magyarországon
UNESCO - Világörökségi Bizottság november 16-án született meg az ezidáig legjelentősebb eszköz földünk egyetemes természeti és kulturális értékeinek.
„ÉRTÉKEK, AMIÉRT ÉRDEMES MARADNI”- TOKAJBAN A BORKULTÚRA.
Narancsík Eszter Záreczky Terézia
Az italfogyasztás új trendjei
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
Előadás másolata:

Újjáéledt bencés szőlő- és borkultúra Pannonhalmán

A Főapátság anyagi alapja 1945-ig A rendi törzsbirtok jövedelme 60.000 kat. hold (28 gazdaságban): Erdőgazdaságok (fafeldolgozás) Szőlőterületek (pincegazdaság) Gabonatermelés (komáromi malom) Takarmánynövény-termesztés (állattenyésztés) Balatonfüredi Gyógyüdülő Tömördi Keserűvíz Palackozó Adományok hagyatékok (pl. Lónyai-hagyaték)

A FŐAPÁTSÁG ANYAGI ALAPJAI NAPJAINKBAN INTÉZMÉNYEK NON-PROFIT ANYAGI ALAPOK Saját bevételek Adományok Pályázatok Normatívák Működési támogatások

Pannonhalmi Főapátság INTÉZMÉNYEK Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Pannonhalmi Bencés Gimnázium és Kollégium Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium Békés Gellért Ökumenikus Intézet Pannonhalmi Szemle Kiadó Szent Adalbert Szociális Otthon Szent Benedek Idősek Háza (Sopron) Főapátsági Könyvtár Főapátsági Levéltár Főapátsági Gyűjtemények Főapátsági Arborétum 15 Plébánia VÁLLALKOZÁSOK Mons Sacer Kft. Borház Kft. Széldomb Kft. Bencés Kiadó Kft. Eranthis Kft. TriCollis Tárlatvezető Iroda Széchenyi Patika Bérbeadott ingatlanok Együttműködési megállapodások: HERBÁRIA Zrt. AGÁRDI PÁLINKAFŐZDE BUSZESZ Zrt. TÁMOGATÓ SZERVEZETEK Pannonhalma barátainak Köre Pannonhalmi Főapátság Alapítvány Pannonhalmi Bencés Gimnázium Alapítvány Budincsevits Alapítvány Kisjókai Szakáll Alapítvány Szent Benedek Idősek Háza Alapítvány (Sopron) Szent Szabína Alapítvány (Budapest) Evangelizáció 2000 Egyesület (Ménfőcsanak)

A FŐAPÁTSÁG ÜZEMELTETÉSI KAPCSOLATAINAK STRUKTÚRÁJA Pannonhalmi Főapátság Alapítás 996 Regula 527   VÁLLALKOZÁSOK ÖNÁLLÓ (Kft.) EGYHÁZI INTÉZMÉNYEK SZAKRÁLIS KARITATÍV KULTURÁLIS SZOCIÁLIS     ANYAGI ALAPOK   KÖLTSÉGVETÉSI FORRÁSOK  ADOMÁNYOK VÁLLAKOZÁSI BEVÉTELEK

Az egyházi vállalkozások sajátossága: A profit-orientált ágazatok non-profit intézmények finanszírozására jönnek létre. A működés során az erkölcsi szempontok elsődlegesek. Minden érintettre tekintettel akar lenni: dolgozók, vevők, beszállítók, hitelezők, adósok, környezet (gazdaságilag), jövendő generációk (ökológiailag), társadalom (állam) képviselői

MIBEN GONDOLKODUNK? Turizmus Apátsági termékek gyógyteák, likőr, borecet, csokoládé, levendula Pincegazdaság

Bencés gyógynövénylikőrök az Agárdi Pálinkafőzdével együttműködve 2005 februárja óta

Újjáélesztett hagyomány a Herbária Zrt Újjáélesztett hagyomány a Herbária Zrt.-vel együttműködve: Pannonhalmi teakeverékek

Borecetek

Csokoládék

Szappanok

FOLYÓIRAT és KÖNYVKIADÁS Bencés Kiadó Kft FOLYÓIRAT és KÖNYVKIADÁS Bencés Kiadó Kft. Pannonhalmi Szemle Szerkesztőség

A termék folyamatos ellenőrzése Együttműködés FŐAPÁTSÁG Tradíció Receptek Általános ismertség EGYÜTTMŰKÖDŐ CÉG Piaci ismertség Gyártási kapacitás Kereskedelmi bázis Közös feladat: Termékfejlesztés Arculattervezés Engedélyeztetés A termék folyamatos ellenőrzése Gyártás Marketing APÁTSÁGI TERMÉK

Pannonhalmi Apátsági Pincészet

Pannonhalmi borvidék Történeti áttekintés gyökerek a római korig nyúlnak vissza bencések Rómából Prágán keresztül monostoralapítás 996-ban újjáélesztett szőlő- és borkultúra adott kor legmagasabb szintű szőlészeti és borászati technológiái

Apátsági szőlő- és borkultúra Történeti áttekintés XX. sz. eleje kb. 100 ha Pannonhalma környékén további területek pl. Somlón, Somogyban és Tokajban palackozott borok (fehér és vörös) export európai országokba

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Történeti áttekintés II. világháború 50-éves megszakítás Pannonhalmi Főapátság és MKB Bank Zrt. Gál Tibor mint szakmai tanácsadó bencés szőlő- és borkultúra újjáélesztése: 2000-2001 korábbi apátsági területek visszavásárlása: 4 dűlő (52 ha) új ültetvények új pince és borház

