Ökológiai alapfogalmak

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„…Kotyog a patak, hallgatom,
Advertisements

A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
Víz világnapja 2014.
HIDROLÓGIA – HIDRAULIKA
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
A folyóvizek.
Vizek a mélyben és a felszínen
Vízerőmű.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A savanyú talajok javítása
A víz-háborúk kora jöhet
Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. Závod Košice Somodi karsztvízmű telep.
A víz világnapja Március 22..
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Az öntözés hazai szerepe, jelentősége
Aszályok gyakorisága, erőssége, okozott kár - európai vonatkozások
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
HASZNÁLT HÉVIZEK FELSZÍNI BEFOGADÓBA TÖRTÉNŐ BEVEZETHETŐSÉGE,
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
A Víz Világnapja Március 22..
Hidrológiai monitoringrendszerek
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
VÍZSZENNYEZÉS Környezetgazdaságtan – 6. előadás
Az atomenergia.
Folyók potamológia.
Közl_kvéd061 közlekedési hulladék. közl_kvéd062 A közlekedés vízszennyezése Víz nélkül a földön nem lehetne élet. Ennek ellenére az ember kedvére szennyezi.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
4. EA: A talajpusztulás formái, hatásuk és kiterjedésük
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Víz és talajvíz védelem ( )
Talajvédelem jogszabályi háttere Törvények, rendeletek, szabványok
III. MAGYARORSZÁGI KLÍMACSÚCS Magyarország feladatai Mexikó után
Felszín alatti vizek védelme
Települési vízgazdálkodás
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Vízminőség védelem A víz az ember számára: táplálkozás, higiénia, egészségügy, közlekedés, termelés A vízben található idegen anyagok - oldott gázok -
A Balaton Régió környezeti állapotának értékelése
Vízszennyezés.
A tavak eutrofizációja
a tavak hidrometriai jellemzői
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
Zsuga Katalin – Szabó Attila: A Tisza hazai vízgyűjtőterületének ökológiai állapota, környezetvédelmi problémái Győri Katalin Dorottya geográfus III. évf.,
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
Magyarország természeti kincsei
A víz 9. Nyelvi osztály/ fiúk csapata.
VÍZMINŐSÉGI PROBLÉMÁK
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
TANULSÁGOK A FILMMEL KAPCSOLATBAN
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása (elsivatagosodás) Készítette: Karsai Gergely Környezettudomány Msc.
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
VÍZSZENNYEZÉS Előadók: - Kató Dávid - Zagyi Patrik
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Hazánk tavai
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár (általános összefoglaló) Gábris Veronika, környezettan Bsc 2015 Gábris Veronika Y4EXCR.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA
Szárazföldi vizek csoportosítása
"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."
Felszíni vízminőséggel és a hidromorfológiai állapotjavítással kapcsolatos intézkedések tervezése a VGT-ben VÍZMINŐSÉGI MODELL ALKALMAZÁSA PONTSZERŰ.
Víz Készítette: 8. osztály.
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
Vízerózió hatásai – a probléma volumene Magyarországon, kutatási, mérési lehetőségei, eredményei és az ellene való védekezés lehetőségei Kopinczu Krisztián.
Magyarország vízrajza
A VÍZ, MINT ÖKOLÓGIAI TÉNYEZŐ
Vízburok-hidroszféra
Előadás másolata:

Ökológiai alapfogalmak Ökológiai krízis Ökológiai alapfogalmak

Éves átlaghőmérséklet változása (°C) 1975-2004 (Forrás:VAHAVA-OMSZ)

Éves csapadékösszeg változása (%) 1951-2004 (Forrás:VAHAVA-OMSZ)

Összesen: 1 413 311 100 Víztározó megnevezése 1000 km3 % óceánok és tengerek 1 380 000 97,61 sarki és hegyvidéki 29 000 2,08 jég és hó felszín alatti vizek 4 000 0,29 édesvizű tavak 125 0,009 sósvizű tavak 104 0,008 talajnedvesség 67 0,005 folyóvizek 1,2 0,00009 vízpára az 14 0,0009 atmoszférában Összesen: 1 413 311 100

