VADTAKARMÁNYOZÁS Tóth Tamás1 – Beke Károly1 – Marosán Miklós2

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Advertisements

Takarmánykonzerválás
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Takarmányismeret: SILÓZOTT TAKARMÁNYOK
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 11. Csoportosítsa és jellemezze a szénákat!
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 10. Jellemezze az erjesztett takarmányokat!
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
Tisztítás, fertőtlenítés
Takarmányismeret: SILÓZOTT TAKARMÁNYOK
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
Az ásványi anyagok forgalma
Az erjedés szabályozása
A silózás alapanyagai Szilázsok: kukorica-, cirok-, kukorica-cirok vegyes-, fű- és lucernaszilázs Fonnyasztott szilázsok: fű- és lucernaszilázs Szenázsok:
Bevezetés A tartósítás célja: egész évben tárolható takarmány
A takarmányok összetétele
Takarmányismeret Feltétlen takarmányok: Esetleges takarmányok:
Takarmányok tartósítása szárítással Szálastakarmányok szárítása
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
VADTAKARMÁNYOZÁS Tóth Tamás1 – Beke Károly1 – Marosán Miklós2
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA VII.
VADTAKARMÁNYOZÁS Tóth Tamás1 – Beke Károly1 – Marosán Miklós2
A szálalás iránti igény fő forrásai
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA Összeállította: Dr. TÓTH TAMÁS egyetemi docens
A takarmányok összetétele
Tak. ismeret: erjesztéses tartósítás
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
Takarmányok tartósítása erjesztéssel
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Takarmányok tartósítása erjesztéssel
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Tejtermékek.
A helyes táplálkozás.
A növények lebontó folyamatai: Az erjedés és a légzés
Biogáz Tervezet Herkulesfalva március 01..
Balla Csaba, Hitka Géza Budapesti Corvinus Egyetem
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
Kampány hatékonyságának mérése, értékelése
Energia-visszaforgatás élelmiszeripari szennyvizekből
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Takarmányozástan.
A TAKARMÁNYOK ISMERETE ÉS TARTÓSÍTÁSUK
Gyökér-, gumós és kabakos takarmányok
Szemestakarmányok tárolása
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Komposztálási alapismeretek
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Füves puszták.
Ásvány és kőzettan Készítette: Svidró Sára
A legelő A legelők növénykultúráját összefoglaló néven gyepnek nevezzük. Gyepen azt a pázsitfűfélékkel és pillangósokkal tartósan benőtt területet értjük,
Növényi rostok Cellulóz
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Zöldmalom eljárás ismertetése A TECHNOLÓGIA IDŐSZERŰSÉGE.
Takarmányok tartósítása szárítással Szálastakarmányok szárítása
Szemestakarmányok tárolása
Nitrogénmentes kivonható anyagok
Előadás másolata:

VADTAKARMÁNYOZÁS Tóth Tamás1 – Beke Károly1 – Marosán Miklós2 NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR 1ÁLLATTUDOMÁNYI INTÉZET, TAKARMÁNYOZÁSTANI TANSZÉK 2KÖRNYEZETTUDOMÁNYI INTÉZET, ÁLATTANI TANSZÉK

Takarmányfeldolgozás (szénakészítés, silózás)

Szénakészítés A szálas takarmányok tartósításának legősibb módja A zöldtakarmány víztartalmát 12-14%-ra csökkentjük megakadályozzuk az erjedési és bomlási folyamatokat A tartósítás céljatáplálóanyagok és vitamintartalom megőrzése A szénakészítés módszerei: Renden történő szárítás Állványos szárítás Mesterséges szénakészítési eljárások (inkább a mezőgazdasági üzemekben, pl. szellőztetéses szárítás, forró levegős szárítás, stb.)

