Elektronikus információ-szolgáltatások az iskolai könyvtárakban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Iskolai Könyvtári Világnap
Advertisements

SZTE Klebelsberg Könyvtár
Az Educatio digitális tartalomszolgáltatási projektjei XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál április Markója Szilárd EISZ Iroda és könyvtárvezető.
A könyvtár és az Internet mindenkié A világ a könyvtárban, a könyvtár a világban.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
Új tájékozódási pontok, új tájékoztatási eszközök.
Tatabánya, október 9. ODR konferencia A Magyar Elektronikus Könyvtár ODR konferencia Digitalizált dokumentumok a könyvtárközi kölcsönzésben Tatabánya,
Mitől sikeres egy intézményi szakkönyvtár? Dr. Palotai Mária - ESKI Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár június 18. „Vállalati könyvtárak tegnap.
Elektronikus szolgáltatások mindenkinek Electronic services for everybody Moldován István OSZK Budapest, november 24.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
A Miskolci Egyetem TÁMOP projektjének záró rendezvénye Országos Széchényi Könyvtár Budapest, június 21.
Nevelési Tudásdepó Az olvasóvá neveléshez és a digitális kompetenciák fejlesztéséért Budapest, január 26. OFI Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum.
WELCOME! Bevezető könyvtárbemutató
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár.
Országos Széchényi Könyvtár
Barki Katalin Szombathely, május 4.
Berzsenyi Dániel F ő iskola Regionális Fels ő oktatási Forrásközpont Épült: november november 06.
Berzsenyi Dániel F ő iskola Regionális Fels ő oktatási Forrásközpont Épült: november november 06.
Berzsenyi Dániel F ő iskola Regionális Fels ő oktatási Forrásközpont Épült: november november 06.
Az Internet kultúra népszerűsítését szolgáló, világméretű programsorozatot, az Internet Fiestát évente rendezi meg az Internet Society ben az Internet.
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Rekordok importálása a MOKKA adatbázisából Aleph adatbázisba Barki Katalin Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Könyvtára június.
Műszaki tudományok az interneten
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Megújul a Sulinet Könczöl Tamás osztályvezető
Gyűjteményünk Elsősorban helyismereti dokumentumok Szépirodalmi és szakirodalmi művek, szakdolgozatok, képeslapok Heves megyei.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Új és tervezett szolgáltatások a Magyar Elektronikus Könyvtárban Moldován István Kódex Könyvtáros klub június 1.
A MEK és az EPA mind a digitális megőrzés archívumai Az OAIS modell január 17.
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
A gyógyító információ Dr. Vasas Lívia MOKSZ elnök Január 12. Nyíregyháza.
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
Networkshop 2009 MKE Vándorgyűlés, Debrecen július 10.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium könyvtára
IKT struktúra.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály „A könyvtárak fejlesztési lehetőségei.
1 Tájékoztató a tantárgyakról és a jegyzetekről Digitális oktatási gyűjtemény az ALEPH könyvtári rendszerben.
TIOP-1.2.3/08/ Nagykun Tudásdepó-Expressz Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúrafejlesztése.
„Olvasási és digitális kompetenciák fejlesztése könyvtári szolgáltatásokkal. A PTE Egyetemi Könyvtár a minőségi oktatás és hatékony tanulás szolgálatában”
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
A Magyar Elektronikus Könyvtár, színházi és múzeumi együttműködései Adatbázis-építés, digitalizálás könyvtári és múzeumi környezetben Konferencia Országos.
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu szeptember.
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Az Open Access hazai és helyi vonatkozásai International Open Access Week October 21-27, 2013.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
A Z Ó BUDAI E GYETEM K ÖNYVTÁRÁNAK BEMUTATÓJA lib.uni-obuda.hu 2016.
Lente Tamás Méliusz Juhász Péter Könyvtár
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Használd jól a könyvtári katalógust!
Rövid ismertető a gyűjteményről és a szolgáltatásokról
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
MAGYAR IGAZSÁGÜGYI AKADÉMIA JOGI SZAKKÖNYVTÁRA
E-könyvek, e-book olvasók a könyvtárban
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
Előadás másolata:

Elektronikus információ-szolgáltatások az iskolai könyvtárakban Barki Katalin BDF könyvtárigazgató bkati@bdtf.hu Szombathely, 2005. Június 30.