Néhány környezeti probléma Minamata-ügy (Japán, 1950; HgSO4 kibocsátása a tengeriüledékbe → bakt. bontás → tápláléklánc → idegrendszeri elváltozások, szül. rendellenességek Itai-itai betegség (Japán, bányavízzel öntözés → Cd a rizsben → csonttörékenység) • Rajna higanyszennyezése (tűz egy svájci vegyipari válalatnál, 80-as évek, 30 t mezőgazd vegyszer és higanytartalmú vegyület) Tiszai ciánszennyezés (nagybányánál az eü-i határérték 800x-a; 1240 t hal elpusztulása (vagy 500 millió ember…)

a rendelkezésre álló édesvíz 54%-át használja az emberiség • 2025: várhatóan 70%-át fogja használni, de ha az egy főre jutó felhasználás mértéke a jelenlegi ütemben nő, akkor 90% is lehet! • 2,3 milliárd fő veszélyeztetett a rossz minőségű vizek miatt • 1990: 1 milliárd ember nem jutott hozzá az alapvetően szükséges napi 50 l vízhez • évente 5 millió ember hal meg vízhez kapcsolódó fertőzésekben • a gyermekhalandóság 60%-ban összefügg a vizekkel • a Föld 500 legnagyobb folyójának fele nagyon túlhasznált és szennyezett (Colorado, Nílus, Sárga-folyó, Gangesz, Amu-darja, Szír-darja: az év egy időszakában nem érik el a tengert ill. az Aral-tavat)

A HIDROSZFÉRÁT VESZÉLYEZTETŐ EMBERI BEAVATKOZÁSOK II. az édesvizek állapota Az Aral-tó kiszáradása forrás: http://earthobservatory.nasa.gov/Newsroom/NewImages/images.php3?img_id=16277 HEFOP 3.3.1.

Magyarország felszíni vizei

Magyarország a „legek” országa Az Alföldön a lefolyástalan vagy elöntésnek kitett területek aránya nagy. Vízjárását a szélsőségek jellemzik A fajlagos felszíni vízkészlet az egyik legnagyobb Európában, de túlnyomóan külföldi eredetű. Több országhoz tartozó vízgyűjtők Magyarország a „legek” országa: a Föld egyik legzártabb medencéje legmélyén helyezkedik el. Az Alföldön a lefolyástalan vagy elöntésnek kitett területek aránya nagy. Vízjárását a szélsőségek jellemzik: az árvíz, belvíz és aszály egyaránt kulcskérdés. A fajlagos felszíni vízkészlet az egyik legnagyobb Európában, de túlnyomóan külföldi eredetű. Az országon belüli lefolyás hozzájárulása ehhez messze a legkisebb a kontinensen. Az ivóvízellátás döntően a felszín alatti vizekre épül. A közműolló az egyik legnagyobb a kontinensen (és a kistelepülések helyzete lényegesen rosszabb, mint a városoké). az ország területe szinte kizárólag osztott, több országhoz tartozó vízgyűjtőkből áll. A lefolyási viszonyok döntően a környező országok területhasználati viszonyainak a függvénye. Kitettségük és a kockázat nagy, a meglévő egyezmények pedig gyengék. Az országot a települések környezetében elszennyeződött felső vízadó réteg, a sérülékeny partiszűrésű vízbázisok, a védett rétegvizek és a talajvízfogalom tisztázatlansága jellemzi. Felszíni vizeink közül a kis hígítóképességűek minősége rossz. Sekély tavaink az eutrofizálódás különböző mértékű jeleit mutatják.