A széna minőségét meghatározó tényezők Kaszálás időpontja: Pillangósok: zöldbimbós állapotban Fűfélék: kalász, illetve bugahányás stádiumában Kaszálás, célszerű a szársértő alkalmazásagyorsabban és egyenletesebben szárad a széna A szárítás során kb. 20-40%-os veszteség: Légzési és enzimatikus veszteség Kilúgozási és rothadási veszteség (fehérjék 15-20%, szénhidrátok 30-40%, ásványi anyagok 40-70%)  tartós esőzés esetén jelentős veszteségforrás Pergési veszteség (értékes növényi részek, főleg a levél aránya csökken) akár 10-20%-os veszteség is lehet, főleg a rend forgatása, felszedése során jelentkezik Emészthetőség csökkenése (kb. 10-15%-kal) A vadtakarmányozás veszteségei csökkenthetők pl. állványos szárítással, illetve korszerűbb, mezőgazdasági szárítási eljárásokkal: Jobb minőségű, kedvezőbb beltartalmú széna készíthető

Vadtakarmányok tartósítása erjesztéssel (silózás) A silózás előnyei: Kevésbé függ az időjárástól A szilázs/szenázs készítés jobban gépesíthető, mint a szénakészítés (szállítása, adagolása viszont nehezebb) Kisebb a veszteség (kb. 15%), kedvezőbb beltartalom, nagyobb vitamintartalom Nagyobb víztartalmánál fogva télen a vadfajok vízigényének nagy részét is kielégíti Olyan takarmányok is etethetők, amit a vad egyébként nem fogyaszt el Ízletes, több évig eltartható takarmány Csökken a hántáskár

A sikeres erjesztést befolyásoló fontosabb tényezők A tejsavtermelő baktériumok életfeltételeinek elősegítése Anaerob körülmények megteremtése (tömörítés) A silózandó takarmány optimális szárazanyag-tartalmának (30-40%) megválasztása: Fű (vegyes állomány): 29-31% Silókukorica: 35-38% Lucerna: 38-39% A rendelkezésre álló szénhidrátok mennyisége és milyensége (monoszacharidok és diszacharidok) Pufferanyagok jelenléte (pl. Ca, Mg, Na, ammónia) – C/PK hányados (a jól erjeszthető takarmányoknál magasabb ez az érték)

Vadtakarmányozásban használható silózott takarmányok Könnyen erjeszthető növények (pl. silókukorica, cukorcirok, napraforgós csalamádé) Közepesen erjeszthetők (pl. fűfélék, füves here, zöld gabonafélék, repce, bükköny) Nehezen erjeszthetők (pl. lucerna, vörös here, bíbor here) Az erdőben végzett tisztítás-gyérítés során keletkezett gallyból és lombból is készíthető silótakarmány Silózható fafajok: pl. tölgy, nemesnyár, gertyán Nem silózható: pl. kőris, hárs, cser A közepesen és a nehezen tartósítható takarmányok minősége adalékanyagokkal (szénhidrátadalékok, gabonamagvak darája, biológiai tartósítószerek, szerves savak, stb.) és/vagy fonnyasztással javítható

A jó minőségű szilázs értékei pH: 3,8-4,2 Az összes sav 60%-át a tejsav, 30% a propionsav adja Egyéb illózsírsavat (pl. propionsavat, n-vajsavat) nem tartalmaz, legfeljebb nyomokban NH3-ból 0,01-0,05%-nál többet nem tartalmaz

A vadtakarmányozásban alkalmazható silótípusok Palánksiló Szalmabála siló: Oldalfala egy, vagy két sor szalmabálából áll, amit kívülről meg lehet erősíteni Az oldalfalakat célszerű fóliával bélelni Kazalsiló (ezek az ideiglenes silótípusok kimondottan helyben fogyasztásra alkalmasak, de jelentős veszteséggel kell számolni) Amennyiben a szilázst 2-3 naponta ki tudjuk hordani a vadetetőhelyre, akkor a mezőgazdasági gyakorlatban használt korszerűbb silótípusokat (pl. falközi silók) is lehet választani

A silózott takarmányok téli etetésének szempontjai A téli takarmányozás egyik legnagyobb problémája a silózott takarmányok szakszerű etetése A megfagyott szilázs etetése a vadfajoknál ugyancsak emésztési zavarokat okozhat A megbontott ideiglenes silók esetében jelentős lehet a veszteség (pl. taposási kár, utóerjedés, beázás), illetve az emésztési probléma (pl. romlott szilázs etetésekor) A legszakszerűbb a vadetetőkben történő, lehetőleg fedett helyen történő etetés, vagy az ideiglenes silók szakaszos módszerrel történő feletetése (annyi szilázs megkezdése, amit 1-2 nap alatt elfogyasztanak az állatok)