Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2010. július 8. Sopron Hidrológiai Társaság
Advertisements

Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból
A szennyvíztisztítás biokinetikai problémái a gyakorlatban.
Galvánelemek és akkumulátorok
Reakció tipusok (2.-3. óra)
Gáz-folyadék fázisszétválasztás
SO2.
SZTOECHIOMETRIAI SZÁMÍTÁSOK A REAKCIÓEGYENLET ALAPJÁN
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Tisztítás, fertőtlenítés
HIDROGÉN-KLORID.
Víztisztítás ultraszűrésel
ARZÉN.
Kémiai szennyvíztisztítás
Légszennyezőanyag kibocsátás
Helyettesítési reakció
A KÉMIAI REAKCIÓ.
Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák
Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák
Ragasztás és felületkezelés
Anyagtechnológia alapjai I.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Flotálás.
Ipari eredetű szennyvizek tisztításának újabb módszerei
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
Szappanok káros hatása
Kémiai reakciók katalízis
Szennyvíztisztítás Melicz Zoltán Egyetemi adjunktus
KÉMIAI KEZELÉS ALKALMAZÁSA A SZENNYVÍZTISZTÍTÁSBAN
A szennyvíztisztítás hulladékai
ARZÉN.
Technológiai alapfolyamatok
Koaguláció. Kolloid részecske és elektrosztatikus mezője Nyírási sík (shear plane): ezen belül a víz a részecskével együtt mozog Zéta-potenciál: a nyírási.
Koaguláció.
Gáz-folyadék fázisszétválasztás
1. Kísérletek kén-hidrogénnel
A kénsav és sói 8. osztály.
A salétromsav és a nitrátok
A kén Sulphur (S).
Savak és bázisok.
A sósav és a kloridok 8. osztály.
Kalcium vegyületek a természetben
KÉMIA 8. évfolyam Téma: A VÍZ.
A talajsavanyodás és kezelése
Uránszennyezés a Mecsekben
Munkafüzet feladatainak megoldása 29.old.- 31.old.
A terepi gyakorlat munkanaplószerű összefoglalása Gál Brigitta, III. éves környezetkutató hallgató Környezetföldtani gyakorlat 2004.
Energia-visszaforgatás élelmiszeripari szennyvizekből
Vízszennyezés.
Tudomány – „természetesen” – a Belvárban! TÁMOP / azonosító számú projekt Bevezetés a kémia „rejtelmeibe” Lennert József szaktanár Szakmai.
Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina. Szennyvíztisztítás A fő szennyező források az ipar, a mezőgazdaság, valamint a lakosság. Forrás:
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
Kén és szelén Kén és réz reakciója Kén és vas reakciója
A vízszennyezés.
A Föld vízkészlete.
Vizes oldatok kémhatása
Ivóvizünk forrása a Tisza
Koaguláció.
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
A biológiai és a kémiai szennyvíztisztítás szimbiózisa
VAS- ÉS MANGÁNTALANÍTÁS
Környezettechnológia kémiai módszerei Tolner László egyetemi docens Környezettudományi Intézet Talajtani és Agrokémiai Tanszék Tananyag:
Kén oxidjai és a kénsav. Kén-dioxid SO 2 Fizikai tulajdonságai: Színtelen, szúros szagú, levegőnél nehezebb, gáz. Kémiai tulajdonságai: Vízben oldódik.
KÉMIAI REAKCIÓK. Kémiai reakciók Kémiai reakciónak tekintünk minden olyan változást, amely során a kiindulási anyag(ok) átalakul(nak) és egy vagy több.
A vízszennyezés minden, ami a vízminőséget kedvezőtlenül befolyásolja
A szennyvíztisztítás hulladékai
Ki tud többet kémiából?.
A KÉNVEGYÜLETEK LÉGKÖRI KÖRFORGALMA
A minta-előkészítés műveletei
Előadás másolata:

Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Ragasztóüzemi szennyvíz tisztítása A ragasztás során nagy mennyiségű szennyvíz keletkezik, amit kötelező tisztítani (Egyes technológiákban a víz újrahasznosítható - a faiparban nem jellemző.) A ragasztóüzemi szennyvízbe bekerülő ragasztó lehet: Oldott állapotban Már kikeményedett ragasztó

Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Ragasztóüzemi szennyvíz tisztítása A szennyvízben jelen van: vízben oldott műgyanta (formaldehid-származékok) monomerek savak alkáliák sók töltőanyag methanol, ethanol - ritkán

Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Ragasztóüzemi szennyvíz tisztítása Egyes esetekben a ragasztó a favédőszerek hatóanyagával reagál  toxikus hatás Tisztítás után sem engedhető vissza a természetbe  elégetik.

Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Ragasztóüzemi szennyvíz tisztítása Szennyvíz-kibocsátás  hatósági engedély szükséges. Irányértékek: Maximális hőmérséklet: 35 C pH: 6,5 - 10 Ülepíthető anyagok mennyisége fél órás ülepítés után max. 10 ml / l Fenoltartalom: 10 mg / l Ha a fenti értékeket túllépjük, közömbösíteni kell.

Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Ragasztóüzemi szennyvíz tisztítása Tisztítás: két fázisú folyamat Ülepítés - darabos hulladék, iszapfrakció és könnyű anyagok kiszűrése Vegyi tisztítás

Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Ragasztóüzemi szennyvíz tisztítása Szennyvíz ülepítés:

Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Ragasztóüzemi szennyvíz tisztítása Szennyvíz ülepítés: A felületre kiúszik a könnyű darabos hulladék  rendszeresen lehalásszák A fenéken megül az iszap és a nehéz darabos hulladék Az ülepítés időtartama 24 h Az eltávolított frakciókat szemétégetőben elégetik Saját kazánban is elégető a megfelelő előírások betartása mellett

Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Ragasztóüzemi szennyvíz tisztítása Kémiai tisztítás - fenol tartalmú szennyvíz: Hidrogén-peroxidos (H2O2) oxidáció 3 pH alatt zajlik  Sósav, esetleg kénsav adagolásával Vasion katalizátorral gyorsítják (FeSO4  7 H2O) A reakció kb. 16 h-n át tart Utána a savas kémhatású szennyvizet mésszel vagy mésztejjel semlegesítik (pH = 7-8)

Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Ragasztóüzemi szennyvíz tisztítása Kémiai tisztítás - fenol tartalmú szennyvíz: Poliakrilamid pelyhesítőszerrel összegyűjtik az oxidált fenolt A pelyhesített szilárd hulladékot leszűrik, majd elégetik.

Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Ragasztóüzemi szennyvíz tisztítása Szennyvíz tisztítás égetéssel: A szennyvizet beporlasztják a kazántérbe  a víz elpárolog, a szennyező anyagok elégnek. Alkalikus kémhatású anyagok (fenolgyanták) nem égethetők  tönkreteszik a kazán samottbélését. Kisebb üzemekben fűrészporral és forgáccsal felitatják a szennyvizet és hivatalos szemétégetőben elégetik.

Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Felületi megmunkálás