Regionális Felsőoktatási Forrásközpont indoklása A forrásközpont egyidejűleg szolgálja a hagyományos és modern információforrások együttes használatát (valamennyi szinten biztosított a számítógépes munkahely), a funkcionálisan és esztétikusan kialakított egyéni és csoportos tanulási terek kialakítását (használói férőhelyek többszörözése, csoportos tanulóhelyek: olvasóterem, tankönyvcentrum, multifunkcionális tér kialakítása) az elektronikus információszolgáltatás térnyerését, új tanulási technikák kutatását, kidolgozását, tesztelését, a hallgatók bevonását a fejlesztésbe, tesztelésbe, a hallgatók számára prezentációs anyagok készítését, office programok használatát (jegyzetelés, referátumkészítés, szakdolgozat-készítés, letöltés az Internetről, CD-írás), az információszerzés, -feldolgozás, -rendszerezés, -szolgáltatás technikájának közvetítését mind a hagyományos, mind az elektronikus dokumentumok tekintetében,

Regionális Felsőoktatási Forrásközpont indoklása a szolgáltatások minőségi biztosítását, a dokumentumok digitalizálását, a szakdolgozatok, TDK munkák elkészítését, CD-re írását, a rajz szakos hallgatók/meghívott művészek alkotásainak kiállítását, rendezvények tartását (nyitott labor, videostúdió, multifunkcionális olvasói tér, fogadótér, aula), a korszerű és sokoldalú információfeldolgozás feltételeinek megteremtését, csoportos tanulási terek használatát szakszemináriumi órákhoz (multifunkcionális tér: leválasztható vetítő terem; tankönyvcentrum) a hallgatók egymással történő kommunikációjának színterét az értelmiségi létre való felkészítést, az élethosszig tartó tanulás információs háttérbázisa használati igényének felkeltését, kialakítását.

A jövő könyvtárainak jellemzői Az információtechnológia széleskörű elterjedése Hagyományos és digitális források integrálása Helyi és távoli információkhoz való zavartalan és minél szélesebb körű hozzáférés biztosítása Az egyre differenciáltabb olvasói igények kiszolgálása A könyvtárhasználók irányítása a web „virtuális polcai” között A könyvtár a tanulás színterévé is válik A könyvtári költségvetés célszerű és hatékony felhasználása

Mire építhetünk? Számítógép és Internet széleskörű elterjedése – átok vagy áldás? Tegyük áldássá! Építsünk a digitális tantermekre, a számítógépes laborokra, a könyvtári számítógépes munkahelyekre Tanítsuk meg az elektronikus információforrások keresését, gyűjtését, értékelését, feldolgozását A chat, az e-mail, az Interneten való szörfölés mellett tanítsuk meg a célzott keresést, az MS Office programok használatát! Mutassuk meg, hogy a könyvtár lehetőségei megsokszorozódnak a virtuális könyvtári térben: online elérhető könyv-, hangzó és vizuális dokumentumok, folyóiratok (állománybővítés költségvetés nélkül) Könyvtári katalógusok, adatbázisok elérése – a tájékoztató apparátus kibővülése Az elektronikus szolgáltatások igénybe vétele korlátlan, nem helyhez kötött Esélyegyenlőség az információhoz való jutásban Korszerű tanulási környezet kialakítása

Weblapok Adjuk el saját szolgáltatásainkat! Segítsük a használókat az elektronikus információkban való eligazodásban Adatok, információk a könyvtárról, a szolgáltatásokról Katalógus Külső könyvtárak katalógusai Keresők Adatbázisok Pályázatok Linkgyűjtemények Stb.

