Ozsváth Károly NYME ACSJK Testnevelési Tanszék. II. Országos Sportinformatikai Szimpózium 2007.05.09. 2 A sportinformatikai szimpózium előadásai kimondva.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Táblázatkezelés Alapok.
Advertisements

„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
ADATBÁZISOK.
Informatika I. 6. Adattábla függvények, érzékenységi vizsgálatok.
ETO kereshetőségének és böngészhetőségének problémái az ALEPH-ben
Számítástechnika I. 2.konzultáció
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Statisztika I. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Humánkineziológia szak
Informatika felvételi felépítése. Az informatika felvételi két részből áll… Írásbeli –60 perc –50 pont Gyakorlati –60 perc –25 pont +25 pont.
Microsoft Access I. Készítette: Rummel Szabolcs
A táblázatkezelés alapjai 1.
Függvények BMEEPAGA301 Építész informatika 1
Táblázat kezelő programok
A számítástechnika és informatika tárgya
Táblázatkezelés Microsoft Excel
4. előadás (2005. március 8.) Pointerek Pointer aritmetika
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. IX.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Idősorok elemzése.
Ozsváth Károly NYME ACSJK Testnevelési Tanszék. Faktor = „jellemző”, „háttérváltozó” A faktoranalízis (FA) alapjában a változók csoportosítására, redukciójára.
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Dr.Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Ozsváth Károly NYME ACSJK Testnevelési Tanszék. Fábián Gy. – Zsidegh M.: A testnevelési és sporttudományos kutatások módszertana, p. (SPSS: p.,
Ozsváth Károly NYME ACSJK Testnevelési Tanszék. A diszkriminanciaanalízis (DSC, DISCRIMINANT) /{ DA, MDA }/ csoportok közti különbségek (különbözőségek),
ADATBÁZISOK
Táblázatkezelés Az Excel.
GAZDASÁGI INFORMATIKA II.
SPSS bevezetés.
Excel Hivatkozások, függvények használata
dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém
Lineáris egyenletrendszerek (Az evolúciótól a megoldáshalmaz szerkezetéig) dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém 2007.
Microsoft BI technológiák az eszközmenedzsment szolgálatában
1 A beszerzett szoftverek bemutatása és alkalmazásuk a gyakorlatban József Attila – Jankó Zoltán Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
Térkép. Mi az adat? Minden információ, amit tárolni kell. Minden információ, amit tárolni kell.  szám  szöveg  dátum  hang  kép, stb.
INFORMATIKA Terület- és Településfejlesztési szak
Statisztika, kutatásmódszertan I.
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
Apró falatok a templom egereinek
Adatszerkezetek 1. előadás
RÉSZEKRE BONTOTT SOKASÁG VIZSGÁLATA
TÁBLÁZATOK SZERKESZTÉSE EXCEL 2007 TÁBLÁZATKEZELŐVEL.
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
Költség-minimalizálás az ellenőrző kártyák alkalmazásánál Feladatmegoldás, kiegészítés.
EXCEL Excel.
BISEL Biotikus Index a Középiskolai Oktatásban.
Adatbázis kezelés.
Határozatlan integrál
TUDOMÁNYOS ELŐADÁS KÉSZÍTÉSE Kutatásmódszertan
GeoGebra A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz
Készítette:Képes Edina 10/d
Adatbázis alapfogalmak
Vízminősítés és terhelés számítás feladat
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Táblázatkezelés.
 A matematikai statisztika a természet és társadalom tömeges jelenségeit tanulmányozza.  Azokat a jelenségeket, amelyek egyszerre nagyszámú azonos tipusú.
Alapfogalmak, adatforrások, szűrés
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 6.
ACCESS ALAPOK Alapfogalmak
A jövő HR megoldása Fejér Tamás. perbit.insight Munkavállaló kezelő Munkakör kezelő Toborzás kezelő Továbbképzés kezelő.
Informatika Oktató: Katona Péter. Táblázatkezelés (Az Excel táblázatkezelő alapjai)
Alapfogalmak Táblázatkezelés 1.. Tartalom Táblázatok készítése Cella, tartomány, munkalap, munkafüzetCella, tartomány, munkalap, munkafüzet Állományok,
Készítette: Kiss András
SAS Base bevezetés Csicsman József
Adatbáziskezelés.
Táblázatkezelés Diagramok.
Az IBM SPSS Statistics programrendszer
Táblázatkezelés Az Excel.
Előadás másolata:

Ozsváth Károly NYME ACSJK Testnevelési Tanszék

II. Országos Sportinformatikai Szimpózium A sportinformatikai szimpózium előadásai kimondva vagy kimondatlanul végig különféle adatok keletkezéséről és kezeléséről szólnak. Utolsó előadásként az adatok feldolgozásának alapkérdéseit kívánom áttekinteni, amelyek kutatás- módszertani szempontból megkerülhetetlenek.

II. Országos Sportinformatikai Szimpózium Az adatok keletkezése mérés vagy megállapítás során történhet, amelyek napjainkban különféle méretű adatbázisokban kerülnek rögzítésre.

II. Országos Sportinformatikai Szimpózium Az adatbázisokból való lekérdezések és kimutatások is ennek megfelelően az adatok két alapvető típusát foglalhatják magukba: mérhető (mennyiségi) és/vagy megállapítható (minőségi) adatokat.

