LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA V. Összeállította: Dr. TÓTH TAMÁS egyetemi docens NYME-MÉK, Állattudományi Intézet TAKARMÁNYOZÁSTANI TANSZÉK
Takarmányok előkészítése Témakörök A ló takarmányai II. Takarmányok előkészítése
Gyökér- és gumós takarmányok és származékaik Sárgarépa: Ízletes, kiváló dietetikai hatású takarmány Jelentős karotintartalom (50-65 mg/kg) Csikó, szoptató kanca Felaprítva, zabbal keverve 2-5 kg/állat/nap Takarmányrépa, cukorrépa: Karotint gyakorlatilag nem tartalmaznak 10 kg/nap Fagyott állapotban ne etessük (hasmenés, emésztési zavarok) Szárított répaszelet: Jelentős rosttartalom, közepes energia 3-4 kg/nap Jelentős vízfelvevő képesség, emésztési problémák
Gyümölcsök és törkölyök: Burgonya: Elsősorban hizlalás esetén Max. 10 kg/állat/nap (szoktatás után) Szolanin-tartalom, főzve, pépesítve, szeletelve, esetleg zabbal együtt Melasz: Döntően répacukrot tartalmaz Kiváló energiaforrás Vizelet- és enyhe hashajtó hatású 1-1,5 kg/nap A granulátumok/pogácsák szilárdságát fokozza („pelletkötő”) Takarmánycukor: Sportlovak, napi 1-2 kg Gyümölcsök és törkölyök: Kiváló dietetikai hatás, ízletesek (pl. alma, körte) A napi fejadag szárazanyagának max. 10%-át tehetik ki A szőlőtörkölyt lehetőleg ne etessük (alacsony a táplálóértéke)
Növényi eredetű fehérjeforrások Szója: Magas nyersfehérje és energiatartalmú Antinutritív anyagokat tartalmaz hőkezelés (pl. tósztolás) Extrahált szójadara: Alacsony nyerszsírtartalom, 44-50% nyersfehérje (44-, 46- és 48-as szójadara), LYS-ben gazdag, MET+CYS szegény Extrahált napraforgódara: MET+CYS-ben gazdag, magasabb nyersrost-tartalom (I., II., III.o.) A lovaknak kevésbé ízletes takarmány, de antinutritiv anyagokat nem tartalmaz Extrahált repcedara: Erukasav, glükozinolát, csersav Dupla-nullás repce etethető csak a lovakkal! 3 g/kg-nál több glükozinolát-tartalomú repce nem etethető! Extrahált gyapotmagdara: Toxikus hatású alkaloida (gosszipol) A jó minőségű tételeket a lovak szívesen fogyasztják
„Mash”: Extrahált lenmagdara: Lenmag: Közepes fehérje- és energiatartalmú takarmány Nyálkaanyagot tartalmaz (3-10%) vízmegkötő képesség, megkönnyíti a bélsárürítést, megelőzi a bélsárpangást Fiatal lovaknál a bélnyálkahártyára kedvező hatású (gyulladáscsökkentés) A főzés hatástalanítja a magban lévő lináz enzimet, ami mérgező a ló szervezetése (ciánhidrogén felszabadulása) Lenmag: PUFA-zsírsavakban (linolsav, linolénsav) gazdag Kedvező hatású a szőrre Hántolt, kezeletlen lenmagból csikóval max. 0,05-0,08 kg, kifejlett lóval 0,1-0,12 kg etethető. „lenmagtej”: 1 rész len+20 rész víz, szűrés, napi 1,5-2 l/csikó/nap (kedvező hatású az emésztésre) „Mash”: 1 liter forralt víz+1 marék lenmag+2 kg zab+1 kg búzakorpa vagy rozs, ezt követően 1,5 liter forró vízzel leönteni+só+búzaliszt esetleg melasszal, vagy cukorral Etetés előtt fel kell keverni, kiváló dietétikai hatású
Egyéb takarmányok, premixek Vitamin és/vagy ásványianyag kiegészítés Lótáp és takarmánykeverék: Granulált kiszerelés (4-12 mm átmérő) – abrakhelyettesítő Pogácsa forma (versenylovak) - kiegészítés nélkül, önmagában is etethető „Müzli”: táp+gabonapelyhek (és/vagy egyéb anyagok pl. íz- és aromaanyagok, illóolajok, gyógynövények)
Takarmánykiegészítő anyagok Ásványi anyag és vitaminkiegészítők (multivitamin készítmények, ásványi sók, vitaminrudacskák, stb.) Takarmánysó ad libitum – pl. nyalósó formájában A csikó ne érje el → túlzott sófogyasztás → hasmenés nyomelemes nyalósó Elektrolitpótló készítmények (pl. Na-, K-, Cl-, Mg-pótlás) Takarmánymész (Ca-pótlás) MCP (Ca- és P-pótlás) Ízesítő anyagok: Édesítők (szintetikus, természetes), aromaanyagok
Növényi kivonatok, illóolajok Fokhagyma (immunerősítő, ellenálló-képeség növelése) Gyógynövény keverékek Illóolajok (bélműködést stimulál, ellenállóképesség, szaporodásbiológia, stb.)
