Újjáéledt bencés szőlő- és borkultúra Pannonhalmán
A Főapátság anyagi alapja 1945-ig A rendi törzsbirtok jövedelme 60.000 kat. hold (28 gazdaságban): Erdőgazdaságok (fafeldolgozás) Szőlőterületek (pincegazdaság) Gabonatermelés (komáromi malom) Takarmánynövény-termesztés (állattenyésztés) Balatonfüredi Gyógyüdülő Tömördi Keserűvíz Palackozó Adományok hagyatékok (pl. Lónyai-hagyaték)
A FŐAPÁTSÁG ANYAGI ALAPJAI NAPJAINKBAN INTÉZMÉNYEK NON-PROFIT ANYAGI ALAPOK Saját bevételek Adományok Pályázatok Normatívák Működési támogatások
Pannonhalmi Főapátság INTÉZMÉNYEK Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Pannonhalmi Bencés Gimnázium és Kollégium Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium Békés Gellért Ökumenikus Intézet Pannonhalmi Szemle Kiadó Szent Adalbert Szociális Otthon Szent Benedek Idősek Háza (Sopron) Főapátsági Könyvtár Főapátsági Levéltár Főapátsági Gyűjtemények Főapátsági Arborétum 15 Plébánia VÁLLALKOZÁSOK Mons Sacer Kft. Borház Kft. Széldomb Kft. Bencés Kiadó Kft. Eranthis Kft. TriCollis Tárlatvezető Iroda Széchenyi Patika Bérbeadott ingatlanok Együttműködési megállapodások: HERBÁRIA Zrt. AGÁRDI PÁLINKAFŐZDE BUSZESZ Zrt. TÁMOGATÓ SZERVEZETEK Pannonhalma barátainak Köre Pannonhalmi Főapátság Alapítvány Pannonhalmi Bencés Gimnázium Alapítvány Budincsevits Alapítvány Kisjókai Szakáll Alapítvány Szent Benedek Idősek Háza Alapítvány (Sopron) Szent Szabína Alapítvány (Budapest) Evangelizáció 2000 Egyesület (Ménfőcsanak)
A FŐAPÁTSÁG ÜZEMELTETÉSI KAPCSOLATAINAK STRUKTÚRÁJA Pannonhalmi Főapátság Alapítás 996 Regula 527 VÁLLALKOZÁSOK ÖNÁLLÓ (Kft.) EGYHÁZI INTÉZMÉNYEK SZAKRÁLIS KARITATÍV KULTURÁLIS SZOCIÁLIS ANYAGI ALAPOK KÖLTSÉGVETÉSI FORRÁSOK ADOMÁNYOK VÁLLAKOZÁSI BEVÉTELEK
Az egyházi vállalkozások sajátossága: A profit-orientált ágazatok non-profit intézmények finanszírozására jönnek létre. A működés során az erkölcsi szempontok elsődlegesek. Minden érintettre tekintettel akar lenni: dolgozók, vevők, beszállítók, hitelezők, adósok, környezet (gazdaságilag), jövendő generációk (ökológiailag), társadalom (állam) képviselői
MIBEN GONDOLKODUNK? Turizmus Apátsági termékek gyógyteák, likőr, borecet, csokoládé, levendula Pincegazdaság
Bencés gyógynövénylikőrök az Agárdi Pálinkafőzdével együttműködve 2005 februárja óta
Újjáélesztett hagyomány a Herbária Zrt Újjáélesztett hagyomány a Herbária Zrt.-vel együttműködve: Pannonhalmi teakeverékek
Borecetek
Csokoládék
Szappanok
FOLYÓIRAT és KÖNYVKIADÁS Bencés Kiadó Kft FOLYÓIRAT és KÖNYVKIADÁS Bencés Kiadó Kft. Pannonhalmi Szemle Szerkesztőség
A termék folyamatos ellenőrzése Együttműködés FŐAPÁTSÁG Tradíció Receptek Általános ismertség EGYÜTTMŰKÖDŐ CÉG Piaci ismertség Gyártási kapacitás Kereskedelmi bázis Közös feladat: Termékfejlesztés Arculattervezés Engedélyeztetés A termék folyamatos ellenőrzése Gyártás Marketing APÁTSÁGI TERMÉK
Pannonhalmi Apátsági Pincészet
Pannonhalmi borvidék Történeti áttekintés gyökerek a római korig nyúlnak vissza bencések Rómából Prágán keresztül monostoralapítás 996-ban újjáélesztett szőlő- és borkultúra adott kor legmagasabb szintű szőlészeti és borászati technológiái
Apátsági szőlő- és borkultúra Történeti áttekintés XX. sz. eleje kb. 100 ha Pannonhalma környékén további területek pl. Somlón, Somogyban és Tokajban palackozott borok (fehér és vörös) export európai országokba
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Történeti áttekintés II. világháború 50-éves megszakítás Pannonhalmi Főapátság és MKB Bank Zrt. Gál Tibor mint szakmai tanácsadó bencés szőlő- és borkultúra újjáélesztése: 2000-2001 korábbi apátsági területek visszavásárlása: 4 dűlő (52 ha) új ültetvények új pince és borház
Pannonhalmi borvidék Elhelyezkedés Magyarország észak-nyugati része Bécs és Budapest között félúton Bakony-hegység északi nyúlványai: Pannonhalmi dombság Pannonhalmi borvidék: 650 ha átlagos t.sz. feletti magasság: 300 m
Pannonhalmi borvidék Klíma, talaj és más természeti jellemzők Elzász, Loire felső folyása, Burgundia kontinentális hatás kellő mennyiségű csapadék (650-700 mm) nap & éj illetve évszakok hőmérséklete közötti nagy különbség → friss, ropogós, gyümölcsös borok
Pannonhalmi borvidék Klíma, talaj és más természeti jellemzők Elzász: homokkő-túlsúlyos talaj Burgundia: főleg meszes talaj → mindkettő jellemző Pannonhalmára löszös erdőtalaj meszes alsó rétegekkel kifejezetten magas mésztartalom
4 dűlő Széldomb Babszökő Packalló- Cseresznyés Tavaszó
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Ültetvények Széldomb: Győr és Pannonhalma között (É-D) nincs akadálya a szélnek a legmelegebb dűlő homokos-löszös talaj korai érés
Ültetvények Széldomb II.
