VADTAKARMÁNYOZÁS Tóth Tamás1 – Beke Károly1 – Marosán Miklós2

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szajga.
Advertisements

A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
A gabona felhasználási lehetősége alternatív üzemanyag előállítására. Előadó: Vancsura József elnök Petőházi Tamás titkár.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A Pharmagora Életminőség Klaszter takarmány és élelmiszer fejlesztései
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA I.
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
A takarmányok összetétele
A tételek eljuttatása az iskolákba
Koraszülött táplálás Hogyan? (motilitás?) Mikortól? (minél előbb)
A juhok takarmányozása
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA VII.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA VI.
VADTAKARMÁNYOZÁS Tóth Tamás1 – Beke Károly1 – Marosán Miklós2
A ragadozás hatása a zsákmányállatok populációdinamikájára
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA III.
VADTAKARMÁNYOZÁS Tóth Tamás1 – Beke Károly1 – Marosán Miklós2
A nemzetközi konkurencia árának feléért ajánljuk ugyanazt a minőséget! Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma! Monor, Ipar utca.
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A takarmányok összetétele
A TERMELÉS TÁPLÁLÓANYAG- SZÜKSÉGLETE IV. A tejtermelés táplálóanyag- szükséglete.
A takarmányok összetétele
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
A szervezet energiaforgalma
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
szakmérnök hallgatók számára
A évi demográfiai adatok értékelése
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
A „különleges” mangalica Vetmail konferencia 2006.
Horváth Krisztián A Vitamin.
ISMERTESSE A TEJTERMELŐ TEHENEK TAKARMÁNYOZÁSÁT ÉS TARTÁSÁT!
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
7. Ismertesse a tápok főbb alapanyag-csoportjait!
Egészségtudat és kemizáció
SERTÉSTENYÉSZTÉS A SZABADBAN
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Takarmányok zsírtartalma
A szervezet energiaforgalma
A világnépesség növekedése
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Állatok a házban és a ház körül
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Tóth Tamás, egyetemi docens
Sarki róka Hossz: 80–110 cm Testsúly: 5,5–9,5 kg.
A legelő A legelők növénykultúráját összefoglaló néven gyepnek nevezzük. Gyepen azt a pázsitfűfélékkel és pillangósokkal tartósan benőtt területet értjük,
A szervezet energiaforgalma
TENDENCIÁK ÉS TRENDEK A NAGYTELJESÍTMÉNYŰ BROJLEREK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN
Ökológiai állattenyésztés
V. Alföldi Tudományos és Tájgazdálkodási Napok
A sivatagok élővilága.
A szervezet energiaforgalma
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Takarmányok zsírtartalma
Előadás másolata:

VADTAKARMÁNYOZÁS Tóth Tamás1 – Beke Károly1 – Marosán Miklós2 NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR 1ÁLLATTUDOMÁNYI INTÉZET, TAKARMÁNYOZÁSTANI TANSZÉK 2KÖRNYEZETTUDOMÁNYI INTÉZET, ÁLATTANI TANSZÉK

A vadfajok takarmány- és táplálóanyagigényének megállapítása

A vadállomány létszámának megállapítása Sokféle módszert dolgoztak ki, de pontos eljárás nem létezik Látott vad, többször látott vad, nem látott vad min. 15-30%-os hibahatár Nem tudom a pontos létszámot, hogyan tudok takarmány- és táplálóanyagigényt megállapítani? Becsléssel, illetve a vadszámlálás pontosításával tudok következtetni. Pl. Egy évesnél idősebb szarvasbika 100 db, átlagos élősúly 150 kg/db összes súly 15 000 kg, Egy évesnél idősebb szarvastehén 150 db, átlagos élősúly 85 kg/db összes súly 12 750 kg Egy évnél fiatalabb szarvasborjú 160 db , átlagos élősúly 50 kg/db összes súly 8 000 kg Mindösszesen: 35.750 kg Vagy összes szarvas 410 db, átlagsúly 100 kg/db összes súly 41. 000 kg

A vadállomány táplálóanyag szükséglete Életfenntartás, növekedés, vemhesség, szoptatás, termékenyítés (apaállatok) tápanyagszükséglete A kisebb testsúlyú állatoknak nagyobb az életfenntartás igénye, mint a nagyobb testű egyedeknek (ún. testfelületi törvény: az állatok éhezési hőtermelése nem a testsúllyal, hanem a testfelülettel arányosan változik) Hiányosak az ismeretek az életfenntartás táplálóanyag-szükségletére vonatkozóan Általános szabályok: A növekedésben lévő fiatal állatoknak nagyobb az életfenntartó igénye A hímek nagyobb növekedési erélye min. 10-20%-kal több táplálóanyag ellátást igényel A környezet hőmérséklete, illetve az állás és a mozgás jelentősen befolyásolja az életfenntartás szükségletét Nagyvadállomány esetében a mozgás többletigénye miatt kb. 50-150%-kal több táplálóanyaggal kell számolni (háziállatoknál ez csak kb. 30-50%-os életfenntartó energiaszükséglet növekedést jelent)

A táplálóanyag-ellátás hatása a vadfajok szaporodóképességére A vadon élő állatok szaporodóképességét a takarmányokban lévő táplálóanyagok alapvetően befolyásolják Az elégtelen fehérje-, ásványianyag- és vitaminellátás hatására meddőségi problémák alakulhatnak ki A legtöbb vadfaj kedveli a fehérherét, amely sok fehérjét, ásványianyagot és karotint tartalmaz A szaporodásbiológiai folyamatokat a takarmányok foszfor, mangán, réz és karotin (A-vitamin) tartalma kedvezően befolyásolja A téli takarmányozás során különböző premixek (vitaminok+ásványianyagok) és vadtápok javítják az állatok termékenységét A túl sok gabonamag (pl. kukorica) fogyasztása (alacsony fehérje, sok keményítő) kedvezőtlen hatású a vadfajok szervezeti szilárdságára és szaporodóképességére.