Könyvtári katalógusok Saját Hagyományos (cédula) - korlátok Elektronikus (szoftverválasztás) Dokumentumok teljes köre – elektronikus dokumentumok kapcsolása Rekordok importálása Közös katalógusok (Z39.50) - ne szoftveralapon!!! A szoftver tegye lehetővé további katalógusok használatának képességét. Külső Hazai katalógusok HUNOPAC MOKKA NEKTÁR (rövid idejű elérés) ODR Külföldi katalógusok Cél: keresési technikák elsajátítása (böngészés, kulcsszavas keresés) Felelősség: célzott keresés az Interneten

Integrált könyvtári rendszerek Integrált könyvtári rendszerek Magyarországon AMICUS integrált könyvtári rendszer A Magyarországi Aleph Csoport könyvtárai - ALEPH Bibliotéka cikk-, mikrofilm-, kép-, irodalmielemzés-feltáró programcsomag Corvina és a rendszert használó könyvtárak ELKA Integrált Könyvtári Szoftver GEORGE Integrált Könyvtári Programrendszer HORIZON Könyvtári integrált rendszer (korábbi nevén DYNIX) HunTéka integrált könyvtári rendszer KisTéka könyvtári rendszer koLIBRI könyvtárállomány nyilvántartó program Millenium NanLIB integrált könyvtári programrendszer OLIB Integrált könyvtári rendszer Qtéka integrált információkezelő rendszer SR LIB - könyvtári dokumentációs rendszer, (tájékoztatás a rendszerről) SZIKLA Integrált könyvtári rendszer SZIRÉN Integrált könyvtári rendszer TextLib-et használó könyvtárak -- TEXTLIB TINLIB-et használó könyvtárak -- TINLIB TINLIB-et használó könyvtárak -- TINLIB

HUNOPAC

MOKKA – Magyar Országos Közös Katalógus

NEKTÁR – OSZK (gyors lebontás a hálózatról)

ODR – dokumentumellátó rendszer

Külföldi katalógusok

Elektronikus könyvtárak BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar - Elektronikus Könyvtár Corvinus Library Evangélikus elektronikus könyvtár Hódmezővásárhelyi elektronikus könyvtár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Elektronikus Könyvtár Kárpát-medencei Magyar Elektronikus Könyvtárak Magyar Elektronikus Könyvtár Neumann Kht. - digitális könyvtár Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár További könyvtárak az egyes könyvtárak honlapjain: pl. FSZEK

Magyar Elektronikus Könyvtár

Gyermekirodalom

WebKat.hu

Adatbázisok Adatbázisok Könyv Portál - Könyvesboltok, könyvkiadók, könyvtárak EFTAN - Egyetemi és Főiskolai Tankönyv és Szakkönyv Adatbázis ELKE - Kertészeti, élelmiszeripari, kertművészeti és tájépítészeti adatbázis ELK - Irodalmi kritikák, elemzések (FSZEK) - Trantor Kft Elektronikus Könyvtára (előfizetős !) Filmszakirodalmi adatbázis Ki kicsoda (életrajzi adatbázis) Magyar Életrajzi Index (Archívum/Adattár) Magyar irodalmi művek fordításai Magyar Történeti Szövegtár Országos Közoktatási Intézet tankönyv adatbázisa - az Oktatási Minisztérium hivatalos tankönyvjegyzéke alapján; A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Program WWW-n elérhető adatbázisai A régi magyar vers számítógépes repertóriuma (Az 1601 előtti magyar versek) PAD - OPKM Pedagógiai Adatbázisa Szegedi Tudományegyetem könyvtári adatbázisai (film, pedagógia, földrajz, filozófia) Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara EURO-Információs és Dokumentációs Szolgáltató Központ - Adatbázis

NIIF adatbázisok

Adatbázisok - FSZEK

Elektronikus Periodika Adatbázis

MATARKA

Digitális Irodalmi Akadémia

Neumann-haz

Felsőoktatási Digitális Tankönyvtár

Sulinet – E-tananyag

SDT – Sulinet Digitális Tudásbázis

Online tankönyv adatbázisok, könyváruházak

EISZ – OM

EBSCO - NKÖM

Segítség - Könyvtárkapu

Könyvtárlap.hu

Honlapok az oktatás szolgálatában

CD-ROM, DVD

Tájékozódás az Interneten Indexelő szolgáltatások Heuréka http://www.heureka.hu/ Alta vizsla http://altavizsla.matavnet.hu/pages/advanced.html Internet katalógusok Hu - Dir http://www.hudir.hu/ Kettő az egyben http://www.origo.hu/