A fontosabb lótakarmányok etethető mennyisége (kifejlett ló) Etethető mennyiség (kg/nap) Réti széna 15 Lucernaszéna 3 Legelőfű 30-50 Silókukoricaszilázs 15-20 Takarmányrépa 10-12 Sárgarépa 8-10 Zab ad libitum (kb. 8 kg) Kukorica, árpa 6 Búza 4 Búzakorpa Extrahált napraforgódara 1,5 Melasz, takarmánycukor 1-1,5 forrás: Fekete (1992)
Garantált beltartalom Szoptatós kancák, illetve csikók (4-18 hónapos kor között) takarmányozására ajánlott takarmánykeverék Táplálóanyag Garantált beltartalom DE ló (MJ/kg) 13,0 Nyersfehérje (%) 15,5 Nyerszsír (%) 3,5 Nyersrost (%) 6,7 Lizin (%) 1,1 Ca (%) 1,0 P (%) 0,63 A-vitamin (NE/kg) 13.000 D3-vitamin (NE/kg) 1.300 E-vitamin (mg/kg) 160 Csikó: Takarmánykeverék (3,5-4 kg/állat/nap)+széna (2,5-7 kg/állat/nap) vagy Takarmánykeverék (2,5-3 kg/állat/nap)+széna (3-6,5 kg/állat/nap)+ +zab (1-1,5 kg/állat/nap) Szoptató kanca: Takarmánykeverék (5,5-7 kg/állat/nap)+széna (7,5 kg/állat/nap-tól) vagy Takarmánykeverék (3,5-4,5 kg/állat/nap)+széna (7,5 kg/állat/nap-tól)+ +zab (2-2,5 kg/állat/nap)
Ló vitamin- és ásványianyag kiegészítő Táplálóanyag Garantált beltartalom Lizin (%) 4,0 Ca (%) 8,5 P (%) 4,6 Na (%) 3,5 A-vitamin (NE/kg) 195.100 D3-vitamin (NE/kg) 19.510 E-vitamin (mg/kg) 2.400 +mangán, cink, vas, réz, jód, szelén, kobalt, C-, K-, B1-, B2-, niacin-, folsav-, pantoténsav-, B6-, biotin-, kolin-, B12-vitaminok Felhasználási javaslat: csikó: 100 g/állat/nap, kifejlett ló (600 kg testtömeg): 150-200 g/állat/nap forrás: www.babolnatakarmany.hu
Garantált beltartalom Sportló müzli keverék Táplálóanyag Garantált beltartalom DE ló (MJ/kg) 13,8 Nyersfehérje (%) 11,5 Nyerszsír (%) 9,0 Nyersrost (%) 8,0 Lizin (%) 0,8 Ca (%) 1,0 P (%) 0,5 A-vitamin (NE/kg) 13.000 D3-vitamin (NE/kg) 1.300 E-vitamin (mg/kg) 600 Élő élesztő +++ Szerves kötésű mikroelemek Almadara Lenolaj forrás: www.babolnatakarmany.hu
Abraktakarmányok előkészítése I. Az előkészítés hatására az emészthetőség javul (pl. keményítő) Könnyebb takarmányfelvétel, falatképzés, rágás Fiatal- és idős lovak esetében különösen fontos Roppantás Őrlés, darálás Extrudálás, expandálás Pelletálás (granulálás) Pelyhesítés Áztatás
Abraktakarmányok előkészítése II. Roppantás: Jobb hasznosulás Zab: főleg csikók, idősebb lovak esetében Árpa: javasolt Tárolási idő csökken Őrlés, darálás: Kisebb szemcseméret Javul az emészthetőség Túl finomra darálást/őrlést kerülni kell → emésztőszervi problémák, por → légzőszervi problémák Durva dara: árpa, kukorica, búza
Abraktakarmányok előkészítése III. Extrudálás: Magas hőmérsékleten történik Keményítőemésztés javul Antinutritív hatás csökken Kedvezőbb mikrobiológiai állapot Pelletálás: Darálás, préselés, melasz (kötőanyag) Lótápok, keveréktakarmányok, lómüzli Takarmányválogatás elkerülése, porképződés Széna- és szalmapellet Pelyhesítés: Nedvesség, hő, nyomás → kedvezőbb emészthetőség (keményítő) Kukoricapehely Áztatás: A héj megpuhul, jobb emészthetőség Közvetlenül etetés előtt → romlás
Tömegtakarmányok előkészítése Szeletelés: Gyökér- és gumós takarmányok Elősegíti a rágást, falatképzést Szecskázás: Szálastakarmányok Túl apró szecska → strukturális hatékonyság romlik