A vemhes és szoptató anyaállatok táplálóanyag szükséglete A vemhesség a vadfajok esetében is növeli a táplálóanyagszükségletet, de ennek mértéke nem azonos Őz a vemhesség első szakaszában (első 100-120 napban) nem növekszik jelentős mértékben az igény (embrionális diapauza), a második szakaszban viszont igen (ikerellés) Vaddisznó  120 nap alatt 5-8 malac, kb. 6-8 kg alomsúllyal Mezei nyúl  jelentős igénybevétel  42 nap alatt 3-4 magzat, évente 2-3-szor Az ellést követően az újszülöttek táplálóanyagigényét az anyatej fedezi  nagy megterhelés az anyai szervezetnek: Szarvastehén az első napokban 1,5-2 kg tejet termel, egy hónap múlva 5 kg-ot, majd csökken (a borjú súlya ezalatt 9-12 kg-ot gyarapszik) 8 malacos vaddisznó első napokban 1 liter tejet termel, egy hónap múlva 5 litert. A 2. hónap végén ismét 1 liter a termelés. A kocatej összetétele: 8% tejzsír, 6% tejfehérje, 5% tejcukor, 1,7% ásványi anyag. A koca 5-10 kg-ot is veszíthet a testtömegéből a szoptatás alatt. Napi szárazanyagigény a vemhesség és a szoptatás idején: Szarvastehén: 3 kg (100 kg élősúlyra) Dámtehén: 2,5-2,6 kg (50 kg élősúlyra) Őzsuta: 1,2-1,3 kg (20 kg élősúlyra) Vaddisznókoca: 3-4 kg (100 kg élősúlyra)

A növekedés táplálóanyagigénye Minél nagyobb a napi súlygyarapodás, annál kisebb a fajlagos energiaigény  csökken az életfenntartás igénye Kezdetben anyatej, majd fokozatosan alakul ki az élőhely közelében fellelhető takarmányok fogyasztása Cserjék, füveshere, vadlegelő Szarvas bikaborjú: Gyors növekedésű 2 hónap alatt megkétszerezi a születési súlyát 0-1 éves kor között 300-350 g/napi súlygyarapodás 1-2 éves kor között 150-170 g/nap Dámborjú: lassúbb fejlődésű, éves korú bika súlya 20-25 kg Őz: gyors ütemű fejlődés, agancsduzzanat jelentős Ca- és P-igény (rügy, gally, fakéreg, lucerna) Vadmalacok: kezdetben lassúbb, majd kb. 3 hónapos kortól gyorsabb növekedés (kb. 9 hónaposan 25 kg-osak)

Az apaállatok táplálóanyagszükséglete Jelentős az apaállatok táplálóanyagigénye Szarvasbika: 3-4 éves korban tenyészérettség, 4-8 éves kora között intenzív táplálkozás A bőgés időszakában jelentés súlycsökkenés (50-60 kg-os testsúly veszteség is lehet) „háremszerű párzás”, fokozott igénybevétel Gyenge kondíció a párzási időszak végén Fokozott fehérje és ásványianyag igény Kukorica, lucerna, repce, rozs, tarlórépa, vadlegelő Dámbika: Ugyancsak fokozott igénybevétel, akár 30 kg-os testsúly csökkenés a barcogási időszak végén Őzbak: A nyári párzási időszakot követően a természetes takarmányok a rendelkezésére állnak Muflonkos, vadkan: kevésbé veszi igénybe őket a termékenyítési időszak Téli időszak: takarmányfelvétel visszaesése  súlycsökkenés

A takarmányozás hatása a kérődzőfajok húsának zsírsavösszetételére

A vad kérődzőfajok húsának CLA-tartalma A vad kérődzőfajok húsa jó CLA (konjugált linolsav) forrásnak tekinthető A táplálék minősége és a kiegészítő takarmányozás összetétele hatást gyakorol a vadhús zsírjának zsírsavösszetételére A cisz9, transz 11 C18:2 (CLA) antikarcinogén hatású (rákellenes hatás)  humánegészség-ügyi előny Ugyanakkor a transz-C18:1 zsírsavak mennyiségére ügyelni kell  tisztázatlan a humán egészségre gyakorolt hatásuk A telítetlen zsírsavforrások (pl. olajosmagvak) etetése, illetve pl. a legeltetés (pázsitfűfélék) növeli a CLA produkciót a kérődző egyedekben

A takarmányozás hatása a gímszarvas hosszú hátizom zsírjának CLA-tartalmára Zsírsav Vadaskert1 (n=22) Szabadterület2 (n=15) Transz-9 C18:1 0,72±0,11 0,35±0,05 Transz-11 C18:1 2,87±0,31 3,18±0,40 Cisz-9, transz-11 C18:2 1,16±0,10 1,45±0,16 Transz-10, cisz-12 C18:2 0,44±0,07 0,60±0,10 Cisz-9, cisz-11 C18:2 0,45±0,20 0,17±0,03 Transz-9, transz-11 C18:2 0,32±0,05 0,39±0,05 1 cseres tölgyes, bükkös és hárserdő+vadlegelő (szarvaskerep, fehérhere és perjék), cirok és kukorica, kiegészítő takarmányozás: zab, tritikálé (nyár); szenázs, silózott kukorica és cukorrépa (tél) 2 természetes takarmányfogyasztás (ezüsthársas bükk) +kiegészítő takarmányozás (csak télen): lucernaszéna, kukoricaszilázs, szemes kukorica (Husvéth és mtsai, 2006)