A tömegkommunikáció hatása a nyelvre és a gondolkodásra

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1. A kommunikáció fogalma, fajtái folyamata
Advertisements

A május 26-i előadás összefoglalója
??? Reklám!!!.
Információs technológiák terjedése és hálózatosodás a gazdálkodók körében: lehetőségek és korlátok Csótó Mihály BME - Információs Társadalom- és Trendkutató.
Egy pályázat az Internet használat népszerűsítésére Tanulás a főzésen keresztül A Tempus közalapítvány Grundtrig pályázatása beadott projekt.
Mozgókép és médiaismeret
A kommunikáció.
Az e-tanulás. •Az e-tanulás csírái már a múlt század 40-es éveiben megjelentek. –Amikor Budapesten gyakoriak voltak a légiriadók, „feltalálták” a rádió-iskolát,
A publicisztikai és tájékoztató műfajok
TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5. évfolyam
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Globalizáció társadalmi összefüggései - kulturális globalizáció
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Az információszerzés.
A térkép és a propaganda kapcsolata Bobák Szilvia.
A kommunikációról általában
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Közönségkapcsolatok (PR)
Tanulás és tanítás a kulturális evolúció rendszerében
A munka világával kapcsolatos tudás
Kommunikáció.
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
SZEMÉLYZETI MARKETING
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
„A kultúra azért különlegesen szép terméke az emberi viselkedésnek, mert egyedi és megismételhetetlen. Minden igaz közösség egyszeri jelenség. A kultúra.
Kommunikációs politika Összefoglaló feladatok
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
A szövegszerkesztés története
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
2009. november 16. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 10. előadás.
Környezetvédelmi kommunikáció a gyakorlatban
Idegen nyelvek tanulása
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
Fogyasztói magatartást befolyásoló tényezők
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
A marketingkommunikáció
Miért jó az informatika a hallássérülteknek?
Európa városi történelme
A népesség számának változása Európában
Avagy mire is emlékezem…
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
MARKETING-KOMMUNIKÁCIÓ
Az éghajlatváltozás kommunikációja a médiában Innováció és kommunikáció III. Megyeri Nóra - Turcsán Edit.
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
A tömegkommunikáció.
REKLÁM I. Reklámkommunikáció I.
MÉDIAISMERET Közlési rendszerek
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
A VILÁG A XIX. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
Kommunikáció.
Társadalmi kiscsoportok, konformitás és deviancia
A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.
Informatikai alapfogalmak
A társadalom intézményrendszere és tényezőinek munkamegosztása a nevelési folyamatban Dr. Molnár Béla Ph.D.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Kommunikáció Boda Klaudia 12.c. Mi a kommunikáció? A kommunikáció tájékoztatás, információk cseréje közlése valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
Médiagazdaságtan GSVMG11KNC /II. Alapfogalmak.
A történelem forrásai Mindaz forrás, ami információt, adatot hordoz a múltról, a múltból.
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
A kommunikációs folyamat tényezői és funkciói
Egy plakát elkészítése, nyomtatási eljárások,
A gyakorlati képzés szemléleti hátterének és kereteinek meghatározása
A mozgókép kultúra és médiaismeret tantárgy lehetőségein keresztül
A szövegszerkesztés története
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
Előadás másolata:

A tömegkommunikáció hatása a nyelvre és a gondolkodásra

A tömegkommunikáció Általános kommunikációs forma Bármiről, bárkinek Tömeg értelmezése Nagyszámú embercsoport (akikhez szól) Tömegcikk jellegű az üzenet, hír

Korszakai Őskor Ókor XV. Század XIX. Század XX. Század Barlangrajzok, barlangfestmények Ókor Színházi előadások, népgyűlések XV. Század Gutenberg – könyvnyomtatás, kódexek XIX. Század Ipari forradalom, tömegtermelés, tömegtársadalom, urbanizáció ( =>írástudás elterjedése, közös nyelv és kultúra elsajátítása), újságok, rádió XX. Század Számítógép, internet, körlevelek, csevegő programok, televízió Gutenberg-galaxis a XV. század közepétől napjainkig terjedő időszak, ami az emberiség írásba foglalt kulturális örökségét jelenti

A tömegkommunikáció fajtái Írott könyv, újság, stb. Vizuális képeslap, plakát, stb. Auditív rádió Audiovizuális hangosfilm, TV

A tömegkommunikáció funkciói Szocializáció (pl. különböző társadalmi csoportokra jellemző szerepek elsajátításának elősegítése) Integrálás (biztosítani, hogy minden nemzet, réteg, társadalmi csoport megismerhesse a másikat, valamint biztosítani a hozzájutást az egymástól eltérő nézetek, életkörülmények helyes megítélésére).

Motiválás (egyéni és társadalmi célok , a személyes és közösségi törekvések, döntések ösztönzése és szinkronba hozása Konszenzusteremtés ( pl. hozzájárulás az eltérő álláspontok megismeréséhez, a közérdekű kérdésekben az információcsere biztosítása, a nemzeti ügyek iránti érdeklődés felkeltése és ébrentartása stb.) Oktatás, kutatás (új ismeretek feltárása, régi tapasztalat átadása, személyiségformálás stb.) Kulturális csere (pl. nemzeti kultúra értékeinek őrzése és továbbadása, kulturális termékek terjesztése, alkotókészség ösztönzése stb.)

Hatása a nyelvre a nyelvben is változások következnek be lecsupaszított közlések, a magyartalan fordítások, stílustalanságok, humorizáló társalgásmód egyre lazább szövegszerkesztési, elmosódó nyelvtani határok írott-beszélt nyelv (internetes csevegés, SMS) élőszóbeli megnyilvánulások szlenges írásmód rövidítések

Hatása a gondolkodásra gondolkodásra sosem ad időt egy leegyszerűsített világképet sugall összemosódik a valóság és az álomvilág tudatosan megszerkesztett, megtévesztő reklámszövegek