Széldomb
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Ültetvények Babszökő: Écs közvetlen közelében legmagasabban fekvő terület déli lejtők meszes és vörös agyag talaj magas vastartalommal
Ültetvények Babszökő
Babszökő
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Ültetvények Tavaszó: Ravazd határában a leghidegebb dűlő erősen agyagos talaj késői érés
Ültetvények Tavaszó
Tavaszó
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Ültetvények Packalló-Cseresznyés: Széldomb & Babszökő tulajdonságai könnyen felmelegszik löszös talaj magas mésztartalommal
Packalló-Cseresznyés
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Új ültetvények és művelésmód 0,8 m X 2,4 m hagyományos Guyot-módszer tőkesűrűség: több mint 5.200 tőke / ha mérsékelt terhelés, mérsékelt hozam: fehér: 1,2-1,3 kg / tőke → 55-60 hl / ha vörös: 0,8-1,0 kg / tőke → 35-40 hl / ha
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Szőlőfajták borvidéki áttekintésben kis borvidék, nagy fajtaválaszték hagyományos fehérbor-termő vidék ??? 300-400 éve: többnyire európai fajták Worldwide Benedictine Network legnagyobb arányban: olaszrizling más: rajnai rizling fűszeres tramini chardonnay sauvignon blanc pinot blanc pinot noir
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Szőlőfajták az apátsági birtokon 2/3: friss, ropogós, magas savtartalmú, jó ivású fehérborok rajnai rizling fűszeres tramini sauvignon blanc & magyar fajták a helyi és történelmi hagyományoknak megfelelően ezerjó olaszrizling 1/3: nemzetközileg ismert ígéretes fajták, jellemzően vörösborok chardonnay pinot blanc pinot noir merlot cabernet franc
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Olaszrizling új kezdeményezés tradicionális magyar fajta 15 különböző olaszrizling-klón Pécsi Egyetem
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Borfajták Acéltartályos tételek: frissesség és gyümölcsösség izgalmas illatok és ízek kellemes savérzet Hordós erjesztésű-érlelésű fehérborok: olaszrizling, pinot blanc és chardonnay borvidéki jellemzők hordozói Testes vörösborok: gazdag illatok és pirosgyümölcsös aromák hosszú érlelés löszös-agyagos talaj és magas mésztartalom adta komplexitás
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Technológia – ”gravitációs anyagmozgatás”
Pannonhalmi Apátsági Pincészet PRÉSHÁZ
Pannonhalmi Apátsági Pincészet KÚT
Pannonhalmi Apátsági Pincészet BORHÁZ & PINCE
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Acéltartályos tételek Présház bogyózás zúzás vagy egészfürtös préselés (pl. rajnai rizling) kisebb output ↔ magasabb minőségű tisztább must Kútház Borház ülepítés-tisztítás erjesztés szűrés-derítés palackozás
Rajnai Rizling 2007
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Illatos borok illatok a héjban, nem a mustban fűszeres tramini, sauvignon blanc héjontartás alacsony hőmérséklet → nincs erjedés ülepítés-tisztítás gyors erjesztés → oxidáció nélkül fajtaspecifikus élesztők
Fűszeres Sauvignon Tramini Blanc 2007 2007
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Hordós erjesztésű fehérborok egészfürtös préselés must közvetlenül a hordókba fejtve 500 l tölgyfa-hordók, több éves használat teljes almasavbontás seprő felkeverése 10-12 hónapos érlelés
Hemina 2006
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Testes vörösborok szigorú válogatás bogyózás-zúzás 50 hl fakádak & 60 hl acéltartályok hidegmacerálás ~5oC hőmérsékleten 3-6 napig kézi csömöszölés héjontartás 15-20 napon keresztül spontán erjesztés érlelés 228 l barrique-ban 10-14 hónapig
Pinot Infusio Noir 2006 2006
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kereskedelem – Belföld & Külföld Külföld (5 év) Belgium Hollandia Lengyelország Szlovákia Németország Hong Kong USA
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Jövőkép – Amiben hiszünk … Pinot Noir Pannonhalmán: kiváló adottságok filozófia: 3 dűlő & 3 eljárás → egyedi karakter fiatal ültetvények: 20-éves tőkék ??? Őshonos fajták szerepe a választékban: olaszrizling !!! Magas minőségű fajtaborok és dűlőszelektálás: egyes dűlők sajátos arculata összetett házasítások (pl.: St. Martinus Cuvée, Tricollis Cuvée, Hemina és Infusio)
„Bízunk benne, hogy becsületes, szép munkával jó borokat teremtünk.” Gál Tibor, Pannonhalma