Pannonhalmi borvidék Elhelyezkedés Magyarország észak-nyugati része Bécs és Budapest között félúton Bakony-hegység északi nyúlványai: Pannonhalmi dombság Pannonhalmi borvidék: 650 ha átlagos t.sz. feletti magasság: 300 m

Pannonhalmi borvidék Klíma, talaj és más természeti jellemzők Elzász, Loire felső folyása, Burgundia kontinentális hatás kellő mennyiségű csapadék (650-700 mm) nap & éj illetve évszakok hőmérséklete közötti nagy különbség → friss, ropogós, gyümölcsös borok

Pannonhalmi borvidék Klíma, talaj és más természeti jellemzők Elzász: homokkő-túlsúlyos talaj Burgundia: főleg meszes talaj → mindkettő jellemző Pannonhalmára löszös erdőtalaj meszes alsó rétegekkel kifejezetten magas mésztartalom

4 dűlő Széldomb Babszökő Packalló- Cseresznyés Tavaszó

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Ültetvények Széldomb: Győr és Pannonhalma között (É-D) nincs akadálya a szélnek a legmelegebb dűlő homokos-löszös talaj korai érés

Ültetvények Széldomb II.

Széldomb

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Ültetvények Babszökő: Écs közvetlen közelében legmagasabban fekvő terület déli lejtők meszes és vörös agyag talaj magas vastartalommal

Ültetvények Babszökő

Babszökő

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Ültetvények Tavaszó: Ravazd határában a leghidegebb dűlő erősen agyagos talaj késői érés

Ültetvények Tavaszó

Tavaszó

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Ültetvények Packalló-Cseresznyés: Széldomb & Babszökő tulajdonságai könnyen felmelegszik löszös talaj magas mésztartalommal

Packalló-Cseresznyés

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Új ültetvények és művelésmód 0,8 m X 2,4 m hagyományos Guyot-módszer tőkesűrűség: több mint 5.200 tőke / ha mérsékelt terhelés, mérsékelt hozam: fehér: 1,2-1,3 kg / tőke → 55-60 hl / ha vörös: 0,8-1,0 kg / tőke → 35-40 hl / ha

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Szőlőfajták borvidéki áttekintésben kis borvidék, nagy fajtaválaszték hagyományos fehérbor-termő vidék ??? 300-400 éve: többnyire európai fajták Worldwide Benedictine Network  legnagyobb arányban: olaszrizling más: rajnai rizling fűszeres tramini chardonnay sauvignon blanc pinot blanc pinot noir

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Szőlőfajták az apátsági birtokon 2/3: friss, ropogós, magas savtartalmú, jó ivású fehérborok rajnai rizling fűszeres tramini sauvignon blanc & magyar fajták a helyi és történelmi hagyományoknak megfelelően ezerjó olaszrizling 1/3: nemzetközileg ismert ígéretes fajták, jellemzően vörösborok chardonnay pinot blanc pinot noir merlot cabernet franc

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Olaszrizling új kezdeményezés tradicionális magyar fajta 15 különböző olaszrizling-klón Pécsi Egyetem

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Borfajták Acéltartályos tételek: frissesség és gyümölcsösség izgalmas illatok és ízek kellemes savérzet Hordós erjesztésű-érlelésű fehérborok: olaszrizling, pinot blanc és chardonnay borvidéki jellemzők hordozói Testes vörösborok: gazdag illatok és pirosgyümölcsös aromák hosszú érlelés löszös-agyagos talaj és magas mésztartalom adta komplexitás

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Technológia – ”gravitációs anyagmozgatás”

Pannonhalmi Apátsági Pincészet PRÉSHÁZ

Pannonhalmi Apátsági Pincészet KÚT

Pannonhalmi Apátsági Pincészet BORHÁZ & PINCE

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Acéltartályos tételek Présház bogyózás zúzás vagy egészfürtös préselés (pl. rajnai rizling) kisebb output ↔ magasabb minőségű tisztább must Kútház Borház ülepítés-tisztítás erjesztés szűrés-derítés palackozás

Rajnai Rizling 2007

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Illatos borok illatok a héjban, nem a mustban fűszeres tramini, sauvignon blanc héjontartás alacsony hőmérséklet → nincs erjedés ülepítés-tisztítás gyors erjesztés → oxidáció nélkül fajtaspecifikus élesztők

Fűszeres Sauvignon Tramini Blanc 2007 2007

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Hordós erjesztésű fehérborok egészfürtös préselés must közvetlenül a hordókba fejtve 500 l tölgyfa-hordók, több éves használat teljes almasavbontás seprő felkeverése 10-12 hónapos érlelés

Hemina 2006

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Testes vörösborok szigorú válogatás bogyózás-zúzás 50 hl fakádak & 60 hl acéltartályok hidegmacerálás ~5oC hőmérsékleten 3-6 napig kézi csömöszölés héjontartás 15-20 napon keresztül spontán erjesztés érlelés 228 l barrique-ban 10-14 hónapig

Pinot Infusio Noir 2006 2006

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kereskedelem – Belföld & Külföld Külföld (5 év) Belgium Hollandia Lengyelország Szlovákia Németország Hong Kong USA

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Jövőkép – Amiben hiszünk … Pinot Noir Pannonhalmán: kiváló adottságok filozófia: 3 dűlő & 3 eljárás → egyedi karakter fiatal ültetvények: 20-éves tőkék ??? Őshonos fajták szerepe a választékban: olaszrizling !!! Magas minőségű fajtaborok és dűlőszelektálás: egyes dűlők sajátos arculata összetett házasítások (pl.: St. Martinus Cuvée, Tricollis Cuvée, Hemina és Infusio)

„Bízunk benne, hogy becsületes, szép munkával jó borokat teremtünk.” Gál Tibor, Pannonhalma