Magyarország vízháztartása Az ország folyóinak vízminőségét a külföldről belépő vizek állapota nagymértékben befolyásolja. A vízminőséget általában a II.-III. osztály jellemzi. A nagy folyók minősége a nagy hígulás következtében elfogadható. Állóvizeink és tározóink többsége esetében az eutrofizáció okoz problémákat. Az ország folyóinak vízminőségét a külföldről belépő vizek állapota nagymértékben befolyásolja. A vízminőséget általában a javuló trend és az ötosztályos minősítési rendszerben (ahol I. a legjobb és V. a leggyengébb minőségi kategória) általánosságban a II.-III. osztály jellemzi. A Tisza vízrendszere valamivel rosszabb állapotban van, mint a Dunáé. A nagy folyók minősége a nagy hígulás következtében elfogadható. V. osztályú minőség kizárólag olyan kisebb vízfolyásokon jelentkezik, amelyek nagyobb városok tisztítatlan, vagy csak részben tisztított szennyvizeinek befogadói. Állóvizeink és tározóink többsége esetében (Balaton, Velencei-tó, Fertő-tó, Tatai-tó, Tisza-tó) az eutrofizáció okoz problémákat.

Magyarország vízháztartása A felszín alatti vizek minőségét a pontszerű és diffúz terhelések, továbbá a káros hatású, természetes eredetű elemek jelenléte határozza meg. A talajvizek elszennyeződése alapvetően a települések környezetére, és az elnitrátosodott hegyperemű völgyekre vonatkozik. A parti szűrésű vízbázisok és karsztvizek állapota általában jó, de ez utóbbi készletek igen sérülékenyek. A Duna - hasonlóan az európai nagy folyókhoz - szintén erősen algásodik, de a gondok kevésbé súlyosan jelentkeznek, mint tavak esetében. A felszín alatti vizek minőségét a pontszerű és diffúz terhelések, továbbá a káros hatású, természetes eredetű elemek jelenléte (például arzén) határozza meg. A leggyakoribb gondot a vas, mangán, nitrát, ammónia, oldott szerves anyag okozza, elsősorban az Alföldön. A talajvizek elszennyeződése alapvetően a települések környezetére, a korábbi mocsarak nagy sótartalmú területeire és az elnitrátosodott hegyperemű völgyekre vonatkozik. A parti szűrésű vízbázisok és karsztvizek állapota általában jó, de ez utóbbi készletek igen sérülékenyek.

Magyarország vízháztartása 58 km3 +114 km3 = 52 km3 + 120 km3 AZ ORSZÁGBÓL KILÉPŐ VIZFOLYÁSOK VÍZHOZAMA 120 km3/év A BELÉPŐ VÍZFOLYÁSOK VÍZHOZAMA 114 km3/év PÁROLGÁS 52 km3/év CSAPADÉK 58 km3/év

Magyarország állóvizei Magyarországon 1200 természetes és mesterséges tó van. Balaton 600 km², Velencei-tó 25 km², Fertő tó 309 km² (ebből 198 km² Ausztriában); Halastavak: 78 km² Összterületük: 900 km2, az ország területének <1 %-a. Tározók, bányagödrök: 15 km² Folyók holtágai: 46 km² Egyéb természetes tavak: 45 km²

HAT VÍZMŰ NITRÁTTARTALMÁNAK ÁTLAGAI ÉS MAXIMUMAI (BAZ megye) METHAEMOGLOBINAEMIA ALAKULÁSA 1975-1987 (BAZ megye) HEFOP 3.3.1. HEFOP 3.3.1.

Forrás: Juhász L.

Talajpusztulási formák csoportosítása fizikai erózió, defláció, tömörödés, szerkezetromlás porosodás kémiai szikesedés, savanyodás, tápanyag kimosódás talajszennyezés -

A talajdegradációs folyamatok arányai a Földön és Magyarországon Az ember által okozott talajromlás helyzetét bemutató világatlasz (OLDEMAN et al., 1990). Talajvédelem Magyarországon. FVM

Forrrás: Michael Melford, http://www. geographic. hu/napkepe. php

Széleróziótól veszélyetetett területek