II. Országos Sportinformatikai Szimpózium

6 Az alaptípusokon túlmenően az adatok értékeiket tekintve az alábbiak lehetnek: bináris (+/-, ♀ ♂, / , 0/1, van/nincs, igen/nem) (dichotóm), diszkrét, folytonos.

II. Országos Sportinformatikai Szimpózium

8 Fentiek azért fontosak, mert az adatok típusa és jellege meghatározza további kezelésüket, feldolgozhatóságukat (diagramok, ábrák, statisztikák, stb.).

II. Országos Sportinformatikai Szimpózium Az adatok valamilyen szempont(ok) szerint rendszerezésre kerülnek, többnyire táblázat, adatbázis formájában. Ezek oszlopokat és sorokat foglalnak magukba. A sorokba célszerű az eseteket/egyedeket (cases) besorolni, míg az oszlopokba célszerű az azonos jellegű, változékony adatokat/tulajdonságokat/jellemzőket feltüntetni, melyek az adott esetekhez tartoznak. Utóbbiakat általánosságban változóknak, paramétereknek nevezzük.

II. Országos Sportinformatikai Szimpózium Fentiek szerinti sor és oszlop elrendezés általános jellemzője az adatbázisoknak. Ezekkel az adatokkal különféle műveletek végezhetők: sorba rendezés, kimutatás, új változók képzése, számítási műveletek végzése a változókkal, különféle statisztikák lekérése, stb.

II. Országos Sportinformatikai Szimpózium

II. Országos Sportinformatikai Szimpózium

II. Országos Sportinformatikai Szimpózium A szoftverpiacon számos táblázat- és adatbázis kezelő program található, illetve különböző adatfájl formátumok használatosak (dBase, Lotus, Quattro, stb.) Az MS Excel talán a legelterjedtebb általános táblázatkezelő program, amely nagyon sokoldalúan használható és viszonylag egyszerűen kezelhető. A táblázat adataiból szép ábrák, diagramok készíthetők. Az Excellel számos matematikai művelet elvégeztethető az alapműveletektől kezdve a legbonyolultabb képletekig és különféle statisztikai számításokig.

II. Országos Sportinformatikai Szimpózium Ha sok adattal rendelkezünk, az áttekintéshez többnyire elengedhetetlen különféle statisztikai mutatók lekérése. Az adatok feldolgozásához a különféle lekérdezéseken és kimutatásokon túlmenően többnyire elengedhetetlen a statisztikai számítások alkalmazása. Bármennyire nagyszerű program az Excel, általános jellege korlátokat is jelent. Az adatok feldolgozására sokkal inkább célszerű a speciális statisztikai szoftverek használata (SAS, SPSS, StatSoft).

II. Országos Sportinformatikai Szimpózium NE HASZNÁLJUK AZ EXCELT STATISZTIKÁRA, HA LEHET!!! 1 >>> Nagyon könnyű elrontani 2 >>> Alapvetően nem erre fejlesztették 3 >>> Bár "tudja" a függvényeket, de egyes függvényeknél korlátozott az elemszám (SD, SQ) 4 >>> Ismerni kell a képleteket és a számításmenetet a "komolyabb" számításokhoz 5 >>> Nagyon korlátozott a statisztikai próbák (hipotézisvizsgálatok) száma 6 >>> 5. eredményeire nincs szignifikancia vizsgálat 7 >>> Többváltozós eljárásokat nem ismeri 8 >>> Nem mindig használja a szokásos magyar terminológiát

II. Országos Sportinformatikai Szimpózium Napjainkra a speciális statisztikai programok teljesen idomultak a Windows, illetve Macintosh operációs rendszerekhez. Felépítésük, menürendszerük, és még ikonhasználatuk is azonos jellegű a többi általánosan használt számítógépes programmal.

II. Országos Sportinformatikai Szimpózium Minden további nélkül képesek Excel és más adatbázis kezelő programokkal létrehozott táblázatok megnyitására, importjára is. Fentiek következtében mindenkinek azt szoktam ajánlani, hogy adatait Excelben rögzítse vagy kérje le. Az adatfeldolgozásnál azonban már valamilyen statisztikai programot használjon. Az Excel statisztikai használhatósága ugyanis rendkívül korlátozott.

II. Országos Sportinformatikai Szimpózium Jósló modellek: RA, MRA, DSC „Jósda” a KSI Tudományos Konferenciáján 1985-ben

II. Országos Sportinformatikai Szimpózium A sportágak elkülönülése a canonikus egyenletek szerint lányoknál

II. Országos Sportinformatikai Szimpózium

II. Országos Sportinformatikai Szimpózium A többváltozós statisztikai módszerek közül kiemelt jelentősége van az úgynevezett „klasszifikációs”, csoportba sorolási eljárásoknak. Ezek közé tartozik az előbb bemutatott diszkriminanciaanalízis (DSC), amelynek segítségével eleve adott csoportok közötti különbségek elemezhetők. Egy másik többváltozós eljárás, a clusteranalízis viszont „magától alakít ki” csoportokat.

II. Országos Sportinformatikai Szimpózium

II. Országos Sportinformatikai Szimpózium

II. Országos Sportinformatikai Szimpózium

II. Országos Sportinformatikai Szimpózium ?id=11067

II. Országos Sportinformatikai Szimpózium KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!